Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccinstrulet kan kosta flickornas liv

Gratisvaccinationen mot livmoderhalscancer blir fördröjd i nästan två år. Den långa upphandlingstiden med många överklaganden och en utdragen juridisk process får skarp kritik.Foto: Per Wissing
I potten ligger 300 miljoner kronor - och de spelar med 100 000-tals unga flickors hälsa som insats.
Två läkemedelsjättar har med hjälp av sina jurister och valhänta myndigheter fördröjt gratisvaccination mot cancer i livmodershalsen i nästan två år.
- Det är beklagligt att det dragit ut på tiden, många aktörer har bidragit till förseningen, säger Stefan Attefall, minister med ansvar för frågor som rör offentlig upphandling.
Varje år drabbas 450 svenska kvinnor av livmodershalscancer. Ungefär en tredjedel av dem dör. Sjukdomen är den näst vanligaste dödsorsaken hos cancerdrabbade kvinnor efter bröstcancer.
Socialstyrelsen beslutade för tre år sedan att vaccinering mot livmodershalscancer ska bli gratis, hittills har man själv fått betala tusentals kronor för sprutorna. Den ska ingå i det allmänna vaccinations­programmet och ges till flickor i femte och sjätte klass.
Programmet skulle ha varit gång redan för mer än ett år sedan - och kan på lång sikt rädda 100 kvinnors liv varje år, enligt experterna.
Men på grund av läkemedelsbolagens fajt om jätteaffären, deras överklaganden och landstingens delvis felaktiga sätt att genomföra upphandlingen har den landsomfattande vaccineringen inte startat än. Under tiden kan många flickor ha smittats av sjukdomen.
- Det är absurt att det tar så lång tid. Det beror på lagstiftaren, företagen och rättsprocessen. I andra änden finns 11-12-åriga flickor som får stå tillbaka, säger Åsa Regnér, generalsekreterare i RFSU.
- Man kan fråga sig om det är meningen att lagen om offentlig upphandling ska fungera så här. Den borde konstrueras så att sådana här utdragna processer inte får förekomma. Lagen kom till i skattebetalarnas intresse, men de som kommit i kläm nu är unga flickor som riskerar att drabbas av en potentiellt dödlig sjukdom
- Själva idén med gratis vaccin är bra. Den utjämnar klyftan mellan flickor som har råd och dem som inte har råd, säger hon.
- Man kan fråga sig om det är meningen att lagen om offentlig upphandling ska fungera så här. Det kanske är i skattebetalarnas intressen, men man måste hela tiden tänka på de unga flickor som riskerar att drabbas av en dödlig sjukdom.
Innan vaccinet kom att omfattas av högkostnadsskyddet kostade behandlingen 3 500 kronor per barn. Vaccinet är mest effektivt om det ges innan flickan blir sexuellt aktiv - och i landstingen talar man nu om "förlorade årskullar" på grund av förseningen.
De internationella medicintillverkarna GlaxoSmithKlines (GSK) och Sanofi Pasteur MSD (SP MSD) konkurrerar stenhårt på den internationella marknaden. Båda tillverkar vaccin mot HPV, humant papillomvirus, som kan vålla livmoderhalscancer. I Europa kämpar de i land efter land. Ibland vinner den ena, ibland den andra.
Nu har turen kommit till Sverige och här väljer Stockholms läns landsting, som har hand om den nationella upphandlingen, först GSK:s vaccin Cervarix. Det är i mars 2010. Men SP MSD överklagar och i mars 2011 finner kammarrätten att landstingen har begått vissa fel och beslutar att upphandlingen ska göras om.
I september i år avslutas den nya upphandlingen. Nu väljer landstingen i stället SP MSD:s vaccin Gardasil. Främsta anledningen är att Gardasil förutom cancer också ger skydd mot könssjukdomen kondylom, som drabbar både kvinnor och män.
GSK ansöker om överprövning, men den 25 november beslutar förvaltningsrätten att den nya upphandlingen har gått rätt till. GSK vänder sig till kammarrätten och överklagar också detta beslut, men förklarar samtidigt att man inte tänker försöka hindra enskilda landsting som vill starta vaccineringen.
- Det är helt oacceptabelt med en sådan här fördröjning. Vi kanske kunde ha gjort saker smartare, men något med upphandlingslagstiftningen är fel när små bagateller får sådana här konsekvenser, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelningen vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting (SKL).
- Vi har problem också i vårdupphandlingar. Det sitter massa juridiska experter på företagen med uppgift att hitta kryphål. Det är mera regel än undantag att besluten överklagas.
- Jag hoppas vi kommer i gång tidigt nästa år nu. Det är första gången vi vaccinerar mot cancer, det är en viktig milstolpe, säger han.
På GSK, som fått se sig förvandlas från vinnare till förlorare, protesterar man mot beslutet. Företaget anser sig ha det bästa och billigaste HPV-vaccinet. Deras offert ligger på 148 kronor per dos, medan vinnande konkurrenten SP MSD:s bud är cirka 210 kronor - men då får köparen också skydd mot kondylom, ett slags könsvårtor, för det priset.
GSK hävdar också att konkurrentens metod att redovisa sitt vaccins effekt inte är vederhäftig samt att vaccinerna inte jämförts på samma sätt. Enligt Göran Stiernstedt är vaccinerna likvärdiga och valet föll på Gardasil på grund av kondylomeffekten. Han noterar att båda företagen har gjort en "otroligt dramatisk prisreduktion". Priset gick ned till en fjärdedel av vad det var före upphandlingen, något som "för till tankar kring prissättningen", säger han.
- Vi har mycket goda chanser med över-klagandet. Upphandlarna har frångått sina ursprungliga kriterier. En domstol som tittar på det här med juridiska glasögon ser att produkter måste utvärderas på likvärdigt sätt. Det har inte skett i det här fallet, säger Johan Thor, kommersiell direktör på GSK.
- Den långa förseningen får tillskrivas upphandlaren. Vi är kanske ansvariga för tio veckor av tiden.
- Vi är normalt inte ett företag som överklagar. Men vi driver processen för att det ska bli långsiktiga förbättringar för framtiden, säger han.
"Den svenska upphandlingen av HPV-vaccin börjar likna en sämsta klassens dokusåpa", kommenterar tidskriften Läkemedelsvärlden som anser att alla överklagandena "skänker ett löjets skimmer över upphandlingen".
Stefan Attefall, civil- och bostadsminister (KD), har offentliga upphandlingsfrågor på sitt bord. Han förklarar att Sverige måste följa EU:s regler, men att det samtidigt kan göras mycket för att förbättra kompetensen hos dem som sköter upphandlingar hos kommuner och landsting.
- Det är viktigt att allt går rätt till från början i upphandlingarna. Då minskar risken för överklaganden och utdragna rättsprocesser. Det hänger på kompetensen hos de ansvariga, säger Stefan Attefall.
- Dilemmat är att hitta en balans mellan rättssäkerhet och snabbhet. Vi har föreslagit i EU att det ska bli möjligt att göra begränsade upphandlingar medan man väntar på det stora beslutet. Det kan lösa akuta problem, säger han.
EU håller just nu på med en översyn av regelverket för upphandlingar. Och regeringen har tillsatt en utredning för att se vad som går att göra i Sverige.
En rad landsting har nu beslutat att göra enskilda upphandlingar för att kunna börja vaccinera flickor i sina regioner - utan att vänta på den juridiska processen och den nationella upphandlingen.
Först ut är Skåne där vaccinationen redan är i gång sedan en dryg vecka.
- Vi beställde vaccin i mitten av november och har skickat ut brev till nästan 8 000 flickor. De blir vaccinerade på vårdcentralerna, säger Helen Hansson, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne.
- Det är förfärligt att det dragit ut så på tiden. Det kan finnas flickor här som smittades under den tid när de hade kunnat bli vaccinerade, säger hon.