Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utförsäkrades - mitt i sorgen efter sina barn

Meja, 9, avled i cancer förra året. Mejas pappa, Jimmy Fredriksson, blev utförsäkrad när han inte orkade gå tillbaka till jobbet på heltid.
Foto: Johan Gunseus

Meja, 9, drog sitt sista andetag hemma i sängen.

Victor, 19 månader, dog på sjukhuset.

Båda barnen kämpade förgäves mot cancern - och bådas föräldrar har mitt i sorgen tvingats slåss mot försäkringskassan.

De känslosamma historierna har lett till en kritikstorm mot myndighetens kalla och stelbenta agerande.

- De flesta uppfattar oss som inkännande och förstående, säger försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson.

Vad?

Jimmy Fredriksson, 34, i Umeå försöker återgå till vardagen efter att hans dotter Meja, 9, avled i cancer förra året.

I nuläget orkar han jobba halvtid inom sitt eget företag, men försäkringskassan har beslutat att utförsäkra honom retroaktivt från 1 april eftersom de anser att han kan arbeta heltid. Det innebär att Jimmy nu inte har rätt till någon sjukpenning.

Vilka?

Jimmy Fredriks­son. Pappa till Meja, 9, som dog i cancer 22 oktober förra året.

Dan Eliasson. Generaldirektör för försäkringskassan som beslutat att ut­försäkra Jimmy.

Margit Ekenbark. Psykolog med inriktning på barn och familj.

Eva Håkanson. Psykolog med stor erfarenhet av krishantering.

Marcus Birro. Expressens krönikör som själv har förlorat två barn på grund av för tidig födsel.

Sofie Karlsson. Mamma till Victor, 19 månader, som dog i cancer 2009. Efter att hon tog strid mot försäkringskassan kom nya lagen lex Victor till.

Bilden på den vitmålade sängen som är ombyggd till en kista illustrerar Jimmy Fredrikssons berättelse om hans dotter Mejas död - och den efterföljande tvisten med försäkringskassan.

Sedan han lade ut texten om Mejas kamp mot cancern - och sin egen kamp för att klara av att fortsätta leva - på Facebook i onsdags kväll har över 80 000 personer delat vidare inlägget.

Sofie Karlsson förlorade sin son Victor i cancer. Efter hennes fall med försäkringskassan antog riksdagen en ny lag, lex Victor.
Foto: Foto: Mikael Sjöberg
Det är nu ett av de mest omdebatterade ämnena på nätet:

"Snacka om att slå undan benen på redan liggande! Fruktansvärt så förbannat!"

"Hoppas verkligen försäkrin g ska s san inser vad fan dom håller på med. Jävla idioter!!"

"Så sjukt.. delar det direkt och hoppas att det kan hjälpa er och fler i er situation."

Människor är arga, upprörda och ledsna över att försäkringskassan beslutat att utförsäkra Jimmy Fredriksson och dra in hans sjukpenning, trots att han i nuläget inte orkar arbeta mer än halvtid på grund av sorgearbetet efter Meja.

Hon dog den 22 oktober förra året, när hon låg i sängen hemma i Umeå tillsammans med pappa Jimmy och mamma Linda.

"Vi höll om henne länge efter att hon slutat andas ," skriver Jimmy på Facebook.


Psykolog Margit Ekenbark tror att frågan river upp så starka känslor på grund av att Jimmy valde att berätta sin historia på just Facebook.

- Det känns som historien kommer närmare då och den blir lättare att identifiera sig med, säger hon.

- Facebook är ett ställe där man har sina kompisar, saker man läser där får därför en mer personlig känsla än om det till exempel stod i en tidning.

Att det dessutom handlar om barn gör det extra laddat:

- Det är lätt att förstå att det är synd om en person som mist sitt barn. Hade det varit en make eller maka som dött hade människor antagligen inte reagerat lika mycket, säger Margit Ekenbark.

Hon får stöd av sin kollega Eva Håkanson, psykolog med stor erfarenhet av krishantering:

- När barn råkar illa ut går det rakt in i magen. Och om en person i barnets närhet samtidigt inte blir respektfullt behandlad blir vi förgrymmade, säger Eva Håkanson.

Hon syftar på Jimmys försök att återgå till vardagen, fortsätta sitt jobb på det egna företaget med målet inställt på att så småningom kunna arbeta heltid.

"Men halvtid med sikte på 75 och sen 100 procent duger inte åt försäkringskassan. O ch att man har kämpat i fem år mot cancern med ens egen dotters död som utgång verkar inte vara så märkvärdigt, dom har tagit beslut att jag kan jobba heltid och försäkrat ut mig ," skriver Jimmy.

- När samhället visar sin makt över den lilla människan är det lätt att gripas av både engagemang och indignation.

- Dessutom har det varit mycket diskussioner om försäkringskassan under lång tid. Det finns en negativ förväntan som går ut på "titta nu så de gör" som bekräftar den bild folk har av myndigheten, säger Eva Håkanson.


Expressens krönikör Marcus Birro har förlorat två barn i för tidig födsel.

Han har därför lätt att identifiera sig med Jimmy Fredrikssons sorg - och är en av dem som med vrede läst hur myndigheten behandlat den förtvivlade pappan.

"Det är en stor skam att en av landets största myndigheter inte har empati eller hjärta stort nog att ens begrip a vilken avgrund som öppnar sig när man förlorar ett barn. Deras skam är oerhörd. Jimmy Fredriksson är värd upprättelse och en ursäkt ," skriver Marcus Birro i en krönika som går att läsa i sin helhet på expressen.se.

Jimmy Fredriksson är överväldigad av det otroliga stöd han fått från människor över hela landet.

- Jag blir glad av det och känner mig förstådd, säger han.

Samtidigt är det en uppmärksamhet han helst skulle slippa:

- Jag hade gärna varit utan den här tvisten med försäkringskassan. Den tär väldigt mycket och är inte något som man borde behöva lägga ner tid på.

Sofie Karlsson, 27, från Bålsta var med om en liknande situation för tre år sedan.

Hennes 19 månader gamla son Victor dog då på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter en längre tids kamp mot cancer.

Men försäkringskassan vägrade att betala ut sjukpenning för de två första veckorna efter dödsfallet - eftersom hon inte omgående gick till arbetsförmedlingen och anmälde sig som arbets­sökande.

- Jag hade nog att ta hand om mig själv i den situationen. Det finns inget mer förlamande än sorg, säger Sofie Karlsson.

Hon förstår inte att försäkringskassan på nytt börjar ifrågasätta föräldrar som sörjer sina döda barn:

- Det är helt otroligt att de vågar käfta emot en gång till. Hur många luckor i systemet finns det?

- Det går inte att ha paragrafer för hur lång tid det tar att sörja. Det måste man få välja själv, säger Sofie Karlsson.


I Sofies fall slutade det med att riksdagen antog en ny lag, lex Victor, som ger alla föräldrar vars barn har avlidit automatisk rätt till föräldrapenning i tio dagar utan att behöva fylla i särskilda blanketter.

Men det är tveksamt om Jimmy Fredrikssons situation kommer att leda till något nytt regelverk.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M, vill inte kommentera frågan i nu­läget. Enligt hans pressekreterare Fredrik Johansson är det dock inte aktuellt med några regeländringar:

"Den regel du refererar till (lex Victor) ger föräldrar som mist ett barn möjlighet till ersättning inom föräldraförsäkringen. Såvitt jag vet pågår inom sjukförsäkringen inget arbete för att införa motsvarande regel ," skriver han i ett mejl.

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson har hittills valt att vara tyst i frågan, förutom en kort kommentar på Twitter.

Men nu väljer han att uttala sig för Expressen om kritikstormen:

- Jag blir bekymrad och näst intill förtvivlad när jag ser hur människor mår dåligt, och hur svårt det är att nå fram med sitt budskap.

- I mer än 95 procent av alla fall kan vi berätta för människor att de får stöd av staten, men ibland måste man säga nej eftersom reglerna ser sådana ut. Tyvärr lyckas vi inte alltid förmedla det på ett bra sätt, säger Dan Eliasson.

Det är en knapp månad sedan han skrev en lång debattartikel på Dagens Nyheters debattsida, där han förklarade att försäkringskassan "dammsugit lagstiftning, kundsynpunkter med mera för att hitta förenklingar" och minska krånglet för människor.

De senaste dagarnas negativa publicitet ser han därför som ett stort problem:

- Människor blir osäkra och väldigt många undrar nu vad det är för regler som gäller, säger Dan Eliasson.

Myndigheten ändrade nyligen sin policy för hur man ska informera om beslut där personer inte får det stöd de ansökt om. Tidigare kom beskedet enbart per brev, men nu ska en handläggare ringa upp och meddela beslutet. Vid behov även erbjuda ett personligt möte.

- Det är ett stort steg för att utveckla vår kommunikation, säger Dan Eliasson.

Han inser att något gått fel i bemötandet av Jimmy Fredriksson:

- Kontakten har ­ uppenbarligen inte varit så bra som den borde. Jag blir förtvivlad om vi uppfattas som om vi inte är mänskliga, vi vill ju hjälpa människor.

- Vi kommer nu diskutera det här ärendet och dra lärdom av det för att se hur vi kan bli ännu varmare i vår kommunikation.

Dan Eliasson har en hälsning till Jimmy Fredriksson:

- Jag är ledsen om du har uppfattat försäkringskassan som att vi brustit i medmänsklighet.

Han fortsätter:

- De flesta av våra kunder uppfattar oss som inkännande och förstående.

När Jimmy Fredriksson får höra det blir han upprörd:

- I så fall lever jag och Dan inte i samma verklighet.


Jimmy ser nu fram emot morgondagens möte med representanter för försäkringskassan. Han vill att det ska leda till förändringar, men vågar inte hoppas på något:

- Om de bara tänker berätta varför jag blivit utförsäkrad vänder jag i dörren. Men om de har ett konkret förslag till förbättringar för mig och andra personer i samma situation lyssnar jag gärna.

- Jag tror inte att de kan lösa situationen nu, men på sikt hoppas jag att något kan hända, säger Jimmy Fredriksson.

Sofie Karlsson, som lyckades få till en ny lag efter att ha tagit strid mot försäkringskassan, är glad för att fler försöker slåss för förändringar:

- Det finns inget värre än att förlora ett barn. Jag hoppas bara att han orkar. Ge inte upp, säger hon.