Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppror mot småflickor i smink och behå

mamma säger ifrån. Svetlana Chukhleb, 41, säger bestämt nej till smink och behåar för döttrarna Elina, 8, Alice, 7 och Sophie, 4. Foto: LISA MATTISSON Foto: Lisa Mattisson

Småflickor som sminkar sig och vill använda behå engagerar och väcker starka känslor - hos både kändisar och allmänheten.

Diskussionen efter Frida Boisens krönika i Expressen har väckt debatt - och har nu spridit sig till Norge.

- Utvecklingen är fruktansvärd, själv visste jag inte ens vad en bikini var förrän jag hade bröst, säger Svetlana Chukhleb, 41, från Saltsjöbaden i Stockholm, som har tre döttrar.

Ska unga flickor använda behå?

Åsa Stenholm, 37, inredare, Stockholm, med dottern Minella, 5:

Jag tycker att det är för ungt att ha en bikini, stringtrosor, behå och att sminka sig i den åldern. Behå får man ha när man kan fylla kupan. Men jag är mest emot stringtrosor, det är ett sexuellt klädesplagg tycker jag.

David Hanson, 38, arkitekt, Stockholm, med döttrarna Aurora Qian, 8, och Miranda Qian, 4:

Jag tycker inte att man ska ha behå förrän man riktigt behöver det, sen när det är kan jag inte svara på. Det är mycket som man inte är förberedd på som förälder, barnen får nagellack och så när de köper tidningar. Det känns som små barn vill vara stora vilket inte alltid är så bra.

Annika Lennman, 48, arkitekt, Stockholm, med döttrarna Tam, 7 och Hedda, 10:

Jag tycker inte barn ska ha behå förrän de får bröst. För vissa händer det kanske när de är nio, tio. Då får man ta den diskussionen då. Men barn sexualiseras otroligt mycket vilket jag inte tycker om. Men min dotter Hedda är inte så intresserad av detta, men skulle hon vara det så skulle vi få prata om det.

Reaktionerna har varit många efter Frida Boisens krönika i Expressen om unga flickor på åtta, nio år som vill både sminka sig och bära behå.

På Facebook startades gruppen "Låt barn vara barn" där flera tusen har upprörts över att så små barn ska bära en behå - när det ofta inte finns något att fylla kupan med.

Tina Lundman, 40, i Obbola är en av de som gett sig in i debatten.

"Dottern frågade vad som stod då jag läste något i den här debatten. Jag förklarade enkelt att det handlade om att en del flickor lika gamla som henne kände att de var tvungna att sminka sig eller så. För att duga. Hennes reaktion var enkel. Så dumt det tycker inte jag och mina kompisar. Det jag vill ha sagt är att ungar är smarta om man vågar ta upp jobbiga saker med dem", skrev hon på sajten.

Tina Lundman utvecklar resonemanget på telefon:

- Jag tycker inte ett barn ska sminka sig eller ha behå. Min dotter brukar fråga varför hon inte får, men då förklarar jag att hon är fin som hon är och att det inte är någon kompis som bryr sig. Det köper hon, säger hon.

Krönikan i Expressen satte också fart på en diskussion om skönhetsideal för unga - både de som förmedlas av ideal på internet och i vardagliga sammanhang.

På nätet finns videosnuttar där unga tjejer visar hur man sminkar sig eller rengör ansiktet.

Klädföretagen utnyttjar

Och i klädbutikernas barnavdelningar exponeras barnen för behåliknade toppar och bikini.

På Kappahl finns en bikinitopp som krusar sig mitt på, på H&M finns det ett tvåpack i typisk behå-form, med reglerbara axelband och med trekantsform, och på Lindex finns det en behå med reglerbara axelband och en trekantsbikini som kan krusas.

Men affärerna hävdar själva att det inte har några behåar på barnavdelningarna - utan att det i stället handlar om linnen.

- Vi definierar en behå som ett underklädesplagg för en byst, som har en omkrets och omfång. På barnavdelningen finns det inga behåar. Om kunden har byst och efterfrågar en behå så hänvisar vi dem i stället till underklädes-avdelningen, säger Kaisa Lyckdal, pressansvarig på Lindex.

Tycker ni att det finns en problematik med att så unga tjejer vill ha behå?

- Vi är ett ansvarstagande företag, vi anser att vi tar ett ansvar bland annat genom att dela upp barnkläder för sig och att ha en egen avdelning för just underkläder. Sedan är det upp till föräldrarna att avgöra vad barnen ska få.

"Vi har inga behåar för barn"

Även på H&M resonerar man liknande.

- Vi har inga behåar för barn. På etiketterna står det att det är ett kort linne eller en topp. De har ingen kupa eller omkrets, säger Anna Eriksson, presskontakt på H&M.

Expressen har sökt pressavdelningen på Kappahl utan framgång. De har tidigare i veckan valt att inte kommentera topparna som finns på barnavdelningen.

Svetlana Chukhleb, 41, har tre döttrar, Elina Nilsson, 8, Alice Nilsson, 7, och Sophie Nilsson, 4. Tillsammans har de precis köpt en bikini till Elina på Sickla köpkvarter utanför Stockholm. Men till smink och behåar säger mamman bestämt nej.

- Jag sminkar mig inte själv, barnen härmar oss vuxna och jag tycker att det är viktigt att man kan visa att man kan gå utan smink också. Vi pratar om det rätt mycket hemma, säger Svetlana Chukhleb.

Inne på Lindex i Sickla tittar Elina och Svetlana på utbudet bland badkläder och underkläder för både barn och vuxna. För det mesta är de överens. Elina tycker att den turkosa glittriga bikinin är fin - medan mamma Svetlana tycker att trekantsformen är helt onödig - då det inte finns något att täcka. Elina håller med när hon hör mammas resonemang.

- Butikerna överlag marknadsför ju allt detta för våra barn, det kan vara svårt att motarbeta.

Elina berättar själv att hon inte vill ha någon behå eller topp - men att hon ibland har ett linne under.

- Däremot vet jag att en kompis hade en sådan där topp en gång, men hon ville inte berätta det, säger Elina och pekar på en topp på barnavdelningen.

Högklackat

Flera kändisar har under veckan ställt sig bakom upproret. Artisten Pernilla Wahlgren är en av dem - hon har själv en dotter som hon hade livliga diskussioner med när hon ville börja ha högklackat i skolan.

- Det började när hon var i 12-13-årsåldern och hon sa att alla andra fick, har Pernilla Wahlgren tidigare sagt till Expressens Eva Rogsten. Jag förklarade att hon gärna fick klä ut sig hemma men inte gå till skolan i högklackat.

Även fotbollsspelaren Anders Svensson har sagt sitt i frågan.

- Om jag får en dotter kommer hon inte att vara sminkad i den åldern, har han tidigare i veckan sagt till Eva Rogsten och förklarade att han tycker att det är föräldrarnas ansvar att säga ifrån.

Även i skolorna märks skönhetsutvecklingen hos unga. Eva Graffman Fredriksson är rektor på Karlshovsskolan i Norrköping som har elever från förskoleklass till årskurs sex.

- Det jag kan se är att barn i dag har mer utmanande kläder och att de gärna har lite vuxenkläder. De vill alltid vara fint klädda, mode är viktigare än det praktiska, säger Eva Graffman Fredriksson.

- Vi kan inte kritisera barnen hur de klär sig, men vi får ofta påminna om att det är en utedag i skogen och att man bör klä sig därefter. Barns kläder stämmer inte alltid efter väder och vind.

Finns det en risk att barn inte får vara barn?

- Det tror jag inte, å andra sidan har sminket krupit ned i åldrarna precis som kläder och andra vuxensaker. Det är svårt att säga vad som är rätt eller fel.

Barnpsykologen Margit Ekenbark menar att affärerna till stor del ligger bakom hetsen kring att små barn vill bära en behå och sminka sig.

- Mycket handlar om företagen, att de kan göra en grej på små barn. Jag kan tycka att en del av de här sakerna hör ihop med sexuella saker, och det är alldeles för tidigt när man är åtta, nio år, säger hon.

Om problemet ska lösas så bör föräldrarna ta ett större ansvar, enligt Margit Ekenberg - men det är inte värt att ta strid om frågan hemma.

- Jag hoppas att vuxna har en styrka att säga ifrån, men man får också göra en rimlighetsbedömning. Det kanske inte alltid är värt att göra ett uppror om allting. En bikini kanske man kan gå med på, men man behöver inte springa och leta efter en behå till sitt barn, säger hon.