Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unna dig något du inte har råd med

NEW YORK/STOCKHOLM. Det är delningstrenden som sträcker sig bortom bilder, åsikter och musikfiler.

Det nya fenomenet i det digitala rummet hjälper människor att dela fysiska ting - allt från plats i våra hem till bilar och köksprodukter.

Den "delade marknaden" beskrivs i dag som en utveckling av internethandeln för Facebookgenerationen.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via iTunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

Lyssna på Nya trenden: Att dela grejer

Ladda ner avsnitt

3 SAKER SOM VI DELAR

Matlådegruppen

Finns på Facebook. Hjälper folk att samlas fysiskt för att laga mat tillsammans för att göra lunchlåder till alla deltagare för hela veckan. Syftet är att spara pengar, byta recept och umgås.

Artoteket

På Oxelösunds bibliotek kan man låna tavlor av Stig Claesson och andra konstnärer i upp till tre månader. "Perfekt för att få lite kultur och ombyte på väggarna", skriver biblioteket på hemsidan www.koordinaten.se/web/arena/medieguide.

Bilpool.nu

Sajt som drivs av trafik-verket, bilpooler, kommuner och regioner. Här kan du söka efter bilpooler över hela landet. Just nu finns det 497 poolbilar inne.

Konferencieren och moderatorn Andrea Reuter, 34, kliver in i klädbiblioteket Lånegarderobens källarlokal i Midsommarkransen i Stockholm. Det är torsdagskväll och hon ska lämna tillbaka två rosa ylletröjor, den ena av märket Filippa K.

- Jag går på mycket tillställningar och står ofta på scenen. Därför behöver jag en stor garderob. Men jag måste inte äga allt jag har på mig. Jag vill värna om miljön - och det här är dessutom billigare än att köpa nya saker som man kanske bara använder en gång.

I dag är Andrea Reuter på jakt efter något vårigt och somrigt att ha på kommande jobbresor till Berlin och Amsterdam.

Det är tre månader sedan hon gick med i Lånegarderoben, som startades 2010 av "Kulturföreningen Kreativet" och som i dag har omkring 100 medlemmar.

För 600 kronor får Andrea Reuter under sex månader låna med sig upp till tre plagg åt gången i max fyra veckor.

- Jag har bland annat lånat en svart, fransig charlestonklänning och en Zac Posen-kavaj som jag blev väldigt fäst vid, berättar Andrea.

Fenomenet med klädbibliotek har nu spridit sig till Umeå, Norrköping, Göteborg och Malmö.

- Vi drivs av att visa att det finns andra sätt att ha tillgång till fina kläder än att äga dem ensam. Det måste till ett mindshift om hur vi ser på jordens resurser så att folk inser att det faktiskt går att göra skillnad, säger kulturföreningens ordförande Emelie Dahlström, 29, när hon visar runt bland de 700 märkes- och vintage- plaggen.

Men så här inriktad på att dela har människan inte alltid varit. Det fanns en tid då det egna hemmet var ens borg. Där inne skulle vi ha allt för att vara så självständiga som möjligt. Det var på många sätt den amerikanska drömmen - som vissa skulle kalla materialism - där allt utgick från villan i förorten och de två bilarna.

Det var det som dåvarande vice president Richard Nixon ville lansera för världen när han 1959 klippte det ceremoniella bandet till en amerikansk mässa i Sovjet. Han försökte inför pressen få Nikita Chrusjtjov att förstå storheten med tvättmaskinen, anpassad för varje hem.

Det är Molly Turners anekdot som hon använder för att visa hur attityderna förändrats. Hon är chef för public policy på bostadssajten Airbnb.

Molly Turner menar att det var där någonstans som världen glömde bort hur man delar med sig.


Drömmen om villan i förorten är lika vacker som den verkar omöjlig. Det visade sig om inte annat 2008 när bostadsbubblan sprack och USA gick in i sin värsta recession sedan 30-talet.

Samma år bildades just Airbnb, en portal där människor lägger ut sina bostäder - eller delar i bostäder - till uthyrning för kort eller lång tid.

Företaget har hjälpt fyra miljoner människor att hitta tillfälligt boende, 2,5 miljoner av dem under 2012.

Ett bevis i sig att delningstrenden har kommit i en rasande fart det senaste året.

- Vi hade inte kunnat existera för tio år sedan, före Facebook, för folk var inte så intresserade av att dela tidigare, säger Nate Blecharczyk, en av Airbnb:s grundare, till The Economist.

Airbnb är störst, men långtifrån ensam aktör i den nya trenden:

Via de amerikanska sajterna Wheelz, Buzzcar, RelayRides, Tamyca och Whipcar kan man hyra ut sin bil.

Vill man i USA bara ha skjuts av någon som befinner sig i närheten kan man använda Lyft, SideCar eller Weeels.


Svenske Mattias Jägerskog, 30, från Örebro var faktiskt en av pionjärerna. För sex år sedan startade han den ideella sam-åkningsrörelsen Skjutsgruppen. Rörelsen har i dag 30 000 medlemmar som delar fordon med varandra genom Twitter, Facebook, Linkedin och Couchsurfing.

- I första hand är vi en miljörörelse som ser till att det blir färre fordon som spyr ut avgaser. Men det är också billigare att samåka och det är otroligt roligt och trevligt, säger Mattias Jägerskog.

När han skulle till Göteborg i påskas fick han och en annan örebroare lift med en kvinna som skulle åka från Västerås till Västkusten.

- Vi diskuterade hur mycket vi skulle betala och det slutade med att jag gav 150 kronor. Men det finns även studenter som kan åka med ibland i utbyte mot nybakt bröd.

Mattias Jägerskog kallar det "delandets ekonomi" och det är inte bara fordon han delar i vardagen.

- Jag har precis lånat ett par finskor som jag ska använda nästa vecka. Jag delar grill med grannarna och har tillsammans med en kompis köpt en vit design-t-shirt som vi turas om att använda.

I början av maj arrangerar Mattias Jägerskog "Oui share"-festivalen i Paris tillsammans med flera andra rörelser i Europa. Skjutsgruppen är ett positivt exempel och många länder vill lära sig hur svenskarna byggt upp verksamheten.

I USA finns det även parkeringsplatser, cyklar, musikinstrument, trädgårdsprodukter och köksutrustning att tillgå via andra portaler.

På sajten SnapGoods hittar vi till exempel surfbrädor, mobiltelefoner och - en sockervaddsmaskin.

Det som är förhållandevis dyrt, men som används sporadiskt, gör sig perfekt att dela.

- Det jag tror händer här är en återurbanisering av amerikanska städer. Folk börjar antingen medvetet eller omedvetet förstå att det innefattar det allmänna rummet, delade varor och tjänster och infrastrukturen. Och det flyter över i det privata, säger Molly Turner från Airbnb till The Atlantic Cities.

Svenske Joakim Jardenberg - trendexpert på allting uppkopplat - menar att det också är ett sätt för folk att unna sig saker som de annars inte skulle ha råd med.

- Det är en av fyra hörnstenar. Att det finns ett tilltagande ideal av att dela. Att man inte bara köper något till sig själv, utan köper det för att kunna låna ut till andra.


Alla de här tjänsterna kommer från laptopföretag. Allt sköts i molnet, det är enkelt att kicka i gång, säger Jardenberg och fortsätter:

- Det är också en attitydgrej när det kommer till nyfikenhet. Om det "vanliga" är att boka hotell på en hotellsajt så är Airbnb det som är annorlunda. Hertz är det vanliga sättet att hyra bil på, Wheelz är det ovanliga. Vi gillar att prova det nya.

Sist, men inte minst, finns ett ökat entreprenörskap och en vilja att göra affärer.

- Jag läste en artikel om några personer som i princip börjat försörja sig på att hyra ut sina ägodelar. Sin bil, ett rum i sin bostad, sin verktygslåda.

De nya tjänsterna bygger på mun-till-mun-marknadsföring via sociala medier. Men tjänsternas trovärdighet baseras även på användarnas vilja att dela med sig av sina åsikter. Framför allt om varandra.

Det känns bättre att hyra ut sin lägenhet när gästen har goda referenser från tidigare hyresvärdar. Den som krockat med en lånebil kan få problem nästa gång han söker efter en bil. Den som lämnat efter sig odiskad köksutrustning... och så vidare.

Andrea Reuter har rekommenderat alla sina vänner att gå med i Lånegarderoben och flera av dem har hakat på.

- Vi har även haft privata lånbytarfester där vi bytt jeans, klänningar och jackor. Jag tar ofta en bild på när jag använder det jag bytt till mig, så får folk se att det kommer till användning. Det är väldigt socialt att dela, säger hon.