Intresset för gamla dator- och tv-spel ökar hela tiden. Anledningen är alla de nostalgiska känslor som spelen väcker till livs inom oss.
Och bäst är de spel som missförstods när de kom, eller så släpptes de till en konsol som ingen längre spelade på.
För dig som loggar in på Expressen – här hittar du fler artiklar.
Som "Flintstones, the surprise at Dinosaur Peak" som kom 1994 till Nintendos 8-bitars NES. Uråldrigt tyckte spelarna då – och inte bara för att det var familjen Flinta, men för att ingen längre spelade NES. Försäljningen gick minst sagt uselt. Enligt Gamereactor har ett exemplar sålts för drygt 8 000 kronor. Och en lös kassett utan omslag eller bruksanvisning har sålts för 2 500 kronor.

För att få maximalt ut av sina spel gäller det att de är inplastade och ospelade. Men även spel i fint skick där allt finns kvar kostar. Räkna med knappt hälften av högsta värdet.
LÄS MER: Så mycket är dina gamla Star Wars-prylar värda.
När det gäller storsäljarna kan det finnas ett visst värde om spelen är oöppnade. Men räkna inte med att bli förmögen på Electronic Arts olika otroligt populära sportspel som NHL (ishockey) eller Fifa (fotboll). Sämst går de fotbolls- och hockeyspel som har några år på nacken. Ett Fifa 2004 kan du kanske få någon tia för i perfekt skick.
När det gäller gamla spel till pc är läget lika dystert som att sälja VHS-band. Det finns några titlar som kan ge lite pengar, men oftast inte. För att spela 20 år gamla pc-spel krävs i princip att du hittar en 20 år gammal dator med diskettstation och ett fungerande operativsystem, typ Windows 98.
Historien om tv-spelen
Någonstans vid gränsen mellan stenåldern och modern tid, sisådär 1972, upptäcktes tv-spelen. Första var ett enkelt spel med grov grafik, ett slags tennis där två spelare kämpade mot varandra med var sin paddel och en boll som mer såg ut som en tegelsten som skulle skickas bakom motståndarens paddel/vita streck.
Upphovsmannen bakom världens första tv-spel, Allan Alcorn, hade skapat ”Pong” som träning, men spelet skulle visa sig bli en otrolig succé och bana vägen för alla tv- och datorspel vi ser i dag.

Först kom ”Pong” som arkadspel, där man lade i kronor för att spela. 1974 hade elektroniken utvecklats så att Atari kunde sälja en modell att koppla in i tv:n för runt 500 kronor.
Ur ”Pong” växte så småningom ”Breakout” fram. Ett spel för en person där planen är vänd 90 grader, och där paddeln är i botten och det gäller att rensa en spelplan från stavar.

Utvecklingen från ”Breakout” är inte långt till ”Space invaders”. Spelet är fortfarande uppåtriktat, men mer aggressivt. Paddeln har bytts mot en kanon som bara kan skjuta rakt upp. Den flyttar man i sidled och hindrar fientliga utomjordingar från att landa.
Första riktiga konsolen kom i slutet av 1970-talet. Med Atari 2600 kunde spelaren utmana sig själv eller motståndare med en joystick med en knapp. Det fanns inga inbyggda spel, men man fick använda kassetter, cartridges, som trycktes in i spelet.
Titlarna var fortfarande dyra, runt 500 kronor. Och den som inte ville köpa kunde gå till videobutiken och hyra ett eller flera spel. Man räknar med att denna andra generationens tv-spelskonsoler levde mellan 1976 och 1983.
Det var nära att hela tv-spelsindustrin dog där och då.
Game over för många företag
För 1983 drabbades USA av en tv-spelskrasch, när marknaden brakade ihop.
Detta år hade intäkterna för tv-spel varit 3,2 miljarder dollar, på två år föll omsättningen med 97 procent till 100 miljoner dollar, vilket fick till följd att en mängd hemdator- och tv-spelsföretag gick i konkurs, bland annat Atari.
En av orsakerna bakom kraschen var att marknaden fylldes av undermåliga spel till alldeles för höga priser.
Ett spel som skulle kunna pekas ut var ”Birthday Mania”, ett enkelt spel som var ett dyrt sätt att säga ”grattis på födelsedagen” på.
En del av dessa spel, speciellt de mer udda, kostar i dag rejäla pengar. Bland annat för att det inte finns så många exemplar kvar. Och få är i perfekt skick. ”Birthday Mania” kan kosta upp till 300 000 kronor i auktionsvärlden.

Räddad av rörmokaren
1985 skulle spelvärlden räddas av ett par olika aktörer.
En av dem var en italiensk rörmokare som hette Mario. Med honom hoppade det japanska företaget Nintendo in i folks medvetande. NES, hette konsolen, Nintendo Entertainment system, som använde 8-bitarsgrafik som då kändes nytt och fräscht. Ett annat japanskt företag, Sega, tog sig in i folks medvetande. Och då med en blå igelkott vid namn Sonic.
10 spel till Nintendo entertainment system
Stadium Events 900 000 kronor
Peek A Boo Poker 11 000 kronor
Bubble Bath Babes 11 000 kronor
Hot Slots 10 000 kronor
Myriad 6 in 1 10 000 kronor
Flintstones: Surprise at Dinosaur Peak 8 000 kronor
6 in 1 7 000 kronor
Cheetahmen II 6 000 kronor
Little Samson 4 500 kronor
Bubble Bobble Part 2 3 400 kronor
Det första Mariospelet kostar i dag otroliga pengar. Men, förstås bara i rätt asiatisk förpackning.
I hemdatorvärlden flyttade amerikanska Commodore, in i tv-spelsvärlden.
Commodore grundades av Jack Tramiel, polsk immigrant och överlevare från Auschwitz och hade skapat två otroligt framgångsrika hemdatorer, VIC20 och CBM 64, men när krisen slog till kom han på kant med sin kollega Irving Gould.
Tramiel lämnade och tog så småningom över konsumentdelen av det konkursade Atari.
Bittra fiender
Så när tredje generationens tv-konsoler kom, var både de bittra fienderna Commodore och Atari redo.
5 Nintendo Game & Watch
Super Mario Bros. 16 500 kronor
Balloon Fight 8 100 kronor
Flagman 7 300 kronor
Egg 7 000 kronor
Mickey Mouse 6 500 kronor
Commodore lanserade sig tv-spelsversion av 64:an, 64GS, samtidigt som båda företagen släppte var sin 16-bitarsdator, Commodore Amiga och Atari ST.
Hemdatorernas försprång gjorde naturligtvis både Nintendo och Sega sömnlösa. Och två år senare, 1987, släppte Sega Megadrive som såg ut att med hjälp av Sonic rulla över allt motstånd. Nintendo svarade året därpå med SNES, Supernintendo. Och 16-bitarskampen var i full gång.

10 spel till Commodore C64
Castles of Dr Creep 1200 kronor
Impossible Mission 900 kronor
Sword of Fargoal 870 kronor
Ultima III: Exodus 840 kronor
M.U.L.E 780 kronor
Zak McKracken and the Alien Mindbenders 660 kronor
Choplifter! 600 kronor
Wasteland 550 kronor
Mayhem in Monsterland 430 kronor
Dallas quest 400 kronor
Värdet komplett i box
Lägg nu märke till att tv-spel var tv-spel. Att göra något annat än att spela spel var otänkbart.
Hemdatorerna kunde lite mer. Atari ST hade inbyggd midi, till alla musikers glädje. Dessutom kunde man koppla in både hårddisk och ett modem, för att kanske koppla upp sig mot en elektronisk anslagstavla för att chatta.
Jätten vaknar
1993 kom en ny aktör in på banan. Gigantiska Sony hade bestämt sig för att göra ett tv-spel och det pratades mycket och länge om Playstation innan den kom. Att den dessutom kunde spela cd-skivor gjorde den till en bra grej att koppla in i stereon. Och tv:n.
5 spel till Sega Megadrive
Miracle Piano Teaching System 1 400 kronor
Crusader of Centy 1 100 kronor
MUSHA 1 100 kronor
Punisher 1 000 kronor
Spiritual Warfare 900 kronor
Fjärde generationens konsoler gav oss några stolpskott och ett par succéer.
Värst var kanske Nintendo Virtual Boy, ett slags virtual reality-grejs. Andra missar var Amiga CD32, vilket skulle visa sig vara Amiga och Commodores dödsryck. Atari Jaguar var ingen hit och Sega Saturn bara helt okej. Men inte mycket mer.
I Japan kom Nintendo 64 – som hade 64-bitarsprocessor, men inte grafik. Men framför allt en analog handkontroll som kunde känna av hur hårt man tryckte.
Hej då, Sega
Vid 1998 var det dags för nästa generation. Sega hade hostat upp sig och släppte sin Dreamcast, men många programmerare klagade på att den var svår att arbeta med. Trots en del lysande spel gick så både Dreamcast och Sega i graven.
5 spel till Playstation 1
Misadventures of Tron Bonne 1 800 kronor
Suikoden II 1 600 kronor
Tales of Destiny 1 250 kronor
Mega Man Legends 2 1 200 kronor
Valkyrie Profile 1 150 kronor
Sony hade tagit över nästan totalt med Playstation och lanserade uppföljaren PS2 år 2000. Första versionerna var bakåtkompatibla, vilket innebar att man kunde spela sina gamla Playstationspel på den. Problemet var att det inte gick att spara. Senare PS2:or saknar denna funktion, vilket gör att tidiga 2:or betingar ett högre värde än de senare.
Microsoft kastade sig in i tv-spelsvärlden med Xbox. 2001 kom konsolen i USA, 2002 i Sverige.
Så då har vi två tv-spel som kan spela cd och dvd. Vad gör Nintendo? Jo, en Gamecube, där spelen är på skivor som ser ut som mini-cd. Det japanska tv-spelsföretaget tänker inte släppa in musik eller film i sin konsol.
6 spel till Playstation 2
Rock Band 2 (Special Edition) 1 900 kronor
Rock Band (Special Edition) 1 835 kronor
Star Wars: Battlefront (Limited Edition Action Pack) 900 kronor
Tekken 5 (Ultimate Collectors Edition) 900 kronor
Metal Gear Solid 3: Subsistence (Limited Edition) 730 kronor
Rule of Rose 730 kronor
2004 är det dags för nästa, sjunde generation. Nu har spelarna tre konsoler att välja mellan, samtliga med trådlösa handkontroller. PS3 från Sony, Nintendo Wii för en lite yngre publik och Microsofts Xbox 360.
Ur försäljningssynpunkt vann Xbox ronden med 27 miljoner sålda konsoler. Wii har sålt 23 miljoner och PS3 18,4 miljoner.
Så var vi framme i nutid. Samma aktörer, men vidareutvecklade maskiner. 2012 kom Nintendo Wii och året därpå PS4 och Xbox One.
14 extremt dyra spel
1) Nintendo World Championships (NES) Upp till 900 000 kronor
Tre minispel i ett. Det dyraste exemplaret såldes på ebay för 99 902 dollar, där etiketten är bortriven.
Vad är grejen? Spelet som innehåller Tetris, Rad Racer och Super Mario Bros användes av Nintendo i ett världsmästerskap 1990, där alla 90 finalister fick behålla sitt exemplar. I kassetten finns en switch för att ställa in tiden. Den som ställde upp i Nintendo-VM skulle nämligen spela spelen på tid, där snabbaste vann.
Ytterligare 26 spel tillverkades i guldomslag.
Det finns alltså bara 116 exemplar av spelen. Utgångspriserna på ebay är 73 000 för den grå och 137 000 för guldspelet.

2) Air raid (Atari 2600, 1982) 30 000–300 000 kronor
Jorden angrips från rymden och du ska rädda Manhattan från en invasion. Det här var företaget Men-A-Visions enda spel till Atari 2600 och mycket svårhittat. Ett komplett exemplar med låda och bruksanvisning såldes på Ebay för 305 000 kronor, ett exemplar med bara kassetten (som ser ut som en blå magnet) gick för 33 000 kronor.
På New York Film Academys hemsida spekulerar man in i varför det bara hittats 13 exemplar och att spelet kanske bara såldes i Brasilien.
3) Uncharted 2: Fortune Hunter Edition (Playstation 3, 2009) 90 000–110 000 kronor
Den här lyxversionen av populära Uncharted 2 tillverkades bara i 200 exemplar och får att få den var du tvungen att vinna en tävling som Sony arrangerat. Med spelet kom en kopia av en dolk och en gigantiskt påkostad grafisk bok. Fortune hunter edition räknas som den mest påkostade samlar-versionen av ett spel som någonsin gjorts.

4) Super Mario bros. (NES, 1985) 1 800–230 000 kronor
Är inte det här världens vanligaste spel? Jo, kanske, men det här är det första från 1985. Men det räcker tyvärr inte för att bli värt en massa pengar. Det här är första versionen, i dess asiatiska form. För den som har ett ”vanligt” original varierar värdet mellan 2 000 och 6 000 kronor.

5) Magical Chase (TurboGrafx-16/PC Engine, 1993) 65 000–130 000 kronor
Ett ovanligt spel till en udda spelkonsol. ”Magical chase” hyllas som en klassiker, det är ett shooterspel som släpptes ungefär samtidigt som PC Engine slutade säljas, vilket gjorde marknades lite begränsad. Den var helt enkelt skitsvår att hitta när den kom. Och det är värre nu. Prisbilden är från auktioner från öppnade, men kompletta exemplar.

6) Birthday Mania (Atari 2600, 1984) Upp till 300 000 kronor
Inte det mest upphetsande spelet. I ”Birthday mania” ska spelaren skjuta bort nedfallande födelsedagsljus. Dessutom kan man skriva födelsedagsbarnets namn på kartongen.
Spelet, om man får kalla det så, sålde förskräckligt uselt och det finns bara två kända exemplar.

7) Superman (Atari 2600, 1979) 9 000–27 000 kronor
Om du någonsin ägt en Atari 2600 är chansen stor att du även spelat Superman. Men… för att fånga de stora pengarna ska det vara gul text och bild på stålis. Har du ett ex med röd text är värdet upp till 2 000 kronor och den vanligaste versionen är värd lite under en hundralapp.

8) Batman forever Woolworths box set (SNES, 1995) Upp till 15 000 kronor
Spelversionen av den småtrista filmen med samma namn. Den här upplagan såldes bara av det brittiska varuhuset Woolworths och kom med en VHS-video om hur filmen gjordes och lite annat krimskrams. Sega Megadrive-versionen är något billigare.
9) Pokémon Red & Blue (Gameboy, 1998) 500–5 000 kronor
Det finns stora chanser att du äger ett av de här spelen. Det såldes i miljontals exemplar under den första Pokémon-hysterin och spelades flitigt. Men risken är stor att de inte håller för samlarnas krav på skick. Ett oöppnat spel kan kosta 5 000 kronor, ett öppnat, där allt finns i bra skick kan kosta en femhundring. Har du bara kassetten kan den vara värd 200 kronor. Den röda värderas lite högre, tack vare att omslaget pryds av Charizard.

10) Dead Space Ultra Limited Edition (Xbox 360, 2008) 2 000–25 000 kronor.
Den här utgåvan kom i 1 000 exemplar och innehöll en grafisk roman, en animerad film på dvd, en konstbok, två signerade litografier och spelet. Oöppnade spel har lagts ut för 25 000 kronor på Ebay, öppnade exemplar har sålts för 2 000–3 000 kronor.

11) Stadium Events (NES, 1987) 110 000–200 000 kronor
Spelet finns i en amerikansk och europeisk utgåva och priset är baserat på USA-versionen. Detta tack vare att den sålde ganska uselt. Europeiska spelare ska inte vara ledsna. Deras exemplar är värda någonstans mellan 2 000 och 20 000 kronor.

12) The Legend Of Zelda: Link's Awakening DX (Gameboy color, 1998) 750–8 000 kronor
Hyllat som ett av de bästa Zelda-spelen. Den här version är en färglagd upplaga av den tidigare Gameboy-upplagan.
Spelet sålde galet mycket, så det är uppseeväckande att oöppnade exemplar säljes för 8 000 kronor. Även ett ex med slitet omslag kan ge 800 kronor. Men… har du bara kassetten så är den snudd på helt värdelös.

13 The Legend of Zelda, a Link to the past (SNES, 1992) 6 000–9 000 kronor
Ingen Zeldasamling är komplett med det här spelet, hävdar Gamereactor. Alla som spelat det kan säkert hålla med. De som har det men inte bröt förpackningen kan nu sälja det för fina pengar. På auktionssajten Tradera har det gått för 9 000 kronor.
Komplett i kartong har den sålts för någon tusenlapp och bara kassetten för 500 kronor.

14 Great Giana Sisters (Commodore C64 och Amiga, 1987) Runt 2 000 kronor
Tyskt spel där Gianna drabbas av en mardröm och måste ta sig igenom 32 monsterfyllda grottor innan hon kan rädda sin syster Maria. Spelet var en rip off av Super Mario och upphovsmännen stämdes av Nintendo som vann. Spelet försvann från affärerna och värdet steg på kuppen. En rolig detalj är att namnet blev felstavat på omslaget, så i stället för att trycka nya, behöll de felstavningen.