DOKUMENT OM JUAN CARLOS FRÅN MAJ 20012
I vår kom en storsäljande bok om drottningen, "La Soledad de la Reina" (Drottningens ensamhet), av en katalansk journalist som gjort sin hemläxa: Pilar Eyre avslöjar att kungen är verklighetens kallhamrade Don Juan - han ska ha haft över 1 500 kvinnoaffärer.
Den lyckliga kungafamiljen ska bara vara en kuliss: drottningen flyttade ut ur kungens sovrum i januari 1976.
Boken kom samtidigt som svärsonen, förre handbollstjärnan Iñaki Urdangarin, numera hertig av Palma, åtalades misstänkt för att ha plockat åt sig 45 miljoner av allmänna medel. Åklagarna antyder att kungen inte kan ha varit ovetande. Och inte heller prinsessan Cristina, kungaparets mellandotter.
Sen råkade äldsta barnbarnet, Froilan, 13, skjuta sig i foten med en 36 mm jaktkarbin; ett vapen som man måste vara 14 för att få ta i. Hans pappa, Jaime de Marichalar, 49, som fick behålla titeln hertig av Lugo efter skilsmässan från prinsessan Elena, kommer att åtalas för att ha låtit sonen använda vapnet.
Och sen smet alltså kungen i väg till Botswana. Utan att meddela regeringen, som bara fick veta att kungen "var utomlands". Hade han inte halkat på väg till badrummet från sin lyxhydda i jaktreservatet i Okavangodeltat, och brutit högra höften på tre ställen, så hade Juan Carlos kunnat smita tillbaka till Spanien i lugn och ro.
Men nu bröt själva helvetet loss.
Hans resesällskap var den späda danska botoxblondin som nu avslöjats som hans särskilda väninna: Corinna zu Sayn-Wittgenstein, tvåbarnsmamma som behöll tyska prinsesstiteln efter andra skilsmässan, från prins Casimir. Född Larsen, uppväxt i en förort till Frankfurt där pappa jobbade som Europachef för brasilianska flygbolaget Varig. En ambitiös kvinna som först hade en lång flirt med halvsvenske Carl-Eduard von Bismarck, sen gifte sig med en engelsk bankir, sen hade en mycket publik historia med "galne miljardären" Muck Flick - Mercedesarvtagare som då ännu inte var skild - och sedan gifte sig med elva år yngre Casimir zu Sayn-Wittgenstein. Skild 2005, samma år som hon träffade Spaniens kung. Nu bor hon sedan flera år alldeles i närheten av kungafamiljens slottsvilla Zarzuela, utanför Madrid.
Juan Carlos kom till sjukhuset i Madrid med Corinna.
Drottning Sofia visste att kungen var skadad, men hon tog ändå flyget till Grekland och firade ortodox påsk med sina syskon, exkung Konstantin och prinsessan Irene.
Kungen har varit tvungen att be spanjorerna om ursäkt. Inte för Corinna och sina många beryktade otrohetsaffärer, utan för den svindyra jaktresan:
- Det var obetänksamt av mig.
För i sitt jultal till spanjorerna sa Juan Carlos att "nu måste vi alla hålla igen, visa allvar och föredöme, inse krisens allvar", att den 24-procentiga arbetslösheten och nära 50-procentiga ungdomsarbetslösheten fick honom att "ligga sömnlös".
Hans ursäkt riktades nog också till alla spanska djurvänner, kungen är ordförande i spanska WWF, Världsnaturfonden.
Först nu börjar spanjorerna att på allvar ifrågasätta sin kung. Och uppgifter cirkulerar att den extravaganta jaktresan var betald av en saudisk affärsman.
Att Juan Carlos är en kvinnokarl är känt sen länge, men inte omfattningen av hans eskapader. Nu vet man att Corinna zu Sayn-Wittgenstein varit med på många av kungens resor, och dubbeltydigt presenterats som hans compañera: medföljande och - underförstått - käresta.
Redan som tonåring träffade Juan Carlos en fem år äldre italiensk grevinna, Olghina di Robilant. Deras historia fortsatte efter att han träffat italienska prinsessan Maria Gabriella av Savoyen.
Men ätten Bourbon kämpade för bara en sak: att återta Spaniens tron, som man förlorade 1931 när republiken utropades.
Och en dubbelprinsessa av Grekland och Danmark, som jämnåriga Sofia, smällde högre än italienskan... På ett kungligt äktenskapsmäkleri 1961 träffades Juan Carlos och Sofia, och trots att hon då var nästan förlovad med norske kronprinsen Harald så blev hon blixtkär. Juan Carlos gick till hennes pappa kung Paul och sa att "jag tar Sofia med mig hem"... Inom mindre än ett år var de gifta, först ortodoxt i Aten, sen katolskt i Rom.
Olghina di Robilant har berättat hur Juan Carlos de Bourbon tillbringade förlovningsnatten med henne, på ett billigt hotel i Rom. Hon betalade, och han visade henne Sofias förlovningsring. Maria Gabriella hade han redan dumpat.
Utbildade barnmorskan Sofia fick två döttrar, 1963 och 1965, och sen äntligen en prins, 1968.
Deras gemensamma mål var tronen, och Juan Carlos togs om hand av Spaniens diktator, Generalisimo Franco. I november 1975 var de i mål: Franco dog, monarkin återinfördes, Juan Carlos blev kung.
Paret Bourbon var idealfamiljen, Spaniens framtid.
En dag i januari 1976 ville den ännu förälskade drottningen överraska sin man som var på jakt på ett gods utanför Toledo. Trots att man försökte hejda henne tog hon sig till det rum där Juan Carlos jakthund vilade utanför. Hon öppnade dörren, och fann sin man i sängen med en annan.
Sen dess har Sofia avskytt jakt.
Hemma i Madrid flyttade Sofia ut ur sängkammaren. Iskyla hemma, men utåt en leende kungafamilj.
Juan Carlos drog i väg på motorcykeln utan eskort, och träffade sina damer.
Hans stora ögonblick kom i februari 1981 när han avstyrde en militärkupp, ledd av en galen överste. Kungen räddade demokratin, så kommer det alltid att stå i den spanska historieskrivningen.
Flera av de 1 500 kvinnorna är kända, men Pilar Eyre nämner inga namn - utom ett: prinsessan Diana. Hon och prins Charles tillbringade flera somrar i mitten av 80-talet hos Juan Carlos i sommarpalatset på Mallorca.
Sofia kallas nu "Spaniens ensammaste kvinna". I vintras åkte drottningen till Washington, för att besöka Cristina, barnbarnen - och svärsonen, som nu är bortplockad från alla kungliga uppdrag. Juan Carlos rasade över hennes trots, och när hon kom tillbaka till Zarzuela skällde han ut henne inför palatspersonalen - "du har misslyckats med att uppfostra barnen! Du har sett till att de gifte sig helt tokigt! Du..." En av de få gånger, sedan 1976, som detta par verkligen talat med varandra.
Men skilsmässa? Knappast. Enligt Pilar Eyre har Sofia sagt:
- Även om min man dör, och min son är kung, och det finns en annan drottning, så ska jag vara drottning Sofia ända in i döden.
Guldbröllopsfesten på måndag lär bli en stillsam tillställning.
Källor: Pilar Eyre - La soledad de la reina (2012, La Esfera de los Libros), El Mundo, perfil.com, Paris Match, Corriere della sera, samt http://olgopinions.blog.kataweb.it/tag/olghina-di-robilant/