STORVILTSJÄGARE. Spanske kung Juan Carlos (till vänster) smet iväg på en jaktresa - och bröt höften. Det är bara en av skandalerna som skakar det spanska hovet. Foto: ALL OVER PRESS/SPLASH NEWS Foto: Splash News
STORVILTSJÄGARE. Spanske kung Juan Carlos (till vänster) smet iväg på en jaktresa - och bröt höften. Det är bara en av skandalerna som skakar det spanska hovet. Foto: ALL OVER PRESS/SPLASH NEWS Foto: Splash News

Tronen gungar under Spaniens Juan Carlos

Publicerad

Spanjorerna är inte monarkister, de är juancarlister, sa markisen José Luis de Vilallonga ofta: författare, kungens vän och jaktkamrat - och inte bara på fyrfota villebråd. Men nu har kärleken mellan spanjorerna och deras kung svalnat betänkligt, republikrösterna blir allt högljuddare och kraven att Juan Carlos abdikerar kommer från kretsar som vill se kronprins Felipe på tronen.

DOKUMENT OM JUAN CARLOS FRÅN MAJ 20012

 

I vår kom en storsäljande bok om drottningen, "La Soledad de la Reina" (Drottningens ensamhet), av en katalansk journalist som gjort sin hemläxa: Pilar Eyre avslöjar att kungen är verklighetens kallhamrade Don Juan - han ska ha haft över 1 500 kvinnoaffärer.

Den lyckliga kungafamiljen ska bara vara en kuliss: drottningen flyttade ut ur kungens sovrum i januari 1976.

Boken kom samtidigt som svärsonen, förre handbollstjärnan Iñaki Urdangarin, numera hertig av Palma, åtalades misstänkt för att ha plockat åt sig 45 miljoner av allmänna medel. Åklagarna antyder att kungen inte kan ha varit ovetande. Och inte heller prinsessan Cristina, kunga­parets mellandotter.

Sen råkade äldsta barnbarnet, Froilan, 13, skjuta sig i foten med en 36 mm jakt­karbin; ett vapen som man måste vara 14 för att få ta i. Hans pappa, Jaime de Mari­chalar, 49, som fick behålla titeln hertig av Lugo efter skilsmässan från prinsessan Elena, kommer att åtalas för att ha låtit sonen använda vapnet.

 

Och sen smet alltså kungen i väg till Botswana. Utan att meddela regeringen, som bara fick veta att kungen "var utomlands". Hade han inte halkat på väg till badrummet från sin lyxhydda i jaktreservatet i Okavango­deltat, och brutit högra höften på tre ställen, så hade Juan Carlos kunnat smita tillbaka till Spanien i lugn och ro.

Men nu bröt själva helvetet loss.

Hans resesällskap var den späda danska botoxblondin som nu avslöjats som hans särskilda väninna: Corinna zu Sayn-Wittgenstein, tvåbarnsmamma som behöll tyska prinsesstiteln efter andra skilsmässan, från prins Casimir. Född Larsen, uppväxt i en förort till Frankfurt där pappa jobbade som Europa­chef för brasilianska flygbolaget Varig. En ambitiös kvinna som först hade en lång flirt med halvsvenske Carl-Eduard von Bismarck, sen gifte sig med en engelsk bankir, sen hade en mycket publik historia med "galne miljardären" Muck Flick - Mercedes­arvtagare som då ännu inte var skild - och sedan gifte sig med elva år yngre Casimir zu Sayn-Wittgenstein. Skild 2005, samma år som hon träffade Spaniens kung. Nu bor hon sedan flera år alldeles i närheten av kungafamiljens slottsvilla Zarzuela, utanför Madrid.

 

Juan Carlos kom till sjukhuset i Madrid med Corinna.

Drottning Sofia visste att kungen var skadad, men hon tog ändå flyget till Grekland och firade ortodox påsk med sina syskon, exkung Konstantin och prinsessan Irene.

Kungen har varit tvungen att be spanjorerna om ursäkt. Inte för Corinna och sina många beryktade otrohetsaffärer, utan för den svindyra jaktresan:

- Det var obetänksamt av mig.

För i sitt jultal till spanjorerna sa Juan Carlos att "nu måste vi alla hålla igen, visa allvar och föredöme, inse krisens allvar", att den 24-procentiga arbetslösheten och nära 50-procentiga ungdoms­arbetslösheten fick honom att "ligga sömnlös".

Hans ursäkt riktades nog också till alla spanska djurvänner, kungen är ordförande i spanska WWF, Världsnaturfonden.

Först nu börjar spanjorerna att på allvar ifrågasätta sin kung. Och uppgifter cirkulerar att den extravaganta jaktresan var betald av en saudisk affärsman.

 

Att Juan Carlos är en kvinnokarl är känt sen länge, men inte omfattningen av hans eskapader. Nu vet man att Corinna zu Sayn-Wittgenstein varit med på många av kungens resor, och dubbeltydigt presenterats som hans compañera: medföljande och - underförstått - käresta.

Redan som tonåring träffade Juan Carlos en fem år äldre italiensk grevinna, Olghina di Robilant. Deras historia fortsatte efter att han träffat italienska prinsessan Maria Gabriella av Savoyen.

Men ätten Bourbon kämpade för bara en sak: att återta Spaniens tron, som man förlorade 1931 när republiken utropades.

Och en dubbelprinsessa av Grekland och Danmark, som jämnåriga Sofia, smällde högre än italienskan... På ett kungligt äktenskapsmäkleri 1961 träffades Juan Carlos och Sofia, och trots att hon då var nästan förlovad med norske kronprinsen Harald så blev hon blixtkär. Juan Carlos gick till hennes pappa kung Paul och sa att "jag tar Sofia med mig hem"... Inom mindre än ett år var de gifta, först ortodoxt i Aten, sen katolskt i Rom.

 

Olghina di Robilant har berättat hur Juan Carlos de Bourbon tillbringade förlovningsnatten med henne, på ett billigt hotel i Rom. Hon betalade, och han visade henne Sofias förlovningsring. Maria Gabriella hade han redan dumpat.

Utbildade barnmorskan Sofia fick två döttrar, 1963 och 1965, och sen äntligen en prins, 1968.

Deras gemensamma mål var tronen, och Juan Carlos togs om hand av Spaniens diktator, Generalisimo Franco. I november 1975 var de i mål: Franco dog, monarkin återinfördes, Juan Carlos blev kung.

Paret Bourbon var idealfamiljen, Spaniens framtid.

 

En dag i januari 1976 ville den ännu förälskade drottningen överraska sin man som var på jakt på ett gods utanför Toledo. Trots att man försökte hejda henne tog hon sig till det rum där Juan Carlos jakthund vilade utanför. Hon öppnade dörren, och fann sin man i sängen med en annan.

Sen dess har Sofia avskytt jakt.

Hemma i Madrid flyttade Sofia ut ur ­sängkammaren. Iskyla hemma, men utåt en leende kungafamilj.

Juan Carlos drog i väg på motorcykeln utan eskort, och träffade sina damer.

Hans stora ögonblick kom i februari 1981 när han avstyrde en militärkupp, ledd av en galen överste. Kungen räddade demokratin, så kommer det alltid att stå i den spanska historieskrivningen.

 

Flera av de 1 500 kvinnorna är kända, men Pilar Eyre nämner inga namn - utom ett: prinsessan Diana. Hon och prins Charles tillbringade flera somrar i mitten av 80-talet hos Juan Carlos i sommarpalatset på Mallorca.

Sofia kallas nu "Spaniens ensammaste kvinna". I vintras åkte drottningen till Washington, för att besöka Cristina, barnbarnen - och svärsonen, som nu är bortplockad från alla kungliga uppdrag. Juan Carlos rasade över hennes trots, och när hon kom tillbaka till Zarzuela skällde han ut henne inför palatspersonalen - "du har misslyckats med att uppfostra barnen! Du har sett till att de gifte sig helt tokigt! Du..." En av de få gånger, sedan 1976, som detta par verkligen talat med varandra.

 

Men skilsmässa? Knappast. Enligt Pilar Eyre har Sofia sagt:

- Även om min man dör, och min son är kung, och det finns en annan drottning, så ska jag vara drottning Sofia ända in i döden.

Guldbröllopsfesten på måndag lär bli en stillsam tillställning.

 

Källor: Pilar Eyre - La soledad de la reina (2012, La Esfera de los Libros), El Mundo, perfil.com, Paris Match, Corriere della sera, samt http://olgopinions.blog.kataweb.it/tag/­olghina-di-robilant/

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag