Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thomas Bodström överlever all kritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KLARAR SIG - VARJE GåNG. Thomas Bodström har den senaste tiden varit i blåsväder i olika sammanhang. Men varje gång klarar han sig undan kritikstormarna. Experter tror till och med att han på ett unikt sätt vinner mer än han förlorar.
Foto: Olle Sporrong

Thomas Bodström har på kort tid hamnat i fler blåsväder än vad många politiker gör på en hel karriär -  och svarat med undanflykter och efterkonstruktioner. 

Håller Mona Sahlins affischpojke på att tappa greppet? Har författaren, advokaten, riksdagsmannen, styrelseledamoten och kyrkopolitikern för många järn i elden? 

Riksdagskollegorna som Expressen talat med målar upp bilden av en politiker som inte har tid att sköta sitt uppdrag. 

Men alla drar ändå samma slutsats: Thomas Bodström är en högpresterande Duracellkanin som överlever all kritik.

Det började som en ensam liten pyssling, men har på bara några veckor vuxit till ett helt stim av fullvuxna politiska problem. Den första motgången kom när nyhetstjänsten Rapdius rapporterade att Bodström tagit ett uppdrag som styrelseledamot i den privata friskolekoncernen Pysslingen. Beskedet var kontroversiellt i Socialdemokraterna, som den senaste tiden skärpt tonen mot vinstdrivande skolor. Partiet ska dessutom snart sätta sig ned och diskutera synen på privatskolor med friskolemotståndarna i Vänsterpartiet.

 Men Bodström klarade sig undan med en skämtsam reprimand från Mona Sahlin.

 - Jag ska ta Thomas i örat, men av den anledningen att han måste fråga sig om han har tid med både riksdagsarbetet och styrelsearbetet och allt annat, sa S-ledaren i SVT:s "Agenda".

 "Allt annat", som Mona Sahlin kallade det, inrymmer en hel del. Thomas Bodström är både riksdagsman, ordförande i justitieutskottet, styrelseledamot, advokat, författare och bloggare. Alldeles nyligen tog han också ett uppdrag som kyrkopolitiker i församlingen där han bor.

Det som skulle bli ett nyp i örat från partiledaren blev i stället en ordentlig befordran. 22 september avslöjade Expressen att Socialdemokraterna bestämt sig för att Thomas Bodström ska toppa riksdagslistan  i Stockholms län. Huvudstaden och dess medelklassväljare är livsviktiga för att Socialdemokraterna ska återta makten i valet 2010.

 - Vi ställer upp i Stockholm med Thomas Bodström och Mona Sahlin. Det vittnar om hur vi ser på huvudstaden och regionerna omkring. Det är bra att ha en välkänd företrädare för att kunna få genomslag för politiken. Och där är Bodström en bra person. Han är en av våra populäraste politiker, säger Ibrahim Baylan, partisekreterare i Socialdemokraterna.

 Men efter det har ingenting gått Bodströms väg.


1 oktober möblerar han om hos polismyndigheterna på sin blogg. "Låt Carin Götblad bli rikskriminalchef  i stället för länspolismästare i Stockholm", skriver han, och föklararar  varför den nuvarande chefen Therese Mattsson ska sluta. Inlägget blir  genast uppmärksammat och han tvingas förtydliga sig.

 "Det som blev lite fel är att det lät som att jag är missnöjd med Therese Mattson", skriver han dagen efter.

 Nästa dag hamnar Bodström i blåsväder igen, när han i Ekots lördagsintervju föreslår den moderata ministern Gunilla Carlsson som Sveriges nästa EU-kommissionär.

 - Nej, nej, nej, utbrister partikamraten Agneta Lundberg angående uttalandet, och får medhåll av flera andra Socialdemokrater i riksdagen.

 Och när Bodström vill förtydliga sitt förslag, då trasslar han in sig ännu mer.

 - Det byggde på att om Margot Wallström blir EU:s utrikesminister, då tycker jag att det är rimligt att det blir en borgerlig kommissionär, säger Bodström.

 Förklaringen håller inte, eftersom varje land bara får en post i kommissionen -  EU:s utrikesminister inräknat. Detta verkar den förre justitieministern helt enkelt inte känna till.


Där skulle det kunna ta slut. Men efter att Bodström gästat tidningsspalterna på nästan daglig basis i flera veckor sänder TV4:s "Kalla Fakta" ett reportage om hans aktiviteter i riksdagen. Granskningen visar att Thomas Bodström missat mer än hälften av omröstningarna under våren, vanligtvis för att i stället jobba som advokat, och ofta uteblivit från debatter. Han har dessutom missat hela 13 sammanträden i justitieutskottet, där han själv sitter som ordförande, under mandatperioden. Och som om inte det vore nog framkommer det att han använt riksdagens talarstol för att spela in en reklamfilm för sin nya bok.

När "Kalla Fakta"-reportrarna Björn Häger och Ann Tiberg i en debattartikel på Newsmill.se noggrant går igenom allt Bodström sagt till sitt försvar så blir det tydligt: hans uppgifter stämmer inte.

 Bodström: "Jag har skrivit fyra gånger flera motioner än genomsnittet".

 Inte ens hälften av motionerna han påstår sig ha skrivit har han verkligen skrivit, utan är gruppmotioner som författats av andra.

 Bodström: "Jag har 100-procentig närvaro i utskottet."

 Det räcker med ett enda uteblivet möte för att det försvaret ska spricka. Förra hösten var han borta två gånger, och totalt under mandatperioden har han missat 13 sammanträden.

 Bodström: "Jag kan missa någon  votering ibland, men inte mer än så."

 Även detta är fel. I våras uteblev han från 53 procent av riksdagens voteringar, vilket placerar honom i tio i topp-listan över ledamöter med högst frånvaro.

 Så fortsätter det. Thomas Bodström bemöter kritiken med en lång rad felaktigheter.

Uppgifterna från "Kalla Fakta" känns igen av andra riksdagsledamöter. Borgerliga utskottskollegor som Expressen talat med målar upp bilden av en ordförande som inte sköter sitt uppdrag.

 - Som ordförande har man ansvar att göra lite extra saker, som att till exempel ta emot gäster. Nu tog han nyligen emot en domare från Ghana, men de tre senaste besöken innan dess fick andra i utskottet ta. Han tar inte heller debatterna i kammaren. De får de andra ledamöterna göra. Han är i princip aldrig där, säger Johan Linander, riksdagsman för Centerpartiet och ledamot i justitie-utskottet.

 Han skräder inte orden: Bodström borde ge plats åt en annan ordförande i utskottet.

 - Thomas Bodström är nonchalant och spenderar för lite tid i utskottet. Det finns andra som kunde skött hans jobb bättre. Och det vet jag att många i Socialdemokraterna också tycker, säger han.

 Moderaten Ulrika Karlsson är också hård i sin kritik mot ordförande Bodström. Enligt henne råder det ingen tvekan om att utskottsarbetet blir lidande av hans många engagemang utanför riksdagen.

- Jag har reagerat på att vi får anpassa våra tider efter Thomas Bodströms andra arbeten. Och han är inte alltid förberedd, säger hon.

 Det mest talande exemplet är från i vintras, när justitieutskottet åkte på en gemensam arbetsresa över hela jordklotet.

 - När utskottet skulle resa till Australien och Nya Zeeland fick vi ordna allt efter Bodströms kalender. Men när vi skulle åka var han inte där. Då var han på semester med sin familj i Thailand. Så han kom senare och missade en hel del möten, säger Ulrika Karlsson.

Men samtidigt kan ingen undgå att uttrycka sin fascination för hans enorma energi och förmåga att hålla många bollar i luften. Alla Expressen talat med är noga med att tillägga några riktigt positiva omdömen.

 - Jag har svårt att förstå hur han får tiden att räcka till. Det är imponerande, säger utskottskollegan och folkpartisten Johan Pehrson.

 - Han är en oerhört trevlig och social person, säger Johan Linander flera gånger, och tillägger att alla i utskottet tycker om Thomas Bodström.

 - Jag beundrar hans retoriska förmåga. Han är fenomenal på det sättet, säger Ulrika Karlsson.

 Det tar emot, till och med för Thomas Bodströms främsta meningsmotståndare i riksdagen, att vara oreserverat kritiska mot Bodström. Att inte ens de kan dölja sin beundran vittnar om att det behövs mycket mer för att marken på allvar ska börja gunga under Duracell-kaninen Thomas Bodström. Trots alla händelser den senaste tiden har hans ställning aldrig varit hotad. Och Bodström själv verkar vara helt oberörd.

 - Det är klart att han tar till sig, men när man träffar honom är han lika glad och trevlig som vanligt, säger Johan Linander.

 Den socialdemokratiske riksdagsmannen KG Abramsson reflekterar över vilket fenomen hans partikamrat är.

- Jag kan inte tänka mig någon annan som skulle komma ur allt det här. Det är svårt att säga varför Thomas Bodström gör det. Men han är positiv, social och generös mot sin omgivning, vilket säkert förlåter misstagen som han gör, säger han.


Det är den andra sidan av myntet Bodström -  att han alltid glider ur. När Expressen ringer runt till PR-konsulter och statsvetare hänvisar de alla till en alldeles speciell typ av plast med unika egenskaper som gör den väldigt hal, polytetrafluoreten.

 Eller som tillverkaren kallar den: teflon.

 - Thomas Bodström är teflonmannen. Han går nog till och med plus i slutänden på allt som hänt den senaste tiden. De som inte gillar proffspolitiker tycker det är bra att han inte är som alla andra. Om han förlorat några gråsossar på marginalen, så har han vunnit många fler för att han är lite av en anti-politiker, säger Stig-Björn Ljunggren, PR-konsult, statsvetare och socialdemokrat.

 Han får medhåll från statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Professor Ulf Bjereld pratar om "teflon-Thomas".

- Min fingertoppskänsla är att de här skriverierna om honom inte försvagar hans ställning gentemot väljarna. Det kan tvärtom vara positivt, att han utstrålar en äkthet. Det här står han för, det här gör han. Ibland blir det rätt, ibland blir det fel, men han tänker inte efter varje gång, utan kör sina grejer, så får det bli som det blir, säger han till Expressen.

 Ulf Bjereld listar två olika typer av politiker, en uppdelning som han menar blir allt vanligare, där Thomas Bodström är ett klockrent exempel på typ två.

 - Han är en udda politiker på flera sätt. Han har inte gått den traditionella partivägen, utan blev en av Göran Perssons överraskningar när han blev justitieminister. Och han har inte någon direkt stark ställning i partiet heller, han är till exempel inte aktuell för någon av platserna i verkställande utskottet. Men det finns två typer av politiker. En typ som har en väldigt stark ställning i partiet, och styr partiets politik väldigt mycket. Och en typ som jobbar mycket gentemot väljarna, och är väldigt populär i väljarkåren, säger Ulf Bjereld.

 Thomas Bodströms medverkan i tv-programmet "Roast på Berns" för en vecka sedan stärker tesen om vi har att göra med en udda politiker. På YouTube cirkulerar nu klippet där justitieutskottets ordförande bokstavligen pekar finger åt hela humoreliten, samtidigt som han springer runt på scenen och gör ett pruttande ljud med munnen.

Så varför försätter sig Thomas Bodström ständigt i nya situationer där han drar på sig stark kritik? I ett läge där många andra politiker skulle välja en låg profil, verkar Bodström i stället lägga in en högre växel. Kanske har han inget att förlora. Kanske är all publicitet i fallet Bodström bara bra publicitet.

 Som Stig-Björn Ljung-gren säger om de senaste veckornas händelser:

 - Det gör ju bara att han bli ännu mer känd.