Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teflonpartiets öde är ovisst efter Åkesson

PARTILEDARE SEDAN 2005: JIMMIE ÅKESSON, 34:Sverigedemokraternas partiledare som omvaldes i går under partiets landsdagar. Åkesson, som varit partiledare sedan 2005, leder nu Sveriges tredje största parti enligt opinionsmätningarna. Trots framgångarna tampas han med flera interna slitningar i partiet. Inför landsdagarna har partiet på nytt dragits med skandaler och i helgen har striden med ungdomsförbundet SDU - framför allt med SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand - blossat upp på nytt.
Foto: Sven Lindwall
PARTISEKRETERARE & GRUPPLEDARE: BJÖRN SÖDER, 37:Söder är partisekreterare och gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen och ingår därför i partiets yttersta toppskikt. Inför landsdagarna meddelades att Söder kommer att lämna posten som partisekreterare. Expressen har tidigare berättat att det finns slitningar mellan Söder och Åkesson och under fredagen publicerade Expo.se uppgifter om att partiets pressansvarige Martin Kinnunen vill att Söder ska "försvinna".
Foto: Sven Lindwall
TILLHÖR DEN INNERSTA KRETSEN: RICHARD JOMSHOF, 44:Jomshof är riksdagsledamot för SD och tillhör det så kallade "de fyras gäng", partiets innersta kärna. Han fick efterträda Kent Ekeroth som partiets rättspolitiske talesman efter att Ekeroth tvingats lämna efter Expressens avslöjande om järnrörsskandalen. Expressen avslöjade också i går hur Jomshof under ett internt partimöte befarat "totalt kaos i riksdagen" om partiet skulle låta sina distrikt få ta fram sina egna riksdagskandidater för partiet.
Foto: Sven Lindwall
I STRID MED PARTITOPPEN: GUSTAV KASSELSTRAND, 26:SDU-ordförande som efterträdde Petzäll som ungdomsförbundsledare 2011. Kasselstrand har flyttat fram SDU:s positioner och fått förbundet att växa till över 3 000 medlemmar. Han anses tillhöra en mer nationalistisk del och har hamnat på kollissionskurs med Åkesson. Striden är så allvarlig att Kasselstrand fick lämna sitt jobb på riksdagskansliet. Under landsdagarna är ett förslag att SDU-ledaren ska förlora sin plats i partistyrelsen.
Foto: Sven Lindwall
HOPPADE AV EFTER SKANDAL: ERIK ALMQVIST, 31Almqvist spåddes en lysande framtid inom SD och pekades ut som Åkessons kronprins fram till järnrörsskandalen förra hösten. I och med Expressens avslöjande tvingades han att lämna posten som ekonomisk-politisk talesman, platsen i partistyrelsen och verkställande utskottet. Först i februari i år lämnade han sin riksdagsplats efter att han ingått ett avtal med partiet om att bistå det med ett medieprojekt. Almqvist har emigrerat till Ungern.
Foto: Olle Sporrong
BEVÄPNADE SIG MED JÄRNRÖR: KENT EKEROTH, 32:Ekeroth var fram till järnrörsskandalen i november 2012 SD:s rättspolitiske talesman. Trots att Expressen avslöjat att han filmat sin, Erik Almqvists och Christian Westlings framfart på Kungsgatan den sommarnatten 2010, då Ekeroth bland annat knuffade in en kvinna i en bil och sedan beväpnade sig med ett järnrör, har han fått stanna i riksdagen. Internt har detta mött kritik då andra partimedlemmar tvingats lämna partiet för lindrigare förseelser.
Foto: Sven Lindwall
AVLED EFTER EN ÖVERDOS 2012: WILLIAM PETZÄLL, 24:Petzäll efterträdde Almqvist som SDU-ordförande. Han omtalades som ett framtidsnamn och valdes in i riksdagen 2010 där han gavs ett stort förtroende av partitoppen. I februari 2011 omhändertogs han av polisen efter en fylleskandal. Han genomgick behandling för sitt beroende men har sedan berättat att han fick återfall. Hösten 2011 valde han att lämna partiet men stannade som politisk vilde i riksdagen. Petzäll avled den 1 september 2012.
Foto: Roger Vikström
1 / 7

Inget annat parti är inblandat i så många skandaler - och inget annat parti ökar så mycket i opinionen.

SD pekar ut åtta politiska fiender: de andra sju riksdagspartierna - och medierna.

Men vad händer när partiledaren kliver av?

I Sveriges mest toppstyrda parti är framtiden bortom Jimmie Åkesson oviss.

Tänk dig följande: Expressen publicerar en film där Anders Borg och Beatrice Ask springer runt på stan med järnrör. Finansministern kallar en kvinna för "hora" och en känd komiker för "babbe". Justitieministern filmar alltihop. När en annan kvinna gör en rörelse mot kameran knuffar Ask in henne i en bil.

De skulle tvingas avgå på stört. Regeringskrisen skulle vara ett faktum, Moderaterna skulle rasa i opinionen och alliansen förmodligen förlora makten.

Ett exempel på hur en stor skandal har drabbat ett parti är dataintrångsaffären i Folkpartiet strax innan valet 2006. Efter att det kommit fram att folk i partiet olagligt loggat in på Socialdemokraternas intranät föll allt ihop som ett korthus.

FP backade från 13,4 procent till 7,5 och Lars Leijonborg tvingades till slut avgå på grund av missnöjet mot hur han hanterade affären.

Så är vi vana vid att det fungerar. Skandal = problem. I ett vanligt parti skulle Expressens järnrörsavslöjande få katastrofala följder för en lång tid framöver.

Men Sverigedemokraterna är inget vanligt parti.

24 timmar efter att Expressen publicerade järnrörsfilmen hade varken den ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist eller den rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth avgått från sina riksdagsplatser.

Almqvist avgick först mer än tre månader senare. Kent Ekeroth avgick inte alls.

Och SD rasade inte i opinionsmätningarna på grund av skandalen. Tvärtom. I Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av flera opinionsinstitut, fick SD månaden efter järnrörsskandalen 8,9 procent. Det var den högsta siffran någonsin i undersökningen.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet och verksam på Timbro, förklarar den omvända logiken med att synen på medier är annorlunda bland SD:s sympatisörer.

- Medierna uppfattas som en del av etablissemanget av SD-företrädare och många av deras sympatisörer. Då upplever man att medierna granskar dem orättvist hårt, att det är en kampanj för att sätta dit dem, säger han.

Jimmie Åkesson själv tror inte heller att negativ publicitet skadar hans parti, eftersom det under lång tid varit vardag för Sverigedemokraterna.

- Jag tror inte att vi påverkas så jättemycket längre, för det har varit så väldigt mycket sådant, säger han till Expressen.

SD är medvetna om att de har en opinionsmässig gräddfil i svensk politik. När andra politiker känner sig tvingade att svara på frågor för att undvika negativ publicitet kan SD-politikerna välja att ignorera medierna, utan att behöva riskera att det påverkar bilden av partiet.

Inför partiets landsdagar i helgen publicerade DN Kultur ett öppet brev till riksdagsledamoten Kent Ekeroth, signerat Borzoo Tavakoli, en man med rötterna i Iran som kom till Sverige som politisk flykting för 25 år sedan.

"Den demokrati som jag respekterar, men som du bara utnyttjar, har givit dig en plats i Sveriges riksdag. Du sitter i riksdagen och hetsar mot mig. Detta är som fenomen inget nytt för mig. Irans parlament är fyllt av sådana som du", skriver Borzoo Tavakoli.

Brevet har fått ett enormt genomslag med hittills runt 80 000 delningar på Facebook. Ändå vill Ekeroth inte svara på frågor om brevet. När Expressen går fram till honom på landsdagarna i Västerås i helgen vill han inte prata.

- Du får mejla, säger han.

Men han svarar inte på vårt mejl. En riksdagsledamot i ett annat parti hade känt sig nödgad att bemöta det som står i brevet. Men inte Ekeroth. Han låter det passera - förmodligen utan att riskera någonting.

Borzoo Tavakolis brev är bara en av flera artiklar om SD som har publicerats den senaste veckan.

Expressen avslöjade i torsdags ett utkast till SD-ledarens bok "Satis polito", där Jimmie Åkesson kritiserar "homolobbyn", "Jonas Gardells billiga böghumor" och de "smaklösa figurerna i Prideparaden".

Expo avslöjade i lördags att SD:s pressansvarige Martin Kinnunen i ett inspelat samtal sagt att han vill att partisekreteraren Björn Söder ska "försvinna".

Och så sent som i går kunde Expressen publicera uttalanden från en bandupptagning, där SD:s rättspolitiske talesperson Richard Jomshof på ett internt möte förklarar hur partiledningen misstror sina egna politiker ute i landet.

Alla dessa publiceringar hade varit djupt besvärande för vilken annan partiledare som helst. Men i SD passerar de tämligen obemärkt.

Sverigedemokraternas förhållningssätt till medierna är annorlunda på flera sätt. När Björn Söder höll tal på landsdagarna i fredags beskrev han mediernas granskning av SD som "kampanjer". Och han konstaterade att det kommer att bli ännu mer av den varan under supervalåret som stundar.

- Vi kan nog vänta oss några av de värsta kampanjerna i partiets historia, framför allt från kvällstidningarna med tillhörande journalister, sa Söder i talarstolen.

Att SD ser journalisterna som motståndare gick inte att missa. I en film som spelades upp på landsdagarna målades medierna upp som en tydlig fiende.

Någon stor skandal lär dock inte få SD på fall, med tanke på hur utvecklingen sett ut efter Expressens järnrörspubliceringar.

Men partiet har en svag punkt. Och den är samtidigt en av partiets absolut starkaste tillgångar: Jimmie Åkesson.

SD är riksdagens mest toppstyrda parti. Det finns det gott om tecken på. Det är inte ovanligt att SD-politiker ute i landet utesluts för att de är obekväma för partiledningen, riksdagslistan bestäms ovanifrån utan interna provval och statliga bidrag som ska gå till de lokala organisationerna slussas vidare till riksorganisationen.

Längst upp i den toppstyrda strukturen sitter Jimmie Åkesson, som utan konkurrens är partiets stora och enda stjärna. Många experter som Expressen pratat med menar att partiet inte skulle vara där det är i dag utan Jimmie Åkesson.

- Jimmie Åkesson har varit viktig i att bygga upp partiet till vad det är. Han är också viktig i sin person. Han framstår som resonerande, förnuftig, är en duktig debattör som lyckas argumentera för partiets frågor som många egentligen höjer på ögonbrynen för. Han får det att låta normalt, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Så hur går det för SD om Jimmie Åkesson drabbas av ett bakslag? Tidigare har skandalerna mest handlat om andra, okända SD-politiker. Men vad händer om nästa järnrörsskandal drabbar partiledaren?

Statvetaren Jenny Madestam igen:

- Skulle han vara med i en skandal skulle det bli väldigt problematiskt. Det skulle vara en enorm dubbelmoral att säga att vi ska ha nolltolerans och själv vara med i en skandal.

Och hur ser framtiden ut för partiet den dagen när Åkesson avgår?

Tidigare har William Petzäll utpekats som kronprins, men han avled tragiskt efter en överdos i september förra året. Sedan var det Erik Almqvist som omnämndes som nästa partiledare, men efter Expressens järnrörsavslöjande har han hoppat av alla sina politiska uppdrag.

Någon annan som skulle kunna tänkas axla Jimmie Åkessons mantel finns inte i dag.

- Nej, jag kan inte säga någon. Det blir ett bekymmer om Åkesson skulle lämna. Tänker man sig fyra-fem år framåt så kan det hända saker och personer kan växa till sig, men än så länge är det anmärkningsvärt tomt bakom Åkesson, säger Andreas Johansson Heinö.

Flera statsvetare som Expressen pratat med tror att SD kan få problem den dagen Jimme Åkesson kliver av.

- SD:s topp är väldigt tunn. Det finns oerhört få personer som skulle motsvara toppskiktet i ett annat parti, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.