Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Systerns brev till drottning Elizabeth efter Dianas tragiska död

Prinsessan Diana omkom tragiskti i en bilolycka 1997.
Foto: JACQUELINE ARZT / AP TT / NTB SCANPIX

Prinsessan Margaret hade inte mycket till övers för prinsessan Diana. 

Eller för någon annan heller om man får tro på alla elaka rykten. 

Men hon var full av beundran för hur hennes syster drottning Elizabeth hanterade krisen efter Dianas tragiska död 1997.

Nyligen kunde brittiska tidningen Express berätta om några brev som den fyra år yngre systern Margaret skickat till drottningen strax efter begravningen av Diana.

”Hur vänligt du arrangerade allas liv efter olyckan och gjorde livet uthärdligt för de två pojkarna. Jag tyckte du var underbar.”

Hela världen hade chockats av nyheten om att prinsessan Diana förolyckats i en våldsam krasch efter en vådlig bilfärd i hög hastighet i centrala Paris den 31 augusti 1997.

Diana, hennes älskare Dodi Fayed, en livvakt och chauffören Henri Paul försökte undkomma en grupp paparazzis. Bara livvakten skulle överleva kraschen.

Det avslöjades senare att chauffören Paul hade alkohol i blodet som tre gånger överskred den tillåtna gränsen.

Många i Storbritannien ansåg att Diana behandlats mycket illa av kungahuset, inte bara av hennes exmake prins Charles utan även svärmodern och tillika drottningen Elizabeth.

De brittiska kungliga experterna, och det finns många av dem i landet, ansåg att kungahuset gick igenom en av de svåraste kriserna på många, många år. 

Prinsessan Margreth beundrade hur hennes syster, drottnng Elizabeth, hanterade krisen efter Dianas tragiska död 1997.
Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Många britter blev uppretade 

Lord Carey of Clifton, som var Canterburys ärkebiskop åren 1991-2002, sa nyligen i en tv-dokumentär:

– Jag har aldrig varit med om något liknande, varken förr eller senare. Kungahuset led mycket stor skada, prinsessan var upphöjd till Sankta Diana och jag tycker vi bör vara väldigt försiktiga med den tolkningen. 

Det faktum att drottningen stannade kvar i sitt skotska slott Balmoral efter dödsolyckan i stället för att omedelbart åka ner till London, retade många britter.  

Men snart skulle bilden nyanseras när det stod klart att drottning Elizabeth blev kvar på slottet därför att Dianas båda söner - prinsarna William, 15, och Harry, 12 - också fanns där.

Hon ville helt enkelt skydda dem från den massiva bevakningen av dödsfallet och den stundande begravningen med allt vad det innebar.

Prinsessan Margaret hade inte mycket till övers för prinsessan Diana.
Foto: Wikimedia commons

"Det säger jag från hjärtat" 

När drottningen kom till London hade den upprörda stämningen lagt sig.

Några minuter innan begravningen skulle äga rum den 6 september 1997 höll drottningen ett kort men minnesvärt tv-tal till nationen.

Hon förklarade att inte bara Storbritannien utan hela världen hade drabbats av en överväldigande sorg och nedstämdhet efter Dianas död.

– Det är inte lätt att uttrycka känslan av förlust, när den första chocken lagt sig efterföljs den ofta av känslor av misstro, oförmåga att förstå, ilska – och omsorgen om de som finns kvar. Vi har alla känt av dessa känslor de senaste dagarna. Så det jag säger till er nu, i egenskap av er drottning och som farmor, det säger jag från hjärtat.

Det var inte bara det brittiska folket som värmdes om hjärtat efter drottningens tal. Prinsessan Margaret greps också av orden. I brev till sin äldre syster Elizabeth uttryckte hon sin ”kärleksfulla beundran” för hur hon hanterat situationen.

Lika full av beundran som Margaret var för sin syster, lika föraktfull var hon för prinsessan Diana. 

Under begravningen, som sågs av 2,5 miljarder tv-tittare, undslapp hon sig bara en liten nick i förbigående framför kistan när resten av kungahuset bugade djupt av aktning. 

Pratade aldrig igen 

Prinsessan Margaret hade ett mycket fientligt förhållande till sin ingifta släkting.

Droppen blev när Diana i en intervju 1995 med BBC förklarade att hon kände sig motarbetad av kungafamiljen.

Författaren Craig Brown skrev i sin biografi ”Ninety-Nine Glimpses of Princess Margaret”:

”Hennes vrede var våldsam och omöjlig att stoppa. Hon gick omkring i sin våning och vände på alla magasin med prinsessan av Wales på omslaget.”

Efter intervjun pratade de aldrig med varandra igen. 

Senare slog hon bakut när det förslogs att man skulle resa en staty av prinsessan Diana utanför Kensington Palace.

”Jag tänker inte ha den kvinnan utanför mitt sovrumsfönster.”

Förlust för historisk forskning 

På senare år blev det dessutom känt att prinsessan Margaret förstört mängder av brev som Diana skrivit till drottningmodern, alltså Elizabeths och Margarets mamma.

Skälet ska ha varit att ”skydda” mamman därför att breven var ”alldeles för privata.”

Utrensningen ska ha ägt rum någon gång 1993, bara månader efter det att prins Charles och Diana tillkännagivit sin separation. 

Året innan dess hade författaren Andrew Morton i sin biografi över Diana avslöjat att prinsessan kände sig avvisad av maken Charles och drottning Elizabeth.

I ett brev från dottern Margaret till drottningmodern, som befann sig på slottet Balmoral, skrev hon: 

”Jag åker upp i dag för att städa lite mer ur ditt rum. Jag behåller breven så att du kan sortera dem senare.”

Författaren William Shawcross, som skrivit en biografi över drottningmodern Elizabeth, skriver:

”På prinsessans order bars stora svarta säckar med papper i väg för att förstöras i stället för den slutliga förvaringen i de Kungliga arkiven.”

Detta anses vara en stor förlust för den historiska forskningen, inte minst vad gällde prinsessan Dianas komplicerade och plågsamma förhållande med maken prins Charles.

Fem år efter Dianas död gick även prinsessan Margaret bort efter en lång tid präglad av dålig hälsa.