Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systern berättar:
Så är Chris privat

Chris som liten.Foto: Privat
Foto: Stella Pictures
Foto: Anders Wiklund / Scanpix

NEW YORK/BOSTON/LONDON. Om några dagar är Chris O'Neill, 38, en del av det svenska kungahuset.

Men få känner honom privat.

Expressen har pratat med gamla klasskamrater och vänner och träffat hans familj. Här är berättelsen om prinsessan Madeleines man - bakom den skräddarsydda kostymen.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via Itunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

- Jag tänker fortfarande på Chris som en liten unge, säger hans storasyster Annalisa O'Neill, 53.

Lyssna på Bröllopsspecial: Sanningen om Chris

Ladda ner avsnitt

Det har gått drygt två år sedan prinsessan Madeleine för första gången fångades på film på restaurang Boathouse i Central Park på Manhattan, med sin blivande man: Christopher O'Neill. En businesskille i New York - som Madeleine långt senare skulle presentera för svenska folket som sin "själsfrände" och någon som "hade öppnat upp hennes hjärta".

Chris O'Neills storasyster Annalisa O'Neill, 53, sveper in genom den vackra porten i huset i centrala Boston där hon bor, inte långt från Chris andra halvsystrar på pappans sida: Karen, 50, och Stefanie, 51.

De har tidigare aldrig pratat offentligt om sin bror. Inte ens de närmsta grannarna vet att systrarna snart flyger till Stockholm för att se sin lillebror gifta sig med den svenska prinsessan. Men nu gör hon ett undantag.

- Det är så lätt att det blir fel och att folk inte uppskattar det man säger, så jag har medvetet hållit mig undan, men ja, det är jättespännande - det är ju min lillebror som gifter dig. Jag är så förväntansfull och längtar till bröllopet, säger Annalisa O'Neill.

- Jag har inte träffat Madeleine ännu. Men jag ser mycket fram emot det. Vi åker till Sverige ett tag innan själva bröllopet så vi har tid. Det ska bli underbart att få lära känna henne.

Vad har Chris berättat om prinsessan?

- Borde jag avslöja det? Okej då, bara jättebra saker. Du vet: Gulliga, varma saker. Jag är väldigt lycklig för deras skull.

Under den exklusiva intervjun ska hon avslöja fler hemligheter om sin bror, men först lite bakgrund. Chris O'Neill föddes på St. Marys Hospital, på Praed Street nära Paddington i centrala London, den 27 juni 1974. Hans pappa Paul O'Neill, som dog 2004, var en framgångsrik amerikan som hade flyttat till London på 1960-talet för att starta den New York-baserade investmentbanken Oppenheimer & Co:s europeiska huvudkontor. Chris mamma Eva Maria var hemmafru som vigt sitt liv åt välgörenhetsgalor och societetsliv. Innan hon träffade Chris pappa påstås hon ha haft en uppmärksammad kärleksrelation med prins Charles och hon var noga med att hennes barn skulle få bästa möjliga start i livet. Redan tidigt fick Chris O'Neill lära sig att uppföra sig i fina sammanhang.

En nära vän till familjen berättar:

- Chris var en väldigt försiktig pojke. Jag skulle säga att han inte var någon bråkstake på något sätt utan mycket snäll, mycket väluppfostrad och oerhört välartad. Det märktes att hans mor var väldigt bra på att uppfostra sina barn.

Chris gick i Eaton House School och senare i Westminster Under School. 1988 skickades han till den förnäma internationella internatskolan Institut auf dem Rosenberg international high school i St. Gallen i Schweiz.

Som 18-åring studerade han internationella relationer på universitetet i Boston. Han jobbade senare ett par år inom finansvärlden, innan han hösten 2003 återvände till skolbänken och Columbia Business School i New York, för en MBA, Master in Business Administration. En av världens mest ansedda, och dyraste, utbildningar som lockar studenter från hela världen.

På Columbias svala bibliotek i de exklusiva delarna av norra Manhattan står årsböckerna på rad. Bilderna avslöjar otaliga fester, maskerader, lekar och tävlingar. På flera av bilderna är Chris O'Neills närmsta kurskamrater krigsmålade och kamouflageklädda. På andra skålar de i plastmuggar eller äter matsäck i tält.

Den enda tydliga bilden på Chris O'Neill är ett porträtt. Han är klädd i vit skjorta, ljusblå v-ringad tröja och tittar rakt in i kameran med samma antydan till leende som vi känner igen från förlovningsbilderna.

Vid den här tiden hade Chris O'Neill redan hunnit skaffa sig helt andra vanor och umgänge än de flesta av sina kurskamrater.

På den exklusiva vimmelsajten newyorksocialdiary.com blev han tidigt ett känt ansikte.

2004, året innan Chris tog sin MBA-examen, gick han på cocktailparty tillsammans med marknadsföringsesset och modeprofilen Rory Hermelee, känd från varumärken som Hermes och Bulgari. Chris har en avslappnat uppknäppt skjorta och vinglaset är redan tömt.

- Chris var en glad skit som gillade att roa sig fint, säger en person som på den tiden tillhörde samma gäng.

Innan Chris O'Neill träffade prinsessan Madeleine hann han dejta tv-stjärnan Annie Churchill. 2007 fångades paret på bild på en bal, sponsrad av Escada, i botaniska trädgården i New York. Han ska även ha bjudit ut tv-stjärnan och programledaren Bianna Golodryga och bara månader innan han träffade prinsessan Madeleine poserade han på bild under en välgörenhetsgala tillsammans med jetsetkvinnan Candice Miller. 2008 var han tillsammans med den 11 år yngre underklädesmodellen Maryam Abdullina - numera lyckligt gift med klädkedjan Intermixs grundare Khajak Keledjian, som i New York Post beskrivs som "megamiljonär". Den 180 centimeter långa och iögonfallande Maryam Abdullina från Uzbekistan är mest känd för sina vågade underklädesbilder.

Henry Lewis Waller, studiekamrat från Richmond i USA, minns tydligt Chris från Colombia Business School och blev glatt överraskad när en gemensam vän nyligen berättade om det stundade bröllopet:

- Chris är en väldigt smart, trevlig och utåtriktad kille, säger han.

- Det är inte varje dag någon man känner går och gifter sig med en kunglighet men han är definitivt en utmärkt kandidat för äktenskap.

När han får veta att prinsessan Madeleine flyttade till New York efter att ha brutit förlovningen med sin före detta fästman - och i stället träffade Chris O'Neill utbrister han spontant:

- Tur för henne!

Även Stefan Lehmann, 38, från Greenville i USA, har bara positiva saker att säga om sin gamla kurskamrat:

- Han var alltid en bra kille på alla sätt. Jag kände honom inte jätteväl, men vi läste flera kurser ihop.

Prinsessan Madeleine och Chris träffades genom gemensamma vänner i New York. Enligt en källa som umgicks i samma kretsar var det bland andra finansmannen Jamie Dingman, som då dejtade Tiger Woods exfru Elin Nordegren, som såg till att de träffades.

- De umgås i samma lilla klick i New York och hamnade på samma middagar, säger en uppgiftslämnare.

I en intervju på hovets hemsida i samband med förlovningen berättade prinsessan Madeleine att hon och Chris först blev goda vänner, och att hon föll för hans värme och humor. Chris O'Neill berättar att han pluggar svenska och erkänner att han direkt "kände något alldeles särskilt för Madeleine".

På andra sidan Atlanten läste Chris storasyster Annalisa O'Neill intervjun och blev väldigt glad.

- Jag tänkte att allt hon sa stämde så väl med vem han är. Hon sa att han hade humor och att hon mådde bra med honom. Så vill ni veta hur han är - lyssna på Madeleine.

Hon beskriver sin bror som charmig, smart och varm.

- Och rolig! Helt enkelt: En väldigt varm, intelligent och omtänksam person.

Trots att det både är många år, och många mil, mellan syskonen har de alltid haft en speciell relation.

- Han är mycket yngre och vi har inte levt i samma stad på länge. När han gick på universitetet här i Boston träffade jag honom mer. Men du vet hur det är nu för tiden, alla är så upptagna hela tiden. Det är synd, jag är van vid min syster som bor så nära, det är svårare när någon inte bor två minuter bort tills fots. Men vi hörs på telefon.

Har du bestämt vad ni ska köpa i bröllopspresent?

- Vi har redan köpt den. Nej, jag kan inte avslöja vad det är, säger hon och lägger skämtsamt handen för munnen.

- Men det är något från deras lista. Något väldigt fint, de har själva valt ut sakerna så det är något mycket vackert. Något som de ska ha i lägenheten.

Tror du att de kommer att stanna i New York eller flytta hem till Sverige?

- Jag vet verkligen inte!

Prinsessan Madeleine är ju väldigt barnkär och är mycket engagerad i välgörenhetsorganisationen Childhood. Vilken typ av pappa tror du Chris kommer att bli den dagen de får barn?

- Det är intressant fråga. Jag tänker ju fortfarande på Chris som en liten unge, säger hon och måttar med handen en meter ovanför marken.

- Vi tillbringade mycket tid tillsammans när han var liten och jag var mycket yngre än nu. Det är svårt att tänka sig honom som pappa, men det jag tänker är "varm". Du vet hur det är, man är förälder som man är människa. Så en väldigt varm pappa som bryr sig om.

Ser du fram emot den dagen?

- Ja, verkligen. Det kommer att bli så roligt!

Har Chris berättat mycket om Sverige?

- Vi hade nyligen en lång konversation och han uppdaterade mig om allt möjligt men vi pratade inte så mycket om Sverige faktiskt. Vi kommer ju snart få se med egna ögon.

Jag har förstått att Chris såg upp till er pappa. Vad hade han sagt om han varit här i dag?

- Om min pappa var här skulle han säga att han var mycket lycklig för Chris skull.

Även familjen på Chris mammans sida är stolta över Chris och ser fram emot det stundande bröllopet. Chris äldre halvsyster Tatyanas pappa Wolfgang Schoeller träffade Madeleine och Chris så sent som i julas.

- Jag är mycket glad för deras skull så klart. Jag gratulerade Christopher till förlovningen och jag har träffat dem båda i samband med julfirande i England när de kom från USA.

Han berättar att han fick ett väldigt gott intryck av prinsessan.

- De är båda mycket lätta att ha att göra med. Jag hoppas att de får ett bra äktenskap. Han är en familjeman och är väldigt mån om att behandla sin familj väl, säger han.

En annan som kommit Chris O'Neill nära är golfproffset Jesper Parnevik. Han och hans fru Mia lärde känna prinsessan Madeleine för flera år sedan i samband med en välgörenhetsmiddag för Silvias Childhood foundation som Madeleine numera arbetar för i New York. I vintras träffade de för första gången prinsessans blivande man och sen dess äter de parmiddagar så ofta de hinner.

- Jag är ju ofta ute och reser, och de har sina grejer, men när det passar så ser vi till att ses. Det har blivit middagar både i New York och här i Florida. Chris har ju ett hus i Palm Beach också, det är bara 20 minuter härifrån, så de har varit här, och vi hos dem. Det var ett fint ställe, säger Parnevik.

Även han beskriver Chris som en schyst person som är lätt att umgås med.

- Han känns som en reko kille. Jo, jag gillar honom mycket. Han har fötterna på jorden och är ganska rolig. Det kan inte vara så lätt för honom med den här uppmärksamheten som han inte har varit van vid, men har tar det bra. Det märks att de trivs ihop.

Hur märks det?

- De verkar väldigt gulliga och väldigt kära. Jag tycker de passar varandra bra, så det är jättekul att de hittat varandra.

Senaste gången Parnevik träffade Chris tog han med honom på en riktig golfrunda.

- Han är en helt okej golfare också, säger Parnevik och skrattar.

- En av Chris gammal polare hängde också med och lirade. Han skulle visst också gå på bröllopet och var väldigt trevlig.

Vad händer efter bröllopet tror du? Blir de kvar i USA?

- Jag tror att Madeleine vill vara kvar och jobba med Childhood. Det är ju det hon brinner för mest, med barnhemmen de hjälper och så vidare.

Hon verkar ju väldigt barnkär? Tror du det blir egna barn snart?

- Vi har inte snackat så mycket om sånt. Men det borde ju vara ett naturligt steg för dem.

Hur funkar det att ha barn i USA då? Har du några tips till dem?

- Det spelar ingen roll var man bor. Våra barn har väldigt nära kontakt med Sverige, både med mina och min frus föräldrar och våra syskon. Vi är hemma i Sverige varje sommar, så barnen har nära kontakt med den svenska kulturen. Man kan nästan känna sig mer svensk när man bor utomlands, så det är inga problem.

Sedan Chris O'Neill träffade Madeleine har han medvetet hållit sig borta från röda mattan och kändisfester, med några få undantag - bland annat välgörenhetsevenemang arrangerade av Childhood. Det var också i samband med ett sådant evenemang som Jesper Parnevik för första gången träffade Chris O'Neill - och han beskriver organisationen som det som knyter samma många i umgängeskretsen. När satellitradiokanalen Sirius för några år sedan spelade in en stor radiokampanj med kända svenska röster var regissören Lasse Hallström och hans fru skådespelaren Lena Olin på plats, liksom New York Rangersmålvakten Henrik Lundqvist, Tiger Woods exfru Elin Nordgren och flera andra kända svenskar. På kvällen var det stor galamiddag och efter det blev många av dem vänner.

- Elin och Madeleine känner också varandra genom Childhood, men jag vet inte om hon ska gå på bröllopet. Inte Henke heller. Jag vet inte hur väl de känner varandra men Childhood är basen kan man säga, säger Jesper Parnevik.

Childhood ska även ha spelat en viktig roll när Madeleine och Chris först träffades. Expressens hovreporter Johan T Lindwall avslöjade i sin bok "Madeleine - prinsessan privat" att Chris O'Neill skänkte 700 000 kronor till Childhood inte långt efter att han träffat Madeleine för första gången. Han gjorde det som en anonym donator, men det ska ändå ha kommit fram till Madeleine.

Childhoods generalsekreterare Anna De Geer vill inte kommentera uppgiften.

- Vi kommenterar aldrig enskilda givare eller deras donationer, säger hon.

Men Madeleine och Chris arbete för Childhood betyder uppenbart mycket för organisationen. Inför bröllopet har paret uppmanat allmänheten att skänka pengar i stället för bröllopsgåvor. Många av de inbjudna gästerna väntas donera pengar som komplement till de vanliga presenterna.

- Vi är så klart jätteglada för prinsessans och Chris initiativet. Det innebär att vi kan arbeta vidare och stödja fler projekt, säger Anna De Geer.

Hon har flera gånger träffat Chris O'Neill tillsammans med prinsessan - och hyllar hans engagemang:

- Jag ser att han verkligen står vid prinsessans sida och han är givetvis intresserad av de saker som hon är intresserad av, liksom hon av det han är intresserad av, precis som det ska vara i ett bra förhållande.

- Jag upplever honom som väldigt sympatisk, trevlig och seriös. De gånger jag träffat honom har han gett ett mycket varmt och sympatiskt intryck.

På hovets hemsida berättar Chris att han brinner för sport och speciellt utomhusaktiviteter som utförsåkning, tennis och golf. Han och Madeleine har redan varit på skidresor i både Alperna och amerikanska skidorter och paret brukar ofta ses i träningskläder på väg till gymmet eller på powerwalk i Central Park. Chris uppges också vara intresserad av musik och litteratur och är ett stort fan av det engelska fotbollslaget Chelsea.