Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna som stred, och dog, för andra länder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det fanns ett omfattande svenskt deltagande i främmande krigstjänst efter andra världskriget. Över 2000 svenskar har stridit i och för andra länder. Här är några av dessa människornas öden. 

Tusentals svenskar har gått ut som frivilliga soldater över hela världen – som stridsflygare, gerillakrigare och reguljära soldater.

En bok har kartlagt det omfattande svenska deltagande i främmande krigstjänst efter andra världskriget (läs utdrag ur boken här).

De militärhistoriska författarna Lars Gyllenhaal och Lennart Westberg berättar i ”Svenskar i krig 1945–2015”, utgiven 2015 av Historiska Media, om svenskar som drar ut i krig runtom i världen. Boken är en fristående fortsättning på deras storsäljare som behandlar tiden fram till andra världskrigets slut.

Författarna Lars Gyllenhaal och Lennart Westberg berättar i ”Svenskar i krig 1945–2015”, utgiven av Historiska Media. Den finns i handeln nu.

– Tidigare handlade det mycket om stora folkrörelser, människor gick ut som frivilliga i Spanien och Finland. Efter 1945 är det enskilda ställningstaganden. Det är överraskande att så mycket idealism och hängivenhet har överlevt andra världskriget, sa Lennart Westberg till Expressen 2015.


Frivilliga från Sverige har deltagit i storkrig i Israel, Korea och Vietnam. Som piloter, pansarsoldater, elittrupper. De har kämpat för revolutionär vänstergerilla i Latinamerika och för den franska kolonialmakten i Algeriet.

Drivna av idealitet eller äventyrslystnad. Eller bådadera.

– Det är slående hur Sverige som står utanför krig har människor som är djupt invecklade i krig överallt. Vi är delaktiga i världens konflikter, sa Lars Gyllenhaal 2015.

– Vår förra bok tog upp tiden 1914-45 då 23 000 svenskar gick ut i främmande krig. Under perioden efter 1945 handlar det om drygt 2 000 svenskar. Den stora skillnaden är tillkomsten av FN som suger upp mycket av engagemanget, sa han då.

Strömmen av frivilliga soldater från Sverige fortsätter. Boken tar också upp krigsskådeplatser som Ukraina och Syrien.


LEIF ELWING DÖDADES I ISRAEL

Leif Elwing, sittande med vit mössa. Stående längst till höger: Sigvard Marjasin, senare landshövding. Stående tvåa från vänster: David Wiorek från Göteborg, vittne till när Elwing sköts ihjäl.

Sjömannen Leif Elwing från Kumla var 18 år när han klev av en svensk lastbåt i Haifa för att strida för den nybildade staten Israel. Han tjänstgjorde som flottist och stupade den 9 juli 1948 när ett israeliskt krigsfartyg angreps av egyptiskt flyg. ”Leif Elwing stod bara en meter från mig när han träffades av ett huvudskott framifrån som gick rätt igenom hans hjälm. Döden var ögonblicklig”, berättade David Wiorek, också han från Sverige.


ORVAR NILSSON VAR MAJOR VID KOREAKRIGET

Den svenske officeren Orvar Nilsson deltog som major i Etiopiens bataljon i Koreakriget 1950. Nilsson, som tidigare deltagit i hårda strider som frivillig i Finland under andra världskriget, var instruktör i den etiopiska armén. På grund av den svenska neutralitetspolitiken fick han ta avsked från den svenska armén för att kunna delta i Koreakriget. Han blev senare överstelöjtnant i Sverige.


SVANTE GRÄNDE STUPADE I ARGENTINA

Svante Grände från Tvååker var löjtnant i ett revolutionärt gerillaförband i Argentina när han 28 år gammal stupade i en eldstrid med argentinsk militär den 14 oktober 1975. Han kämpade för ERP, den militära grenen av Argentinas kommunistparti PRT. ”Idag är jag åter klädd i grön uniform, men inte i en armé som kämpar för att försvara borgarintressen och utsugning, utan i en begynnande revolutionär folkarmé”, skrev han hem några månader innan han föll i strid.


INGVAR GRUNDSTRÖM BLEV SVÅRT SKADAD I ALGERIET

Ingvar Grundström från Haraby nära Östersund tjänstgjorde i franska främlingslegionen 1960-63. Han deltog som infanterist i franska armén i hårda frontstrider i kriget i Algeriet, där den algeriska gerillan FLN kämpade för frigörelse från Frankrike. Under en strid 1962 blev han svårt sårad i ena benet.


PER-ERIK TÖRNBLOM STRED I VIETNAM OCH FICK MEDALJ

Per-Erik Törnblom från Gimo kom 1955 till USA som 16-åring och värvades omedelbart av den amerikanska flottan. Han blev en av de första i det ryktbara marina specialförbandet US Navy Seals där han blev underofficer. Törnblom deltog i Vietnamkriget och tilldelades 1969 stridsutmärkelsen Bronze Star.


INGA BRITT JÄGLUND TJÄNSTGJORDE VID KOREAKRIGET

Sjuksköterskan Inga-Britt Jäglund från Gräddö i Stockholms skärgård tjänstgjorde under Koreakriget på det svenska fältsjukhuset i Pusan 1953–54. Hennes man Sture Jäglund var militärpolis i Pusan. I Sverige framställdes sjukhuset som ett Röda korset-projekt, men det var i praktiken en enhet inom den amerikanska armén. Personalen bar amerikanska uniformer.