Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarna som stod på Hitlers sida

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MARSCH MED HITLER. Birger Furugård fick vid ett senare besök i Tyskland marschera intill Hitler vid en truppinspektion.
Foto: SCANPIX
MED HITLER OCH GOEBBELS. 1927 besökte den svenske nazistledaren Birger Furugård Essen i Tyskland, där de tyska nazisterna hade partimöte. Där träffade han Adolf Hitler och Joseph Goebbels.
Foto: SCANPIX
REGERINGSPLATS. Författaren Bosse Schön menar att fascistledaren Per Engdahl hade kunnat få en plats i en svensk regering efter en tysk invasion.
Foto: SCANPIX
Veterinären bildade första nazipartietBirger Furugård. Veterinären Birger Furugård (1887-1961) bildade 1924 Sveriges första nazistparti som senare fick namnet Svenska nationalsocialistiska partiet. Han var son till en kronolänsman i Värmland och studerade i Lund. På 1920-talet blev han intresserad av Adolf Hitler och tog kontakt med flera personer som stod nära Hitler. Rivalerna anklagade "furugårdarna" för spritmissbruk. Medicinalstyrelsen avstängde honom från att skriva ut recept.
Foto: Pressens Bild
Bytte sidaSven Olov Lindholm Artillerifuriren Sven Olov Lindholm (1903-98) var missnöjd med nedrustningen av det svenska försvaret. Han bildade 1926 Sveriges fascistiska kamporganisation tillsammans med några andra militärer. Tre år senare blev de nazister och bytte partiskjortor - från svarta till bruna. På äldre dagar tog Lindholm avstånd från nazismen. Han blev aktiv i FNL-rörelsen och Folkkampanjen mot kärnkraft.
Foto: Alfred Klein - Hamburg
Oredsson ledde NRP i decennierEfter kriget. 1956 grundades Nordiska rikspartiet (NRP) som blev en förmedlande länk mellan mellankrigstidens nazistpartier och den moderna "vitmaktrörelsen". Partiledare var Göran Assar Oredsson med undantag för 1975-78 då hans fru Vera vikarierade. NRP lades ned 2009. Under 1991 gjorde sig gruppen Vitt ariskt motstånd (VAM) känd genom ett uppmärksammat bankrån. Samtidigt förekom attentat mot flyktingförläggningar
1 / 7

Sverige klarade sig undan krig och invasion under andra världskriget.

Men Hitlers svenska vänner stod redo att ta emot de tyska ockupanterna - om de hade kommit.

Svenskarna hade kunnat ingå i en svensk Quislingregering.

För även om de organiserade nazisterna var relativt få var de allmänt tyskvänliga krafterna desto starkare.

- Den lilla gruppen nazister blev aldrig farlig. Kretsarna kring nazismen var däremot en stor potentiell fara, säger historieprofessorn Klas Åmark.

Sveriges första nazistparti bildades 1924, men långt tidigare fanns idéer, som sedan utvecklades till fascism och nationalsocialism, i omlopp bland svenskarna. Professor Rudolf Kjellén, statsvetare, politiker, extrem högernationalist och Tysklandsvän, kan ha varit den första som använde uttrycket "nationalsocialism" i politisk mening - redan 1910, tio år innan Adolf Hitler gav sitt parti namnet Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet.

Svenska antisemitiska föreningen bildades i Göteborg 1923 och använde hakkorset som symbol redan på 1920-talet. Bondepolitikern och tidningsmannen Elof Eriksson startade 1925 sin antisemitiska tidning Nationen som påminde starkt om Der Stürmer, de tyska nazisternas antijudiska hetsorgan.

- De svenska nazisterna kom från flera olika grupper. Men en bra studie av ett svenskt nazistparti 1936 visar att de flesta tillhörde den lägre medelklassen. Kontorister, handelsanställda och liknande, säger Klas Åmark, professor i historia som länge forskat om Sveriges relationer till nazismen och Tyskland.

- De var i någon mening rotlösa människor. Sådana som saknade förankring i samhället. Precis sådana som i början sökte sig till nazisterna i Tyskland.

- Andra distinkta grupper som blev nazister var ett antal bönder på Gotland och i Skåne. Den så kallade Sjöboandan hade sin motsvarighet i Skåne redan på 1930-talet, säger han.

Klas Åmark säger att den uppmärksammade så kallade överklassnazismen var av mindre omfattning. De protyska "grevarna och överstarna" var sällan organiserade nazister. Däremot ingick de i en vid krets av tyskvänner och pronazistiska sympatisörer som ansåg att nazismen var en bra lösning för Tyskland, även om den inte passade i Sverige. De tyckte att det var bra att Tyskland blev återupprättat som stormakt, de gillade tysk ordning och reda - och de såg Nazityskland som ett bålverk mot kommunismen.

- Det fanns en gråzon mellan rena nazister och tyskvänliga borgerliga krafter. Ingen klar skiljelinje mellan dem, säger Klas Åmark.

- Det var vanligt att folk var intresserade och nyfikna. De gick in och ur i nazistpartierna. Deltog i några möten och lämnade sedan partiet. Antingen trivdes de inte eller så oroade de sig för konsekvenserna av ett medlemskap.

- Det var stor genomströmning. Uppskattningsvis rörde det sig om upp till 40 000 nazister i Sverige, säger han.

Veterinären Birger Furugård bildade 1924 Svenska nationalsocialistiska frihetsförbundet som så småningom blev Svenska nationalsocialistiska partiet - och fick 15 188 röster i riksdagsvalet 1932.

En grupp under ledning av styckjunkare Sven Olov Lindholm bröt sig ut 1933 och bildade Nationalsocialistiska arbetarepartiet (som fem år senare gick "åt vänster" och bytte namn till Svensk socialistisk samling). Därmed hade Sverige två konkurrerande nazistpartiet: Furugårdare och Lindholmare.

1933 grundades också Nationalsocialistiska blocket som leddes av överste Martin Ekström. Det dominerades av "överklassnazister", till exempel greve Eric von Rosen som var svåger till nazikoryfén Hermann Görings första fru, Carin.

Trots sina minimala valframgångar hade nazistpartierna med stor sannolikhet utgjort stommen i den Quislingregering som tyskarna skulle ha tillsatt om de hade ockuperat Sverige, precis som de gjorde i andra länder i Europa. Dessutom kunde ockupationsmakten ha räknat med stöd av den vidare kretsen Tysklandsvänner och den ännu större grupp av opportunister som skulle ha anslutit sig till de nya makthavarna - liksom i andra länder i det nazistiskt dominerade Europa.

- Det skulle ha blivit en regering fylld av landsförrädare, en Quislingregering godkänd av Hitler. Vi löpte som nation med på Hitlers sida fram till nederlaget i Stalingrad medan enskilda svenskar tog plats i Hitlers framgångsrika arméer under deras erövringskrig i Europa, säger författaren Bosse Schön.

Han har skrivit den uppmärksammade boken "Hitlers svenska soldater" om svenska frivilliga i Waffen-SS, de väpnade nazistiska styrkorna.

Bosse Schön ger några exempel på svenskar som kunde ha fått plats i en sådan samarbetsregering. Han placerar två förgrundsgestalter i den svenska extremhögerns historia på de ledande befattningarna - styckjunkare Sven Olov Lindholm och fascistledaren Per Engdahl.

Sven Olov Lindholm skrev, några dagar efter Hitlers självmord, i partitidningen Den svenske:

"En gång skall det bli klarhet över den mannens liv och gärning, och de andliga dvärgar som i dag tävla om att bespotta hans minne, skall snart glömmas. Men Hitler glömmes aldrig, ty han var alla tiders störste socialist och nationalist."

Per Engdahl ledde gruppen Svensk opposition. Direkt efter kriget medverkade han i en av de livlinor som bland annat hjälpte nazistiska krigsförbrytare att fly till Argentina.

Enligt Schön fanns även andra svenska SS-frivilliga som hade kunnat bli aktuella för ledande poster:

SS-Untersturmführer (fänrik) Gösta Borg som arbetade på Hitlers ökända propagandastation Radio Königsberg som varje dag 18.30 sände nyheter och kommentarer på svenska. Han tjänstgjorde också som "propagandasoldat", reporter, på östfronten. Borg tillhörde Lindholms innersta krets.

SS-Untersturmführer Gunnar Eklöf.

De här potentiella ministrarna var organiserade nazister och till och med frivilliga soldater hos Hitler. Men också i den vidare kretsen av sympatisörer fanns många kandidater.

- Bland Hitlers svenska förtrupper och hantlangare fanns flera i dag kända namn som förmodligen fått en plats i en Quislingregering. Efter kriget anslöt sig en rad sådana före detta fascist- och nazistsympatisörer till riksdagspartierna, säger Bosse Schön.

- De "rodde" över till rumsrenare ideologier. De allra flesta roddare, som de kallas, slank undan med skammen. De lyckade sopa igen spåren.

- Eftersom Sverige aldrig var ockuperat genomfördes aldrig några rättegångar mot landsförrädare. Därför fanns det heller ingen revanschlystnad. I idyllen Sverige gick livet vidare, lusten att se tillbaka var begränsad, säger han.

Niclas Sennerteg, journalist och författare till en rad böcker om andra världskriget, tror inte att tyskarna skulle ha valt vare sig Lindholm eller Engdahl till topposterna i sin svenska regering.

- Lindholm försökte hålla en ganska självständig linje mot Tyskland. Han bytte ut hakkorset mot vasakärven, han kritiserade till och med ockupationen av Danmark och Norge. Tyskarna hade nog inte tyckt att han var pålitlig på en sådan post, säger Niclas Sennerteg.

- Per Engdahl var fascist. Frågan är om han hade betraktats som tillräckligt renlärig bland de nazistiska ideologerna i Berlin.

- Tyskarna hade kanske lyft fram någon person i andra ledet. Det fanns tyska invandrare i Sverige som gav starkt stöd till nazismen. De kunde ha spelat en viktig roll.

Niclas Sennerteg har i sin bok "Tyskland talar: Hitlers svenska radiostation" kartlagt det 40-tal svenskar som arbetade på den nazistiska propagandasändaren Radio Königsberg. Stationen hade en dramatisk historia i takt med krigets växlingar och flyttade från det bombade Berlin via Königsberg till Danzig - och hamnade slutligen i Oslo där den verkade ända fram till Tysklands kapitulation. Svenskarna sände natten till den 9 maj 1945 innan de kastade sig på sista tåget till Sverige.

Bland medarbetarna fanns skådespelare, journalister och författare.

- En del av svenskarna sökte sig till radiostationen av ideologiska skäl. Andra var opportunister eller hade andra kopplingar till Tyskland, säger Niclas Sennerteg.

- Den brokiga skaran av svenskar var inte stor men hade potentiellt stor inverkan på svenska sinnen. De hade väldigt många lyssnare de första åren när kriget gick bra för Tyskland.

- De hade stor genomslagskraft och stort inflytande på hur vi uppfattade Tyskland och världen. Flera av dem skulle säkert ha fått viktiga poster i svensk radio under tysk ockupation, säger han.

Den svenska motståndsviljan prövades aldrig på allvar under andra världskriget. Därför vet vi inte hur många medlöpare som skulle ha samarbetat med den tyska ockupationsmakten. Men alla tecken tyder på att samarbetet skulle ha blivit lika utvecklat som i andra ockuperade länder.

- Titta på andra små demokratier som Holland, Norge och Danmark. Där fanns starkt motstånd men också många kollaboratörer. Frågan är ju var samarbete börjar, det fanns både vardagskollaboration och värre saker, säger Niclas Sennerteg.

- Där Tyskland ockuperade öppnades dörrarna för opportunister som sökte jobb, karriär och makt. Men hos oss öppnades aldrig dörrarna, säger Klas Åmark.

DE LEDDE NAZISTERNA I SVERIGE

Veterinären bildade första nazipartiet

Birger Furugård. Veterinären Birger Furugård (1887-1961) bildade 1924 Sveriges första nazistparti som senare fick namnet Svenska nationalsocialistiska partiet. Han var son till en kronolänsman i Värmland och studerade i Lund. På 1920-talet blev han intresserad av Adolf Hitler och tog kontakt med flera personer som stod nära Hitler. Rivalerna anklagade "furugårdarna" för spritmissbruk. Medicinalstyrelsen avstängde honom från att skriva ut recept.


Bytte sida

Sven Olov Lindholm Artillerifuriren Sven Olov Lindholm (1903-98) var missnöjd med nedrustningen av det svenska försvaret. Han bildade 1926 Sveriges fascistiska kamporganisation tillsammans med några andra militärer. Tre år senare blev de nazister och bytte partiskjortor - från svarta till bruna. På äldre dagar tog Lindholm avstånd från nazismen. Han blev aktiv i FNL-rörelsen och Folkkampanjen mot kärnkraft.


Oredsson ledde NRP i decennier

Efter kriget. 1956 grundades Nordiska rikspartiet (NRP) som blev en förmedlande länk mellan mellankrigstidens nazistpartier och den moderna "vitmaktrörelsen". Partiledare var Göran Assar Oredsson med undantag för 1975-78 då hans fru Vera vikarierade. NRP lades ned 2009. Under 1991 gjorde sig gruppen Vitt ariskt motstånd (VAM) känd genom ett uppmärksammat bankrån. Samtidigt förekom attentat mot flyktingförläggningar.


Ledande nazigrupper i Sverige.

Svenska nationalsocialistiska frihetsförbundet (1924). Byter 1929 namn till Svenska nationalsocialistiska bonde- och arbetarföreningen.

Sveriges fascistiska kamporganisation (1926).

Nysvenska nationalsocialistiska partiet (1930). Sammanslagning av ovanstående organisationer. Byter namn till Svenska nationalsocialistiska partiet och 1938 till Svensk socialistisk samling (SSS).

Nationalsocialistiska arbetarepartiet (NSAP, 1933). Utbrytare ur ovanstående organisation.

Nationalsocialistiska blocket (NSB, 1933).