Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska hjärtläkaren offer för maktspel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kliniken. Fikru Maru (till höger) skakar hand med Sveriges förre Etiopien- ambassadör Jens Odlander.
Foto: Lars Wiklund

En framstående svensk läkare sitter fängslad i Etiopien sedan mer än sex månader.

Hjärtspecialisten Fikru Maru har blivit indragen i en stor korruptionsprocess mot en ledande politiker och andra makthavare, avslöjar Veckans Affärer.

- Han greps för att de vill att han ska vittna falskt mot den huvudanklagade ministern, säger vännen Lars Wiklund, hjärtkirurg i Göteborg, till Expressen.

Den etiopiska polisen slog till i gryningen. I en räd tidigt på morgonen den 12 maj i år greps ett 40-tal människor på olika platser i huvudstaden Addis Abeba. Bland dem var den svenske hjärtläkaren och entreprenören Fikru Maru, 62, som delar sitt liv mellan Sverige och Etiopien.

Ett år efter det att journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye frigavs sitter en ny svensk fängslad i det afrikanska landet.

Veckans Affärers reporter Emanuel Sidea har som ende journalist träffat den fängslade läkaren. I ett stort reportage skildrar han mötet som skedde under vad han kallar en "farsartad rättegångsdag" i den etiopiska huvudstaden.

Fikru Maru har en lång och framgångsrik karriär som hjärtläkare i Sverige bakom sig. Överläkare på Danderyds och Sankt Görans sjukhus i Stockholm - och har "hjärtopererat en av kungens släktingar", enligt vad dottern Emy Maru säger till Expressen.

I dag driver han det enda hjärtsjukhuset i Etiopien. Men sedan mer än ett halvår görs inga operationer på sjukhuset, där svenska statens riskkapitalbolag Swedfund är storägare.


Fikru Maru sitter i häkte, indragen i ett jätteåtal mot tidigare tullministern Melaku Fenta, dennes biträdande minister och en lång rad andra ledande tjänstemän och affärsmän. Den etiopiska regimen storsatsar i kampen mot den utbredda korruptionen - och Maru har gripits i ett försök att sätta press på den huvudanklagade. Detta enligt hans familj, vänner, kolleger och advokater.

- Det är fruktansvärt, oförståeligt. Dagen innan Fikru greps satt vi och pratade om åtgärderna mot korruptionen. Vi visste att det var på gång, han var glad över att man börjat rensa upp, säger Lars Wiklund, hjärtkirurg på Sahlgrenska i Göteborg, till Expressen.

- Jag åkte tillbaka till Sverige på lördagskvällen. Jag hade varit i Addis Abeba tre dygn. Tillsammans med Fikru hade jag tittat på patienter vi ska operera och på platsen där vi ska bygga ett nytt sjukhus.

- Jag blev orolig när jag inte fick kontakt med honom på söndagen och måndagen. Sedan fick jag bekräftat att han greps tolv timmar efter det vi setts. Det tog många månader innan vi fick reda på vad han anklagas för, skitsaker, säger han.

Lars Wiklund har varit tolv gånger i Etiopien för att operera patienter på Addis Cardiac Hospital, som Fikru Maru driver. En rad andra svenska läkare kommer också regelbundet för att arbeta där.

På kvällen den 12 maj skulle Maru ha rest till Stockholm. Men han kom aldrig till flygplatsen. Polisen stormade hans villa i Addis Abeba klockan åtta på morgonen. De sökte igenom huset hela dagen.

Fikru Maru är diabetiker men fick varken mat eller insulin trots att han förklarade sitt tillstånd, skriver Veckans Affärer. Han föll ihop i soffan. Efter flera timmar fick han sin medicin och fördes till häktet, där han sitter än i dag.

Reportern Emanuel Sidea hörde talas om fallet av en tillfällighet när han var i Etiopien på reportageresa i oktober.

- Det råkade vara en viktig rättegångsdag när de skulle lägga fram bevismaterialet. Äntligen skulle han få se vad de har för bevis mot honom. Det var mycket lite, bara några dokument, säger Emanuel Sidea till Expressen.

- Vi fick ett par minuter tillsammans i rättssalen. Det var förbjudet att fotografera men jag lyckades ta några suddiga bilder med mobilen, säger han.

Fången skiner upp när han förstår att en svensk journalist är på plats. Deras möte blir mycket kort. De hinner kasta några ord till varandra innan vakterna tystar dem.

- Jag mår bra, säger Fikru Maru till Veckans Affärer.

Har du blivit behandlad väl?

- Ja, så här långt, säger han.

Och som svar på frågan om vad han anser om anklagelserna säger han kort:

- Jag har inte gett några mutor.

Åklagaren misstänker att Fikru Maru ska ha bett den huvudanklagade tullministern Melaku Fenta att lägga ner ett åtal för fyra år sedan - och för denna tjänst ska svensken ha betalat en muta. Det här är bara en liten del av det stora korruptionsåtalet mot mer än 60 misstänkta.

Fikru Marus bekymmer började 2009 när han greps på flygplatsen efter en serie missförstånd, anklagad för att ha försökt smuggla in resväskor med medicinsk utrustning. Han åtalades, men åtalet lades snabbt ned när missförstånden klarats ut. Nu anser åklagaren att Maru mutade ministern för att åtalet skulle avskrivas.

- Det handlar om plastslangar i resväskan, det har jag också haft.. Hela det svenska teamet tar med plastslangar. Det är enda sättet att få in saker som vi behöver i landet, säger hjärtkirurgen Lars Wiklund till Expressen.

- Nu har de häktat Fikru för att komma åt ministern. De vill att han ska vittna falskt mot ministern och säga att han mutat honom. Men Fikru vill inte.

- Fikru har byggt upp en fantastisk hjärtverksamhet i Etiopien. Vi har behandlat ministrar och samhällstoppar. Nu vågar ingen åka dit mer, jag får inte ihop något svenskt team, säger han.


Fikru Maru föddes i Etiopien 1950. Under militärtjänsten blev han stridspilot. Som student tillhörde han oppositionen, fängslades och torterades, skriver Veckans Affärer. 1974 störtades landets tyranniske kejsare av en militärjunta. Maru stod på den nya regimens dödslista och flydde 1975 till Sverige - där han utbildade sig till läkare och hjärtspecialist.

I slutet av 1990-talet började den etablerade och erkände kardiologen att besöka sitt gamla hemland allt oftare. 2003 öppnade han en privat klinik i Addis Abeba tillsammans med en lokal läkare.

Fyra år senare kunde han inviga sitt nya stora projekt, ett sjukhus för hjärt- och kärlsjukdomar. Det invigdes 2007 - svenska statens riskkapitalbolag Swedfund satsade en tredjedel - och blev snabbt både berömt och lönsamt. Med hjälp av besökande svenska läkare opererades ett hundratal patienter varje år.

- Fikru har dragit i gång en fantastisk verksamhet, den enda av sitt slag i Etiopien. Han är en av få läkare som gör den här typen av ingrepp. Han behövs där, vissa patienter riskerar att fara illa nu, säger Kai Sundström, kommunikationschef på Swedfund, till Expressen.

- Vi är oroliga för honom. Vi har duktiga jurister på plats. Taktiken är att få hela åtalet att läggas ned för att bevisen är så undermåliga, säger han.

Emy Maru, den yngsta av Fikro Marus två döttrar, har flyttat ned till Etiopien var att vara nära sin pappa. Hon säger till Veckans Affärer att "jag inte åker tillbaka förrän jag åker hem med min pappa." Dottern besöker sin pappa i fängelset varje dag.

- Jag träffar honom varje dag, jag kommer med mat och rena kläder och mediciner. Vi kommunicerar i en bur utomhus med galler emellan oss. Där finns vakter med automatvapen, säger Emy Maru till Expressen.

- Alla besökare får tid 9-12 eller 14-16 på vardagar. På helger är det bara på morgonen. Det är ofta jobbigt vid buren för den ligger vid ett avloppsrör som väldigt ofta går sönder och då stinker det och kommer massa flugor.

- Pappa mår bra efter omständigheterna. Men fick just ett dystert besked om att förhandlingarna skjuts upp tre veckor till. Det finns inga begränsningar för hur länge åklagaren kan hålla på det här, säger hon.

Emy Maro säger att hon är "lätt besviken" över svenska utrikesdepartementets agerande. Hon undrar om UD agerar passivt för att fången är svensk-etiopier och för att han har "fel" hudfärg. UD tillbakavisar misstankarna om att han skulle få sämre behandling än någon annan.

- Vi hjälper alla svenska medborgare, oavsett om de har ett eller flera pass. Vi kan garantera att vi inte gör någon skillnad. Vi följer fallet, ambassaden har besökt honom, men vi kan inte vara involverade i ett annat lands rättsprocess, säger UD:s kommunikationschef Charlotta Ozaki Macias till Expressen.


Processen mot Fikru Maru kan komma att pågå i flera år. Under tiden befinner han sig i fängelse i stället för att operera sina hjärtsjuka patienter. Hans advokater försöker hitta vägar att få ut honom.

- Här finns en amerikansk modell med plea bargain där erkännande reducerar straff. Vi har sagt att vi är redo att betala böter för att åtalet ska läggas ned, säger advokat Hans Bagner till Veckans Affärer.

Etiopienexperten Kjetil Tronvoll säger att långt utdragna rättegångar är ett allmänt problem i Etiopien, inte något speciellt för processen mot Fikru Maru. Han förklarar att den stora eftersläpningen beror på resurs- och kompetensbrist.

- När det gäller Etiopien tror man automatiskt att allt handlar om politik. Men här kan det faktiskt vara ett genuint intresse att bekämpa korruptionen. Det är väldigt stort fokus på korruption i Etiopien just nu, säger professor Kjetil Tronvoll vid Oslo universitet till Expressen.

- Myndigheterna sätter in stora resurser på kampen mot korruption. De tar seriöst på det här. Även om det spekuleras i att en del personer kanske är fängslade av politiska motiv, säger Kjetil Tronvoll.

Tror du att fallet med fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye gör att en ny svensk fånge som Fikru Maru riskerar att få sämre behandling?

- Nej, jag tror inte att det har någon betydelse. Sveriges relationer med Etiopien har förbättras, det råder ingen kris sedan Johan och Martin släpptes. Det fallet är historia, gårdagens nyheter, säger Kjetil Tronvoll.

De skrev en bok om tiden i fängelset

De svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye greps i Etiopien den 1 juli 2011. De misstänktes för terrorbrott efter att tillsammans med gerillan ONLF ha tagit sig in i det omstridda gränsområdet Ogaden från Somalia.

Svenskarna ville göra reportage om mänskliga övergrepp i Ogaden och om kopplingar till oljeföretaget Lundins Petroleums verksamhet i området.

De båda dömdes till elva års fängelse. Domen väckte starka internationella reaktioner och Sverige försökte med diplomatiska medel få dem släppta.

De benådades den 10 september 2012 och kunde lämna Etiopien. De har skrivit boken "438 dagar" om sina upplevelser.

Flera svenska storföretag är verksamma i landet

Sveriges nära förbindelser med Etiopien går tillbaka till 1800-talet då svenska missionärer verkade i landet. Svenskar med Carl Gustaf von Rosen i spetsen hjälpte till att bygga upp det etiopiska flygvapnet på 1940-talet.

Etiopien blev 1954 Sveriges första biståndsland - och mottar alltjämt bistånd som är inriktat på demokrati, mänskliga rättigheter och ekonomisk utveckling. Etiopien är ett av världens fattigaste länder.

Svenska kyrkan och flera svenska storföretag är verksamma i landet. Många etiopier bor i Sverige, som bidrar till förbindelserna mellan länderna.