Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stupet nära när partiet ska enas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
avbröt semestern. Annie Lööf tvingades åka hem och ta tag i problemen.
Foto: Scanpix

Storstadens twittrande liberala förnyare är i strid mot traditionalisterna på landsbygden.

Mellan dem hotar det stup som är riksdagsspärren - den ena sidans vinst riskerar att dra med sig hela partiet i fallet.

Annie Lööf tvingades i veckan avbryta semestern för att åter ta kommandot i Centerpartiet.

Nu står hon redo att slå tillbaka.

- Tro mig, hon har stenkoll på exakt vad som sägs i nästan varenda liten lokalavdelning, säger Fredrick Federley, riksdagsledamot.

Fredrick Federley har varit med i gruppen som tagit fram det kontroversiella idéprogrammet- Han är sedan länge en av Lööfs mest lojala supportrar. Lööf har den senaste veckan tvingats kommentera och backa från de mest kontroversiella punkterna, som till exempel månggifte. De har båda ett förflutet i Cufs ledning, Federley som ordförande, Lööf som vice ordförande, och har tillsammans skrivit flera motioner om minskat statligt inflytande och platt skatt.

- Hon blev ju vald på en plattform där det var helt uppenbart att hon delade mycket av tankegodset som nyliberalerna håller på. Federley och company är hennes främsta supportrar och var det redan under partiledarkampanjen. Det hjälper inte vad hon säger. Hennes image är att hon är nyliberal och det är ett bekymmer. Hon kopplas till den här gruppens arbete, trots att hon inte var med i den, säger statsvetaren Mikael Sundström vid Lunds universitet som forskat på Centerpartiet.

I partiet var man beredd på debatt om det nya idéprogrammet, men att det utvecklades så explosionsartat till en av partiets största kriser tog alla på sängen. Centerledaren var på semester och svår att nå under krisens första dagar. I stället gick andre vice ordförande Anna-Karin Hatt ut och krishanterade på egen hand. IT- och energiministern, som bara för ett år sedan slogs om partiledarposten, kallade till presskonferens och sågade stora delar av idéprogrammet - utan att vänta och låta Annie Lööf komma hem och ta kommandot. Enligt en centralt placerad källa gjorde hon det i strid mot överenskommelsen att ingen i ledningen skulle kommentera idéprogrammet medan Annie Lööf befann sig i Thailand.

- Sannolikt fick Annie Lööf lite extra bråttom hem när hon insåg att Anna-Karin Hatt höll på att göra det i stället. Man kan se Anna Karin Hatts sågning av det här idéprogrammet som ett nålstick mot Annie Lööf, sade SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein.

En uppgiftslämnare inom partiet ger samma bild till Expressen:

- Det känns som att det finns andra syften än bara politikdiskussion bakom uttalandena från Jonsson och Hatt, säger källan.


Men att krishanteringen skulle handla om en intern dragkamp dementeras av Annie Lööfs stab, som menar att det var partiledaren själv som bad om hjälp. Samma bild ger Centerns två vice ordföranden.

- Annie Lööf kommenterade i mellandagarna idéprogramsgruppens förslag i en TT-intervju. I den fortsatta debatten blev det tydligt att partiledarens budskap inte hade nått fram till alla, och efter diskussioner med Annie och hennes stab när hon var bortrest, valde vi att upprepa hennes budskap för att det skulle nå ut och stärka det hon sagt tidigare, säger Anders W Jonsson.

Anna-Karin Hatts pressekreterare ser ingen idé med att söka ministern om saken, men bekräftar bilden.

- Allting har skett i samråd dem emellan, säger Anna-Karin Hatts pressekreterare Jonas Johansson.


Striden i partiet står mellan två huvudfåror, en socialliberal och en marknadsliberal, men definitionerna av vad som är vad verkar vara nästan lika många som det finns medlemmar. Före detta partiledaren Olof Johansson skyller krisen på att den marknadsliberala tankesmedjan Timbro infiltrerat partiet. Innan Annie Lööf valdes till partiledare var hon ofta gäst hos Timbro, som fostrat flera kända profiler med stort inflytande i partiet. Bland dem finns debattörerna Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt.

Olof Johansson utvecklar:

- Timbros förra vd Maria Rankka har hela tiden funnits med på kanten, många i partiet såg upp till hennes ledartyp. Där finns ett inflytande. De har en ideologi som centerpartister i allmänhet inte känner igen sig i. När människor uppfattar att man byter totalt känner de ingen samhörighet, säger han.

Partiets största problem är enligt Fredrick Federley att det finns så många olika åsiktsströmningar och idéuppfattningar.

- Riktigt stökigt tyckte vi internt att det blev när Anders satte ner foten i några frågor, och när Anna-Karin sen satte ner foten i några andra. Och då åt olika håll. Då undrade ju alla vad som pågick, säger Fredrick Federley.

Tillsammans med artisten, debattören och föreläsaren Alexander Bard skapade han Facebook-gruppen Cybercentern 2011, som nu har cirka 600 medlemmar och där mycket av idéprogrammet fötts.

- Det är väldigt många av idéprogramsdeltagarna som är med i Cybercentern, som gruppens ordförande Per Ankersjö. Alla lyssnar i Cybercentern, vill du få Annies öra ska du skriva där. De har verkligen tagit till sig mina idéer i partiet, säger Alexander Bard, som skrivit en artikel som idéprogramsgruppen läst som inspiration och tar Annie Lööf i försvar:

- Hon kommer att driva fler saker, både plattare skatt tror jag, och även skolplikten vet jag att hon brinner för. Jag har legat på själv och sagt att om inte det här ormskinnsbytet sker, kommer partiet inte få fäste i de väljargrupper man vill nå, och då försvinner man, säger han.

"Efter en helg med jobb & möten, men också med en del privat som att städa ut julen, träning, Ikea och tvätt tar jag nu lite söndagskväll!" twittrade Annie Lööf i går kväll.

Det riktiga eldprovet finns runt hörnet. Hur hon än gör kommer hon att få kritik. Alla ska känna att hon har lyssnat, samtidigt som idéprogrammet inte får bli för urvattnat. Tillsammans med partistyrelsen gör hon sig nu tillgänglig för att debattera idéprogrammet med företrädare från partiets olika kretsar inför kommundagarna i februari.

- Hon känner personligen väldigt många företrädare i partiet. Hon är känslig för signaler men är också en samlad person. Hon rusar inte åstad och blir pressande mot personer i hennes närhet, utan har ganska mycket is i magen, säger en nära medarbetare.


Frågan är hur mycket Annie Lööf behöver kompromissa för att samla partiet. I vilken omfattning måste hon svika dem som hjälpte henne fram till partiledarposten, och i förlängningen också det hon själv tror på? Om hon lyckas kan Centerledaren gå starkare än någonsin ur krisen. Men statsvetaren Mikael Sundström spår en snårig väg.

- Hon sitter i en rävsax. Om hon inte gör några ändringar eller stöttar gruppens arbete kommer de här socialliberala falangerna ,  som uppenbarligen inte tänker vara tysta i den här debatten ,  få vatten på sin kvarn. Skulle hon ta avstånd från sin kärntrupp, eller försöka göra programmet totalt urvattnat, så kommer de bli otroligt besvikna på henne, säger han och fortsätter:

- Hon har två olika sorters väljare och endera väljartypen kommer inte bli glad. Och det som gör den här historien mer rafflande är att Centern står och balanserar på stupet, säger han.


EXPRESSEN.SE RÄTTAR: Johnny Munkhammar var riksdagsledamot för Moderaterna.