De mystiska stora stenbumlingarna är kända över hela världen. Nu kan sanningen bakom Stonehenge vara på väg att avslöjas.De mystiska stora stenbumlingarna är kända över hela världen. Nu kan sanningen bakom Stonehenge vara på väg att avslöjas.
De mystiska stora stenbumlingarna är kända över hela världen. Nu kan sanningen bakom Stonehenge vara på väg att avslöjas.
Teamet som söker av området använder sig bland annat av en magnetometer. Foto: LBI ARCHPROTeamet som söker av området använder sig bland annat av en magnetometer. Foto: LBI ARCHPRO
Teamet som söker av området använder sig bland annat av en magnetometer. Foto: LBI ARCHPRO
Positioner fastställs med hjälp av GPS. Foto: Geert VerhoevenPositioner fastställs med hjälp av GPS. Foto: Geert Verhoeven
Positioner fastställs med hjälp av GPS. Foto: Geert Verhoeven
3D-rekonstruktion av det timrade bårhuset. Platserna för pelarna har kunnat hittas tack vare geofysiska undersökningar.3D-rekonstruktion av det timrade bårhuset. Platserna för pelarna har kunnat hittas tack vare geofysiska undersökningar.
3D-rekonstruktion av det timrade bårhuset. Platserna för pelarna har kunnat hittas tack vare geofysiska undersökningar.
Magnetiska databilder visar nyupptäckta monument vid Stonehenge.Magnetiska databilder visar nyupptäckta monument vid Stonehenge.
Magnetiska databilder visar nyupptäckta monument vid Stonehenge.
Forskarna misstänker att den 33 meter långa byggnaden använts som ett bårhus där makabra ritualer utfördes. Bland annat ska ritualerna ha innefattat att kropparna visades på en förgård där köttet avlägsnades.Forskarna misstänker att den 33 meter långa byggnaden använts som ett bårhus där makabra ritualer utfördes. Bland annat ska ritualerna ha innefattat att kropparna visades på en förgård där köttet avlägsnades.
Forskarna misstänker att den 33 meter långa byggnaden använts som ett bårhus där makabra ritualer utfördes. Bland annat ska ritualerna ha innefattat att kropparna visades på en förgård där köttet avlägsnades.
En förhistorisk smiley-ring tillhör fynden.En förhistorisk smiley-ring tillhör fynden.
En förhistorisk smiley-ring tillhör fynden.

Stonehenge-gåtan kan vara nära en lösning

Publicerad

LONDON. De mystiska stora stenbumlingarna är kända över hela världen.

Nu kan sanningen bakom Stonehenge vara på väg att avslöjas.

I fyra år har forskare gjort nya fynd: bland annat ett hus där avlidna utsattes för makabra ritualer.

- Ritualerna innefattade att de döda kropparna visades på en förgård där köttet avlägsnades, säger Wolfgang Neuber vid Ludwig Boltzmann Institute till The Guardian.

De flera meter höga stenbumlingarna som står uppradade i en dubbelcirkel en dryg mil från Salisbury i sydvästra England, har förbryllat i hundratals år. Ingen har vetat med säkerhet varför stenparaden ligger där den ligger på den engelska landsbygden. Ingen har vetat med säkerhet varför den inrättades - eller exakt när, även om man tror att monumentet uppfördes för upp till 6 000 år sedan.

Men det har funnits gott om teorier, bland annat att det skulle ha byggts av migranter från Sydeuropa i ett öde landskap. Tidigare i år framfördes en ny teori av arkeologen David Jaques vid University of Buckingham. Han hävdade att Stonehenge uppfördes av britter som levt i området i tusentals år.

- Området var helt klart en mötesplats som folk reste långväga till, sa Jacques i ett uttalande från universitetet efter att fynden gjorts.

Mystiken kring platsen har gjort den mycket intressant, inte bara för de som bor i området och för arkeologerna. Platsen har blivit en välkänd symbol för England och ett självklart mål för turister, med drygt en miljon besökare per år. En av de senaste som besökte platsen var USA:s president Barack Obama, som i somras konstaterade inför reportrar när han gick omkring på platsen:

- Hur coolt är inte det här?

Ett omfattande forskarteam kan nu ha kommit ytterligare en liten bit på väg för att lösa mysteriet.

För några år sedan inleddes ett nytt projekt, Stonehenge Hidden Landscapes, med en uppgift: Att försöka gå till botten med vad som ligger bakom de mystiska stenarna - och om det verkligen inte fanns mer som dolde sig under marken.

- Under de senaste fyra åren har vi försökt undersöka detta fantastiska monument för att försöka se vad som fanns runt omkring, säger professor Vincent Gaffney vid Birmingham University som deltagit i projektet enligt BBC.

Han säger att en obesvarad fråga funnits med hela tiden.

- Var detta verkligen en avlägsen plats, dit bara särskilda människor tog sig?

Det är inte första gången Stonehenge är föremål för omfattande undersökningar av experter. Dessa har pågått sedan 1620-talet. Det genomfördes utgrävningar på 1960-talet, men sedan låg arbetet nere under flera decennier innan nya försök inleddes 2008.

Vincent Gaffney och hans kolleger på universitetet i Birmingham har arbetat på platsen sedan 2010 och redan tidigare gjort fynd. Under sommaren, precis efter att arbetet inletts, kunde de stolt meddela att de hade hittat ett monument av trä, knappt en kilometer från stenbumlingarna. Det bestod av flera djupa hål, omgärdade av mindre hål. Det fanns två ingångar, en åt nordöst och en åt sydväst, och en gravkulle i mitten.

- Det här är troligen det första ceremoniella monumentet som har hittats under de senaste 50 åren, sa Vincent Gaffney då enligt BBC.

Vad han inte visste då var att liknande monument skulle finnas över hela området.

För nu, några år senare, har Gaffney och hans team kunnat presentera en mer omfattande bild av vad de menar finns under jorden. Turister som besökt platsen har kunnat se forskare rulla över de gröna kullarna i små anmärkningsvärda fordon med mätinstrument. Metoderna de använt sig av har aldrig testats förut på platsen. Genom att kombinera sex olika tekniker, bland annat markpenetrerande radar (GPR), 3D-laserskanner och en magnetometer, för att genomsöka marken på olika nivåer, har de kunnat skapa en så bra bild som möjligt av vad som fanns under monumentet.

Nishad Karim, forskare vid universitetet i Leicester, har använt liknande utrustning för att undersöka gravar.

- Genom att använda GPR och andra tekniker har dessa forskare helt enkelt kunnat se genom marken och utforska hur civilisationen såg ut för tusentals år sedan, säger hon till BBC.

Forskningsteamet har sedan kunnat ta fram en tredimensionell karta, som täcker motsvarande 1250 fotbollsplaner eller 12 kvadratkilometer. På kartan har de kunnat pricka in 17 nya underjordiska monument - som tidigare inte varit kända. Utöver dessa fanns även en 33 meter lång byggnad av timmer under en av kullarna. Den tros vara omkring 6 000 år gammal och forskarna misstänker att den använts som ett hus där makabra begravningsritualer utfördes - ett dödens hus.

- Ritualerna innefattade att de döda kropparna visades på en förgård där köttet avlägsnades, säger Wolfgang Neuber vid Ludwig Boltzmann Institute till The Guardian.

Flera av de andra monumenten anses vara lika gamla som Stonehengemonumentet.

- Vi vet hur en del av de här sakerna ser ut så vi kan kategorisera dem, säger Vincent Gaffney till BBC.

Strax nordost om de kända stenbumlingarna har man kunnat hitta spår efter uppförandet av ytterligare ett gigantiskt monument, med en rad av omkring 70 massiva stenar eller stolpar.

Med de nya kunskaperna kan Gaffney konstatera att Stonehenge är betydligt större än vad man tidigare trott. De välkända stenarna som setts av människor från hela världen är bara en del av ett större område, som bestod av kapell, gravhögar, gropar och rituella platser. Platsen blev också större med tiden, kan man nu konstatera.

- Det här förändrar vår bild av Stonehenge radikalt. Tidigare har vi trott att Stonehenge har stått helt ensamt, men det var inte så.... det är helt enormt stort, säger han till The Guardian.

De resultat som hittills presenterats kan vara början på en mer komplett bild av bakgrunden till Stonehenge. När allt material som samlats in och analyserats kan kanske fler av frågorna bli besvarade. Nyfikenheten på vad som kan komma fram är stor.

- Deras arbete har avslöjat en hel del tidigare fyndplatser som vi inte hade någon aning om och monument som visar hur mycket som finns kvar att berätta av historien om denna världskända arkeologiska skatt, säger Nick Snashall vid Avebury and Stonehenge World Heritage Site till BBC.

Fynden kan också underlätta för framtida efterforskningar på platsen. Chris Gaffney, professor Vincent Gaffneys bror och chef för arkeologisk forskning på universitetet i Bradford har också varit involverad i projektet. Han säger till tidningen Engineering and Technology Magazine:

- Det var aldrig vår uppgift att gräva upp vad vi hittade, bara att hitta det som var gömt.

Han fortsätter:

- Förhoppningsvis har vi förändrat forskningsagendan. Det skulle kunna innebära framtida utgrävningar av några av de fynd vi har gjort. När detta sker kommer arkeologer att kunna gräva med mycket stor precision.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag