Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Natalie Woods död – fortfarande en gåta

Natalie Wood medverkade i flera filmsuccéer. Foto: ARALDO DI CROLLALANZA / STELLA PICTURES UNIMEDIA IMAGES
Natalie Woods kropp återfanns drygt 1,5 kilometer ifrån Splendour. Foto: PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM

Omständigheterna kring Hollywoodstjärnan Natalie Woods död i november 1981 är minst sagt oklara.

Att hon drunknade är ställt utom allt tvivel.

Men hur drunknade hon?

Natalies syster Lana Wood är säker på sin sak: Det var maken Robert Wagner som låg bakom hustruns död.

– Jag vill att han berättar sanningen. Jag vill att han är karl nog att förklara vad som hände, säger Lana Wood i en ny uppmärksammad podcast.

Det brukar sägas att de första 48 timmarna är viktigast i en brottsutredning.

Vad säger man då om en utredning kring en mystisk död som inträffade för snart 37 år sedan?

Och det är inte ens säkert att Natalie Woods död var ett mord eller dråp. 

Natalie Wood försvann från makens lustjakt Splendour någon gång natten mot den 29 november 1981. Hon hittades död klockan 08.00 i närheten av jaktens jolle, drygt 1,5 kilometer från jakten. 

Natalie Wood var bara 43 år gammal då hon dog. Hon hade en mycket lång och framgångsrik karriär bakom sig med filmsuccéer som ”Ung rebell”, ”Förföljaren” och ”West Side Story”.

Det kanske bara var väldigt olyckliga omständigheter som ledde fram till den populära skådespelerskans död, som maken hela tiden hävdat. Eftersom hon hade både alkohol i blodet och tagit smärtstillande medel gick det inte att utesluta en olycka. 

 

Robert Wagner och Natalie Woods gifte sig första gången 1957. De skilde sig i början av 1960-talet, men återförenades igen 1972. Foto: AP / AP

 

En sak är i all fall säker. Spekulationerna kommer ta rejäl fart igen under den närmaste tiden. 

Systern Lana Wood intervjuas i en ny podcast-serie i 12 delar. Serien heter ”Fatal Voyage: The Mysterious Death of Natalie Wood”. Bakom serien ligger en undersökande reporter vid namn Dylan Howard som förklarar att han undersökt dussintals mordhistorier, men att den här ändå tar priset.

– Den är mer monstruös än vad någon av Hollywoods alla manusförfattare ens kunnat drömma om, säger han. 

 

LÄS ÄVEN: Flörten och bråket på båten innan stjärnan hittades död 

 

Polisutredningen återupptogs

År 2011 återupptog polisen i Los Angeles utredningen kring Hollywoodstjärnans död. 

Natalie Wood, maken Robert Wagner och skådespelaren Christopher Walken hade alla befunnit sig ombord på Wagners jakt Splendour i slutet av november 1981.

Wood och Walken deltog båda i inspelningen av science fiction-filmen ”Brainstorm”, som fick premiär nästan två år efter stjärnans död. Sällskapet besökte Santa Catalina Island utanför den kaliforniska kusten.

Kapten på båten var Dennis Davern. I samband med att Natalie Wood hittades död lämnade Davern vittnesuppgifter till polisen som var samstämmiga med Robert Wagners.

Trettio år senare medgav Davern i en intervju med tv-bolaget NBC News att han ljugit för polisen och att han utelämnat viktiga uppgifter. 

 

Ny anklagelser har riktats mot Robert Wagner. Foto: TODD WILLIAMSON / AP TT NYHETSBYRÅN

 

– Jag gjorde misstaget att inte säga sanningen i en polisrapport, sa han. 

Han var nu övertygad om att Robert Wagner bar ansvaret för hustruns död. Orsaken skulle ha varit svartsjuka. Natalie Wood hade, enligt kaptenen, flörtat öppet med den unge Walken. 

Maken Wagner skulle ha reagerat mycket kraftigt när han såg Wood och Walken över en drink på restaurang på Santa Catalina Island.

Blåmärken och skrapsår

2012 gjordes en omvärdering av den ursprungliga obduktionsrapporten. 

Dödsorsaken var fortfarande drunkning men nu hävdade den nye rättsläkaren att det fanns ”andra obestämda faktorer” som kunde, får man förmoda, peka på att det inte var uteslutet att Natalie Wood bragts om livet. 

Wood hade till exempel blåmärken och skrapsår på kroppen som tillfogats före hennes död. 

Skadorna skulle kunna få sin förklaring genom Daverns nya vittnesuppgifter. Kaptenen berättade för Lana Wood att det var ett fruktansvärt liv i parets hytt kvällen då Natalie försvann. Senare gick kaptenen ner till hytten för att fråga vad som stod på.

Jag gjorde misstaget att inte säga sanningen

Lana Wood berättar att kaptenen då möttes av Robert Wagner som bara öppnade dörren på glänt och sa ”Sköt dig själv”, varpå han slängde igen dörren.

Kaptenen gick upp och skruvade upp musiken för att dränka oljudet från parets hytt. 

Senare gick han omkring på däck där han mötte Robert Wagner.

– Var är Natalie? frågade kaptenen.

– Hon är borta, svarade Robert Wagner enligt kaptenen.

Wagner intressant i utredningen

Tidigare i år intervjuades spaningsledaren John Corina vid Los Angeles County Sheriffs Department i tv-programmet ”48 hours”. 

Han underströk att man för tillfället bara utredde omständigheterna kring Natalie Woods död och att det än så länge inte fanns någon misstanke om brott. Corina var även tydlig med att inga misstankar riktats mot maken Robert Wagner, som vid det här laget hunnit fylla 88 år.

Ändå hängde ett stort ”men” kvar i luften.

– Under tiden vi utrett det här fallet de senaste sex åren så anser jag att han är en mer intressant person nu. Jag menar, vi vet ju att han var den sista personen som var tillsammans med Natalie innan hon försvann, sa John Corina. 

Enligt systern Lana Wood hade makarna ett stormigt förhållande emellanåt. 

Wood och Wagner hade varit gifta en gång tidigare mellan 1957 och 1962. Äktenskapet fick ett abrupt slut då Natalie, enligt systern, fann maken Robert i famnen på en annan man. De återförenades 1972 och levde ihop till Natalies död.

 

Natalie Woods intresse för den då unge Christopher Walken, motspelare till Wood i filmen ”Brainstorm”, störde Wagner. Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN

 

Wagner: ”Klandrade mig själv”

År 2008 kom Robert Wagner ut med sin självbiografi: ”Pieces of My Heart: A Life”. 

Han medger där att det blev lite väl mycket sprit den där tragiska kvällen och att han blivit våldsam. Skälet skulle ha varit att Christopher Walken haft synpunkter på hur Natalie Wood skulle lägga upp fortsättningen på sin karriär.

När han på morgonen fick beskedet om att hustrun hittats död vek sig nästan benen på honom, skriver han i sin biografi:

”Klandrade jag mig själv? Om jag hade varit där kunde jag ha gjort något. Jag var inte det, men i slutändan är en man ansvarig för sin älskade. Ja, jag klandrade mig själv.

Jag skulle ha gjort allt här i världen för att skydda henne. Vad som helst. Jag förlorade en kvinna som jag älskade av hela mitt hjärta, inte en utan två gånger, och det kommer jag aldrig helt komma över”.