Sprickan och rädslan växer efter massakern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
De föll offer för dådet i San Bernardino.
Tashfeen Malik, 27, svor trohet till IS före dådet.
Syed Farook var amerikansk medborgare, född i Chicago, och tidigare ostraffad.
FBI-personal på plats där mördarna i San Bernardino sköts ihjäl av polis.
Foto: James Quigg/AP
President Barack Obama vill skärpa vapenlagarna i USA.
Foto: Philippe Perusseau/Getty Images

SAN BERNARDINO/LOS ANGELES. Den värsta terrorattacken i USA sedan 11:e september.

Utförd med lagligt köpta vapen.

Dådet i San Bernardino drar två av landets stora politiska frågor till sin spets.

Samtidigt växer rädslan för terrorn och den djupa spricka som delar USA i två politiska läger.

Syed Farook, 28 och Tashfeen Malik, 27 inleder onsdagen den 2 december med att lämna sin sex månader gamla dotter hos Farooks mamma med ursäkten att de behöver göra ett läkarbesök.

När klockan närmar sig elva på förmiddagen går Tashfeen Malik ut på Facebook där hon svär trohet till terrororganisationen IS och dess ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

Miljöinspektören Syed Farook lämnar sin arbetsplats, där kollegorna samlats för att fira de kommande högtiderna i USA.

Klockan 10:59 är han tillbaka tillsammans med sin fru. De är maskerade, klädda i svarta uniformer och tungt beväpnade.

Inom loppet av fyra minuter avlossar de mellan 65 och 75 skott.

Av det 80-tal personer som befinner sig i lokalen dödas 14 personer. Ytterligare 21 skadas.

Farook och Malik flyr därefter i en svart stadsjeep mannen hyrt flera dagar tidigare.

Kort därefter har polisen fått tips om att undersöka parets bostad – där de konfronteras med parets bil.

Jakten tar slut på San Bernardino Avenue, tre kilometer från brottsplatsen, när polisen skjuter de två terroristerna till döds.

Syed Farook och Tashfeen Malik kallas martyrer

I går hyllade IS terrordådet i Kalifornien i en webbradiosändning.

Där kallades Syed Farook och Tashfeen Malik för martyrer och supportrar av IS, som slog fast att attacken genomfördes i sympati med terrororganisationen.

FBI meddelade i fredags att dådet stämmer överens med deras definition av terrorism och håller det för mest sannolikt att Farook och Malik inspirerats av utländska terrororganisationer och radikaliserats på egen hand och därefter planerat och genomfört attacken.

Paret har försökt sopa igen spåren efter sig genom att dels förstöra två mobiltelefoner som hittats i närheten av brottsplatsen och genom att plocka ut hårddisken ur en bärbar dator.

Syed Farook var amerikansk medborgare, född i Chicago, och tidigare ostraffad.


Tashfeen Malik var pakistansk medborgare och innehavare av amerikanskt visum sedan juli i fjol. Hon träffade Farook i Saudiarabien efter att de haft kontakt på nätet.

I spåren av deras terrordåd och det senaste årets attacker i Europa växer rädslan för nya attacker.

San Bernardino-dådet var den dödligaste terrorattacken i USA sedan 11:e september 2001.

Enligt en undersökning publicerad i torsdags av Quinnipiac University fruktar 83 procent av röstberättigade amerikaner terrorattacker i hemlandet.

– Det kommer aldrig bli normalt på samma sätt igen. Man måste vara på sin vakt. Vara alert och om man ser något säga något, sa Suzanne Urbanek till Expressen ett dygn efter dådet.

Hon bor ett kvarter från Farook och Maliks bostad.

– Det känns sorgligt. Att detta är denna värld vi tvingas uppfostra våra barn i.

Ralph Rikkles, även han boende i San Bernardino:

– Jag tror att faktumet att detta rubriceras som terrorism förändrar mångas syn på detta. Här märker jag hur folks rädsla växer.

Rådet för amerikansk-islamiska relationer i Anaheim, Kalifornien höll en presskonferens timmarna efter dådet för att fördöma våldet och ta avstånd från extremism.

Sara Bouzidi bor i San Bernardino och pratade med Expressen när hon deltog vid en minnesceremoni för dödsoffren på torsdagskvällen.

– Som muslim känner jag rädsla varje gång något sådant här inträffar, för att det ska vara en muslim som begått dådet. Det är som ett slag i magen. Man lever med en skam och spontant ville jag bara gömma mig efter att detta hände. Men jag bestämde mig för att komma hit och visa min sympati för offren. Det är självklart att jag tar avstånd från detta, varför skulle jag inte göra det? Ändå känner jag att jag måste visa det. Min tro säger att om man dödar en person är det som att döda hela mänskligheten.

– Alla i vårt samhälle behöver enas och försöka stoppa detta meningslösa våld från att inträffa.

Syed Farroks och Tashfeen Maliks vapen köptes lagligt

Vid dådet använde Syed Farook och Tashfeen Malik varsitt halvautomatiskt karbingevär och varsin halvautomatisk pistol. De hade också samlat på sig 7 000 kulor.

Vapen så väl som ammunitionen var lagligt köpt i USA.

Dessutom hade paret ett 15-tal oanvända rörbomber.

Vid sidan av det faktum att mördarnas motiv i San Bernardino var ett terrorbrott fortsätter USA att brottas med ett av sina största samhällsproblem: Vapenvåldet.

Detta var den 353:e gången i år då fyra personer eller fler skjuts vid ett och samma tillfälle – mer än en masskjutning per dag.

Till vänster på den politiska skalan är presidentkandidaterna Hillary Clinton, Bernie Sanders och Martin O'Malley tillsammans med president Barack Obama överens om att vapenlagarna måste skärpas.

– Jag ser ingen konflikt i att bekämpa terrorister med alla medel vi har och att samtidigt göra mer för vapensäkerheten. Vi ska inte kombinera dess två frågor, säger Hillary Clinton.

På högerflanken är kandidater som Donald Trump och Ted Cruz, i sällskap av i princip hela sitt parti ointresserade av några som helst skärpningar av USA:s vapenlagar.

De talar under dagarna efter dådet framför allt om att bekämpa terrorism.

Samtliga försök till ny lagstiftning av Barack Obama – från att förbjuda militära vapen till att hindra personer som bedöms som en säkerhetsrisk och förbjuds att flyga i USA från att köpa vapen – har stoppats av kongress och senat.

Ytterligare ett tydligt exempel på det politiska dödläget är att staten är oförmögen att anslå pengar till forskning kring vapenvåldet.

Masskjutningar har inträffat i 47 av 50 delstater under det gångna året.

Omkring 11 000 människor mördas i USA varje år.


Sammanlagt dödar skjutvapen 33 000 amerikaner varje år – fler dödsoffer än vad som orsakas av terrorism, aids, illegala droger och landets krigföring sammanlagt.

2013 sköts fem gånger fler amerikaner till döds i hemlandet än antalet soldater som stupat i krigen i Afghanistan och Irak totalt.

New York Times valde i fredags att publicera sin ledare på förstasidan för första gången sedan 1920 med krav om att vapenvåldet måste få ett slut:

Det är en moralisk skandal och en nationell skam att civila kan köpa vapen specifikt designade för att döda människor med brutal snabbhet och effektivitet. Dessa vapen är avsedda för krig och medvetet marknadsförda som verktyg för att ta rättvisan i egna händer.

New York Daily News gick ännu längre med rubriken Han är terrorist – men det är de här personerna också. Intill en bild av Farook publicerades bilder på några av de senaste årens värsta massmördare – och Wayne LaPierre, president för vappenlobbygruppen NRA.

– Typiskt liberalt svammel, säger presidentkandidaten Chris Christie om New York Times ledare.

Det är två saker vi måste fokusera på: Att ställa kriminella som begår dessa handlingar inför rätta och att jobba på vårt vårdsystem för mentala problem.

I sitt radiotal i går fortsatte Barack Obama pusha för strängare vapenlagar.

– Om du bedöms som för farlig för att flyga är du också för farlig för att köpa vapen. Jag uppmanar kongressen att stänga detta kryphål omgående.


Källor: Washington Post, Shooting Tracker, Los Angeles Times, NPR, Vox, CBS News, New York Times