Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprallig doldis kan bli nästa statsminister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hon började sin politiska karriär i mellanstadiet – men nu är Anna Kinberg Batra Moderaternas gruppledare och kan bli alliansens statsministerkandidat.
Foto: Per Arvidsson/Ibl Bildbyrå
Likadana. "Hon och hennes man är mera lika än olika, även om de valt olika arenor", säger en vän till Anna Kinberg Batra och David Batra.
Foto: Sven Lindwall
Vände Moderaternas nederlag1970 - Gösta Bohman. Gösta Bohman var M:s andreman när han 1970 på en dramatisk partistämma besegrade partiledaren Yngve Holmberg, som lett M till flera svåra valnederlag. Bohman ledde partiet till en framgångsvåg under 1970-talet som bidrog till två borgerliga valsegrar. 1979 blev M största borgerliga parti.
Foto: Lotte Fernwall
Avgick efter valförlusterna1981 - Ulf Adelsohn (här tillsammans med hustrun och tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth). Kommunikationsminister Ulf Adelsohn var näst intill given kandidat när han efterträdde Bohman 1981. Partiets uppgång fortsatte och nådde 23,6 procent i valet 1982, men det ledde inte till seger. Adelsohn, som anklagades för att förespråka "systemskifte", avgick 1986 efter ytterligare en valförlust.
Foto: Jens L'Estrade
Partigigantens svärson1986 - Carl Bildt. Carl Bildt var statssekreterare samt M:s utrikes- och säkerhetspolitiske expert - och Gösta Bohmans svärson - när han valdes till partiledare 1986. Han ifrågasattes i början, men stärkte ledarskapet och kunde 1991 bilda en fyrpartiregering efter en borgerlig valseger. Bildt avgick 1999 efter två valnederlag.
Foto: Axel Öberg
Ledde partiet in i katastrofvalet1999 - Bo Lundgren. Förre skatteministern Bo Lundgren efterträdde Bildt och lyckades upplösa dennes "bunkergäng" som styrt partiet. Hans skattesänkningsidéer var populära internt. Men Lundgren verkade i opinionsmässig motvind och ledde M till ett valnederlag 2002, då partiet gjorde sitt sämsta resultat på mer än 25 år.
Foto: Ronny Johannesson
Den mest framgångsrike i modern tid2003 - Fredrik Reinfeldt. Riksdagsman Fredrik Reinfeldt var M:s gruppledare - som Anna Kinberg Batra är i dag - när han 2003 enhälligt valdes till partiets nya ledare. Han blev den mest framgångsrike M-ledaren i modern tid och var statsminister 2006-2014. Efter valförlusten i september i år aviserade han omedelbart sin avgång som partiledare.
Foto: Martina Huber
Anna Kinberg Batra i Expressens valstuga på valdagen 2014.
Foto: Emil Nordin
1 / 9

Hon verkar stram och strikt, men vänner säger att hon är "sprallig" privat.

Trots många år i politiken är hon rätt okänd för den stora allmänheten, även om hon som kanske enda toppolitiker har fått sitt sexliv ingående avhandlat i radio.

Som 19-åring fick hon körkortet indraget för fortkörning - och sedan dess är det full fart.

Nu kan Anna Kinberg Batra bli vår nästa statsminister.

USA hade sin JFK, nu kan Sverige få sin AKB.

John F Kennedy fyllde 44 strax efter det att han blev amerikansk president, Anna Kinberg Batra är lika gammal när hon har chansen att bli svensk statsminister.

Men där upphör likheterna. JFK var enormt populär och hade överväldigande utstrålning. AKB, som hon kallas i Moderaternas interna partikommunikationer, är relativt anonym och inte ens vänner och anhängare brukar nämna utstrålning bland hennes många goda egenskaper.

- Man vet inte riktigt vad hon egentligen står för. Det kan nästan vara en fördel när man ska välja partiledare. Alla tror att hon står för just deras vision och drömmar, säger Anita Kratz, journalist och författare till boken "Reinfeldt - Ensamvargen".

- Om hon har gått i Reinfeldts skola vet hon att det gäller att anpassa sig till nya tider och nya frågor. Men Reinfeldt var vanlig medelklassare som många kunde identifiera sig med. Hon kommer från högborgerlig miljö i Djursholm, det är stor skillnad.

- Hon verkar mycket återhållsam. Hon tycks ha en stel attityd. Man saknar ett leende ibland, säger hon.

Trots att alliansen och M satt vid makten i åtta år blev Anna Kinberg Batra aldrig minister. I stället fick hon en nyckelroll som partiets gruppledare i riksdagen, ett nog så viktigt jobb under en minoritetsregering.

Hon får beröm internt för sin kompetens och för att ha hållit ordning på riksdagsgruppen. Men hon fick ägna sig åt ett grått vardagsjobb långt från rampljuset medan kamraterna var ministrar och kunde göra utspel i Rapport varje kväll.

Därför har AKB en lång startsträcka när det gäller att bli känd för svenska folket. Men hon är professionell kommunikationsexpert som redan i valet 1998 prövade de modernaste PR-strategierna - så fram till valet i mars kanske hon hinner arbeta in sitt varumärke.

Hon har seglat upp som enda kandidat till posten som M-ledare och därmed som alliansens statsministerkandidat. Hennes vänner säger att den strama ytan bedrar och att hon i själva verket är en varm och humoristisk person.

- Jag känner henne sedan början av 1990-talet som en rak, tydlig och kunnig person som man kan lita på. Samtidigt är hon väldigt glad och på gränsen till sprallig. Hon har aldrig långt till ett skämt, säger Jacob Broberg, tidigare förbundssekreterare i Moderata ungdomsförbundet (Muf) och presschef i M.

- Hon kom i unga år in i EU-politiken som assistent till vår EU-parlamentariker. Hon var M-pionjär i EU-sammanhang och var med bland dem som startade M-kansliet i Bryssel.

- Hon valdes in i landstinget 1994. Just landstings- och EU-bakgrunden är lite ovanliga för en ung politiker, säger han.

Redan som barn lärde hon känna EU på nära håll, långt innan Sverige gick med i den europeiska gemenskapen. Hon bodde i Rotterdam i Nederländerna tills hon var tio år medan pappan arbetade där. Sedan dess talar hon flytande holländska.

Anna Kinberg, som hon hette innan hon gifte sig med komikern David Batra, utkämpade sin första offentliga strid redan på mellanstadiet. Då kämpade hon för att det skulle finnas äpplen i skolans cafeteria.

Hon vann äppelkriget - och sedan rullade förtroendeuppdragen in. Ordningsman i klassen, representant i elevrådet, Muf-aktivist på högstadiet. Hon samlade in namnunderskrifter mot plågsamma djurförsök. Hon blev kårordförande på Stockholms universitet och distriktsordförande för Muf i Stockholm.

- Jag har alltid varit den som fixat den där klassfesten när ingen annan tog tag i det. Det var något jag fick med mig hemifrån: "Sitt inte där och gnäll utan gör något i stället!", sade hon till nyhetsmagasinet Fokus 2008.

- Jag bara är sån. Jag reagerar när jag tycker att något är fel, sade hon till Svenska Dagbladet 1996.

Anna Kinberg Batra kommer från en politiskt intresserad familj med engagemang för Folkpartiet. Mamma är i dag FP:s ledare i Gnesta kommun och även morfar satt i fullmäktige för partiet. Men Anna demonstrerade sin ungdomliga självständighet och gick över till M.

- Jag gjorde revolt när jag blev moderat i stället för folkpartist, sade hon till Fokus.

Men det var kanske snarare en kontrarevolution. Att vara folkpartist är än i dag att befinna sig farligt långt ut på vänsterkanten i det blåa Djursholm.

Det allmänna intrycket av duktighet fick dock en liten - om än tillfällig - knäck när hon var 19 år och körde budbil efter gymnasiet. Hon fastnade i en fartkontroll när hon körde 65 km/tim på en 30-sträcka utanför ett dagis och blev av med körkortet direkt.

Så här skriver Expressens dåvarande motorskribent Håkan Matson i en artikel den 24 januari 1990 som handlar om polisens nya, hårdare tag mot fartsyndare:

”Anna Kinberg hade sett 30-skylten. Hon noterade också dagiset, som låg till höger, och beslöt att sakta in sin lilla budbil.

- Tydligen bromsade jag en millisekund för sent, sa hon.

Anna körde 65 km/tim men kommer ändå inte att förlora jobbet. Hon har redan mer eller mindre slutat som bud och sitter på kontoret.

- Men fritiden blir besvärlig, sa hon. Utan bil är det svårt när man som jag bor en bit utanför stan.

Anna tycker inte att vare sig ungdomar eller höga hastigheter är det värsta problemet med trafiken:

- Det är moralen det är fel på. Folk kör som svin. Det märkte jag inte minst när jag körde budbil på heltid.”

Körkortsindragningen bromsade dock inte hennes karriär som ungdoms- och studentpolitiker. Hon hann också ta examen på Handelshögskolan i Stockholm och arbeta för M i EU-parlamentet i Bryssel. En period var hon PR-konsult. Ideologiskt hörde hon närmast hemma i det nyliberala lägret och förespråkade bland annat friare invandring.

Valet 1998 var tänkt att bli hennes stora politiska genombrott. Det var första gången Sverige hade personval och Muf satsade 360 000 kronor på att få in Anna Kinberg i riksdagen. Det var en sensationellt stor summa som väckte mycket uppseende. I en tv-intervju fick hon frågan om hon var värd så mycket pengar. Det var den 22 juli 1998 - och följande ordväxling har gått till Sveriges politiska historia.

- Det får väljarna avgöra. Jag litar på stockholmarna. Alla som får rösta är myndiga. Och stockholmarna är smartare än lantisar, tycker jag, säger Anna Kinberg.

- Men ... vad sa du nu? Är stockholmare smartare än lantisar? frågar den överraskade tv-reportern.

- Jaa, svarar hon med ett spotskt leende.

Folkstorm utbröt genast. Politiker, ledarskribenter och vanliga människor rasade mot den unga politikern. Hon blev kändis över en natt och det olycksaliga uttalandet förföljer henne än i dag. Hon gjorde avbön, så indignationen - och kändisskapet - avtog. Men nu när hon är partiledar- och statsministerkandidat flammar intresset upp på nytt. Klippet på Youtube hade vid senaste kontroll klickats runt 230 000 gånger.

Men M gjorde fiasko i valet så AKB fick vänta till 2000 på att komma in riksdagen, då som ersättare. Därefter har hon varit riksdagsledamot sedan 2006, den senaste mandatperioden som gruppledare.

Fram till i dag har nog hennes man, komikern och skådespelaren David Batra, trots lantis-incidenten varit den mest kända medlemmen av familjen. I radioprogrammet "Sommar" 2008 beskriver han självutlämnande parets långa och svåra kamp för att få barn - och Anna Kinberg Batra blev därmed den första statsministerkandidat som fick detaljer om sitt sexliv avslöjade inför en miljonpublik.

En vän bekräftar att det skedde med hennes godkännande för "man gör inte ett Sommarprogram oplanerat".

David Batra berättar hur de vände sig till en klinik för ofrivilligt barnlösa och noggrant följde läkarnas instruktioner.

- Vi visste exakt på vilken dag det måste liggas. Vi satt på söndagskvällarna och bokade in kärlekslivet i kalendrarna. Vi följde gökschemat slaviskt, men inget hände, säger han i "Sommar".

Han skildrar hur hustrun drabbas av blodproppar och måste tillbringa de tre sista månaderna av graviditeten på sjukhus, han beskriver dramatiken under ett akut kejsarsnitt. Och han berättar om parets stora lycka över att få en dotter efter fyra års försök.

- Den händelsen när Anna var väldigt sjuk och fick barn har präglat henne mycket som person. Hon känner en väldig ödmjukhet inför livet, säger en av Anna Kinbergs vänner, som inte vill framträda med namn.

- Hon och hennes man är mera lika än olika, även om de valt olika arenor och är noga med att skilja på sina respektive roller. Också David är civilekonom och smart. Också Anna är skämtsam och humoristisk, säger vännen.

En annan vän, riksdagsledamot Jessica Polfjärd (M), beskriver AKB som kompetent politiker, som en varm person med stor humor.

- Hon är pålitlig och omtänksam. En person som bryr sig. Hon skickar ofta uppmuntrande sms, säger hon.

Vad tycker då mamma om att dottern kanske ska bli partiledare och statsminister? FP-politikern Sarah Kinberg vill inte kommentera när vi ringer upp, men hon har tidigare sagt till Södermanlands Nyheter:

- Jag tycker det naturligtvis är väldigt roligt och jag är väldigt stolt över henne. Samtidigt är jag lite orolig inför att hon kan få ett så här stort uppdrag. Men som mamma är det väl naturligt.

Inte heller Anna Kinberg Batra vill uttala sig, enligt M:s pressavdelning.

Hon kan bli första kvinna som M-ledare

Om Anna Kinberg Batra efterträder Fredrik Reinfeldt bryter partiet ny mark.

Den mest framgångsrike i modern tid

2003 - Fredrik Reinfeldt. Riksdagsman Fredrik Reinfeldt var M:s gruppledare - som Anna Kinberg Batra är i dag - när han 2003 enhälligt valdes till partiets nya ledare. Han blev den mest framgångsrike M-ledaren i modern tid och var statsminister 2006-2014. Efter valförlusten i september i år aviserade han omedelbart sin avgång som partiledare.

Ledde partiet in i katastrofvalet

1999 - Bo Lundgren. Förre skatteministern Bo Lundgren efterträdde Bildt och lyckades upplösa dennes "bunkergäng" som styrt partiet. Hans skattesänkningsidéer var populära internt. Men Lundgren verkade i opinionsmässig motvind och ledde M till ett valnederlag 2002, då partiet gjorde sitt sämsta resultat på mer än 25 år.

Partigigantens svärson

1986 - Carl Bildt. Carl Bildt var statssekreterare samt M:s utrikes- och säkerhetspolitiske expert - och Gösta Bohmans svärson - när han valdes till partiledare 1986. Han ifrågasattes i början, men stärkte ledarskapet och kunde 1991 bilda en fyrpartiregering efter en borgerlig valseger. Bildt avgick 1999 efter två valnederlag.

Avgick efter valförlusterna

1981 - Ulf Adelsohn. Kommunikationsminister Ulf Adelsohn var näst intill given kandidat när han efterträdde Bohman 1981. Partiets uppgång fortsatte och nådde 23,6 procent i valet 1982, men det ledde inte till seger. Adelsohn, som anklagades för att förespråka "systemskifte", avgick 1986 efter ytterligare en valförlust.

Vände partiets nederlag

1970 - Gösta Bohman. Gösta Bohman var M:s andreman när han 1970 på en dramatisk partistämma besegrade partiledaren Yngve Holmberg, som lett M till flera svåra valnederlag. Bohman ledde partiet till en framgångsvåg under 1970-talet som bidrog till två borgerliga valsegrar. 1979 blev M största borgerliga parti.