Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelet bakom Joakim Medins frigivning

Ute i friheten. Efter flera dagar i fångenskap har Joakim Medin kunnat koppla av bland vänner.
Masoud Mohammad, ansvarig för utländska journalister i Union of Free Media (UFM) i Rojava-regionen.
Foto: Privat
Hjälpen. Kurdiska förhandlare hjälpte Joakim Medin att bli frisläppt.
Foto: Massoud Mohammed

Intensiva förhandlingar pågick på plats.

Samtidigt la svensk polis, UD och Joakim Medins uppdragsgivare i Sverige locket på.

För familjen har den gångna veckan handlat om att hålla masken utåt, samla ihop sig och gå till jobbet trots allt.

- När man stängt dörren om sig och bara familjen var samlad, då rasade allt, säger Joakims mamma Marika Medin.

Men Joakim Medin själv är säker på att han kommer att åka tillbaka.

- Det finns ett behov av att folk åker hit, och går det så vill jag göra det igen också, säger han.

I början av augusti förra året var den svenske frilansjournalisten Joakim Medin, 30, en av få som bevakade hur tusentals yazidier flydde från Sinjarbergen i norra Irak till en kurdisk enklav i Syrien - undan IS, Islamiska staten.

- Människor kommer barfota, uttorkade och utsvultna. Många har rasat ihop på marken. Jag såg ett fyra dagar gammalt spädbarn som fötts i bergen, rapporterade han då till nyhetsbyrån TT.

Den schweiziske krigskorrespondenten Kurt Pelda mötte honom där och då.

- Han var väldigt ung och oerfaren, men modig. Vi befann oss när fronten. Jag uppfattade honom som trevlig och positiv. Det behövs sådana som han i konflikter, säger Kurt Pelda.

I februari i år var Joakim Medin tillbaka i området - och på papperet var situationen betydligt tryggare nu, än i augusti.

"Still in Jazira canton #Rojava #Syria, 2 weeks plus. Yday interviewed prime minister and saw election materials" (Fortfarande i Jazira-kantonen, två veckor till. Intervjuade i går premiärministern och såg valmaterial), skrev Joakim Medin på Twitter den 15 februari.

Därefter försvann han.

I början av veckan gick larmet till svenska myndigheter: En svensk frilansjournalist i 30-årsåldern saknades i ett gränsområde som kontrolleras av terrorgruppen IS. Journalisten hade varit i kontakt med svenska ambassader i området under sin resa och lovat att höra av sig en gång om dagen. Informationen som han lämnat var att han skulle ta sig in i Syrien via turkiska gränsstaden Gaziantep. Gränstrakten är ett ökänt IS-område, och uppgörelsen gick ut på att ambassadpersonalen skulle slå larm om han inte hörde av sig.

Det var det som skedde nu.


I det tysta startades en febril aktivitet. Journalistens föräldrar fick information, och på de tidningar som han uppgett att han arbetade för - Dagens ETC och SSU:s tidning Frihet samt Arbetaren - var oron stor.

När försvinnandet gick in på den femte dagen - i fredags - utvidgades larmet och aktiviteten ökade hos polisens nationella operativa avdelning, NOA, som ledde sökandet efter den försvunna journalisten. Ytterligare ett skäl till oro var att journalisten hade bokat biljetter för att flyga hem från Turkiet i början av veckan.

I fredags klockan 17 gick GT ut och berättade om den försvunna journalisten. Efter det började hans kamrater också söka efter honom via sociala medier.

Under lördagen la alla locket på.

Först under lördagseftermiddagen avslöjade kurdiska partiet PYD att Joakim Medin och Sabri Omar, tolken han jobbade med, gripits av syrisk säkerhetstjänst, troligen på grund av något missförstånd. Den svenske journalisten greps den 15 februari av regimens säkerhetstjänst vid en checkpoint i staden Qamishlo.


Nyheten var chockerande - men trots allt lugnande jämfört med det första scenariet, att det var IS som låg bakom försvinnandet.

Dessutom uppgav PYD också på lördagen att man sedan flera dagar satt i förhandling för att få de båda journalisterna släppta.

Efter att först ha gett optimistiska prognoser uppgav PYD:s representant i Skandinavien, Shiyar Ali, plötsligt under lördagseftermiddagen att förhandlingarna strandat.

- Regimen hade lovat att släppa dem i går. Sedan sa de lördag morgon, sedan eftermiddag. Så plötsligt ändrade de sig totalt, säger Shiyar Ali.

Samtidigt vädjade man om att Sverige nu skulle gripa in.

- Vi ska informera UD om det som hänt, och hoppas att de kommer att börja lägga energi på det. De måste göra det nu, säger Shiyar Ali under lördagen.


Men i Sverige var det tyst - i alla fall på ytan.

Joakim Medins uppdragsgivare ETC och SSU-tidningen Frihet ville inte berätta om sin medarbetare. Cecilia Irefalk, redaktionssekreterare på Arbetaren, sa att hon fått löfte om snar kontakt med Medin.

- Tyvärr kan jag inte säga mer med hänsyn till säkerheten, säger hon.


Polisens Nationella operativa avdelning, NOA, lade också locket på.

- Vi har sagt förut att vi inte kommenterar den här typen av händelser, säger presstalespersonen Jessica Krasser Fremnell.

Utrikesdepartementet uttalade sig inte alls kring händelsen.

- UD har inga kommentarer till de nya uppgifterna, säger pressjouren Ulla Jacobson.

Sent på lördagskvällen kom så glädjebeskedet: Joakim Medin och Sabri Omar var fria, efter en vecka i isoleringscell.

- Jag mår okej. Jag är sliten både i huvudet och i kroppen. Men det är okej. Det är väldigt omtumlande att vara fri, säger Joakim Medin i första intervjun med Expressens Kassem Hamadé.

Den första han ringde var familjen hemma i Mölndal.

- De var chockade. De vill att jag ska komma hem så fort det går.


Flera bedömare säger att gripandet är ovanligt, eftersom det är praxis att utländska journalister släpps in till de kurdiska områdena. Den bedömningen delar Joakim Medin själv.

- Vi var ute och gick på en gata när vi blev stoppade. De hade upprättat en vägspärr och när vi gick förbi den så blev vi tagna. Gatan hade varit lugn att gå på flera dagar tidigare, vi hade gått där förut. Det måste ha varit något som hänt som gjorde att de bestämde sig för att de ville fånga in oss. Det är flera som har sagt att jag är den första utländska journalisten som de arresterar. Det är ett ovanligt agerande det här, säger han.

Joakims mamma Marika Medin var obeskrivligt lättad efter att nyheten om sonen kommit, berättar han i intervju med GT:s Christer El- Mochantaf.

- Han är min pojk, det är fruktansvärt, det går inte att föreställa sig. Naturligtvis var det en lättnad, sa hon direkt efter frisläppandet och fortsatte:

- Han sa att han var okej och han var hemma hos någon, de skulle dricka läsk och äta kaka. Sen började han berätta vad de hade gjort i fängelset, men jag sa att han får berätta mer när han kommer hem, säger hon.


Under söndagen blev detaljerna kring förhandlingen kända. Masoud Mohammad, som är ansvarig för utländska journalister i Union of Free Media (UFM) i Rojava-regionen, var med och startade förhandlingen. I sju dagar kämpade gruppen med olika strategier för att få ut journalisterna. Fredligt till en början - sedan trappades situationen upp. Flera lokala myndigheter kopplades in i förhandlingen med syrisk polis.

Experter på området betraktade hela tiden en förflyttning som en stor risk. I kurdkontrollerade Qamishlo var journalisterna ändå relativt säkra - om de förflyttades till Damaskus kunde vad som helst hända, var bedömningen. Under söndagen stod det klart att Joakim Medin flögs in till Damaskus redan under torsdagen.

Det var i det läget som de kurdiska förhandlarna beslöt att trappa upp konflikten och använda våld.

- När förhandlingarna misslyckades kidnappade vi två poliser med hög rang. Det var efter att vi hade fått veta att regimen fört dem till Damaskus som vi tog det steget, säger Masoud Mohammad.

Hur ser du på det nu, att ni använde en sådan metod för att fria journalisterna?

- Du vet, vi försökte göra det fredligt först. Vi försöker alltid lösa konflikter fredligt, vi gillar inte blod och stridigheter. Men ibland måste man använda våld. Ibland måste vi vidta sådana här åtgärder för att skydda vårt folk, säger han och fortsätter:

- Regeringen förstår inte alltid det fredliga sättet.


Joakim Medin själv bedömer att den kurdiska förhandlingsgruppen är förutsättningen för att han friades.

- Som det såg ut var det här en fråga som bäst kunde lösas av aktörerna på marken, och det är ju då kurderna här.

Just nu väntar Joakim Medin på att kunna resa hem till Sverige, berättar han för Expressens reporter Emelie Henricson. Han mår bra, men är mentalt trött efter att ha suttit på det smutsiga betonggolvet i cellen, inte större än en gånger två meter, full av löss och med blodspår på marken. Där sov han på golvet.

- När jag var inlåst saknade jag tvål och en tandborste hemskt mycket, för det kunde jag inte använda. Lyssna på en massa musik, det ska jag göra. Det var väldigt lätt att fantisera om sådant som man skulle sakna om man var inlåst längre.

Men han är redan säker på att han kommer att åka tillbaka till området.

- Det här är ett land som fortfarande befinner sig i en djup konflikt. Där både kurderna här och den syriska regimen slåss mot IS, där det fortfarande är miljoner människor på flykt och där det är akuta krissituationer.

- Det finns ett behov av att folk åker hit, och går det så vill jag göra det igen också.

FAKTA

PYD ett politiskt parti

Förhandlingarna med syrisk säkerhetspolis för att få ut Joakim Medin hanterades av PYD (Demokratiska unionspartiet). PYD är ett politiskt parti, bildat 2003 av syriskkurdiska aktivister, baserat i Rojava-regionen. Det är förbjudet i Syrien eftersom etniska partier inte är tillåtna. PYD har band till PKK, men PYD är i sig inte terroriststämplat i USA, enligt ett uttalande från oktober 2014. Vita huset menar att det är viktigt att stödja PYD:s kamp mot IS. PYD själv erkänner inte banden till PKK.

Förnekar band till PKK

YPG (Folkets försvarsenheter) är PYD:s väpnade gren som har varit mycket aktiv i kampen mot IS. YPG är den starkaste väpnade gruppen i Syrien. Även YPG förnekar banden till PKK.

PKK grundades 1978

PKK (Kurdistans arbetarparti) är listat som en terrororganisation av USA, EU, Turkiet och Nato. Partiet grundades 1978. 1984 startade PKK krig mot turkiska armén i de kurdiska områdena, en konflikt som enligt BBC kostat mer än 40 000 människor livet, de flesta civila kurder.

IS korsfäster barn

IS (Islamiska staten) är en väpnad sunniislamistisk rörelse i Irak och Syrien. Terrororganisationen har gett sig på flera etniska och religiösa grupper: assyriska kristna, turkmenska shiiter, shabaker, mandeer och yazidier. Målet för IS är att upprätta ett kalifat, en muslimsk stat. Även sunnimuslimer som satt sig emot IS planer har dödats. Enligt FN:s barnrättskommitté har IS massavrättat barn genom halshuggning, korsfästning och genom att begrava dem levande. Barn har också sålts som sexslavar.