Skönheten och miljardären

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
RYNKREVOLUTION. Q-Med har utvecklat restylane och macrolane efter kroppens naturliga syror. Det krävs inga knivar eller liknande utan bara en injektion.
Foto: Jacob Wackerhausen

Åre. Hur blir man miljardär?

Bengt Ågerup vet.

Han byggde upp plastikbolaget Q-Med med fokus på rynkor och bröst och tjänade tre miljarder kronor när han sålde sitt livsverk förra året.

Men 70-åringen slår sig inte till ro med det - han letar nya guldägg i medicinbranschen, försöker närma sig gud och hjälper kvinnor i Tanzania.

Macrolane är en utveckling av restylane och används till bröstförstoring.

Bengt Ågerup började sent som entreprenör. Han hade jobbat ett 20-tal år i medicinindustrin och doktorerat när han bestämde sig för att starta eget som 50-åring. Han hade själv en tanke att använda en syra som finns i kroppen för att täcka olika behov inom skönhet och medicin, men mötte motstånd eftersom syran redan använts med framgång i andra sammanhang. Han fick höra att blixten inte slår ner två gånger i samma träd men Ågerup höll inte med.

- Har man kunskap och erfarenhet kring en substans så ska man baka så många bullar som möjligt av den istället för att leta efter något nytt och okänt, berättar han.

- Jag hade en räcka misslyckanden bakom mig. Det är bra. Det härdar själen och karaktären. Man lär sig att kliva upp på morgonen och med full entusiasm se på nästa projekt, berättar han.


Bengt Ågerup. Medicinentreprenör som tjänade tre miljarder när han sålde skönhetsföretaget Q-Med.

Ågerups resa med Q-Med började i en hyrd sjukhusbarack i Uppsala 1993 och slutade förra året med att han sålde företaget och blev miljardär förra året. Bland Q-Meds största succéer finns Restylane mot rynkor och Macrolane för bröstförstoring utan injektioner. Företaget hade växt till 740 anställda när han lämnade och sålde för 1,6 miljarder kronor i 70 länder.

Förklaringen till att han själv kunde kvittera ut runt tre miljarder kronor var att hans ägande bara spätts ut till 50 procent eftersom han varit försiktig med att ta banklån och finansiera företagets utveckling med riskkapital.

- Då får man ha lite mer tålamod. Jag kom fram till att jag skulle göra det här själv. Det blir bättre soppa om det bara är en som kryddar den. Det långsiktiga är viktigt, tillåt det att ta tid så att det blir bra långsiktigt, lyder Ågerups råd.

- Att utveckla är viktigare än att sälja i ett första skede. Svenskar är alldeles för snabba med att göra dealer och sälja till andra länder. Gör inte det. Smash and grab är ingen framtid.

- Sen behöver man några lojala medarbetare, alltså personer som på ett eller annat sätt hamnat i beroendeställning till en. Men framförallt behöver man en fru som är hundra procent som är lojal och säger att "nu tar vi ut bodelning och skriver företaget på mig" så får du hålla på med dina äventyrliga företag. En sån tillåtande fru ska man ha.

I sjukhusbaracken började han blanda syran till en skönhetsprodukt mot rynkor och startade "kliniska tester" med framgång. Hans fru Helén spelade en viktig roll i företagets utvecklingsfas.

- Vi visste att vi hade jättetydlig effekt på de kvinnor som vi behandlat, det vill säga hustrun och hennes väninnor.


Q-Med har också tagit fram ett medel mot inkontinens och det utvecklades av en amerikansk samarbetspartner som också hade köpt USA-licensen av Q-Med.

- Q-Med blev en "slätt och tätt-firma", säger Ågerup och syftar på att rynkor och inkontinens gjorde att företaget fick luft under vingarna.

När det var dags att börja sälja Restylane till skönhetsindustrin flyttade familjen Ågerup till Frankrike för att komma nära kunderna. Han kunde inte franska så familjens barnflicka sattes på att ringa runt till skönhetskliniker i Paris för att göra marknadsundersökningar och senare skickades Q-Meds svenske expert (Ågerup) till klinikerna för att sälja Restylane.

- Det fanns ingen marknad i Sverige 1996. Det fanns några mystiska kvinnor som såg helt vanställda ut och sprutade silikon överallt. De tyckte man ju bara synd om och man tänkte att den här branschen vill man ju inte ha med att göra. Man trodde att de kom från Ryssland. Det gick inte att sälja i Sverige, minns Ågerup.

Den internationella försäljningen lyfte snabbt och plötsligt behövde Q-Med en riktig fabrik. Kassan fylldes också på i en börsnotering och tack vare framgångsrika försäljningar av rättigheter till partnerföretag. Bara försäljningen av rätten till Restylane i USA gav Q-Med 1,4 miljarder kronor.

- Det har varit bra. Vi har alltid haft en miljard i firman som handkassa, berättar Bengt Ågerup.

En förklaring till framgången var att syran kunde användas inom flera olika områden och när han visade upp produkterna för 500 företagare på Åre Kapitalmarknadsdagar var det svårt för de 500 företagarna i salen att se någon skillnad på Restylane och Macrolane i olika former.

- Egentligen är det samma deg. Men det säger vi inte för vi har lite olika priser. Kunden vill ju att priset ska vara grundat på något slags råvara, berättar Ågerup.


När Bengt Ågerup gick från att vara miljardär på papperet till att få in pengarna på sitt bankkonto hade han ingen plan för framtiden.

- Jag var pensionär i två veckor. Men man dör ju i förtid om man är oförsörjd med arbete och hustrun sa att hon inte kunde umgås med mig om jag inte hade ett arbete, berättar 70-åringen.

Han hade sedan länge lagt ägandet av Q-Med utanför Sverige så att det svenska skatteverket inte skulle få vara med och dela på vinsten.

Bengt Ågerup har nu tre nya huvudprojekt. Han köper in topphästar till sitt travstall och siktar på att vinna både Elitloppet, kallblodsderbyt i Östersund och Prix d'Amérique. Men det viktigaste nya projektet är NXT2B - ett Uppsalabaserat investeringsbolag som ägs av Ågerups holländska ägarbolag. Han ska spendera en miljard kronor tidigt i spännande företag mest inom medicinbranschen.

- Det är det jag kan. Jag är väldigt fascinerad av genetik. När man går in i cellkärnan närmar man sig gud och samtalar nästan med livet, säger Ågerup och lovar en spännande genetiknyhet inom kort.

- NXT2B är mina egna pengar. Jag behöver ingen hjälp från andra ägare, banker eller någon fond som sitter och undrar varför vi investerat i olika företag. Det är jätteskönt.

- Det är hög risk men också hög chans att tjäna stora pengar. Vi ska fördubbla vårt kapital vart femte år. Jag har tänkt mig att hålla på med det här i tio år till, sen ska jag kanske jag göra något annat.

Han har också bidragit med 250 miljoner kronor till Michael Bloombergs välgörenhetsprojekt. Bloomberg är borgmästare i New York och en av USA:s rikaste personer och Ågerup bidrar nu för att få ned mödradödligheten i ett treårigt projekt i Tanzania.

- Man kan göra jättemycket för att rädda kvinnorna. En sjukstuga med lite utbildad personal och helt plötsligt dör inte kvinnorna längre när det går att klara kejsarsnitt, blödningar och infektioner efter förlossning, säger Bengt Ågerup.

VAD?

Bengt Ågerup berättar om hur han blev miljardär på skönhet - nu letar han efter nya guldägg och bidrar till välgörenhet.

VILKA?

Bengt Ågerup. Medicinentreprenören som tjänade tre miljarder när han sålde skönhetsföretaget Q-Med.

Michael Bloomberg. New Yorks borgmästare som Bengt Ågerup nu driver välgörenhets­projekt ihop med.