Carema Cares vd Carl Gyllfors. Foto: Knut Koivisto
Carema Cares vd Carl Gyllfors. Foto: Knut Koivisto

Skandalen gjorde vården brännhet

Publicerad
Uppdaterad
Hundratals miljoner till skatteparadis på bekostnad av de äldres hälsa.
Efter Caremaskandalen har anhöriga vittnat om gamla som inte fått byta blöja på flera timmar.
Miljardbolaget riskerar nu att uteslutas från Vårdföretagarna.
Samtidigt tvingas den egna intresseorganisationen att förklara sig för riksdagen om vad som egentligen händer i den svenska privatägda äldrevården.
"En död patient till följd av blodförgiftning orsakad av ett illa skött sår. Flera påtagligt undernärda patienter. Onödiga amputationer. Läkemedlen tar slut. Ett stort antal fallolyckor. Brist på både kompetens och personal."
Så började artikeln i Dagens Nyheter den 11 oktober.
Beskrivningen ovan kom från en ansvarig läkare på Koppargårdens vård- och omsorgsboende i Vällingby, som drivs av Carema Care.
Läkaren uttryckte oro för att patienters säkerhet inte längre kunde garanteras.
"I andra fall hittas patienter liggande på golvet och ingen kan säga hur länge patienten har legat där, ibland oklädda och utan förmåga att själva kunna tillkalla hjälp".
Det var starten på en omfattande granskning i medierna. Efter tre veckor har socialstyrelsen tagit emot 150 anmälningar mot Carema Care.
Samtidigt har avslöjandena om vanvård inom det privata vårdbolaget avlöst varandra:
SVT:s Dokument inifrån avslöjade att Carema Care drivs med maximalt vinstintresse. Personal har tillåtits bli aktieägare och bonusar har delats ut till hundratals chefer.
Dagens Nyheter berättade att anställda på Caremas äldreboenden har fått order om att väga pensionärernas använda blöjor för att undvika "onödiga" blöjbyten. Gamla människor har tvingats sitta i nedkissade i blöjor i flera timmar. Caremas chefer förnekar att det handlar om en sparåtgärd utan hävdar att det är ett sätt att ta reda på vilken typ av blöja som vårdtagaren ska använda.
Dagens Industri avslöjade i går att Carema Care ägnar sig åt massiv skatteplanering.
Dessutom har avdelningschefer fejkat personallistor för att få det att verka som att bemanningen varit bättre än vad den varit.
På det kritiserade Koppargården hade det gått så långt att cheferna ljugit för kommunen att de genomfört utlovad personalutbildning värd flera miljoner. När detta kom fram sparkade Carema tre av de ansvariga cheferna och betalade ett vite på 11,6 miljoner till Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

För att mildra den massiva kritiken slopade den nytillträdde vd:n Carl Gyllfors bonusarna för cheferna inom äldrevården - drygt 200 personer av totalt 250 som hade rätt till bonus. Det genomsnittliga utfallet var på 13 000-14 000 kronor i bonus.
Sin egen bonus på totalt 925 000 kronor behöll han - tills kritiken hårdnade.
I torsdags kväll mejlade Carl Gyllfors till Expressen att han beslutat att slopa bonusar för samtliga medarbetare, inklusive sin egen.
"Fel saker får aldrig prioriteras. Nu har vi satt stopp för alla bonusar i våra verksamheter, och det gäller naturligtvis även mig själv. Vår enda prioritet nu är att ta hand om alla människor som är i vår omsorg och att återupprätta förtroendet för oss. Det innebär också att vi lanserar ett stort investeringsprogram för att utveckla omsorgskvaliteten," skrev Carl Gyllfors.
Men kritikerna fick nytt bränsle i går efter att Dagens Industri avslöjat att Carema Care har maximerat sin skatteplanering.
Sedan företaget grundades 1996 har omsättningen ökat från 42 miljoner kronor till 4,2 miljarder kronor.

Carema ägs i dag av den amerikanska riskkapitaljätten KKR och dess svenska branschkollega Triton, som alltså inte bara vinstmaximerar på äldreboendena utan även slussar ut skattepengar.
Enligt Dagens Industri minimeras vinsterna i Sverige genom stora internlån inom koncernen. Med en ränta på 12 procent förs de svenska vinsterna ut till skatteparadis. Det innebär att Carema sänkt bolagsskatten med 495 miljoner kronor per år. Upplägget ger en skattevinst på nästan 140 miljoner kronor.
Den här luckan i skattelagstiftningen har finansminister Anders Borg tidigare i veckan hårt kritiserat.
- Nya skatteregler som ska stoppa pengaflykt från riskkapitalbolag till skatteparadis brådskar, sade Anders Borg i en intervju med TT för några dagar sedan.
Äldreminister Maria Larsson (KD) säger till TT att det är "helt enkelt oacceptabelt" att privata riskkapitalbolag inom vård och omsorg genom olika konstruktioner kan undgå beskattning i Sverige och i stället lägga vinsterna i skatteparadis.
En utredning om skattelagstiftningen pågår inom finansdepartementet.
- Om jag minns rätt ska den vara färdig 2013 men det kan finnas anledning att vidta åtgärder redan innan dess, säger Maria Larsson till TT.
Äldrevården är plötsligt en brännhet politisk fråga.
Vänsterpartiet har lagt en motion där de föreslår att vinstdrivande företag förbjuds från skola, sjukvård och äldreomsorg.
- De har visat att de inte är intresserade av sjukvård utan bara av sin egen vinst, säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.
Centerpartiet vill införa en "Lex Carema" för att straffa äldreboenden som missköter sig.
- Pengarna ska betalas tillbaka när det har blivit vanvård. Punkt slut. Det är förstås inte en lösning på problemet men ändå en markering, säger Centerpartiets riksdagsman Anders W Jonsson, som i grunden är barnläkare.
S-ledaren Håkan Juholt efterlyser i en artikel på gårdagens DN Debatt en uppgörelse över blockgränserna om äldrevården.
Intresseorganisationen Vårdföretagarna försöker nu desperat rädda anseendet för privata äldreboenden.
- Det är självklart att det här skadar branschen. Det har varit en massiv medievinkling under lång tid och det gör att många naturligtvis blir oroliga, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör.

Det är 15 procent av landets äldreomsorg som drivs av privata företag och det är bara några få enheter som kritiseras, betonar hon.
Nu återstår att återupprätta förtroendet för de privata vårdbolagen. Ett första steg är att ställas inför riksdagens socialutskott efter krav från Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
- De vill ha en hearing i riksdagens socialutskott om kvalitetsfrågor inom äldreomsorgen.
På fredag håller Vårdföretagarna en utfrågning av Caremas vd Carl Gyllfors. Om bolaget inte åtgärdar bristerna riskerar de att i värsta fall uteslutas ur organisationen, men det vill parterna undvika till varje pris.
Förre Moderatledaren Ulf Adelsohn satt i styrelsen Frösunda, ett annat privat vårdbolag, och gjorde sig en hacka när det såldes 2007. Han vill inte uppge hur mycket han tjänade, men säger:
- Tyvärr inträffar elände i både det privata och det kommunala.
Men han höjer tonen rejält när det kommer till Caremas skatteplanering.
- Det är åt helvete! Så förbannat dumt, så enfaldigt, så snålt och så ovärdigt. Man måste hitta nya regler för att stoppa det.
Kommer du själv att ta in på ett privat eller kommunalt boende när det blir dags?
- (Skratt) Jag har varit gift med hustrun i 30 år och hon är lite yngre än jag. Och jag hoppas att jag får vara kvar hemma. Men sen skulle jag vilja bo på ett privat boende i Stockholm, Danviken, samma som min mamma tillbringade de sista två åren i sitt liv. Där skulle jag vilja vara.
Expressen har sökt Carema Cares vd Carl Gyllfors.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag