Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandalaffären gav upphov till tv-historia

Att bokförläggaren Ebbe Carlsson hade bedrivit en privat utredning om Palmemordet chockade såväl KU som svenska folket. Foto: HANS T DAHLSKOG / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Bokförläggaren Ebbe Carlsson gav namn åt en av förra seklets största politiska affärer.

Hans jakt på att hitta Olof Palmes mördare och avslöja misstänkt mörkläggning hos Säpo slutade i en härva utan dess like.

Konstitutionsutskottet kallade till utfrågning mitt i sommarvärmen.

På fredagen är det precis 30 år sedan de direktsända KU-förhören inleddes i tv.

Det var en sommar som gick i skandalens tecken.

Den 1 juni 1988 hade Expressens reporter Per Wendel avslöjat att bokförläggaren Ebbe Carlsson helt privat bedrev en utredning om vem som låg bakom mordet på Olof Palme. Enligt misstanken låg den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK bakom mordet.

Carlsson hade kommit över hemliga handlingar från Säpo som pekade ut gruppen och en namngiven gärningsman. Enligt Carlsson hade Säpo kännedom, genom spaning, om mannens rörelser kring bland annat Palmes bostad en tid före mordet. 

Carlsson lät förstå att Säpo hade kunnat om inte förhindrat mordet så i alla fall försvårat mordet på statsministern.

Expressens reporter Per Wendel avslöjade i juni 1988 att bokförläggaren Ebbe Carlsson helt privat bedrev en utredning om vem som låg bakom mordet på Olof Palme. Enligt misstanken låg den terrorstämplade PKK bakom mordet. Foto: KJELL GUSTAFSSON KG / SVT TT NYHETSBYRÅN

Säpo-chefen blev chockad

Ebbe Carlsson pekade genom sina källor ut Per-Göran Näss, operativ chef på Säpo, som inte bara den som underlåtit att ingripa före mordet utan även den som mörklagt handlingarna genom att inte lämna över pärmarna till Palmegruppen och dess chef Hans Holmér, som var övertygad om att PKK låg bakom mordet.

Expressens Per Wendel avslöjade även justitieminister Anna-Greta Leijons rekommendationsbrev till Ebbe Carlsson inför dennes planer att resa till London och prata PKK-spår med representanter inom den brittiska säkerhetstjänsten.

Brevet hade inte heller diarieförts enligt rutinerna. Landets högsta åklagare och Säpo-chefen Sune Sandström trodde inte sina ögon när de fick läsa uppgifterna i Expressen. 

Detta stred inte bara mot de avtal som undertecknats mellan länderna utan kunde även försvåra allt vidare samarbete med utländska säkerhets- och underrättelsetjänster om Sverige skickade privatspanare i känsliga ärenden.

Illegal avlyssningsutrustning

I samma veva ertappade tullen i Helsingborg Ebbe Carlssons livvakt med illegal avlyssningsutrustning i bilen. Konstitutionsutskottet kände sig nödsakad att kalla till utfrågningar för att kunna bringa något slags reda i soppan. 

Intresset för utskottets utfrågningar hade till dess varit minst sagt svalt. Nu skulle tv för första gången sända KU:s utfrågningar i direktsändning.

Vanligtvis var det bara lediga pensionärer och möjligen en och annan skolklass på studiebesök som tittade in till KU:s förhör. Den här dagen ringlade en 30 meter lång kö utanför riksdagshuset. 

När tullen i Helsingborg hittade illegal avlyssningsutrustning i Ebbe Carlssons livvakts bil stod det klart för KU att man behövde sätta igång med utskottsförhör omedelbart. Foto: KRISTER NORDIN/SCANPIX SWEDEN / SCANPIX SWEDEN CODE 30122 SCANPIX SWEDEN

Ebbe Carlsson var först ut

Säkerheten var på topp. Besökarna kroppsvisiterades innan de fick kliva in. Poliser med walkie-talkies kommunicerade med varandra.

Tv-publiken fick nu genom KU:s ordförande, socialdemokraten Olle Svensson, veta att utskottets uppgift inte var att lägga sig i polisutredningen utan bara granska statsrådens ämbetsutövning. I det här fallet låg Anna-Greta Leijons hantering närmast till hands. Men hon hade redan tvingats avgå efter Expressens avslöjande.

Ebbe Carlsson var först att svara på frågor från utskottets 15 ledamöter. Olle Svensson frågade på vems uppdrag Carlsson arbetat. Ebbe Carlsson svarade att han samarbetat med rikspolischefen Åhmansson under tiden januari till mitten av mars.

– Han har bett mig göra vissa saker. Andra saker har jag gjort själv.

Därefter tog Svensson upp Anna-Greta Leijons rekommendationsbrev.

Anser du att det innebar att du arbetade på hennes uppdrag?

– Detta brev är sällsynt illa formulerat, vilket jag kan stå för eftersom jag står för de flesta formuleringarna.

Han medgav därefter att brevet skulle användas för att få information från ett annat lands säkerhetstjänst.

Om samarbetet med dåvarande rikspolisen Åhmansson sa Ebbe Carlsson: "Han har bett mig göra vissa saker. Andra saker har jag gjort själv". Foto: ANDERS HOLMSTRÖM / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Flera toppchefer frågades ut

Inom de närmaste månaderna skulle en hel kader höga chefer ställas inför KU:s utfrågningar.

Den som följde det på tv kunde se vilken påfrestning det innebar för de utfrågade. Flera var uppenbart nervösa med svettdroppar som trängde fram på överläpp och panna. 

Ingen ville ta eget ansvar. Alla kämpade för sin egen heder. P-G Näss – som kallats ”inkompetent” och ”KGB-agent” - var upprörd och förklarade att han ägnat en stor del av sitt liv åt att jaga och utvisa öststatsagenter.

Under denna tid avhandlade man säkerhetsrisker, hemlig avlyssning, smuggling, hemliga Säpo-handlingar hos en privatspanare, ett hemligt högkvarter för privatspaning som bekostats av en mångmiljonär, det egentliga värdet av Ebbes uppgifter och om varför åklagarna inte underrättades om Carlssons roll i utredningen.

"Den där frågan är bara trams. Du får inget svar därför att det är trams", sa Carl Lidbom till Anders Björck i en hetsig ordväxling. Foto: SVT / SKÄRMDUMP

Lidbom och Björck rök ihop

Det tände särskilt till när KU-ledamoten Anders Björck (M) grillade Parisambassadören och Säpo-utredaren Carl Lidbom, en god vän till Ebbe Carlsson. De kom ihop sig redan andra dagen. Lidbom anklagade Björck för att komma med insinuanta frågor.

Lidbom hade i intervjuer sagt att rekommendationsbrevet och de hemliga Säpo-handlingarna som Ebbe kommit över var en ”skitsak” samt en ”förseelse i klass med en felparkering”.

Carl Lidbom vände sig mot Björck och sa en smula maliciöst:

– Affären har fått orimliga proportioner och jag har sagt att debatten förs i en hysterisk ton. Jag tycker att vissa av brotten, till exempel säkerhetsbrottet, har förstorats alldeles för mycket och är våldsamt övervärderat. Jag beklagar dock de uttryck jag använt om det gläder dig.

Ambassadör Lidbom, som på regeringens uppdrag utredde Säpo:s arbete kopplat till Palmeutredningen, tyckte att Ebbe Carlsson-affären fått "orimliga proportioner". Foto: ANDERS HOLMSTRÖM / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Heta ordväxlingen – en tv-klassiker

I mars 1989 skrev Carl Lidbom och Anders Björck tv-historia under KU-utfrågningarna. Björck frågade om Lidbom låtit sin hustru läsa hemliga handlingar. Lidbom bara fnös åt frågan.

– Den där frågan är bara trams. Du får inget svar därför att det är trams, sa han.

Björck:

– Du har låtit din fru läsa hemliga handlingar.

Lidbom:

– Du får inget svar för det du håller på med är trams.

Björck:

– Jag tycker icke det ankommer på Carl Lidbom att fälla sådana yttranden här. Du ska veta hut när du är här! Punkt!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!