Selfiens segertåg i de nya medierna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det var på Oscargalan den 2 mars som Ellen DeGeneres, programledaren för galan, gick ut i publiken för att bjuda på pizza - och ta en selfie.
Foto: Aaron P

Upp med din smartphone, lägg huvudet på sned och fram med din bästa ank-pose.

Klick!

Fenomenet med att fota sig själv lockar inte bara skådespelerskan Angelina Jolie, påven Franciskus och president Barack Obama, utan även miljontals andra människor världen över.

Men selfies har en längre historia än vad man kanske kan tro.

Sociala medier svämmar över av självporträtt tagna med mobilen, så kallade selfies. Foton som man har tagit på sig själv, generellt med en smart telefon, som sedan laddas upp i sociala medier. Ordets popularitet ökade med 17 000 procent under 2013 enligt Oxford Dictionaries, som också utsåg selfie till årets engelska ord.

I dag finns nästan 84 miljoner inlägg med hashtagen #selfie på Instagram. Och ordet knep även en plats i Språkrådets nyordslista 2013.

– Svenska ord som används synonymt till selfie är egobild eller självis, men de är inte alls lika vanliga. Ordet, som blev väldigt omtalat förra året, säger något om tiden vi lever i, att vi gärna vill uttrycka oss med självporträtt i sociala medier, säger Per-Anders Jande, Språkrådets nyordsredaktör.

Det var 2002 som signaturen "Hopey" postade en bild på sin trasiga läpp på ABC Online forum efter en blöt kväll då han varit på sin kompis 21-årsfest. Det sägs vara världens första kända selfie, enligt Oxford Dictionaries skriver ABC News.

Men selfies är inget nytt.

Att vilja spegla sig i andra människor, visa vem man är, vem man skulle vilja vara och framställa sig själv i en bättre dager är en djupt rotad drivkraft, tror Elza Dunkels som är internetforskare och har skrivit en avhandling om ungas vanor på nätet. Skillnaden är att före internet hade vi färre verktyg, då jobbade man exempelvis med klädstil eller med dialekt.

– När min mamma växte upp ansågs det oerhört narcissistiskt att stå och spegla sig och hon blev därför begränsad att stå framför spegeln. I dag vet vi att det är bra att spegla sig för att förstå: Här slutar jag och här börjar omvärlden. Jag tror att det är en naturlig utveckling av att vi i dag förstår att vi behöver en självbild, och den är något som vi dessutom måste jobba med.

Elza Dunkels menar att självexponeringen på nätet generellt är något bra. Dessutom har hon en teori om att selfies kan öka förståelsen för både sig själv och för sin omgivning. Selfies kan också bidra till att könsrollerna snabbare kan luckras upp.

– Vi vet att vi människor behöver jobba med relationer och identitet. Men alldeles särskilt under ungdomsåren, och där har bland annat selfies blivit ett viktigt verktyg. Att vi för en diskussion om hur vanliga selfies tas, där killarna spänner musklerna och tjejerna plutar med läpparna, kan också bidra till att stereotyperna lättare löses upp, säger hon.

Men är det alltid lämpligt att ta en selfie - överallt?

Motionskedjan Friskis & Svettis tycker inte det och har infört förbud mot selfies i sina omklädningsrum då det kan vara "kränkande för den som ofrivilligt hamnar i bakgrunden".

Men förbudet är varken ett förbud eller något nytt, menar Josefin Engfelt på kommunikationsavdelningen på Friskis & Svettis i Stockholm, som säger att man gärna får fotografera sig själv ute i gymmet.

– Men i omklädningsrummet känner medlemmarna själva att man inte vill råka hamna på bilder då man är naken i duschen. Så tror jag att man har det i de flesta omklädningsrum, säger hon.

Vissa tar dock selfies ett steg längre genom att ta bilder av sig själva på ställen som normalt ses som mindre lämpade för självportträtt.

Något som 33-årige redaktören från Brooklyn, Jason Feifer, som startat bildbloggarna "Selfies at funerals" och "Selfies at serious places", har tagit fasta på. Han publicerar bilder på folk som fotat sig själva på olämpliga platser som Tjernobyl, Pearl Harbor och begravningar. Bland annat kan man skönja den bystiga "Sierra" som iförd bikini skriver: "Spending time with my nana on this loveley sunday!", tillbringar den här underbara söndagen med min mormor, samtidigt som hon håller i en urna med, vad man kan anta, släktingens aska.

En annan bild visar en ung kille som poserar och gör tummen upp - vid Förintelsemonumentet i Berlin. Hundratusentals såg inlägget innan den unge killen upptäckte vilken spridning bilden fått och skrev därefter ett desperat meddelande till Jason Feifer.

– Du har fått mig att förstå vilken idiot jag framstår som. Jag har fått meddelanden från folk som har kallat mig allt möjligt, något som jag uppenbarligen förtjänar. Jag ber dig att ta bort bilden, skrev han bland annat.

Selfies-trenderna tar sig ständigt nya uttryck.

En av de senaste flugorna är att fota sig själv ihop med hemlösa människor, gärna i ett utslaget stadie, och sedan lägga upp det på Twitter, Facebook eller Instagram.

Föga förvånande heter redaktören Jason Feifers senaste projekt "Selfies with homeless people". Syftet är att föra en diskussion kring den här typen av bilder.

Vad han själv tycker om tonåringarna som lägger upp bilderna?

– Jag trodde att jag hade förstått mig på selfies vid begravningar, då det ofta var tonåringar som hanterade sin förlust eller sorg. Men selfies med hemlösa? Det är bara elakt och vidrigt, säger han.

Men Elza Dunkels menar att det inte finns något som tyder på att dagens ungdomar är sämre, eller mer omoraliska, än gårdagens ungdomar.

– Vi tycker om att skylla på ungdomen, det har vi alltid gjort. Man har sagt ända sedan antiken att det är värre nu och att barn och ungdomar inte förstår sitt egna bästa och "vart är världen på väg?". Och ändå har det blivit folk av allihop till slut.

Skillnaden är att vi i dag lagrar bevis för ungdomsstrecken, anser hon.

– Vad vet vi om de dumma sakerna tonåringarna gjorde på 50-talet? För visst hände det då också. Men det gick inte att dokumentera på samma sätt och det finns ingen anledning för en 70-åring i dag att berätta om den gången man blev så full så man inte kunde gå, för det vore väldigt pinsamt.

Att fenomenet att posta sina självporträtt bara skulle vara något för ungdomar stämmer dock inte, enligt Elza Dunkels. Och tvärtemot vad man skulle kunna tro är det ofta den yngre skaran som vågar bjuda på sig själva och lägga ut "fula" bilder, menar hon.

– Äldre är i regel inte lika fotovana, medan många yngre har sett sig själva så mycket på alla tänkbara bilder och vet att ibland ser man ut så här från den vinkeln, det betyder inte att man är ful.

Jason Feifer tror att en del av orsaken till att ungdomar gör olämpliga saker och sedan publicerar dem för världen att beskåda beror på att många tenderar att glömma att sociala medier är ett offentligt forum.

– Det är inte personligt, det ses inte bara av dina vänner. Det ses av alla.

Samtidigt ökar medvetenheten om nätets fallgropar och vi tänker i högre utsträckning mer på det eviga avtrycket som inlägg på nätet har.

Samtidigt kommer kanske inte utmanande, avklädda eller pinsamma bilder att anses lika dramatiska om några år, då fler sannolikt har råkat hamna på sådana, anser Elza Dunkels.

Som hon uttrycker det: "Man kan vara en jättebra förälder fast man har gjort dumheter när man var yngre".

– Jag tror de flesta gör massa korkade misstag när man är ung, sedan ska man låtsas om att det aldrig har hänt. I min generation handlade det om att gömma och glömma. Men de som växer upp i dag har inte det alternativet. Förhoppningsvis kan bilderna bidra till att vi inte får känslan av att jorden går under av att man gör misstag och att vi kan bli mer förlåtande mot oss själva och andra.

För dagens tonåringar är selfies ett kommunikationsmedel. Bilder uttrycker på ett enkelt sätt, kanske bättre än ord, om man är glad, ledsen eller uttråkad. Och att många ser selfies som ett bevis på dagens självupptagna ungdomar ger en falsk bild av verkligheten, tycker Jason Feifer.

– Vi pratar om oss själva hela tiden! Det här är bara ett sätt att dela våra erfarenheter i en tidsera då alla råkar ha en kamera.

Och framtiden då? Tja, målare målade självporträtt. Författarna skrev memoarer. Folk tog selfies långt innan digitalkameror var vanliga, eller innan ordet selfie fanns, hävdar Jason Feifer.

– Det är så vi alltid har kommunicerat. Jag föreställer mig att, oavsett vilken teknik som kommer härnäst, kommer vi alltid att rikta den mot oss själva, säger han.

Selfien som fick Twitter att krascha

Det var på Oscargalan den 2 mars som Ellen DeGeneres, programledaren för galan, gick ut i publiken för att bjuda på pizza - och ta en selfie. På bilden fångades Hollywoodstjärnor som Meryl Streep, Bradley Cooper, Kevin Spacey och Julia Roberts. Efter bara några minuter hade bilden, som DeGeneres själv uppgav var den bästa bilden någonsin, retweetats mer än en halv miljon gånger på Twitter. Det sociala mediet blev så överbelastat att tjänsten var otillgänglig i flera minuter, uppger Los Angeles Times. Ellens retweet-rekord verkar dock ha gjort den tidigare rekordhållaren, Barack Obama, något bitter. "Jag tycker att det var ett billigt trick - att bjuda på pizza för att få med en massa kändisar på bild", sa Barack Obama när han gästade Ellen DeGeneres talkshow, enligt New York Post.