Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schackprofilerna som brädar det mesta

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En tung pjäs. Bobby Fischer, på bilden 19 år gammal, är historiens mest kände schackspelare.
Foto: John Lent

■ En har jämförts med en boaorm.

■ En annan hamnade i fängelse.

■ En tredje vann VM - och förlorade förståndet.

■ Schackets mästare har alltid fascinerat. Inget annat spel är omgivet av sådan mystik.

■ Har du koll på schackets giganter? Expressen berättar om några av dem.

Ulf Andersson Sverige

Född: 1951.

Världsfyra 1983.

Så var han som spelare: Svensk mästare 1969, blev 1975 den första att besegra den nye världsmästaren Anatolij Karpov. Oerhört solid spelare, länge etablerad i världseliten. Väldigt svår att slå, men samtidigt många remier. Fick fram till början av 90-talet inbjudningar till stora turneringar över hela världen.

Detta hände efteråt: Erhöll statlig konstnärslön 1975. "Jag är djupt tacksam för det... konstnärslönen är väldigt viktig för mig, det är min livlina, berättade han 2011 för Tidskrift för Schack", i samband med sin 60-årsdag. Spelar fortfarande, men inte riktigt på samma nivå som i sina glansdagar. Tränar Argentinas landslag. Bor i Arboga, men syns ibland på Stockholms schacksalonger. Spelade Malmö Open förra månaden, men bröt. Omtyckt för sitt ödmjuka och anspråkslösa sätt. Fyller 65 i år.


Foto: Lars Oa Hedlund

Pia Cramling Sverige

Född: 1963.

"Evig" Sverige-etta bland damerna.

Så var hon som spelare: Positionell, ganska försiktig spelartyp. Pia Cramling spelar fortfarande på hög nivå. Åkte exempelvis ur dam-VM i semifinal både 2008 och 2014. "Jag var ändå en starkare spelare när jag var yngre", berättade hon i Tidskrift för Schack förra året.

Detta hände efteråt: Schack är fortfarande en stor del av Pia Cramlings liv. Under jul- och nyårshelgen har hon spelat i Stockholm, som deltagare i Rilton Cup tillsammans med sin spanske man Juan Bellon (också stormästare i schack) och dottern Anna (14 i år, jodå, spelar schack även hon).


Gideon Ståhlberg Sverige

Född: 1908. Död: 1967.

Topp fem i världen på 1930- och 1940-talet.

Så var han som spelare: Den ende svenske spelaren som konkurrerar med Ulf Andersson, rent meritmässigt. Göteborgaren (begravd i Surte) var faktiskt inofficiell världstrea 1948, dock var konkurrensen lite glesare på Ståhlbergs tid än i dag.

Detta hände efteråt: Gideon Ståhlberg har lämnat ett starkt bidrag till schacklitteraturen i form av ett tiotal böcker. Han är även Sveriges mest kända schackdomare och fem VM-matcher mellan 1957 och 1963. Ståhlberg var också en skicklig bridgespelare, om än på amatörnivå.


Foto: Calle Erlandsson

Magnus Carlsen Norge

Född: 1990. Världsmästare 2013-.

Så är han som spelare: Den "ryska skolan" regerar inte längre inom schacket, länder som Kina och Indien är nu på stark frammarsch. Och så en individualist från Norge, 25-årige världsmästaren Magnus Carlsen. Ettrig allroundspelare med väldigt bra teknik, gör väldigt få misstag och kanske den spelare i världseliten, som närmast kan liknas vid en mänsklig dator. Blev världsmästare i november 2013, då han slog indiern Anand i Chennai. Carlsens sekundant och träningspartner, Jon Ludvig Hammer, har vunnit Rilton Cup i Stockholm tre år i rad, och slåss i toppen även i år.


Foto: Jon Dimis

Anatolij Karpov Ryssland

Född: 1951.

Världsmästare 1975-1985, 1993-1999.

Så var han som spelare: Nästan kallblodig vid brädet. Jämfördes ofta med en boa- eller pytonorm. Men även en hänsynslös taktiker, när ställningarna på brädet krävde det. Pokerface.

Detta hände efteråt: Karpov har alltid varit både en sovjetisk och rysk patriot, gör nu karriär som politiker. Före detta Jeltsin-anhängare, numera Putin-supporter. Har en frimärkssamling värd miljoner, även om han sålt av delar av den. Har på sistone även ägnat sig åt välgörenhetsprojekt i tredje världen. Spelar bara uppvisningsmatcher numera, och lär ta bra betalt för det.


Foto: Junko Kimura

Robert James "Bobby" Fischer USA

Född: 1943. Död: 2008.

Världsmästare 1972-1975.

Så var han som spelare: Den mest kända schackspelaren i historien. Stormästare redan som 15-åring, vilket var en enorm merit på 50-talet (yngst då). Kompromisslös, både i sitt omdöme om andra ("ryssarna fuskar!") och på brädet. Avskydde att spela remi (oavgjort).

Detta hände efteråt: Kommer att bli ihågkommen för att han bröt ryssarnas dominans... men också för sina spektakulära fasoner som spelare. Och för en galenskap som eskalerade, efter karriären. Blev fråntagen VM-titeln 1975, då han vägrade att försvara den... Blev sedan antisemit (fast han delvis var jude själv) och USA-hatare. Hyllade exempelvis attackerna mot World Trade Center 2001. Dog på Island 2008, 64 år gammal.


Foto: Calle Erlandsson

Garri Kasparov Ryssland/Kroatien

Född: 1963.

Världsmästare 1985-1993, även "inofficiell" PCA-världsmästare 1993-2000.

Så var han som spelare: Världsmästare redan som 22-åring. Hade ett kroppsspråk vid brädet likt ingen annans och bidrog till att höja schackets underhållningsvärde. Nämns ofta tillsammans med Bobby Fischer i diskussioner om världens starkaste spelare genom tiderna.

Detta hände efteråt: Kommer egentligen från Azerbajdzjan, men namnet är armeniskt, efter hans mor (även om stavningen ryskanpassats). Efter schackkarriären har Kasparov blivit känd för sitt politiska engagemang - har drygt 150 000 följare på Twitter och är en av Vladimir Putins argaste kritiker. Greps av polisen när han försökte ställa upp som kandidat i ryska presidentvalet 2007 och hamnade i fängelse en kort period. Kasparov bor numera i New York, men fick kroatiskt medborgarskap i fjol.


Bent Larsen, Danmark

Född: 1935. Död: 2010.

En av världens bästa turneringsspelare.

Så var han som spelare: Kompromisslös och väldigt uppfinningsrik angreppsspelare. Ansågs ofta under 60- och 70-talet vara en av världens tio bästa. Och under en tid kanske den bästa utanför Sovjetunionen. Spelade 1970 framgångsrikt på bord 1, före Fischer, i den stora lagmatchen "Världslaget vs Sovjet".

Detta hände efteråt: Framgångsrik författare av schackböcker. Klassiker som "Find Planen!" eller "Du måste ha en plan" (Prisma förlag, Stockholm, 1977) används fortfarande som lärobok och finns på svenska bibliotek. Larsen led av diabetes, vilket tros ha bidragit till hans bortgång vid 75 års ålder (blodpropp i hjärnan).


Foto: Calle Erlandsson

Judit Polgar, Ungern

Född: 1976.

Damgigant, besegrat flera herrvärldsmästare.

Så var hon som spelare: "The Queen of Chess". Stormästare redan som 15-åring, precis som Bobby Fischer, och världsetta bland damerna i hela 25 år. Slagit världsmästare som Boris Spasskij, Garri Kasparov och även Magnus Carlsen. Den starkaste kvinnliga schackspelaren någonsin. Mötte hellre starka herrspelare än att delta i damturneringar. Carlsen har beskrivit henne som "very aggressive, and very dangerous".

Detta hände efteråt: Judit Polgar pensionerade sig från schacket 2014, som 38-åring. I dag lagkapten för Ungerns schacklag. Också en väldigt energisk schackambassadör. Lyckades 2013 få in schack på grundskolans läroplan i Ungern.