Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saudi-prinsessorna är fångar på slottet

I EN GYLLENE BUR. Sahar och Jawaher bor i ett kungligt slott i kvarteret al-Murjani i Jeddah. "Vi bor ensamma med våra två hundar och en katt. Vi lever på havsvatten, spagetti och konserver. Det enda vi kräver är frihet och att få återförenas med vår mamma i England", säger Sahar till Expressen.
Foto: Privat
Här sitter Maha i höger om sin far kung Abdullah, Hala till vänster, Sahar bakom honom och Jawaher i famnen.
Prinsessorna hålls inlåsta i ett praktfullt slott.
Foto: Joel Robine
Den nu avlidne kung Abdullah fick medalj av svenske kung Carl XVI Gustaf 2011.
Foto: TT

De två saudiska prinsessorna har suttit fängslade i sina slott i 14 år.

Sannsagan om gamle kungens fångna döttrar är ett tragiskt exempel på brotten mot mänskliga rättigheter och demokrati i Saudiarabien - med dess dödsstraff, prygling och hårda diskriminering av kvinnor.

Utrikesminister Margot Wallström kallar det "medeltida metoder".

– Vi lever ett liv i helvetet, säger prinsessan Sahar till Expressen.

Det låter som en saga av bröderna Grimm men det handlar om de verkliga döttrarna till Abdullah bin Abdulaziz, Saudiarabiens förre kung som dog i januari. Prinsessorna Sahar, 42, och Jawaher, 39, är fångar på sitt slott - och berättar att de håller på att få slut på mat i fångenskapen.

Samtidigt är två av deras systrar, Maha, 41, och Hala, 39, spårlöst försvunna.

Deras öde visar att inte ens kungafamiljens kvinnor har några rättigheter i det saudiska samhället. Det är just denna brist på demokrati och mänskliga rättigheter som Margot Wallström har kritiserat - och som den saudiska regimen straffade henne för genom att stoppa hennes tal inför Arabförbundet tidigare i veckan.

"Hittades neddrogad utanför sin bil"

Relationerna mellan Sverige och Saudiarabien är i djup kris. Aktionen mot Wallström gav den svenska regeringen det avgörande argumentet för att säga upp Sveriges kontroversiella militära samarbetsavtal med den rika oljestaten.

Det började för några år sedan när prinsessornas halvbror, prins Khaled bin Abdullah, ringde hem till dem och sa:

– Er syster Hala är fängslad. Hon hittades neddrogad utanför sin bil ute i öknen.

Hala anklagades för två brott, att ha kört bil och tagit droger, och sattes i fängelse.

– De gjorde allt för att krossa hennes själ. Hala är ett geni men vägrade hålla tyst om orättvisor i landet. Hon blev offer för en brutal regim, säger prinsessan Sahar till Expressen via Skype.

"Han försvann helt ur våra liv"

Det är enda sättet att kommunicera med dem. Prinsessorna får inte träffa någon. Saudiarabiens regim och kungafamilj gör allt för att tysta ner deras öde.

Prinsessornas far, kung Abdullah, var enligt Forbes den tredje rikaste kungen i världen efter Thailands kung Bhumibol Adylyadej och Bruneis kung Hassanal Bolkiahi.

Kung Abdullah, som dog vid 90 års ålder den 23 januari i år, var god för 18 miljarder dollar. Officiellt hade han 36 barn och fyra fruar. Enligt islam får man inte vara gift med fler än fyra kvinnor samtidigt.

Enligt hans exhustru och de fängslade prinsessornas mor, Alanoud Alfayez, har han varit ihop med över 200 kvinnor. De fängslade respektive försvunna Sahar, Maha, Hala och Jawaher är nummer 10, 11, 12 och 13 av totalt 21 döttrar.

– När jag fyllde sju år började jag inse att jag var dotter till en viktig person. En person som vi bara träffade en gång i veckan. I början övernattade han hos oss men så småningom försvann han helt från våra liv, säger Sahar.

– Vi saknade honom som pappa oerhört mycket. Att han var borta från våra liv påverkade oss mycket. Men vår mor gav oss all kärlek. Hon är en ensamstående mamma med fyra barn, säger Sahar.

Kvinnor förbjuds vara självständiga

Saudiarabien är det enda land på jorden som inte tillåter kvinnor att köra bil eller göra enkla vardagliga ärenden utan att ha en man - kvinnans far, bror eller make - med sig.

Det är den wahabitiska läran, den mest extrema skolan inom islam, som förbjuder kvinnor att vara självständiga.

Abdullah var under sina nio år som kung en av de mäktigaste ledarna i världen. Han kom med en konkret plan för att lösa Palestina-Israel-konflikten. Han grundade Internationella centret för dialog mellan religioner, KAICIID, med bas i Wien 2011.

Kritiska röster beskriver KAICIID som "skönhetsoperation" för regimen i Saudiarabien, som förkastar religionsfrihet i landet, och tycker att om Saudiarabien menar allvar borde centret ligga i Mecka och inte i Wien.

Kung Abdullah var dessutom en av de största bidragsgivarna till scoutrörelsen, en organisation som ligger Sveriges kung varmt om hjärtat. Kung Carl Gustaf är hedersordförande i World Scout Foundation.

Medan de fyra prinsessorna satt fångar i sitt slott hyllade Sveriges kung Carl Gustaf den saudiske kungen med scoutrörelsens finaste utmärkelse, Bronsvargen, i oktober 2011. Då skänkte kung Abdullah tio miljoner dollar till scoutrörelsen.

Men i hemlandet Saudiarabien är det bara den wahabitiska läran som tillåts. Inga andra minoriteter eller religioner tillåts. Straffet kan bli döden om man sprider en annan lära än wahabismen.

Klassades som psykiskt sjuka utan grund

– Vi kände oss bara fria när vi åkte till Libanon eller till Europa. Vi brukade åka till Italien och köra bil genom Europa. Jag brukade köra själv och ha all packning med mig. Det saknar jag, säger Sahar.

Livet blev till ett helvete när prinsessornas mor lämnade Saudiarabien. De blev vuxna och började inse att verkligheten utanför slottets murar inte är densamma som innanför.

Försvunna Hala är utbildad psykolog vid landets anrika Kung Saud-universitet. Hon utexaminerades med toppbetyg - hon kom på första plats på sitt universitet och på tredje plats i hela landet.

– Bara en månad efter att hon började jobba upptäckte Hala fasansfulla öden på den psykiatriska kliniken. Hon träffade oliktänkande som drogades ned och på falska grunder klassades som psykiskt sjuka. Det var ett sätt att bli av med regimmotståndare, berättar Sahar.

– Hon klagade hos sina chefer och sa att dessa människor var friska men hamnade där av politiska orsaker, säger hon.

Det visade sig vara ett stort "misstag". För det var då alla fyra prinsessorna började känna sig förföljda, och de misstänkte att de drogades.

"Orkade inte jobba"

Halas chefer försökte med alla möjliga medel att tysta henne.

Men hon hade lärt sig av sin mor Alanoud Alfayez att leva hederligt och självständigt. Hon vägrade lyda order om att hålla tyst om de "sjuka" på kliniken.

– Kort tid efter det började vi känna att Hala inte mådde bra. Hon orkade inte jobba. Hon orkade inte stå på sina ben. Hon sov hela tiden och mådde riktigt illa, säger Sahar.

Även de andra tre prinsessorna började känna samma symtom. Tills de en dag fick ett telefonsamtal från sin halvbror som sa att Hala hittats i öknen neddrogad och liggande på marken vid sin bil. Hala hämtades hem och systrarna upptäckte tydliga spår efter flera kanylstick i armarna.

– Efter att de hade förgiftat maten med droger kidnappade de henne och gav henne en överdos. De såg till att Hala blev drogberoende. Hala kidnappades och utsattes för tortyr, säger Sahar.

– De har totalförstört hennes och vår andra syster Mahas liv.

Hala och Maha försvann 2009. Då slutade Sahar och Jawahar äta den mat som tillagades på slottet och vägrade att gå till läkare. De var rädda för att gå samma öde till mötes som sina systrar.

– En kvinna som var ansvarig för köket tvingades att droga oss via maten. Vi upptäckte det tidigt, avstod från tillagad mat och sedan dess lever vi på konserver, säger Sahar.

Gifte sig – blev kvar i 30 år

Husmodern ångrade sitt agerande, skickade brev till prinsessorna och bad om förlåtelse.

Systrarana vet inte på vilken klinik Hala och Maha är inlåsta och det finns inga säkra uppgifter på att de lever.

Samtidigt får Sahar och hennes syster Jawaher inte lämna det kungliga slottet i kvarteret al-Murjan i Jeddah där de har varit inlåsta i 14 år. De är hatade av övriga kungafamiljen. Svartsjuka och rädsla för frigjorda kvinnor fick prinsessornas halvbröder Mutaib och Abdulaziz att isolera dem.

Prinsessornas mor Alanoud Alfayez har jordanskt påbrå. Hon var 14 år när hon gifte sig med Abdullah, som då var prins. Det var i början av 1970-talet och var ett arrangerat giftermål via familjen.

- Vi kände inte varandra och han visste inte hur jag såg ut. Andra i familjen fick beskriva mig för honom. Vi gifte oss 1970 och i oktober samma år flyttade jag till Saudiarabien. Jag blev kvar där i 30 år, säger prinsessornas mor Alanoud på telefon från London.

Hon och kungen levde ihop i tio år. Hon är utbildad på en fransk skola i Amman och han var analfabet.

I början bodde kungen varannan natt hos Alanoud. Men med tiden försvann han ur hennes och döttrarnas liv mer och mer. En dag kom det ett sändebud till Alanouds slott och meddelade henne att hon var skild. Hon fick ingen förklaring till varför.

Medan hon var gift med kungen var han ihop med 50-60 andra kvinnor.

- Nu har det passerat 200 kvinnor. Vi möttes inte tillräckligt ofta för att bli osams. Jag vet fortfarande inte varför han lämnade mig, säger Alanoud som lämnade Saudiarabien och flyttade till London 2003.

Hennes fyra döttrar blev kvar i landet och hindras än i dag från att återförenas med sin mamma.

Kämpar för att få ut döttrarna

Nu kämpar Alanoud för att få ut sina döttrar ur Saudiarabien och anklagar regimen för att ha kidnappat Maha och Hala samt för att svälta Sahar och Jawaher.

– Jag vet varför han lämnade henne. Min mor var modig, frigjord och en riktig kämpe. Hon höll inte tyst om orättvisor och klagade alltid hos kungen när hon upplevde att folk behandlades orättvist, säger Sahar.

– Det fick hans söner, Mutaib, Khaled och Abdulaziz, att känna oro för maktens framtid och för sin ställning. De fick honom att tro att vi vill skada honom, säger hon och får medhåll av sin fåordiga syster Jawaher.

Alanoud uppfostrade sina döttrar på ett helt annat sätt än resten av kungafamiljen. Medan många inom kungafamiljen levde i en orealistisk värld reste de ensamma utomlands, umgicks med vanligt folk och lärde sig humanistiska principer av Alanoud.

De gick i en fransk skola innan de tvingades in i en saudisk skola. Efter att de hade lärt sig att umgås med folk från olika religioner och tro tvingades de i den saudiska skolan att lära sig wahabitisk lära.

– Wahabismen säger att mannen är Gud på jorden. När en tjej fyller tio år tvingas hon att lära sig hur hon ska var lydig och slav för sin framtida man, säger Sahar.

– Allt handlar om förmyndarsystemet. Min mor sa till oss, när vi började på saudisk skola, att allt vi lär oss om wahabismen måste vi glömma bort omedelbart, säger Sahar.

"Det är ett könsapartheid-samhälle"

Kvinnor i Saudiarabien har inga rättigheter alls. För att utföra enkla vardagliga ärenden, till exempel ansöka om nytt pass, åka till sjukhus eller åka till staden måste hon ha en förmyndare med sig. Förmyndaren är alltid en man. Det kan vara hennes bror, man eller son.

– Om hon inte har en förmyndare kan hon faktiskt dö. Det är ett könsapartheid- samhälle. Det finns förbjudna platser för kvinnor med plakat där det står "Ej kvinnor". Precis som förbjudna platser för hundar, säger Sahar.

Sedan några år tillbaka försöker en grupp kvinnliga aktivister att protestera mot förbudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien. Det har inte gett resultat.

Alanoud lämnade Saudiarabien och flyttade till London. Hennes döttrar, som är akademiskt utbildade, ärvde samma rättviseprinciper. Men de får inte lämna Saudiarabien. Inte legalt i alla fall. De som inte får tillstånd för att lämna Saudiarabien gör allt för att fly. Det är ett brott som kan ge flera års fängelsestraff.

De senaste tio åren har 44 kvinnor sökt asyl i Sverige. Bara nio fick uppehållstillstånd.

– Vi vill lämna Saudiarabien för att träffa vår mamma igen. Men vi vill också att kvinnor ska få sina rättigheter, säger Sahar.

– Det gör oss oerhört kränkta när vi varje tisdag vaknar av långa köer utanför prinsarnas portar. Det är medborgare som står i köer för att tigga sina rättigheter. Det är folk som vädjar till prinsarna om hjälp i ärenden som de har rätt till.

– Min mor klagade på det och även vi gjorde det. Vi blev hatade och isolerade, säger hon.

Har inlett kampanj för att fria dem

Sedan Hala och Maha försvann för fem år sedan gjorde Jawaher och Sahar allt för att skydda sig själva. De är rädda för att hamna i samma situation som de försvunna systrarna. De gjorde sig av med sitt tjänstefolk och såg till att vakterna som bodde i samma slott försvann. Sen gjorde de om ett stort vardagsrum i slottet till en liten bostad.

Deras mor inledde för några månader sedan en kampanj för att få dem fria. Hon vill ha Hala och Maha till London för att ge dem rätt behandling för deras drogproblem och hon vill att Jawaher och Sahar ska leva med henne.

Den saudiska regimen ignorerar helt hennes och prinsessornas vilja. Alanoud vände sig till FN, USA:s president Barack Obama och Röda korset. Hon fick inget gehör.

– Sedan tre månader tillbaka äter vi, våra två hundar och en katt som är med oss, konserver och spagetti. Utgångsdatumet är passerat på de flesta burkarna men vi har inget val. Vi dricker filtrerat havsvatten, säger Sahar via Skype.

– Enda länken till omvärlden är internet. Vi ska kämpa vidare tills vi får våra rättigheter. Vi vill leva fritt, vi vill bli av med förmyndarsystemet och återförenas med vår mor, säger hon.

Sahar har konstutbildning, hennes syster Jawaher är ingenjör. Det är bara de som är kvar i slottet och kämpar vidare. Maha är utbildad inom administration, medan Hala är psykolog.

– De vill göra slut på mina döttrar, både socialt och psykiskt. De är rädda för mina döttrar för att de är utbildade och frigjorda. Kungens söner är värsta sortens kriminella, säger Alanoud.

– I två år har jag försökt få regimen att låta mig hjälpa mina döttrar. Men det går inte. Jag ska inte hålla tyst längre. Jag ska kämpa vidare, säger Alanoud.