Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sajten kopplas ihop med flera självmord

PROTESTER. Hundratals upprörda ungdomar protesterade i vintras mot att unga i Göteborgsområdet hängdes ut och kallades slampor på Instagram. Foto: LENNART REHNMAN
Foto: Lennart Rehnman

I går dömdes två tonårsflickor till ungdomsvård, ungdomstjänst och dryga böter i det uppmärksammade Instagram-målet.

Men debatten om nätmobbning är inte över - tvärtom väcks nu kritik mot en ny sajt för unga.

På Ask.fm som på kort tid fått över 50 miljoner användare kan man ställa anonyma frågor till varandra – något som i vissa fall urartat till rena trakasserier.

Nu kopplas mobbningen på Ask ihop med flera unga som tagit sina liv i Storbritannien, USA och Kanada.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via Itunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

"Vad gillar du för musik?" eller "Har du tappat din oskuld?" Frågorna som väller in på Ask.fm är minst sagt varierande - och har man väl börjat följa flödet är det svårt att sluta läsa.

Den senaste tiden har sajten slagit stort bland svenska ungdomar. Ask.fm grundades av fem killar i Lettland för tre år sedan och i dag har den över 50 miljoner användare världen över. Idén är enkel: Vem som helst kan ställa vilken fråga som helst till en användare och den som får frågan väljer själv om man vill svara och publicera frågan och svaret på sin profilsida. Målgruppen är tonåringar och hälften av användarna är under 18 år.

Hanna, 14, från Gällivare öppnade sitt konto efter att en kompis berättat om sidan. Nu har de flesta hon känner en profil på Ask.

- Man frågar saker anonymt till varandra och så svarar man. Det är egentligen inte så roligt, mer ett tidsfördriv, säger hon.

Men det till synes harmlösa upplägget har en baksida. I april larmades antimobbningsorganisationen Friends om Ask. En kultur hade bildats bland många unga där man förväntades svara på alla frågor - även de taskiga, berättar Olle Cox som jobbar mot nätmobbning på Friends.


Ungefär samtidigt fick kuratorn Maja Hamskär upp ögonen för Ask. Hon såg hur populär sidan blivit bland eleverna på hennes skola, Norrvikens skola i Sollentuna, och började läsa igenom flödet.

- Jag reagerade starkt på innehållet. Sexuella trakasserier var vanligt, liksom att man uppmanade framför allt tjejer att berätta om sexuella erfarenheter. Det var frågor som "varför bantar du inte?" och mycket ryktesspridning, "stämmer det att du gjort det med den personen?", säger Maja Hamskär.

Flera elever hade blivit utsatta för allvarliga kränkningar - och allt fanns samlat på sajten.

Rösten är lågmäld men samlad. Kvinnan vill inte visa sitt ansikte eller säga vad hon heter, men hon ställer upp för att berätta om mobbningen som hon menar dödade hennes syskonbarn Kiera, 15.

- Hon fick kommentarer som "vad fet och ful du är". När hon sa att hon kände sig nere skrev någon "ta ditt liv då", säger kvinnan i en intervju med brittiska BBC.


Kiera valde i våras att avsluta sitt liv efter att ha trakasserats på Ask.fm. Dödsfallet är det senaste av flera som kopplas ihop med sajten.

En 15-årig pojke från nordvästra England begick självmord i januari. Samma region drabbades några månader senare när en annan 15-åring tog sitt liv. Båda hade blivit mobbade på Ask.

En 16-årig tjej i Florida och ytterligare två brittiska flickor, 15 och 13 år gamla, tog sina liv i höstas - och familjerna anklagade Ask för att ligga bakom nätmobbningen som ledde fram till dödsfallen.

Men grundarna bakom Ask slår ifrån sig kritiken.

- Ask.fm är bara ett verktyg som hjälper folk att kommunicera med varandra, precis som andra sociala nätverk, telefon, papper och penna. Skyll inte på verktyget, försök göra skillnad i stället, skrev grundaren Mark Terebin på sin Ask-profil som ett svar på kritiken.

Ask har moderatorer som övervakar så att inga övergrepp sker.

- Men det är svårt att kontrollera allt. Varje dag kommer 30 miljoner nya frågor och svar på sajten, säger Marks bror Ilja Terebin i en intervju med Arctic Startup.


Kuratorn Maja Hamskär menar att anonymiteten på forumet innebär en risk.

- Det gör att man kan skriva kränkningar som man inte behöver ta ansvar för. Den som får många taskiga frågor kan omöjligt veta om de kommer från en person eller 30 olika. Det kan vara väldigt tungt för en enskild att bära, säger Maja Hamskär.

Elza Dunkels, forskare på Umeå universitet och expert på ungas beteende på nätet, tycker dock att man ska vara försiktig med att peka ut Ask som enda orsak bakom självmorden. Hon har nyss skrivit klart en rapport om nätmobbning åt skolverket som presenteras i augusti.

- I den konstaterar jag att offer och förövare i de flesta fall redan känner varandra. De spelar i samma lag eller går i samma klass och det är där mobbningen har börjat för att sedan förstärkas på nätet. Därför är det ganska orimligt att tänka sig att Ask är den enda orsaken bakom självmorden, det måste finnas något mer bakom, säger Elza Dunkels.

I Gällivare har Hanna just svarat på kommentaren "Sååå fin du är". Ask har blivit ett vanligt samtalsämne bland hennes kompisar.

- Man snackar om de taskiga frågorna och försöker klura ut vem som skrev dem, säger hon.

Konflikter uppstår hela tiden. Många hon känner har stängt ner sin sida och ett tag loggade Hanna också ut. Nu har hon aktiverat sin profil igen, men väljer att inte svara på de elaka frågorna.

- Varför skulle jag göra det? Det är onödigt, säger hon.


I Sverige har nätmobbning kommit upp på agendan den senaste tiden. Hundratals upprörda ungdomar protesterade i vintras mot att unga i Göteborgsområdet hängdes ut som slampor på mobilappen Instagram. I går dömdes två flickor, 15 och 16 år, för grovt förtal till ungdomsvård respektive ungdomstjänst. De ska också betala sammanlagt 570 000 kronor i skadestånd till de 38 målsägandena.

I mars tog en 13-årig flicka från Kumla sitt liv. Några månader tidigare hade hon lagt upp en video där hon berättade att hon mobbats på nätet. Dödsfallet kopplades senare ihop med en 44-årig man som misstänks ha utnyttjat 13-åringen och andra flickor sexuellt på nätet.

Familjen till den 16-åriga flickan i Florida som tog sitt liv har startat ett nätuppror för att få Ask.fm stängd. Samtidigt har en advokat i den amerikanska delstaten Maryland uppmanat annonsörer att bojkotta Ask. Men att stänga ner sajten löser inte problemen, tror Elza Dunkels.

- Vi vuxna måste i stället bli mycket bättre på att prata med ungdomarna om vad som ligger bakom trakasserierna och lära dem att säga ifrån, säger hon.

Kuratorn Maja Hamskär håller med om att förbud är fel väg att gå. På Norrvikens skola tog ledningen i stället upp problemet till diskussion med eleverna.

- Vi ligger hela tiden flera steg efter när det gäller vilka sajter ungdomarna hänger på. De sociala medierna är en stor utmaning och därför måste vi jobba förebyggande, säger hon.

14-åriga Hanna kommer att fortsätta använda Ask, för "de flesta frågorna är ju bra". Och numera tar hon inte åt sig av de elaka kommentarerna.

- Förut blev jag ledsen, men det blir jag inte längre, säger hon.www.sjalvmordsupplysningen.se

Populära sajter hos unga

Hälften under 18

Ask-fm. Grundades 2010 och har över 50 miljoner registrerade användare. Hälften av besökarna är under 18 år. De flesta användarna finns i Brasilien, USA och Italien, enligt ägarna själva. Användarna får frågor - anonyma eller öppna - som man får välja om man vill svara på och publicera på sin profil.

Över 1 miljard användare

Facebook. Världens största sociala nätverk har över en miljard användare. Grundades av Mark Zuckerberg 2004. När miljardgränsen nåddes fanns de flesta användarna i Brasilien, Indien, Indonesien, Mexico och USA.

Dela sina privata bilder

Instagram. En app där användarna kan posta bilder och numera även videofilmer. Grundades av Kevin Systom och Mike Krieger 2010. Har 130 miljoner användare. De flesta besökarna kommer från USA och Brasilien.