Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så växte Ivankas miljonimperium fram

Ivanka Trump bar en klänning från sitt eget märke när hon presenterade sin pappa under det Republikanska partiets kongress sommaren 2016. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
När Ivanka Trump träffade astronauten Peggy Whitson i Vita huset i december bar hon en svart klänning från sitt eget märke. Foto: Instagram
Ivanka Trump och maken Jared Kushner fortsätter att tjäna stora pengar trots att de numera jobbar i Vita huset och låter andra sköta bolagen. Foto: FELIPE RAMALES / SPLASH NEWS / FELIPE RAMALES / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWS
USA:s president Donald Trump försvarade sin dotter på twitter när varuhuskedjan Nordstrom meddelade att man skulle sluta sälja kläder, skor och handväskor från Ivankas märke. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

Det började med smycken 2007. 

Ett par år senare lanserade Ivanka Trump sitt eget märke, som i dag säljer kläder, skor, handväskor, accessoarer, parfymer och till och med sängkläder för bebisar. 

Trots att hon nu jobbar som rådgivare i Vita huset fortsätter presidentdottern att tjäna stora pengar på sitt modeimperium – över 40 miljoner kronor under förra året, enligt CNN. 

Bara under förra året ska Ivanka Trump, 36, ha dragit in cirka 43 miljoner kronor genom den stiftelse som har hand om hennes klädmärke, enligt dokument som nyligen lämnats in till amerikanska myndigheter. Värdet av hennes tillgångar kan överstiga 645 miljoner kronor, rapporterar bland andra CNN. 

– Kvalitet är nyckeln för mig och det gäller i varje aspekt av min affärsverksamhet, från fastigheter till hotell och mode. Jag älskar att höra att kvinnor burit någon av mina kostymer på sin första jobbintervju, eller köpt ett par av mina festskor och dansat hela natten på ett bröllop, har Ivanka Trump sagt till Teen Vouge.  

Maken Jared Kushner, med bakgrund i fastighetsbranschen precis som sin svärfar, är emellertid ännu rikare än Ivanka. Hans tillgångar kan överstiga hela 6 miljarder kronor enligt CNN. 

Att Donald Trumps äldsta dotter skulle gå i hans fotspår stod klart tidigt, även om Ivanka gjorde en hel del modelljobb i tonåren. 

Hon studerade, liksom pappa, på Wharton School of Business och tog examen 2004. Därefter jobbade hon ett par år i Trump-koncernen och ansvarade då bland annat för olika hotellprojekt.  

Ivanka Trump gjorde modesuccé på partikongressen 2016. Klänningen hon bar sålde slut på nolltid. Foto: SCOTT APPLEWHITE J. / SCOTT APPLEWHITE J. AP TT NYHETSBYRÅN

Målgruppen: Moderna kvinnor 

Men det är som entreprenör i modebranschen som Ivanka Trump haft störts framgångar.   

År 2007 inledde hon ett samarbete med företaget Dynamic Diamond och lanserade en egen smyckeskollektion nischad mot unga kvinnor. Åren efter släppte hon bland annat egna skor och handväskor i samarbete med andra etablerade märken och 2011 lanserades hennes eget märke – som i dag har växt till ett modeimperium. 

Märket Ivanka Trump säljer bland annat kläder, handväskor, skor och smycken via varuhus som Bloomingdale's och Macy's, online på den egna sajten och Amazon – och förstås och genom flaggskeppsbutiken i Trump Tower på Manhattan. 

Plaggen beskrivs som ”chic”, prisvärda och enkla att bära. Målgruppen är, enligt hemsidan, moderna kvinnor som vill klä sig elegant men som inte har råd att fylla garderoben med plagg från etablerade lyxmärken. Med tanke på märkets snabba expansion verkar den 36-åriga affärskvinnan onekligen ha träffat rätt.  

 

LÄS ÄVEN: Ivankas grattis till pappa Donald Trump 

 

Men allt har inte bara rullat på som tåget. För två år sedan retade Ivanka Trump upp djurrättsorganisationen PETA ordentligt när det kom fram att päls från riktiga kaniner från djurfarmer i Kina användes i en mössa i vinterkollektionen det året. 

När Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet 2016 och Ivanka Trump och maken Jared Kushner flyttade till Washington för att jobba som rådgivare i Vita huset, vilket de gör oavlönat, fick de lämna vd-posterna i sina respektive bolag och lägga affärerna åt sidan. 

 

LÄS ÄVEN: För dig som är inloggad – här kan du läsa fler artiklar  

 

Kritiker pekar på intressekonflikter

Trots det har såväl demokrater som ekonomer och politiska kommentatorer ifrågasatt huruvida Donald, Ivanka och Jared verkligen sätter det amerikanska folkets intressen före sina egna.  

Här har presidenten delvis sig själv att skylla. 

När varuhuskedjan Nordstrom valde att sluta sälja Ivanka Trump–kläder ifjol kunde pappa Donald inte låta bli att kommentera saken. Enligt Nordstrom var beslutet rent affärsmässigt – kläderna sålde helt enkelt inte tillräckligt bra – men den förklaringen köpte inte presidenten. Han menade att Nordstroms beslut var politiskt motiverat och twittrade: 

”Min dotter har blivit så orättvist behandlad av Nordström. Hon är en fantastisk person – som alltid driver mig att göra det rätta. Hemskt!”  

Dessförinnan hade en annan av Donald Trumps rådgivare, Kellyanne Conway, i en tv-intervju uppmanat tittarna att ”gå och köpa Ivankas kläder”, vilket hon fick skarp kritik för.  

Ivanka och maken Jared Kushner gjorde modesuccé balen som anordnades när Donald Trump svors in som president. Foto: ALEX BRANDON / AP TT / NTB SCANPIX

Nya affärer i Kina 

Och för bara ett par dagar sedan uppmärksammades återigen de intressekonflikter som följer av att familjen Trumps företagsbakgrund. Ungefär samtidigt som Ivanka Trump säkrade sju olika varumärkeslicenser i Kina – för bland annat böcker, husgeråd och kuddar – lovade pappa Donald att inte låta det krisande kinesiska telekombolaget ZTE gå i konkurs. 

New York Times rapporterade att utländska regeringar och myndigheter förstås är fullt medvetna om att det är presidentens dotter man gör affärer med och att beslut som gynnar familjens företag kan tolkas som att man gör presidenten en tjänst. Till saken hör att Kina i fjol beviljade Donald Trump nio varumärkeslicenser efter en ovanligt kort förhandlingsprocess.  

 

LÄS ÄVEN: Hårdare tullar – men inte för Ivanka Trump

 

”Jag är inte inblandad alls”

Ivanka Trump har i intervjuer upprepat att hon är helt frikopplad från sitt företag. 

– Jag är inte inblandad alls ... Jag har känt närheten till min far och Vita huset och min man har en så inflytelserik roll i administrationen, så jag ville inte driva en verksamhet. Så jag har lagt allt i en stiftelse. Jag har självständiga förvaltare. Jag har ingen inblandning i hur bolaget styrs, ingen översikt eller i det strategiska beslutsfattandet, sa 36-åringen till CBS för ett år sedan. 

CBS:s programledare Gayle King påpekade så att stiftelsens förvaltare är Ivanka Trumps svåger och svägerska – varpå 36-åringen intygade att de båda är ”helt självständiga” och att hon själv varit "fullständigt transparent" med detta. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!