Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så spreds 5:2-dieten över världen

POPULÄR. I veckan besökte 5:2-gurun och läkaren Michael Mosley Stockholm. 60 journalister var med på pressträffen och Bonnierförlagen fick säga nej till flera redaktioner som ville vara med. "Ditt korta besök i Stockholm, Michael Mosley, orsakade nästan lika mycket uppmärksamhet som USA:s president", sa moderatorn Carina Nunstedt.
Foto: Ylwa Yngvesson

Michael Mosley trodde att hans BBC-dokumentär om periodisk fasta skulle drunkna i rapporteringen om de olympiska spelen i London.

Ett år senare toppar hans bok om 5:2-dieten försäljningslistorna världen över.

Men hajpen kring halvfastan hade inte varit möjlig utan de sociala medierna och det allt hårdare kravet på att vi ska hålla oss anställningsbara på en tuffare arbetsmarknad, menar forskare.

När den prisbelönte brittiske medicinjournalisten och läkaren Michael Mosley anlände till Arlanda sent i måndags kväll möttes han av två löpsedlar. På Expressens löpsedel stod det: "Experterna varnar för 5:2-dieten" medan Aftonbladets löd "Anitha, 35: 5:2 är enda dieten som funkar".

– Det var lite grann av en chock! När jag gjorde dokumentären "Eat, fast and live longer" hade jag ingen aning om att 5:2-dieten skulle få ett sådant genomslag, säger Michael Mosley när Expressen får en intervju med honom på Hotel Diplomat i Stockholm.


Diabetesprofessor Kerstin Brismar och Michael Mosley.
Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

Han har lämnat de två översta knapparna i den randiga skjortan uppkn

äppta och ber om ursäkt för att han talar så fort. Men det kanske är tur att Michael Mosley svarar så rappt, för vi är långtifrån ensamma om att vilja tala med författaren. 60 journalister har ackrediterat sig till pressträffen en trappa upp i konferensrummet på Strandvägen och bokförlagets pressansvariga har fått säga nej till flera reportrar.

På tisdagsmorgonen intervjuades Michael Mosley av SVT och nu regisseras varje minut i hans program av Charlotta Larsson, PR- och informationsansvarig på Bonnier Fakta.

– Redan i juni bokade vi in Michael Mosleys besök och vi har förberett besöket ända till nu. Så här fort har det aldrig förut gått att sälja en titel inom hälsosegmentet, säger hon.

Den svenska översättningen av "5:2-dieten, friskare, smalare, längre liv med halvfasta" som kom den 6 augusti sålde slut på en vecka. Nu är förlaget inne på den tredje tryckningen av boken och man ser fortfarande ingen avmattning i intresset. Boken toppar försäljningslistorna, tätt följd av olika kokböcker med 5:2-recept.Ur dokumentären

På "Google Trender" kan man se att sökintresset var stort i Storbritannien då Michael Mosleys BBC-dokumentär visades i augusti i fjol och att svenskarna fick upp ögonen för dieten då programmet sändes i SVT:s "Vetenskapens värld" i mars i år. Därefter har sökningarna fortsatt öka och efter sommarsemestrarna har kurvan pekat spikrakt uppåt.

Att förra söndagens "Agenda" i SVT ägnades åt 5:2-dieten är ett tecken på hysterin. Där debatterade diabetesforskaren och professorn Kerstin Brismar, som skrivit förordet till 5:2-boken, med Stephan Rössner, professor i hälsoinriktad beteendeforskning. Rössner menade att 5:2-dieten är för tuff för många människor och att vissa lockas att tro att man kan frossa hejvilt de fem dagar då man inte fastar.

Till Expressen säger Stephan Rössner att mycket av det som står i 5:2-boken är allmängods och att det gäller att hitta ett sätt att gå ner i vikt som passar för individen.

– Det viktiga är inte metoden utan att det blir en hållbar livsstil som fungerar under lång tid. De flesta som går på dieter återfaller.

Riksföreningen mot ätstörningar larmade också efter debatten i "Agenda" att 5:2-dieten kan vara en inkörsport för ätstörningar.

Svenska Dagbladets Henrik Ennart skrev i onsdags att "gränsen till kvacksalveri är nära" när dieten marknadsförs med antydningar om cancerbot och långt liv utan att nämna faktorer som talar emot.

Ennart lyfte fram att forskare ända sedan 1930-talet känt till att det går att förlänga den maximala livslängden på råttor genom att ge 40 procent mindre energi i form av en livslång varannandagsfasta. Resultatet blir mindre hjärtsjukdomar, demens och cancer, men även avigsidor som ökad infektionskänslighet, benskörhet, minskad fertilitet, frusenhet och ständig hunger.

"Dieten är ett strålande exempel på hur tidig grundforskning i vår uppkopplade värld blixtsnabbt och okritiskt kan förvandlas till en global fluga", menade Henrik Ennart, som skrivit boken "Åldrandets gåta".


Michael Mosley är mån om att bemöta den kritik som framförs. Han säger att den som har eller har haft ätstörningar inte ska hålla på med periodisk fasta, men menar att man i muslimska och hinduistiska länder där många fastar inte har sett att fler skulle ha fått anorexi eller bulimi.


Charlotta Larsson, pr- och informationsansvarig på Bonnier Fakta.
Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

När Expressen berättar att vi haft mejlkontakt med University of Southern California-professorn Valter Longo som i 5:2-boken citeras om fördelarna med fasta och att denne Valter Longo nu säger att man ska vara skeptiskt mot dieten, även om den kan fungerar för många som vill gå ner i vikt, nickar Michael Mosley instämmande.

– Det är sant att Valter Longo förespråkar en mer grönsaksbaserad lågproteindiet där man drar ner på kalorierna varje dag. Jag har provat fyradagarsfasta med Valter Longo och tycker att varannandagsfastan som en del andra förespråkar är opraktisk socialt sett och känslomässigt krävande. 5:2-dieten fungerar inte för alla, men den har gett mig och många andra hälsovinster, viktnedgång och ett förbättrat humör och välbefinnande, säger han.

Kerstin Brismar som står vid författarens sida framme på scenen på Hotel Diplomat framhåller hälsofördelarna med att dra ner på kalorierna. Hon är framför allt intresserad av 5:2-dietens effekter på insulinet, det hormon som styr ämnesomsättningen. För höga nivåer av insulin i blodet ökar risken för övervikt, hjärtkärlsjukdom, demens och typ-2-diabetes hos personer med ärftlighet för diabetes.

– De flesta av mina vänner som är läkare har tröttnat på 5:2-debatten och tror att det är ytterligare en fluga. Jag måste slåss mot min egen kår. Socialstyrelsen behöver så mycket bevis. Det räcker inte med tio studier, socialstyrelsen behöver 100 innan man ändrar rekommendationerna och jag vill inte vänta så länge med att föra ut budskapet om hälsofördelarna, säger Kerstin Brismar.


Hur gick det egentligen till när dieter som lågkolhydrats- och högfettsmetoden LCHF och den periodiska fastan 5:2 fick ett sådant genomslag att de orsakar ställningskrig bland landets läkare och är huvudämnen för samhällsprogram som "Agenda"?

Mats Olsson som är framtidsstrateg inom hälsoområdet på konsult- och analysföretaget Kairos Future menar att det ligger helt i linje med den växande hälsotrenden i samhället.

– Arbetslivet har utvecklats i den riktningen att man ersatt många människor med robotar och på tjänstemannasidan trimmas alla processer. På en sådan arbetsmarknad gäller det att måna om sin anställningsbarhet, både för att orka med och för att vara attraktiv i arbetsgivarens ögon, säger Mats Olsson.

I sin forskning låter han bland annat olika fokusgrupper svara på hur viktigt det är att sova, äta och träna för att klara av jobbet.

– Där ser vi en ökning från år till år. 40-50 procent anser att man måste träna för att orka med jobbet och 60-70 procent tycker att det är viktigt att själv ta ansvar för att äta och sova bra, säger framtidsstrategen.

Enligt Mats Olsson tillhör närmare 800 000 svenskar den grupp som forskarna kallar "early adopters" - tidiga anammare - på hälsoområdet.

– Den här gruppen är hur hälsomedveten som helst och består till 80 procent av kvinnor, som i huvudsak är yngre och medelålders och lever i urban miljö. Titta på vilka boktitlar som säljs, så ser du hur stor efterfrågan det är på hälsoböcker.


I och med den nya informationsteknologin kan "early adopters" också ta del av forskningsrön från hela världen och på sociala medier sprida kunskapen vidare på nolltid.

– I de sociala medierna väljs du in i ett nischat nätverk, med en gemensam värderingsmassa där träning och kost ofta knådas in, säger Mats Olsson.

Men oavsett om du är aktiv på Facebook och Twitter eller inte, så lever du ändå i ett utseendefixerat samhälle. En bieffekt av hälsotrenden är att vårt yttre spelar stor roll för uppfattningen om hur en lyckad människa ska vara.

– I vissa yrken spelar det större roll än i andra, men de senaste 20 åren har attityden förändrats. Du får kanske inte vilket jobb som helst om du har för stort magomfång.

Toleransen har också förändrats radikalt, märker Mats Olsson i fokusgrupperna, när det gäller mindre skönhetsingrepp som botox eller restylane-injektioner.

Mats Olsson talar om "varumärkesmedvetande" - också bland vanliga människor - och att detta varumärke ska vårdas. Då är det viktigt att kunna visa upp en slank kropp. Om du dessutom kan statusuppdatera om din träning inför Vasaloppet eller Vättern runt stärker det ditt personliga varumärke ytterligare.

Samtidigt omges vi av fler frestelser än någonsin. Godishyllorna i matvaruaffärerna breder ut sig längs hela väggar, läskflaskorna har blivit större och dygnet runt-öppna butiker erbjuder glass och snabbmat. Och kanske är det där någonstans som vi hittar en del av förklaringen till 5:2-dietens framgångar.

– Människan är i grunden lat, konstaterade professor emeritus Per-Olof Åstrand, då han intervjuades i "Hylands hörna" 1963.


Redan för 50 år sedan larmade Åstrand om att svenskarna blivit alltför stillasittande. De senaste 20 åren har andelen överviktiga och feta i befolkningen fördubblats. I dag beräknas varannan svensk väga för mycket.


Boken har sålt slut i Sverige.

– Enkelheten i 5:2 är en viktig faktor. Alla är trängda och vill hitta grepp att komma i form som inte kräver för mycket, utan mer handlar om att justera lite. Att äta mindre två dagar i veckan är görligt, även för en stressad vd, konstaterar Kairos Futures Mats Olsson.

Att 5:2-dieten presenterades i de prestigefulla BBC-programmen "Horizon" och SVT:s "Vetenskapens värld" har gett metoden en seriös inramning. Liksom det faktum att man enligt dieten inte bara tappar vikt utan också tros minska risken för demens, cancer och diabetes.

Så vad är nästa steg? Mosleys bok har redan släppts i 31 länder och Bonnier Fakta hoppas förstås att 5:2-dietkokboken som kommer om ett par veckor, där Michael Mosley skrivit förordet, också ska bli en storsäljare.

För egen del funderar Mosley på att skriva uppföljare om högintensiv träning och om meditation.

Framtidsstrategen Mats Olsson tror att 5:2-trenden kommer att hålla i sig ett tag till.

– Åtminstone till dess att det kommer en ny diet, som ännu bättre och enklare lyckas individanpassa metoden för den tidsträngda och hälsointresserade människan. Och jag tror att den nya tekniken med appar och sensorer kommer att spela en allt större roll för att göra det enklare för folk att ha koll, säger han.

Så spreds 5:2-dieten över världen

■ I början var 2012 kontaktar Aidan Laverty, redaktör för BBC:s vetenskapliga programserie Horizon, Michael Mosley och frågar om han vill vara försökskanin och titta närmare på forskningen om hur vi kan förlänga våra liv.

■ Michael Mosley åker under våren runt i USA och träffar ledande forskare. Enligt vissa ska man inte äta något under 24 timmar eller mer, enligt andra ska man varannan dag bara äta en enda lågkalorimåltid.

■ Mosley bestämmer sig för att ta fram och testa en egen modifierad version. Fem dagar i veckan äter han som vanligt och de övriga dagarna äter han en fjärdedel av sitt vanliga kaloriintag (cirka 600 kalorier).

■ Under tre månader med 5:2-dieten tappar Mosley nio kilo, slutar snarka och får ner det höga blodsockret.

■ Samtidigt som OS i London pågår visas den 6 augusti 2012 dokumentären "Eat, Fast and Live Longer" i "Horizon" i BBC. Mosley befarar att programmet ska drunkna i rapporteringen om idrottsevenemanget, men det ses av mer än 2,5 miljoner människor (vilket är en enorm publik för "Horizon").

■ Hundratusentals ser också programmet på Youtube. Mosleys Twitterkonto överbelastas och antalet följare tredubblas.

■ Brittiska tidningar börjar skriva om 5:2 och snart intervjuas Mosley av journalister i Islamabad, Montreal, New York, Los Angeles, Delhi, Paris och Madrid.

■ I februari 2013 släpps Michael Mosleys och journalisten Mimi Spencers "The Fast Diet".

25 mars i år visar SVT:s "Vetenskapens värld" Mosleys BBC-dokumentär.

■ Under våren ökar Google-sökningarna på 5:2-dieten lavinartat.

■ 6 augusti i år släpps den svenska översättningen av "5:2-dieten, friskare, smalare, längre liv med halvfasta". Den första upplagan säljer slut på en vecka.