Så skapades succén med "Pokémon Go"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
John Hanke tog fram den digitala tekniken för Pokémon Go.
Foto: Kathy Willens/AP TT NYHETSBYRÅN
Satoshi Tajiri skapade Pokémon på 1990-talet.
Foto: Okänd
Den kanske mest kända Pokémon-figuren Pikachu är en av de som ska fångas i mobilspelet.
Foto: Okänd
Pokémon Go har blivit en succé över hela världen. Här möts spelare framför Londons Big Ben.
Foto: Tolga Akmen/Lnp/Rex/Shutterstock
"Pokémon förvandlar hela världen till ett spel. Det går inte att ignorera Pokémon för dem som analyserar samhället", säger journalisten Elin Häggberg.
Foto: Tomohiro Ohsumi/GETTY IMAGES

"Pokémon Go" kom från ingenstans och erövrade världen över en natt - verkar det som.

I själva verket ligget 20 års hårt arbete bakom storsuccén med mobilspelet som på bara några veckor fick mer än 30 miljoner användare.

Och ekonomiska jättar som Google och Nintendo drar i trådarna.

Mobilspelet "Pokémon Go" lägger världen under sig på rekordtid. Efter lanseringen i USA och Australien den 6 juli går segertåget från land till land - det nådde Sverige den 16 juli - och det uppges redan finnas över 30 miljoner spelare. Och detta före introduktionen i spelgalna Japan.

Allt går i rasande fart och det är därför svårt att få exakta uppgifter om omfattningen. Men det står klart att "Pokémon Go"-spelandet under perioder redan slår mobilanvändningen av Twitter och närmar sig Facebook.

LÄS MER: Syriska barnens rop på hjälp – önskar de var Pokémons

Nintendo och Google står bakom

Det är ingen Askungesaga. Nykomlingen är av god familj och har betryggande soliditet. Föräldrarna är den japanska spelbjässen Nintendo och den internationella giganten Google. Nintendo bidrar med det sedan årtionden inarbetade varumärket Pokémon medan Google står för tekniken som under senare år utvecklats i Google Maps och Google Street View.

– Google och Nintendo är stora företag med starka varumärken. Det finns kommersiella aspekter, en affärsmodell, marknadsföring. Men viktigast är en bra innovation, en ny spelidé som många lockas av, säger Fredrik Wass, omvärldsbevakare och expert på digital utveckling.

– Jag har aldrig sett något som slår igenom lika snabbt som "Pokémon Go". Facebook gick snabbt, men inte så snabbt, Inte heller Youtube eller Google, säger han.

LÄS MER: Aktierna som tjänar på Pokémon Go

Ger motion

Tiotals miljoner människor över hela världen finkammar gator och torg på jakt efter de eftertraktade små Pokémonfigurerna. Spelarna jagar ofta i flock och befinner sig utomhus, något som uppskattas av föräldrar och andra glädjedödare som vanligen ställer sig skeptiska till ungdomars stillasittande spelvanor. Men i det här fallet får Pokémonspelarna motion och umgås med andra levande människor ute i friska luften, något som också framhålls i marknadsföringen.

Pokémon var stort redan på 1990-talet. Då som spel på den klassiska konsolen Gameboy och som tv-serie samtidigt som barn och ungdomar samlade Pokémonkort. Dagens mobilspel är en vidareutveckling till en "augmented reality" (förstärkt verklighet) där Pokémonvarelserna fångas ute i det fria med hjälp av mobiltelefonen.

LÄS MER: Satanism eller superkul? Moskva har fått Pokémon Go-feber

Förberett i 20 år

Sedan 1990-talet är varumärket grundmurat. Något som naturligtvis bidrar till den stora framgången för "Pokémon Go".

– Jag tror att det här kommer att lägga sig efter ett tag. Men det kan bli nya spel och nya användningsområden med samma teknik, säger Fredrik Wass.

Han pekar på två nyckelpersoner bakom "Pokémon Go". De båda har under 20 år förberett vad som håller på att bli tidernas största spelsuccé.

Den ene är den amerikanske entreprenören John Hanke, en legendarisk figur inom modern digital teknik. Han leder i dag bolaget Niantic, en avknoppning från Google, som skapat "Pokémon Go". Tidigare i sin karriär utvecklade han den teknik som senare blev Google Maps och Google Street View när den köptes upp av Google.

Hade ett pilotprojekt

John Hanke och företaget Niantic lanserade också spelet "Ingress", ett mobilspel som blev ett slags förlaga till "Pokémon Go" - och ett slags pilotprojekt där man testade teknik och undersökte fallgropar.

Den andre nyckelfiguren är också han legendarisk i sin bransch. Den japanske speldesignern Satoshi Tajiri skapade Pokémon och fick Nintendo att nappa på idén på 1990-talet. Han har sedan varit med och tagit fram nya generationer av Pokémonspelen.

Använder GPS-teknik

"Hur lång tid tar det att skapa en succé över natten? För John Hanke tog det 20 år att skapa 'Pokémon Go'. Under dessa 20 år hade han en stor vision, men han visste inte vilken form det skulle få utan fokuserade i varje skede bara på nästa steg", skriver den amerikanske författaren och entreprenören Roger James Hamilton på Facebook.

Han beskriver hur Hanke skapade sitt första spel 1996 och sedan gradvis kom fram till dagens "Pokémon Go" med hjälp av GPS-teknik, satellitbilder och mobiltelefoni.

Hamilton skriver också att det tog Satoshi Tajiri 15 år från den ursprungliga idén till dess att det första Pokémonspelet blev verklighet 1996. Sedan dess har spelet dragit in 40 miljarder dollar och fortsätter att generera inkomster på två miljarder dollar varje år. Detta redan före det världsomspännande fenomenet "Pokémon Go" de senaste veckorna. Hans kreativitet har skapat stora vinster för Nintendo, spelkortsföretaget som övergick till att tillverka video- och tv-spel - och skapade klassiker som spelet "Super Mario" och konsolen Gameboy. Tajiri bidrog till att rädda företaget som hade stora problem med lönsamheten innan han kom in i bilden.

Tre tydliga mål

Själv förklarar John Hanke för Business Insider att hans företag Niantic drog stor nytta av erfarenheterna av sin tidigare succé, spelet "Ingress" som hade miljoner deltagare, när man utvecklade "Pokémon Go". Bland annat när det gäller att hitta lämpliga platser för Pokéstops, alltså de platser där man kan hitta Pokémonfigurer.

Han säger att han har tre mål med det nya spelet:

Motion. Att få spelarna att gå ut och röra på sig med nya Pokémonfynd som belöning.

Att se världen med nya ögon. De så kallade Pokéstops finns ofta på kulturellt och historiskt intressanta platser.

Bryta isen. Att ge folk anledning att tillbringa tid med varandra.

Aprilskämtet avgörande

En avgörande punkt i utvecklingen av "Pokémon Go" var det så kallade aprilskämtet 2014. Den första april det året släppte Google Maps filmen "Pokémon Challenger" som i stora drag presenterade det som två år senare skulle bli "Pokémon Go". Men det var inget skämt, det var en testballong. Företaget ville undersöka reaktionerna - och fick många positiva kommentarer från personer som gärna ville se ett sådant spel. Därefter fortsatte utvecklingen med än större energi och målmedvetenhet.

– Aprilskämtet var en riktig idé. De lanserade idén om att hitta Pokémon med hjälp av Google Maps. De planterade idén 2014, det var en typ av marknadsföring, säger Elin Häggberg, journalist och teknikbloggare.

– Spelet var otroligt efterlängtat när det kom. Personer i min ålder, jag är 26 år, har nostalgiska relationer till Pokémon. Drömmen var: Tänk om Pokémon kunde finnas i verkligheten! Och nu blev det verklighet.

– Först i mars i år började Nintendo släppa spel för mobiler. Tidigare ville de bara sälja sina egna konsoler. Det gör att spelet blir så stort, alla har ju mobil. Och det är stort att Google är med, säger hon.

Tekniken funnits i flera år

Elin Häggberg förklarar att framgången för "Pokémon Go" också beror på att det redan finns flera generationer Pokémonanvändare - och att det därför har blivit ett spel för hela familjen. Tekniken "augmented reality" har funnits i flera år, men "Pokémon Go" är det första riktigt stora och påkostade mobilspelet som använder tekniken och som dessutom är gratis, säger hon.

Samtidigt får det nya spelet enorm publicitet över hela världen. Det beskrivs som ett socialt fenomen, allvarliga analytiker kallar det en ny världsreligion.

Går inte att ignorera

Plötsligt handlar alla nyhetsrubriker om "Pokémon Go", vilket också bidrar till marknadsföring och spridning. Säkerhetsvakter avvisade Pokémonjägare vid kungliga slottet Solliden. En tonåring hittade en död kropp när hon letade efter Pokémon i vatten. En man förhindrade en våldtäkt när han var ute på natten på Pokémonjakt. Efter en tragisk dödsolycka när kor trampade ihjäl en äldre man förklarade djurägaren att hans kor blivit oroliga av alla Pokémonletare som var ute i hagarna.

– Pokémon förvandlar hela världen till ett spel. Många skriver och analyserar. Det går inte att ignorera Pokémon för dem som analyserar samhället, säger Elin Häggberg.

– Det är svårt att kritisera Pokémon som man brukar kritisera all ny teknologi. Alltså att säga att man sitter inne med näsan i mobilen eller datorn. Men det är klart att det kan bli backlash, något slags moralpanik, som alltid när något blir stort, säger hon.