Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lever rika svenskar lyxliv i London

Den brittiska huvudstaden har blivit en populär bostadsort för välbärgade svenskar.

LONDON. Familjen Rausing flyttade till London redan på 1980-talet.

De har fått sällskap genom åren av en hel del rika svenskar.

Det märks om inte annat in Sunday Times årliga lista över de rikaste personerna i Storbritannien.

Där vimlar av namn som Larsson, Olsson och Persson.

Några rika svenskar som bor i London

Cristina Stenbeck

Jan Stenbecks äldsta dotter. Hon är född och uppvuxen i USA och bor sedan länge i London där hon leder Stenbeck- sfärens bolag Kinnevik.

Niklas Zennström

Var med och startade internettelefonibolaget Skype. En av de nya IT-miljardärerna som sökt sig till London. Driver även investmentbolaget Atomico och välgörenhetsorganisationen Zennström Philanthropies.

Tom Persson

H&M arvtagare. Son till Stefan Persson och bror till H&M vd:n Karl-Johan Persson.

Har bott länge i London och även pluggat film där. En av de rikaste i Storbritannien under 30 år.

Eva Hamrén-Larsson

Dotter till Lars-Erik Lundberg, grundare av L E Lundbergföretagen AB.

Bott i London sedan länge och engagerad i välgörenhet, bland annat i organisationen Hand in Hand.

Den drog onekligen ögonen åt sig. Bilen for långsamt fram utanför Harrods nyligen och parkerade precis utanför varuhuset.

En guldfärgad Ferrari 48 Spider. Den brittiska registreringsskylten sa F1 IRAK.

Det är den där säsongen igen. Då lyxbilarna dyker upp vid det kända varuhuset i London-stadsdelen Knightsbridge. Guld är tydligen populärt, en guldfärgad Range Rover har gjort debut i år tillsammans med en samling vrålåk och en sexhjulig Mercedes G63, den största civila SUV:n som tillverkats.

De flesta av ägarna kommer från Gulfstaterna, från Saudiarabien, Qatar, Kuwait. De är här på årlig shopping.

En sak är säker. Det är garanterat ingen av Londons många rika svenskar som kör omkring i de här bilarna.

- Svenskarna låter inte en Bentley stå på tomgång på New Bond Street, det är troligare en rik arab, berättar Peder Lamm, antikexpert och före detta chefredaktör på magasinet Connoisseur och med god inblick i den svenska Londonsocietén.

- Svenskarna åker snarare en lyxutrustad Mini Cooper. Något som inte syns på utsidan. Jag har en kompis som har en vanlig svart Audi, men under huven sitter en Ferrari-motor!

Cristina Stenbeck Foto: Foto: Sven Lindwall Det är annars i kvarteren söder om Harrods, kring Sloane Square som många av de etablerade svenska rikemansfamiljerna bor. Ofta sedan många, många år.

Det är exempelvis här som Hans Rausing har sin bostad. Han har även köpt en ny fastighet - av den ryske oligarken Roman Abramovich - nere vid Themsen.

En affär som avslutades i december i fjol och som kostade honom motsvarande 350 miljoner kronor. London är som bekant inte billigt. Men om efternamnet är Rausing så går det.

- Många av svenskarna kring Sloane Square bor i sådana där eleganta hus med vitputsade fasader, men familjerna köpte ofta husen för flera decennier sedan, berättar Peder Lamm.

- Det var en god affär. Nu har de oljeschejker och rika fotbollsproffs till grannar. Lägenheterna kostar ofta flera hundra miljoner kronor om du skulle köpa dem i dag.

Peder Lamm skiljer på två kategorier rika svenskar i London. Dels de etablerade familjerna, som bott i London sedan länge. Familjer som just Rausings.

Sedan har vi de professionella, som ofta arbetar inom finansvärlden och London City. De har ofta en mycket hög lön, men omkostnaderna är också skyhöga.

Niklas Zennström Foto: Foto: Suvad Mrkonjic Många av dem bor i kvarteren kring svenska skolan i London, i västra delarna av staden, strax söder om Themsen.

- De har ofta sina barn där, och arbetar på banker etcetera. Ofta behöver bägge jobba för att få det att gå ihop. Du behöver ju en bra lön, om du ska betala en hyra på 70 000 kronor. Inget ovanligt i London, säger Peder Lamm.

Det råder ingen brist på svenskar i London. Det har länge varit en populär stad att bosätta sig, oavsett ålder eller inkomstklass.

- Många är bekväma med den brittiska kulturen och det är lätt att vara här, säger Petter Söderbäck på den svenska ambassaden i London.

- Det är lite svårt att beräkna hur många svenskar som bor här, men vi uppskattar att det finns mellan 60- och 70 000 svenskar i hela Storbritannien, och att en majoritet av dem, kanske 40 000 bor i London.

Alla av dem är förstås inte rika. Långt därifrån. Men det råder heller ingen brist på dem.

Det räcker med att kika på Sunday Times årliga lista över de 1 000 rikaste personerna i Storbritannien för att inse det. Och det bor många rika människor i det här landet.

De många medlemmarna i Tetra Pak-familjen Rausing kommer högt upp. Kirsten och Jörn - barn och arvtagare till Gad Rausing - återfinns till exempel på åttonde plats med en beräknad förmögenhet på 105 miljarder kronor.

Gads bror Hans Rausing kommer inte långt efter. En 12:e plats med 61 miljarder kronor.

Rausing med frun Delves Broughton Foto: Foto: David M. Benett Flera barn till andra svenskar som byggt upp stora förmögenheter finns också med listan. Cristina Stenbeck kommer på 259:e plats, Stefan Sten Olsson (Stena) ligger på 183:e och Tom Persson (H&M), 259 plats.

Men här finns också IT-miljardärer som slagit sig in på senare tid. Som Skypes grundare Niklas Zennström - 120:e plats med 10 miljarder kronor.

Gemensamt för de flesta är att de sällan syns i medierna eller ute i offentligheten.

- De rika svenskarna håller en mycket låg profil, säger Peder Lamm. Man kan glömma att få en intervju där. Det blir dörren i näsan.

- De är så in i helsike ängsliga. Det handlar dock inte om att de är rädda för att deras barn ska bli kidnappade eller så. De vill helt enkelt inte synas. Det är en hederssak att hålla en låg profil.

Ett ofrivilligt undantag är Hans Kristian Rausing. Hans drogmissbruk och hustrun Evas död sommaren 2012 blev förstasidesnyhet både i London och i Sverige. Men själv har han inte låtit sig intervjuas.

När han gifte om sig nu i juni med Julia Delves Broughton så lyckades paret hålla bröllopet så hemligt att det dröjde över en vecka innan Expressen kunde avslöja att det ägt rum. Alla brittiska tidningar - och de brukar ha koll - hade missat det.

Klanen Rausing är - enligt Peder Lamm - lite i en klass för sig själv. De håller sig också för sig själva. Många av de andra svenskarna umgås dock och träffas regelbundet.

- Jag skulle säga att det är 100 procent umgänge med andra svenskar och på den här nivån känner alla varandra. Det är ett litet svenskt getto. Det finns många svenska damer i Knightsbridge som ägnar mycket tid åt shopping och äter dyra sallader på fina restauranger.

- De umgås däremot inte mycket med den engelska societén. Även om de säkert skulle vilja. Men det är mycket svårt att ta sig in där. Det är väldigt sällan man blir hembjuden av en engelsman.

En som lyckats slå sig in är dock Erik Penser som bor på ett gods på den engelska landsbygden. Han ägnar sig också åt hästuppfödning, vilket ger en inträdesbiljett även till den hästtokiga brittiska aristokratin.

- Det skulle inte förvåna mig om han träffar Hertigen av Kent då och då, säger Peder Lamm. Erik Penser har ju bott här länge och är väldigt etablerad. Han har blivit en riktig godsherre.

Att London lockar är inte så konstigt. Språket är förstås en fördel, och staden är väldigt kosmopolitiskt.

Men Peder Lamm säger sig också ha märkt en annan trend de senaste åren.

- Det är många som valt att flytta hem igen, inte minst de äldre. Skattereglerna har gjort hemflytt lättare och det är väl så att många söker sig hemåt när de blir äldre.

Så borta bra, men hemma bäst. Gäller tydligen även de svenska London-miljonärerna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!