Peter Grembäck med hustrun Emma och dottern Lisa. Foto: Hampus LundgrenPeter Grembäck med hustrun Emma och dottern Lisa. Foto: Hampus Lundgren
Peter Grembäck med hustrun Emma och dottern Lisa. Foto: Hampus Lundgren
KYRKANS KÖR. Kyrkan i Knutby har lagt oräkneliga timmar på att prata om vad som hände för tio år sedan. Här är det körövning på schemat i den nya församlingslokalen. Foto: Hampus LundgrenKYRKANS KÖR. Kyrkan i Knutby har lagt oräkneliga timmar på att prata om vad som hände för tio år sedan. Här är det körövning på schemat i den nya församlingslokalen. Foto: Hampus Lundgren
KYRKANS KÖR. Kyrkan i Knutby har lagt oräkneliga timmar på att prata om vad som hände för tio år sedan. Här är det körövning på schemat i den nya församlingslokalen. Foto: Hampus Lundgren
OMMÅLAT: Helge Fossmos grå villa har blivit röd, i övrigt ser den på utsidan likadan ut som för tio år sedan. Huset ägs numera av Urban Fält, en av pastorerna i församlingen. Foto: Hampus LundgrenOMMÅLAT: Helge Fossmos grå villa har blivit röd, i övrigt ser den på utsidan likadan ut som för tio år sedan. Huset ägs numera av Urban Fält, en av pastorerna i församlingen. Foto: Hampus Lundgren
OMMÅLAT: Helge Fossmos grå villa har blivit röd, i övrigt ser den på utsidan likadan ut som för tio år sedan. Huset ägs numera av Urban Fält, en av pastorerna i församlingen.  Foto: Hampus Lundgren
Helge Fossmo. Foto: Jan DüsingHelge Fossmo. Foto: Jan Düsing
Helge Fossmo. Foto: Jan Düsing
Sara Svensson. Foto: Christian ÖrnbergSara Svensson. Foto: Christian Örnberg
Sara Svensson. Foto: Christian Örnberg
Daniel Linde. Foto: Roger VikströmDaniel Linde. Foto: Roger Vikström
Daniel Linde. Foto: Roger Vikström
Kim Wincent. Foto: Roger VikströmKim Wincent. Foto: Roger Vikström
Kim Wincent. Foto: Roger Vikström
Patrik Waldau. Foto: Christian ÖrnbergPatrik Waldau. Foto: Christian Örnberg
Patrik Waldau. Foto: Christian Örnberg
Åsa Waldau. Foto: Cornelia NordströmÅsa Waldau. Foto: Cornelia Nordström
Åsa Waldau. Foto: Cornelia Nordström

Så lever de inblandade i Knutbydramat i dag

Publicerad

KNUTBY. För tio år sedan satte ett mord och ett mordförsök Knutby på världskartan.

Sen dess har Åsa Waldau, känd som "Kristi brud", slutat att gå i kyrkan. Och Helge Fossmos grå villa är numera rödmålad.

– Vi tog en motorsåg och sågade bort hela Helges sovrum, säger pastor Peter Gembäck, 40.

Så lever de inblandade i Knutbydramat i dag

Endast månen lyser upp det mörka landskapet. Klockan har passerat 19.00 och från scenen i Knutbyförsamlingens lokal strömmar både ljusa och mörka röster. Det är övning med kören.

Anna Alexandersson, 44, svänger sin taktpinne, tar tag i mikrofonen och prisar Gud med klangfull sång. Kören stampar i takt, vaggar från sida till sida, och någon sträcker händerna mot himlen. Från keyboarden leder Annas man Magnus församlingens band.

– Den här sången är som en predikan. Du undrar varför Åsa Waldau är så stor, så älskad: Åsa kan hålla en predikan genom att sjunga en sång, säger Anna.

Kören sjunger:

"Sången från himlen fyller våra hjärtan igen. Och vi känner återigen kärleken som förändrade våra liv..."

Åsa är Åsa Waldau, 48, Annas syster. Pastorn som blev världsberömd som "Kristi brud" efter morddramat i Knutby 2004. Ett drama om sex, otrohet, en sektliknande livsstil, mord och mordförsök som vände upp och ner på hela samhället.

Konsten hänger på väggarna

Nu, tio år senare har Åsa Waldau dragit sig tillbaka från både offentligheten och kyrkan. Men hennes närvaro är fortfarande påtaglig i församlingslokalen. Åsas konst hänger på väggarna. En hylla i hallen är tapetserad med fotografier föreställande henne, och i en glasmonter finns böcker och cd-skivor signerade av Åsa till försäljning.

"I love you" har någon skrivit med en tuschpenna på en affisch av Åsa. Och målat dit ett litet rött hjärta.

Vi har kört förbi åkrar, hästgårdar, hus med röda tak. En korsning med en Ica-butik, en krog och en gammal kyrka från 1200-talet. Detta är Knutby centrum. Det är stjärnklart när vi svänger av från huvudvägen och in på en grusväg. Höga granar kastar sina skuggor över gården med en stor gammal trävilla. Det är här som pastor Peter Gembäck, 40, hans hustru Emma, 37, och barnen Lisa, 3, och Gustav, 8, bor.

I huset bor också Jonathan Waldenvik, Sara Svenssons exmake, hans nya fru och deras barn.

Pastor Peter Gembäck är lång och välklädd. Den stora hallen är full av skor, kappor, stövlar och lådor. Huset är fortfarande under renovering och allt är långtifrån klart. Pastorn är snickare med egen firma, och sköter renoveringen själv.

På en pall vid köksbänken ligger familjens stora, svarta bibel. På väggarna hänger flera färgstarka målningar signerade Åsa Waldau.

Medan Emma förbereder dagens sena middag sitter Peter vid köksbordet och berättar om när han träffade Åsa Waldau för första gången som 19-åring, på en skidsemester i Norge.

Han hade vuxit upp i en liten frikyrka i Falköping. När han hörde den åtta år äldre Åsa prata om Gud föll allt på plats.

Peter beskriver det som om skygglapparna föll bort, att mötet med Åsa påverkade hans syn på hur Gud är. Han säger att det var Gud som förde honom till Knutby fem år senare, i februari 1997.

”Det fanns en vibe här, en glädje, en kärlek”

När han kom till Knutby träffade Peter andra unga människor, som liksom honom sökte efter en tro som inte begränsade sig till att gå i kyrkan på söndagar, utan som omfattade hela veckan, en livsstil som gick ut på medkänsla med andra och hela Bibelns budskap.

– Det fanns en vibe här, en glädje, en kärlek. Allt det som Gud innebär för mig, säger Peter Gembäck.

– Många som kom hit hade en livskris, och vi såg hur de förändrades. De började leva och skratta igen.

Samma år flyttade också Helge Fossmo, hans fru Heléne och deras barn till Knutby.

Peter kände honom sedan tidigare, Helge hade varit hans bibellärare och ungdomspastor.

De två pastorerna Helge och Åsa blev viktiga för kyrkans kommande arbete och en speciell tid inleddes i den lilla församlingen. Peter beskriver den som "spännande" och "expansiv". De vände ut och in på sin tro för att ta reda på hur olika etablerade sanningar i den kristna läran egentligen hängde samman.

– Vi vred och vände på allt. Och det vi bland annat fann var att vi med säkerhet kunde säga att ingen kyrka är "Kristi brud", som mer traditionell kristendom kan uppfatta det, säger Peter.

Han betonar att ingen i församlingen uppfattat Åsa som "Kristi brud", utan menar att det är ett missförstånd och ett epitet som hon har fått först i efterhand.

Åsa och Helge blev som pastorer ett riktigt radarpar. Han kunde Bibeln och hon hade en personlig styrka och kärleksfokus som lockade många sökare.

År 2000, inte ens ett år efter det att hans första hustru Heléne hittats död i badkaret gifte Helge Fossmo om sig med Alexandra, Åsa Waldaus lillasyster. Men det dröjde inte länge innan han också inledde en relation vid sidan av med barnflickan Sara Svensson, som tog hand om parets barn.

Sommaren och hösten 2001 kämpade Helge Fossmo med religiösa grubblerier och Sara flyttade in i paret Fossmos sovrum för att ta hand om honom.

Arrangemanget accepterades av församlingen på grund av Fossmos andliga strid. Ingen misstänkte att de båda i hemlighet hade en sexuell relation.

Sara Svensson var övertygad om att det var Guds vilja att hon skulle bli Fossmos nästa hustru. Men när de berättade det för Åsa och Patrik Waldau föll det inte i god jord. Sara sågs i stället som en fresterska, som hade skickats av djävulen.

Helge Fossmo hade också nattliga möten med grannfrun.

Den 9 januari 2004 hade paret Gembäck middagsbjudning. Helge Fossmo och några andra från församlingen var gäster. Det var en trevlig kväll, där Fossmo till allas förvåning drack mindre än vanligt och bröt upp tidigt.

På morgonen den 10 januari 2004, när paret Gembäck vaknade till ett landskap täckt av snö, började mardrömmen.

I veckor cirkulerade en helikopter över den lilla byn. Journalister från hela världen invaderade samhället. Det fanns kameror och mikrofoner överallt.

– Den första månaden var hysterisk . Allt kretsade kring frågan "vad händer?" Vi skulle hantera ett mord, ett mordförsök, våra egna känslor och alla frågor som kom till oss från andra församlingar, säger Peter Genbäck.

Kyrkan i Knutby har lagt oräkneliga timmar på att prata om vad som hände och försöka förstå. De har gråtit och lidit.

– Nu tänker jag: "Varför upptäckte vi ingenting?", "Varför sa vi inte i från?". Samtidigt så hände det så mycket vid den tiden. Det var så mycket fokus på Helge.

– Jag tror faktiskt inte att jag hade lyckats avslöja liknande saker i dag heller, med all den kunskap jag har i dag, säger Peter Gembäck.

En stor förlust för församlingen är att Åsa Waldau har dragit sig tillbaka. Hon kommer inte längre på gudstjänsterna, och är aldrig i församlingshemmet.

– Vår kyrka inte är uppbyggd kring tron på Åsa, utan kring tron på Gud. Men det är klart: Det är en stor skillnad för oss nu när hon inte är med.

Husen ligger på rad utmed den smala byvägen i Gränsta. Fossmos hus är numera rött i stället för grått. Men i övrigt ser det likadant ut utvändigt som det gjorde för tio år sedan. Invändigt däremot har det förändrats totalt. Huset ägs numera av Urban Fält, en av tre pastorer i församlingen.

Peter Gembäck säger att när de kom in i huset för första gången efter mordet så kände alla att "här kan vi inte vara":

– Vi tog en motorsåg och sågade bort hela Helges sovrum. I dag är det i stället högt i tak där sovrummet låg. Vi gjorde om köket och totalrenoverade hela huset.

En kort promenad från raden av hus ligger Knutby Filadelfias nya församlingshem, som invigdes med en fest för två år sedan. Nu är det här församlingen samlas för sång, bön och gemenskap.

Pastorn är nöjd med resultatet. Det nya församlingshemmet är rymligt och har stora, höga fönster. Församlingshemmet drivs som ett företag som Peter Gembäck äger tillsammans med Sara Svenssons exman Jonathan Waldenvik.

En smal stig från församlingshusets huvudentré leder till en länga med röda hus som ligger på en gammal bondgård. Här finns kyrkans andra stora gemensamma projekt efter mordet: Gränsta spa, som öppnades 2005. Det har tio enkelt inredda rum med begagnade möbler från Ikea. Där finns en bastu och duschar.

Under parollen "Människa till Människa" erbjuder kvinnor i församlingen behandlingar som massage, manikyr och hårvård för kvinnliga gäster. Män i kyrkan erbjuder samma behandlingar för manliga gäster.

En av dem som förlorat jobbet till följd av mordet är musikläraren Anna Alexandersson, Åsa Waldaus lillasyster och Alexandras storasyster.

Hennes liv rasade samman fullständigt efter den 10 januari 2004.

Nu kommer hon inrusandes i församlingslokalerna efter en lång dags arbete på en skola i Uppsala.

– Vi påverkades alla av det som hände, särskilt mina systrar. Min lillasyster blev mördad och min storasyster hängdes ut efteråt. Jag förlorade mitt jobb. Det har varit väldigt många svåra år att ta sig i genom.

Vi sitter vid ett konferensbord i församlingshemmet. Snart ska Anna Alexandersson hålla i körövningen. Vi hör skratt och prat från körmedlemmarna som kommer in genom ytterdörren.

– Vi trodde att vi levde i något positivt, med människor som vi litade på. Så var det plötsligt något helt annat. Det har tagit tid att förstå det.

Hon tar ett djupt andetag. Saknaden efter hennes lillasyster är fortfarande stor.

– Alexandra finns där varje dag, i tankarna. Smärtan finns alltid där, saknaden är lika smärtsam. Men jag vet att jag kommer träffa henne igen. Jag ser ljust på framtiden. Vi har nått botten, och nu kan det bara bli bättre.

Trots att hon har haft, och fortfarande har, det tufft, lyfter hon fram Åsas situation.

– Åsa har fortfarande inte ett normalt liv, hon kan inte handla i butiken här i Knutby. Om hon går på en gata, var som helst i Sverige, så känner folk igen henne. Så vi reser mycket utomlands och där har vi det bra tillsammans, säger Anna Alexandersson

För tre år gick hon till en psykolog. Han gav Anna två alternativ: hon kunde gå upp varje dag, klä på och gå in i en ny dag. Eller så kunde hon ligga i sängen. Hon valde det förra.

– Jag har familj och barn och ett ansvar att leva. Jag bär på en tung börda, men har valt att fortsätta även om det har varit många tårar. Vi i församlingen var tvungna att granska oss själva. Vad var fel? Vi gick igenom det tillsammans.

En längre version av reportaget har tidigare publicerats i den norska tidningen Dagbladets helgbilaga Magasinet

 

Bjørg Aftret

baf@dagbladet.no

 

Vigdis Alver

vigdis.alver@dagbladet.no

 

Läs Malin Roos intervju med Åsa Waldau här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag