VÄRLDSNYHET. Kulturministerns skärande i en tårta som var utformad som en svart naken kvinna spreds snabbt över världen. Foto: Kristofer Sjögren
VÄRLDSNYHET. Kulturministerns skärande i en tårta som var utformad som en svart naken kvinna spreds snabbt över världen. Foto: Kristofer Sjögren

Så kunde en tårta bli en världsnyhet

Publicerad

Lena Liljeroth Adelsohn kommer i sista stund till utställningen som hon ska inviga.
Någon sätter en kniv i handen på henne och hon börjar skära i tårtan - som gråter och skriker.
Resten är redan konst- och konditorihistoria.

Foto: Kristofer Sjögren
Sveriges konst- och kulturelit är samlad vid auditoriet på plan 2 i Moderna museet i Stockholm. Det ska bli tårtkalas. Dels för att det är World Art Day, världskonstens dag, dels för att fira Konstnärernas riks­organisation (KRO) som fyller 75 år.

Klockan är 13.30 söndagen den 15 april och alla väntar på kulturminister Lena Liljeroth Adelsohn som ska dra i gång evenemanget. Hennes medhjälpare är redan på plats och de ringer efter ministern - som dyker upp exakt på utsatt tid.

Gästerna ska börja smaska på fem konstnärers specialdesignade tårtor. Kulturministern leds fram till starttårtan, som är utformad som en liggande naken svart kvinna, och anvisas var hon ska skära första biten: i skulpturens underliv.

- Det är väldigt varmt och obekvämt. Jag ligger i 45 minuter inne i tårtan och väntar innan ministern kommer. Jag försöker ligga helt stilla så att ingen ska se att jag är levande, säger Makode Linde, konstnären som tack vare sitt tårtkonstverk nu blivit känd över hela världen.

- När ministern kommer och introduceras, laddar jag upp. Jag har planerat att gråta och skrika under serveringen.

- Hon börjar skära. Jag skriker, bölar och gråter. Hon rycker till. Hon vet inte att tårtan är levande, säger han.

Alla åskådare hoppar till när tårtan plötsligt börjar skrika. Människorna blir illa berörda. Några fnissar nervöst, alla reagerar på olika sätt.

Det är helt enligt Makode Lindes planer. Han vill att gästerna ska servera sig själva tårta medan han gråter och ber om nåd. För att provocera. För att få människor att tänka över sina fördomar om svart identitet.

Men Lena Liljeroth Adelsohn finner sig snabbt. Och gör något som konstnären inte alls har väntat sig.

- Hon ser mig i ögonen, klappar mig på huvudet och frågar "Vill du kanske ha en bit tårta?". Hon visar empati, berättar Makode Linde.

- Efter snabbt övervägande väljer jag att äta. Jag faller ur rollen. Det ingår inte i planen att jag ska äta tårta själv.

- Om kultur­ministern för­söker mata en är det självmord som konstnär att inte ta vad som bjuds, säger han och skrattar.

Linde är mycket nöjd med sin tårta och all uppmärksamhet. Han förklarar att det handlar om performance-konst som ofta leder till interaktivitet mellan konstverket och betraktarna. Och det var helt oplanerat, säger han. Han fick veta att ministern skulle börja med hans tårta strax före öppnandet, medan han höll på att sminka sig.

Men hos andra lämnar den kontroversiella tårtan dålig smak i munnen. Afrosvenskarnas riksförbund säger att den var en rasistisk karikatyr av en naken svart kvinna - och kräver att kulturministern ska avgå för att hon deltog i ett "rasistiskt upptåg".

- Kulturministern visar bristande känsla för rasism och för människor som drabbas av den och mister sin värdighet. Inget har ändrats efter vårt möte med henne. Det är fortfarande rimligt att utkräva politiskt ansvar, att hon avgår, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för riksförbundet som är en organisation för människor med afrikansk bakgrund.

- Vi ser konstverket som ett symboliskt rasistiskt angrepp. Det är inte provokation utan spekulation, säger han.

Bilderna av den skrattande svenska ­ministern som skär tårtbitar ur en skulptur av en svart kvinna har spritts över hela världen. På Youtube har videon "Painful cake" (smärtsam tårta) haft mer än 800 000 tittare.

Ledande internationella medier uppmärksammar händelsen. Al Jazeera, Washington Post, Süddeutsche Zeitung, Guardian och BBC. "Svensk toppolitiker mitt i rasiststorm" och "Rasistisk tårtskandal", lyder ett par rubriker.

Daily Mail i Storbritannien fick 206 läsarkommentarer på sin artikel - reaktionerna spänner från "Herregud, det är bara en tårta" till "Hur kan någon inte inse hur dumt och vidrigt det här är?".

Kritiken lät inte vänta på sig.

European Network Against Racism (ENAR) har nu skrivit ett brev till Fredrik Reinfeldt där de fördömer kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths agerande.

"ENAR uppmanar er att ta ansvar och offentligt fördöma sådana rasistiska incidenter", skriver ordföranden Chibo Onyeji.

Ministern själv är överrumplad av reaktionerna:

- Jag visste ingenting, mer än att det skulle finnas en tårta på plats och att jag skulle skära en bit ur den. Lurad, ja. Eller åtminstone överraskad, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

"Själva avsikten med konstverket - och Makode Lindes konstnärskap - är att genom provokation utmana den historiska bilden av rasism, övergrepp och förtryck. Även om konstverkets symbolik är avskyvärd är det därför olyckligt och djupt beklagligt att framförandet av somliga kommit att tolkas som ett uttryck för rasism. Den konstnärliga avsikten var precis den motsatta", skriver kulturministern i en debattartikel i Aftonbladet.

Pontus Raud är ordförande i svenska sektionen av International Association of Art (IAA), internationella konstförbundet, som arrangerade tårtkalaset. Han förnekar bestämt att man hade planerat att lura kulturministern.

- Vi skickade henne en inbjudan. Museet öppnade klockan tio som vanligt. Vårt program startade 13 med kaffe och tårta, 13.30 skulle vi börja äta de designade tårtorna, säger Pontus Raud.

- Hon kom precis på utsatt klockslag. Jag bad henne öppna med att skära upp ­Makodes tårta. Men det som hände var helt oförberett.

- Visst fanns en idé om att det skulle bli ett starkt verk. En tårta som kliver in i konstvärlden och skapar provokation. Men vi trodde aldrig att det skulle få ett sådant genomslag, säger han.

Raud tycker att evenemanget blev lyckat och att det skapade debatt om viktiga ämnen som rasism, fördomar, censur och yttrandefrihet.

- Tårtan är uppäten men konstverket lever vidare i form av alla reaktioner, tankar och diskussioner. De är en del av Makodes performance precis som kulturministern, vare sig hon vill eller inte, säger han.

Moderna museet understryker att KRO och IAA arrangerade den omsusade tårtutställningen. Museet bidrog bara med "att kostnadsfritt upplåta sina lokaler".

Museichefen Daniel Birnbaum säger att han förstår om människor blir upprörda av bilderna, "särskilt när de tas ur sitt sammanhang". Han berättar att utländska kolleger hör av sig och säger att det är viktigt att museet inte censurerar konstnärer.

- Även ett konstverk kan vara rasistiskt. Jag är dock övertygad om att Makode Lindes ambition var att skapa ett antirasistiskt verk. KRO:s och konstnärens uttalade intention var att belysa och diskutera dagens rasism, inte att förstärka den, säger Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet.

- Moderna museet vill också i framtiden vara den självklara platsen för diskussioner där konsten och konstnärer lyfter angelägna frågor i vårt samhälle, säger han.

För den kontroversielle tårtkonstnären kan uppståndelsen bli det stora lyftet.

- Nu får jag väldigt många förfrågningar om föreläsningar och utställningar i Europa och USA. Det är väldigt positivt om folk får upp ögonen för ens konstnärskap och fler vill köpa min konst, säger Makode Linde.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag