Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så har bloggarna fått makt i modeindustrin

FÖRSTA RADEN. Modebloggare har med sina laptops tagit plats längst fram på de stora modevisningarna. Deras bloggar är en viktig kanal för modeföretagen.

När Marc Jacobs döpte en väska efter en excentrisk filippinsk bloggare vid namn Bryan Boy blev det stor uppståndelse. 

Nu sitter bloggaren på främsta raden när Prada visar sin vårkollektion i Milano och filmar visningen som han lägger ut på nätet direkt. 

Bloggarna har de senaste åren blivit en stor maktfaktor inom modevärlden. 

Men redan nu anas en motreaktion.

Martina Bonnier på Damernas Värld.
Foto: Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Både på svenska och internationella modeveckor sitter modebloggare på första raden med varsin laptop i knät. De har ofta hunnit recensera visningen och lägga upp bilder på bloggen innan den sista modellen lämnat catwalken. Vid den tidpunkten dröjer det fortfarande månader innan tidningsredaktörerna publicerar samma bilder i tidningen.

 Dessutom väljer många modehus att streama sina visningar via stora modesajter vilket gör det möjligt för vem som helst att se visningarna i realtid.

 Det som förr var förbehållet några utvalda få celebriteter: att sitta på första raden på de stora modehusens modevisningar, kan alltså numera vem som helst ha tillgång till.

 Lotta Ahlvar som är VD för svenska moderådet konstaterar att trenden är global:

 - Det här är något vi ser över hela världen. Bloggare och kändisar sitter på första raden i betydligt större utsträckning än tidigare vilket medför en större tillgänglighet för den stora massan. Är man modeintresserad idag så är det väldigt enkelt att ta del av en visning från en annan del av världen.

 Alla har dock inte välkomnat  bloggarna med öppna armar. Natalie  Hartley är moderedaktör på brittiska tidningen In Style:

 - När det först startade tror jag att det fanns en viss irritation i branschen. Redaktörerna visste inte var bloggarna kom från, men helt plötsligt var de bara där och hittade ett helt nytt sätt att nå ut med information.

 - Att modebloggarna har blivit så inflytelserika beror delvis på att de inte är beroende av annonsörer och kan vara mer ärliga. De behöver inte behaga någon. Det har helt klart förändrat branschen, men på ett bra sätt, säger Natalie Hartley till Expressen.

 Men även om inte alla bloggare är självständiga modeprofiler så har de blivit viktiga för aktörerna i branschen.

- Nu är alla bundna till bloggar,  oavsett om du är designer, jobbar på magasin eller tidning. Det är bara ett annat verktyg att jobba med, säger Natalie Hartley.

 Den nya medietekniken i kombination med ökat internetanvändande har breddat folkets tillgänglighet till nyheter i allmänhet och till moderapportering i synnerhet. Antalet modebloggar har ökat explosionsartat, inte minst i Sverige som är ett av världens absolut bloggtätaste land. Modebloggarna tillhör de mest lästa.

 I och med bloggrapporteringen har modeanalyserna blivit mer subjektiva. Allt fler unga följer i dag en eller flera favoritbloggare som ur sitt eget perspektiv ger trendrapporter och analyser. Allt större vikt läggs vid att nå ut via personlig kommunikation och de flesta större tidningar har idag en modeprofil som ska få läsarna intresserade genom att kunna relatera till profilen som individ. Modebloggaren Elin Kling driver Sveriges största modeblogg, med cirka 200 000  besökare i veckan enligt Bloggtoppen.se. Hon tror att det personliga är nyckeln.

- Bloggare skriver mer lättsamt och personligt än traditionell press och jag tror att många läsare eftersöker personliga vinklingar att relatera till och inspireras av, säger Elin Kling.

 Hon har själv bloggat om mode från första raden på modevisningar de senaste veckorna och menar att bloggare har blivit en del av den nya populärkulturen.

 -  I dag har inte modeskaparna något annat val, de måste bjuda in bloggarna eftersom det är det viktigaste mediet att synas i i dag och om man vill nå ut brett så är det vägen att gå.

 En av Elins Klings läsare är Jenny Steiser, 21, som utan omsvep erkänner att hon ibland går och köper ett likadant plagg som favoritbloggaren har visat på bloggen. Hon tycker inte att moderapporteringen på nätet gör att modevärlden förlorar sin exklusivitet.

 - För mig är det är enbart positivt eftersom jag nu har möjlighet att bli en del av den världen. Jag följer fem till sju modebloggar regelbundet och det har blivit roligare att läsa om mode nu eftersom det inte är lika svåråtkomligt, säger Jenny Steiser.

 Damernas Världs modechef Martina Bonnier tycker att det är viktigt att skilja på de personliga bloggarna och den traditionella rapporteringen  i modemagasin:

 - Modejournalistik går ut på objektivitet och vi har en rapporteringsplikt vilket innebär att vi talar om vad som händer i modevärlden oavsett vad vi själva tycker om det. Bloggarna baserar sina rapporter på egna åsikter. Dessutom kan bloggare välja att inte gå på vissa visningar och då rapporteras det inte alls från dem, en möjlighet vi inte har.

 Många modeskapare ser positiva konsekvenser av den nya typen av rapportering.

 Burberry chefsdesigner Christopher Bailey säger till Expressen att han välkomnar modebloggarnas ökade inflytande och ser dem som ett viktigt element i branschen och en del av utvecklingen.

 -  Jag tycker att digital teknik förändrar sättet vi shoppar på och sättet vi skaffar oss inspiration. Det finns en hel del skrämselpropaganda att det traditionella köpbeteendet eller den traditionella modejournalistiken är i fara men jag tror inte att det förändrar något egentligen, det är bara ytterligare ett lager som tillför något till branschen och inget som ersätter något annat, säger Christopher Bailey.

 Systrarna Elvestedt som ligger bakom det svenska märket Minimarket tycker att de nya sätten att nå fram till kunderna är bra.

 - De som tidigare var unga och oerfarna bloggare har skaffat sig kunskap och många av dem är lika intressanta som duktiga journalister. Även mer ytliga bloggare som "bara" tipsar om olika plagg och accessoarer är viktiga eftersom de driver på försäljningen väldigt bra. Fast även om vissa blogg-favoriter säljer slut är det nog att överdriva att säga att hela omsättningen  i stort påverkas, menar de.

Så är dörren till första raden för alltid öppen nu?

 Nej, faktum är att det redan har kommit tecken på försök att låsa in visningarna igen.

 - Tom Ford arrangerade ett exklusivt event med få inbjudna när han visade sin första damkollektion på modeveckan i New York för några veckor sedan, berättar moderådets vd Lotta Ahlvar.

 Gästerna fick skriva på kontrakt att inga bilder fick publiceras förrän  i januari då kläderna släpps  i butik. Endast en fotograf var tillåten på eventet och denne jobbade för Tom Ford själv. Eftersom inga bloggare var inbjudna och inga bilder fanns att visa resulterade det i att färre bloggade om kollektionen. Däremot fick Tom Ford mycket publicitet hos de etablerade modesajterna där man skrev både om kollektionen och om det faktum att han valde att göra ett så pass slutet event.

 Till Brittiska Vogue säger Tom Ford att han skyr modets omedelbarhet.

- Jag har inget behov av den här omedelbarheten. Jag tycker faktiskt att den är dålig, säger Tom Ford.


Hans förklaring handlar dock inte i första hand om exklusivitet, utan om att kläderna han visar också ska sälja.

 - Som det fungerar nu så visas kläderna och inom en timme finns de online så hela världen kan se dem. När de väl kommer ut i butik sex månader senare har kunden tröttnat på kläderna. De blir alltså överexponerade och förlorar sitt nyhetsvärde, säger Tom Ford.

 Modechefen på Damernas värld, Martina Bonnier, tror att flera andra kommer att följa Fords exempel:

 - När det stängda rummet försvinner och blir offentligt så försvinner även det exklusiva. När något slår mycket åt ena hållet, som det nu gjort med tillgängligheten som bloggarna för med sig, så kommer det oftast en motreaktion.