Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hamnade Maddes svärmor i finrummen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Chris O'Neill, prinsessan Madeleine och Eva Maria O'Neill.
Foto: Scanpix

En färgstark och levnadsglad kvinna tar plats i den allra närmaste kretsen kring kungafamiljen.

Eva Maria O'Neill är ett internationellt societetslejon, lika hemmastadd i börds- som i börsaristokratin.

Om några veckor blir hon svärmor till prinsessan Madeleine - och hamnar därmed i absoluta toppen av världens jetset.

Vägen dit har varit lång och klättringen mödosam, enligt internationella medier.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via iTunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

Kungaparet, som just nu är i USA på officiellt besök, åt i tisdags middag i New York tillsammans med Eva Maria O'Neill, Chris och Madeleine för att diskutera de sista detaljerna inför bröllopet den 8 juni. Drottning Silvia har redan tidigare träffat Eva Maria O'Neill flera gånger och bjudit in henne i officiella sammanhang för att visa att hon erkänns som en blivande medlem av kungafamiljen.

- Drottningen mötte Chris mamma redan när paret hade varit tillsammans ett par månader. Långt före förlovningen. Det ska jämföras med att kungaparet träffade Daniel Westlings föräldrar Ewa och Olle första gången vid förlovningsmiddagen på Slottet, säger Expressens hovreporter Johan T Lindwall.

Prinsessan Madeleine och finansmannen Chris O'Neill gjorde debut som par i internationella jetset-kretsar för snart två år sedan. Det skedde i regi av Chris mamma, Eva Maria O'Neill, under den exklusiva Amadeus-helgen - ett musikaliskt evenemang för speciellt inbjudna gäster som hon varje sommar arrangerar inom ramen för de berömda festspelen i österrikiska Salzburg.

Det var en triumf för den viljestarka mångmiljonärskan och musikmecenaten att kunna visa upp det unga paret för den församlade noblessen. Och detta i sitt hemland Österrike, där Eva Maria Walter föddes mitt under brinnande världskrig 1940.

Hon har gift bort två döttrar med adliga män och har enligt medierna alltid haft en dragning till högadeln. Hon uppges till och med ha haft ett förhållande med Englands prins Charles. Men att kunna presentera sin son som blivande gemål till en riktig prinsessa var ju en trofé utan like för den ambitiösa modern.

Under helgen i Salzburg kunde Madeleine och Chris lyssna till en konsert med Wien-filharmonikerna och äta middag med klingande namn från den tysk-österrikiska historien som Bismarck, Habsburg, Thurn und Taxis och Sayn-Wittgenstein-Sayn. Där fanns arvtagare i bildynastier som Opel och Porsche, prinsessan Khaliya Aga Khan och en rad andra celebriteter.

Det var en vanlig dag på jobbet för Eva Maria O'Neill. Hennes Amadeus-weekend är ett måste för kontinentens societet.

- Fru O'Neill har ett otroligt nätverk av människor som hon får hit. Det är verkligen ingen enkel uppgift, sade Joseph Bartning, ledare för Salzburgfestivalens stödsällskap i USA, till Expressen tidigare.

Han och andra i hennes närhet beskriver henne som ett socialt geni.

Svenska hovet skriver på sin hemsida att hon "är engagerad i ett antal välgörenhetsorganisationer med särskilt fokus kring det kulturella bevarandet av Salzburg, Österrike". Men den kortfattade presentationen täcker inte in hela vidden av den snart ingifta släktingens personlighet.

Eva Maria O'Neill, 72, har varit gift fyra gånger med förmögna män. Hon har flotta bostäder på Manhattan i New York, i Belgravia i London, i Palm Beach i Florida och ett praktfullt slott i österrikiska Kärnten. Hon för ett synnerligen aktivt socialt liv och figurerar regelbundet i kändispressens rapporter.

Den ledande tyske kändiskrönikören Michael Graeter beskriver henne så här:

"En attraktiv dam med mycket samtidshistoria."

En av Eva Maria O'Neills bästa vänner är tjeckiskfödda Ivana Trump, tidigare gift med den amerikanske mångmiljardären och byggherren Donald Trump.

"Societetslejonet Eva O'Neill jämförs ofta med Ivana Trump på grund av sitt utseende och sina lönsamma skilsmässor", skriver New York Post.

De båda blonda kvinnorna umgås flitigt och det var Eva O'Neill som introducerade sin väninna i den europeiska societeten, något som uppmärksammades i pressen redan för snart 25 år sedan. New York Magazine skriver 1990 att Ivana Trump "hela tiden fotograferades tillsammans med sin vän Eva O'Neill, en österrikiska som varit gift tre gånger och flyttade till Eaton Square i London efter sin skilsmässa från en cementmagnat i Florida nyligen".

"Vänner säger att Ivana drogs till O'Neill i år på grund av de delar erfarenheten av ett sprucket äktenskap. Men andra ser det som en pardans av sociala ambitioner. Rätt eller fel, O'Neill ses som Ivanas sociala fixare", skriver New York Magazine.

Eva O'Neill förnekar i samma artikel att hon skulle umgås med den stormrika Ivana Trump av ekonomiska skäl.

- Jag är glad att kunna erbjuda gästfrihet. Pengar är inte skälet. Det är vänskap. Här kan hon få vara privat ... Jag är bara en frånskild trebarnsmamma. Jag bor i Europa sedan länge, jag behöver inte klättra socialt. Jag är inte reseledare. Jag har aldrig ringt någon för Ivanas skull, säger hon till tidningen

Internationella medier har följt henne i decennier. De rapporterar om hennes bröllop, skilsmässor och under senare år framför allt om Amadeus-helgen.

Den unga österrikiskan Eva Maria Walter gifte sig första gången med en tysk affärsman, Walter Schoeller. Han var dessutom Indonesiens hederskonsul i München. Det gav inte diplomatstatus, men möjlighet att sätta upp en konsulatsskylt på husväggen vid kontoret - och därmed några prestigepoäng i den bayerska borgerligheten.

Efter skilsmässan från Schoeller följde ytterligare tre äktenskap med rika och framgångsrika män. De nya relationerna förde henne till New York, London och Florida - och hon utvidgade stadigt sitt internationella sociala kontaktnät även om hon alltjämt har en särskild förkärlek för den tyska och österrikiska adeln.

Man nummer två blev affärsmannen Hermann Loeb i New York, som i medierna kallas omväxlande "cementmagnat" och "bygglejon".

Tredje man på listan var den amerikanske bankmannen Paul O'Neill, Chris pappa. De flyttade till London och bosatte sig på en av de bästa adresserna i stadsdelen Belgravia.

Efter den skilsmässan gifte hon sig för fjärde gången, nu med James Elliot Steward, bosatt i Florida.

Alla hennes tre barn uppfyller mammans sociala ambitioner. De båda döttrarna, Chris halvsystrar, har gift sig med europeiska adelsmän. Och nu gifter sonen in sig i det svenska kungahuset.

Den tyska adelsexperten Jürgen Worlitz säger till tyska tv-bolaget ARD:s kändisprogram Brisant att Eva Maria O'Neill "sägs ha varit en förförerska som alltid haft en dragning till högadeln".

Dottern från det första äktenskapet, Tatiana, är gift med den engelske godsägaren John Henry D'Abo som tillhör en adlig jordägande familj. Deras pampiga gods ligger nära Cambridge.

Andra dottern, Natascha, är gift med den österrikiske greven Ernst von Abensperg und Traun. Tidigare var hon moderedaktör på den engelska prestigetidskriften Tatler.

De båda döttrarna tillhör den krets som ofta dyker upp på mammans Amadeus-helg i Salzburg på somrarna. Det evenemanget är Eva Maria O'Neills stora projekt och hon är den drivande kraften tillsammans med den amerikanske miljardären Donald Kahn, en vän som hon ofta syns tillsammans med.

Hon drog i gång denna exklusiva musik-weekend för tio år sedan - och fick en rivstart när självaste prins Charles och hans Camilla dök upp på invigningen. Många undrade hur hon lyckades få Charles att komma till detta kulturella evenemang. Londontidningarna visste snart att berätta att hon hade goda kontakter med kronprinsen sedan tidigare.

De båda inledde, enligt Daily Mail, ett förhållande på 1980-talet när Charles äktenskap med prinsessan Diana började knaka i fogarna. Tidningen skriver att det startade när de möttes på en polomatch 1986. Och enligt samma tidning höll Diana en gång på att ta dem på bar gärning när hon plötsligt kom in i omklädningsrummet på poloklubben i Windsor där de båda befann sig.

För ett tiotal år sedan rapporterades relationen mellan Charles och Eva O'Neill ha flammat upp igen, skriver Daily Mail. Det var i den vevan han kom till Amadeus-festivalen. Eva O'Neill ska ha välkomnat kronprinsen med en jättekram framför ögonen på den måttligt roade Camilla Parker Bowles, allt enligt tidningen. Efter mötet uppges Camilla ha krävt att prinsen skulle bryta all kontakt med den blonda tyskan.

- Camilla vet att Charles har stått Eva nära. Hon kände sig fullständigt förnedrad, sade en källa till Daily Mirror.

Mail on Sunday uppger till och med att det var det brittiska hovet som uppmuntrade Charles att ta upp kontakten med Eva O'Neill igen. Allt för att drottning Elizabeth skulle slippa Camilla i familjen.

Eva Maria O'Neill förklarade senare att hon bjöd in Charles för att hon "visste att han älskar klassisk musik".

"Hon känner Charles redan från sina tidigare rätt stormiga dagar. Därför var det lättare för henne än för någon annan att lyckas locka prinsen till Salzburg", skriver den tyske kändiskolumnisten Michael Graeter på sin sajt.

Men Eva Maria O'Neills kanske främsta bedrift var nog när hon och Elizabeth Taylor var rivaler om samma man - och hon gick segrande ut striden. Engelska tidningen Daily Mail beskriver hur det gick till när hon brädade den legendariska filmstjärnan, inte heller hon en duvunge när det gäller relationer till män.

Eva Maria O'Neill följde en gång med på en två veckor lång kryssning som en amerikansk affärsman ordnade för sina vänner, berättar en vän till henne för tidningen. Mannen hade ett seriöst förhållande till Elizabeth Taylor och deras relation verkade vara på väg mot äktenskap. Men Eva Maria O'Neill och mannen kom så bra överens att de var förlovade innan kryssningen var över - och sedan var vägen inte lång till bröllop.

O'Neills sociala nätverk

Walter Schoeller. Tysk affärsman som också har varit Indonesiens hederskonsul. Har varit gift med Eva Maria O'Neill.

Hermann Loeb. Var affärsman i New York och är den andra mannen som Chris O'Neills mamma gifte sig med.

Paul O'Neill. Amerikansk bankman och den tredje mannen som Eva Maria O'Neill gifte sig med. Är Chris O'Neills pappa, dog 2004.

James Elliot Steward. Är den fjärde mannen som Eva Maria O'Neill gifte sig med. Även han var en affärsman i USA.