Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hamnade hästkött på svenska tallrikar

Livsmedelsministern Eskil Erlandsson, C. Foto: Ludvig Thunman

Den rumänska regeringen har tillsatt en krisutredning för att undersöka två misstänkta hästköttsexportörer.

Livsmedelsministern Eskil Erlandsson (C) rasar mot skandalen, som misstänkts ha kopplingar till europeisk maffia, i ett mångmiljonsbedrägeri med målet att förvanska köttproduktionen.

Findus har polisanmält sina franska leverantörer Comigel, samtidigt som de själva riskerar att polisanmälas. Cirkusen kring hästköttsskandalen visar inga tecken på att ta slut.

Köttet som upprör

Tabubelagd tugga

Sällskapsdjur. I många länder, däribland Storbritannien, är hästkött i måltider tabubelagt. Anledningen bakom sägs vara människors närhet till hästar som sällskapsdjur.

 

Delikatess i Italien

Inte farligt att äta. Hästkött är dock inte farligt att äta. I Italien är det en ingrediens i en delikatesskorv, samtidigt som det finns tillverkare i Sverige som också har hästkött i sina varor.

 

Brottet: Felmärkning

Måste stå rätt kött. Anledningen bakom att felmärkningen kan polis anmälas är att det är ett brott mot livsmedelslagen. Allt innehåll i produkterna måste presenteras på förpackningen.

Det är måndagen 4 februari.

Klockan är 8.30 när Findus vd Jari Latvanen öppnar brevet från kötthanteringsföretaget Comigel. Minuter senare har han satt i gång en process som har skakat den europeiska köttmarknaden och riktat världens blickar mot en välbevakad köttfabrik i Luxemburg.

Redan i januari i år uppdagades en skandal i Storbritannien, då regeringen upptäckte att hamburgare sålda av kedjan Tescos innehöll hästkött.

Det var då Jari Latvanen agerade.

Han skickade brev till alla Findus-leverantörer i Europa. Kravet: Dokumentation över ursprunget av alla ingredienser i företagets produkter.

- Samtidigt gjorde den engelska- och franska delen av företaget likadant.

Alla svarade, utom en leverantör i norra Frankrike. Fredagen den 1 februari kontaktade Findus de franska köttleverantörerna Comigel. De undrade varför deras dokumentation inte hade skickats.

Tre dagar senare kom brevet från vd:n Erick Lehagre.

- Han skrev att en av företagets underleverantörer angett att de kraven som vi ställde inte kunde mötas. De kunde inte verifiera att alla ingredienser hade varit rättmärkta och bad oss att dra tillbaka produkten som berördes, säger Jari Latvanen.

Den berörda produkten var Findus enportionslasagne - som kräver speciell utrustning för att tillverkas.

- Vi har inte det själva, därför får de tillverka den.

Några timmar senare satt Findus i ett krismöte med livsmedelsverket.

Lasagnen hade då skickats i väg till ett laboratorium för att testas. Men den drogs inte tillbaka från hyllorna. Anledningen: Comigel utlovade att felmärkningen inte var en hälsofara.

- Vi hade fått bekräftat att den inte innehöll några farliga ämnen, därför beslutade vi att avvakta fram till att provsvaren kom innan vi tog bort den från hyllorna, säger Latvanen.

- Samtidigt bad vi våra leverantörer att inte skicka ut några fler till affärerna och skickade till våra kunder och bad dem att inte köpa produkten.

På torsdagskvällen kom provsvaren. Köttet i Findus enportionslasagne innehöll upp till 100 procent hästkött. Under natten slog Findus larm - och då pågick en frenetisk kamp för att få bort produkten från hyllorna till morgonen efter. Samtidigt varnades övriga svenska varumärken för att även de kan ha hästkött i sina produkter. Och under lördagen drog Hemköp, Ica, Willys och Coop tillbaka sina färdiggjorda lasagner.

- Vi vet ännu inte om det är hästkött i våra produkter. Men det finns misstankar och då det tar en vecka innan provresultaten kommer tillbaka ville vi inte riskera någonting, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood, som äger Hemköp och Willys.

För de berörda företagen finns en gemensam nämnare. Och den finns gömd bakom ett tre meter högt taggtrådsstaket i Luxemburg. Innanför har franska köttleverantören Comigel sin fabrik. I den gråa plåtbyggnaden finns få fönster. Grinderna vaktas av säkerhetspersonal.

Den berörda lasagnen. Foto: Foto: Chris Helgren- Ingen är välkommen in, säger säkerhetsvakterna till engelska tidningen The Mirror som besökt platsen.

Här tillverkas lasagnen som fraktas till de svenska jättar som Findus och Coop sedan några år tillbaka.

- Vi har blivit lurade, det är en skandal, säger Jari Latvanen.

Findus avslöjande på torsdagen slog ner som en bomb i Europa. Och dagen efter var allt fler länder indragna i köttskandalen. I Storbritannien och Frankrike återkallades flera Findusprodukter. Under helgen anslöt sig allt fler företag till skaran som upptäckt hästkött i sina produkter. Samtidigt pekas ett okänt rumänskt företag ut av Comigels underleverantörer Spanghero, som den ursprungliga leverantören bakom hästköttet. Avslöjandet får Jari Latvanen att gå i taket.

- I vårt avtal med Comigel står det att köttet i våra produkter ska komma från Tyskland, Österrike eller Frankrike. Det här är ett avtalsbrott, säger han.

Men under helgen visar det sig att skandalen rotade sig ännu djupare. Brittiska tidningar rapporterar om att både polsk- och italiensk maffia kan vara inblandad i en Europatäckande hästköttsuppgörelse, som genererar mångmiljonsbelopp. På söndagen drog också den europeiska rättscirkusen i gång. Findus berättar att de har påbörjat en polisanmälan mot Comigel.

Comigel berättar att de ska anmäla sina underleverantörer Spanghero.

Spangheros vd Barthelemy Aguerre agerar genom att förbereda sig för att stämma deras rumänska köttleverantörer. Under söndagen berättar den rumänska jordbruksministern för Expressen att två misstänkta rumänska slakterier har undersökts. Det ena har redan friats från misstanke.

- På måndag får vi alla svar. Om det visar sig att kontraktet mellan det franska företaget och de rumänska exportörerna möter EU:s krav är det franska företaget som kommer att stå till svars.

Samtidigt understryker han att hästkött är en vanlig exportvara i Rumänien. Enligt rumänska uppgifter till Expressen, har det dock funnits tidigare kontroverser i landet, där ligor gett sig ut i skogen på jakt efter vildhästar för att slakta och sälja till den europeiska marknaden.

För de berörda företagen i Sverige börjar nu arbetet med att rensa upp köttmarknaden. I dag möts Livsmedelsverkets elitgrupp i ett krismöte för att lägga upp en aktionsplan. Samtidigt berättar de att Findus och de övriga företagen kan komma att polisanmälas.

- Att det förekommer felmärkning är ett klart brott mot livsmedelslagen. Det finns grund till en polisanmälan, men vår största prioritering är att säkra marknaden, säger Mona-Lisa Dahlbom-Wiedel, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning.

Findus menar dock att de har en god relation med myndigheten.

- Vi har varit drivande i att avslöja det här fusket och har samarbetat med myndigheterna hela tiden, säger vd:n Jari Latvanen.

Och han försäkrar kunderna om att det finns dokumentation som visar att de resterande produkterna inte innehåller hästkött.

- Vi måste lita på det.

För landsbygdsminister Eskil Erlandsson finns det dock bara en känsla:

- Jag blir ledsen och arg. Som konsument känner jag mig lurad. Det är som att betala för en bil och få en moped.

Han välkomnar den kommande rättsprocessen.

- Man måste gemensamt ta ett ansvar. Man måste skärpa sina kontroller för att kunna vara trovärdiga i framtiden.