SITTER KVAR. Fredrik Reinfeldt hyllades av sina partikamrater på Moderaternas valvaka för två veckor sedan.
SITTER KVAR. Fredrik Reinfeldt hyllades av sina partikamrater på Moderaternas valvaka för två veckor sedan.

Så bygger Reinfeldt sin nya regering i hemlighet

Publicerad
Uppdaterad
Ministrar som flyr i kulvertar, småpartier som är rädda för att gå sotdöden till mötes och en benhård statsminister.
Det är interiörerna under de senaste två veckornas regeringsbildning.
En unik undersökning visar också att en majoritet av moderaterna vill att det stora regeringspartiet ska breda ut sig över de mindre ännu mer.
På tisdag ska allt vara klart - och nu kan Expressen ge dig dramat bakom kulisserna.
TOTAL TYSTNAD. I torsdags flydde Reinfeldts ministrar, här Carl Bildt, för att slippa frågorna om framtiden.Foto: Cornelia Nordström
KAMP OM MINISTERPOSTER. Alliansens småpartier kämpar för att få behålla sitt inflytande i regeringenFoto: Robban Andersson

Statsministern går under jorden

Fredrik Reinfeldt är spudlande glad på valnatten efter att Moderaterna gjort sitt bästa val sedan allmän rösträtt infördes. Han ger flera intervjuer och efter midnatt ställer han sig på scen på Moderaternas valvaka tillsammans med de andra allianspartiledarna.
Dagen efter slår han upp Expressen och ser att hans tolkning av valresultatet – att det innebär att Moderaterna också ska stärka greppet om regeringen och att ministrarna Mats Odell och Åsa Torstensson ska sparkas – har läckt ut. Han blir fly förbannad och kan inte hålla tillbaka sin vrede när han några timmar senare håller presskonferens i Rosenbad.
– Allt som inte sägs av mig är fel, deklarerar han frankt och berättar att han tänker utnyttja de kommande två veckorna till att i tysthet formera ett nytt lag.
I fredags kom han fram i ljuset igen och förklarade då för Expressen:
– Det finns en tydlig skillnad i Sverige. Vi har en väldigt kort tid för regeringsbildning i Sverige. Jag pratade med min holländske kollega Jan Peter Balkenende som fortfarande sitter kvar som interimistisk statsminister tre månader efter deras val. De har fortfarande ingen ny regering på plats.
– I Sverige talar vi om en tid som är koncentrerad till två veckor. Ska jag göra ett fortsatt bra jobb och tänka igenom hur Sverige ska utvecklas och utvecklingen för mitt parti och allians måste jag ha lite tid och jag måste få ta den tiden.
Under de första dagarna valde han att promenera längs Strömmen på sin väg mellan bostaden i Sagerska palatset och arbetsplatsen på Rosenbad 4, men efter några dagar insåg han att det inte såg bra ut att han gick där utan att svara på några frågor och valde därför kulverterna.
Samtidigt har Socialdemokraterna varit frustrerade över hans tystnad.
– Även när Göran Persson låg nedsövd efter sin höftledsoperation undrade alla var han var och krävde att han skulle komma fram. Nu har vi en statsminister som låst in sig. Så kan vi väl inte ha det, konstaterade en av Perssons före detta medarbetare i veckan.
S-ledaren Mona Sahlin kräver också svar av Reinfeldt.
– Jag efterlyser, och det har jag gjort alla de här elva dagarna, hur han analyserar minoritetssituationen som regeringen hamnat i. Det tycker jag brådskar, sa Sahlin i fredags om Reinfeldts regeringspussel.

Småpartierna gör revolt

Småpartierna skakade snabbt av sig valnattens besvikelse och redan på måndagsmorgonen skällde uppretade kristdemokrater ut Moderaterna för att de sparkat Mats Odell ur regeringen.
Kristdemokraterna gjorde också egna beräkningar av läget – riksdagsmandat kontra ministerfördelning – och kom fram till att det var Centern, och inte KD, som skulle snuvas på en ministerpost.
Samtidigt insåg småpartierna att Fredrik Reinfeldt har rätt. Moderaterna har haft hälften av ministerposterna i dagens regering, men har nu kammat hem 62 procent av alliansens röster i valet.
Till skillnad från Reinfeldt så konstaterade partisekreteraren Per Schlingmann redan på valnatten partiets inställning.
– Grundsynen är att valresultatet ska återspeglas i regeringsbildningen och politiken. Det är ju väljarna som säger sitt, sa han till Expressen.
Före valet konstaterade också KD-ledaren Göran Hägglund att det är matematiken som styr ministerfördelningen och det skulle nu innebära att hans KD får nöja sig med 2,4 ministerposter och avrundat innebär det att Fredrik Reinfeldt har rätt att sno honom på en minister.
Enligt samma logik borde även C och FP få nöja sig med tre ministrar var mot dagens fyra. Men efter valet har Göran Hägglund inte varit så pigg på att följa matematiska formler och Maud Olofsson har lovat sin riksdagsgrupp att ta strid för partiets fyra ministerposter.
  – Vår utgångspunkt är att vi ska ha fortsatt stort inflytande och inte backa tillbaka med färre ministerposter. Det kommer vi fajtas för, säger Stefan Attefall, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen.
Fredrik Reinfeldt har dock kontrat med att konstatera att alliansregeringen inte blivit verklighet utan Moderaternas framgångar.
Småpartierna har svarat genom att konstatera att Moderaterna gynnats av att få de tyngsta ministerposterna som chefer över finans-, utrikes- och justitiedepartementen.

Reinfeldt under intern press

Expressen har i slutet av veckan genomfört en enkät bland förtroendevalda moderata politiker i kommuner, landsting och riksdag – och de är stenhårda i kravet på att alliansens småpartier ska snuvas på en eller två ministerposter.
65 procent av de 1 038 M-politikerna tycker att den moderata andelen av ministrarna i regeringen ska öka. Bara 21 procent anser att Fredrik Reinfeldt ska låta regeringen se  ut som den gör i dag med elva moderata ministrar och elva FP+C+KD-ministrar och 14 procent anser att de andra partierna ska få ha kvar elva ministrar – men att Moderaterna ska få ytterligare en minister genom att regeringen utökas till 23 ministrar.
På frågan vilket eller vilka av de andra partierna i alliansen som ska avlövas på ett parti bekräftar de moderata gräsrötterna matematiken och svarar Centern i första hand.
74 procent av moderaterna som tycker att Fredrik Reinfeldt ska stjäla minst en ministerpost från småpartierna tycker att det är Centern som ska drabbas, 44 procent tycker att KD ska bli av med en minister och 30 procent tycker att även Folkpartiet ska bli en mindre del av regeringen.

Reinfeldts första besked – förnyelsen fortsätter

När Fredrik Reinfeldt bröt sin tystnad kom ett tydligt besked – han slår sig inte till ro med valresultatet. Han ser problem och vill fortsätta förnya Moderaterna. I snitt fick moderaterna 26,2 procent i årets val till kommunfullmäktige och det kan jämföras med 30,1 procent i riksdagsvalet.
Moderaterna är också fortsatt starkast bland män, enligt SVT:s vallokalsundersökning.
– Vi har kraftiga framryckningar i fler kommuner, men på andra håll har vi ett valresultat som inte är bra och därför finns ett behov av att diskutera det lokala ledarskapet. Hur skapar man en känsla av de nya moderaterna även i det lokala ledarskapet? frågar sig Fredrik Reinfeldt.
På fredagen gav han ett första besked när det unga stjärnskottet Sofia Arkelsten utsågs till ny partisekreterare. Hon är en 33-årig stockholmare som på fyra år gått från kommunpolitik till toppen av Moderaterna.
På lördagen kunde Expressen avslöja nästa bit i Reinfeldts förnyelsepussel – att Anna Kinberg Batra kommer att utses till Reinfeldts länk i riksdagen som ny gruppledare.
Gruppledaren kommer att få en central roll.
– Gruppledaren är alltid politisk viktig och kan nu bli ännu viktigare, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och fortsätter:
– Man måste förhandla mellan partierna och i den mån förhandlingarna sker i riksdagen så kommer gruppledaren ha en viktig roll, säger Esaiasson och pekar på den moderate gruppledaren Lars Tobissons viktiga roll när Ny demokrati var vågmästare i riksdagen 1991–94.
Partisekreteraren och gruppledaren var två viktiga besked i regeringspusslet.
Nu pekar allt mot att Åsa Torstensson blir Centerns offer i pusslet. Hon har varit infrastrukturminister och anses ha underpresterat i regeringskretsen.
I KD sitter Mats Odell löst. Han har skapat en stor privat förmögenhet efter att ha sålt familjens vårdkoncern och med tanke på att han närmar sig pension vill han njuta lite av livets goda på ålderns höst.
En lösning för KD kan vara att de får spela andrafiolen hos Centern och Maud Olofsson på näringsdepartementet. KD har flera politiker från den företagstäta Gnosjöregionen samt Svenskt näringslivs före detta vd Ebba Lindsö i sin partistyrelse.
Om Folkpartiet får behålla fyra ministerposter blir det sannolikt inga förändringar i partiets ministergrupp, men Birgitta Ohlsson sitter löst i rollen som EU-minister eftersom ministerposten kan försvinna. Även Nyamko Sabunis integrationsdepartement hänger löst.
Inom Moderaterna talar mycket för att Fredrik Reinfeldt inte vill ändra mycket på sitt vinnande lag. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) är dock uträknad. Hon lastas för alliansregeringens allvarliga kris för ett år sen – när de rödgröna attackerade henne i sjukförsäkringsfrågor.
Även om Reinfeldt bara sparkar Husmark Pehrsson kommer han kunna förnya den moderata ministergruppen rejält. Sven Otto Littorin har redan lämnat regeringen och valresultatet pekar mot ytterligare en ministerpost och det gör att han sannolikt kommer utse tre nya moderata ministrar på tisdag.
I Expressenenkäten från slutet av förra veckan utsåg drygt 1 000 moderata politiker Ulf Kristersson till favorit bland tio ministerkandidater. Han är socialborgarråd i Stockholm och anses vara en het kandidat att ersätta Cristina Husmark Pehrsson.
På andra plats kom Hillevi Engström, som är moderat talesperson i arbetsmarknadsfrågor och ett starkt namn som ersättare för Sven Otto Littorin.

Löftena nästa vecka

På tisdag står statsminister Fredrik Reinfeldt i riksdagens talarstol framför kung och fosterland. Han ska då läsa upp regeringsförklaringen och samtidigt presentera sitt nya lag.
Det blir få överraskningar. Arbetslinjen ligger fast. Valrörelsens löften till pensionärerna ska infrias. Ett femte jobbskatteavdrag närmar sig.
Men det blir också en ovanlig regeringsförklaring. Fredrik Reinfeldt väntas tala direkt till de 20 nyvalda Sverigedemokrater som sitter i kammaren.
Statsministern kommer också att tala om läget i Sverige just nu. Budskapet: det går bra. Till och med bättre än väntat. Samtidigt skrivs historia när han som ledare för en borgerlig regering för första gången får en andra mandatperiod.
– Regeringskortet har nu passerat över till den svenska borgerligheten, konstaterar Fredrik Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag