Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så blir Maddes och Chris liv efter bröllopet

Foto: Axel Öberg 30702
Restaurang Red Rooster.
Restaurang Mr Chow.
Restaurang Le Bernardin.
Restaurang Balthazar.
Restaurang Gramercy Tavern.
Restaurang Megu.
1 / 8

Snart står Madeleine och Chris O'Neill vid altaret.

Men brudparet kommer inte stanna länge i Sverige efter prinsessbröllopet. I stället åker de tillbaka till New York.

- Planen är att de ska bo i USA där Madeleine ska fortsätta arbeta vid World Childhood Foundation och Chris O'Neill i sitt företag, säger Bertil Ternert, informationschef vid hovet.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via Itunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

Lyssna på Bröllopsspecial: Livet efter bröllopet

Ladda ner avsnitt

RESTAURANGERNA

Red Rooster

Mr Chow

Megu

Le Bernardin

Gramercy Tavern

Balthazar

 

SHOPPINGEN

Scoop NYC

Nanette Lepore

 

JOBBET

Childhood Foundation

Lördag den 8 juni kommer Madeleine och kärleken Chris O'Neill att gå nedför altargången för att sedan lämna Slottskyrkan som man och hustru.

Färden med häst och vagn kommer att gå över Stockholms gator för att nå slutmålet Drottningholm.

Men Madeleine och Chris O'Neill kommer inte att stanna i Sverige länge. Prinsessparet kommer att flytta tillbaka till USA där de ska bo, enligt hovet.

De senaste åren har prinsessan arbetat vid World Childhood Foundation i USA där hon kommer att fortsätta att arbeta ideellt. Prinsessan bär rollen som projekthandläggare på organisationen och deltar i en mängd olika engagemang för Childhood - och på Facebook har Madeleine lagt upp flera bilder från sina resor för att uppdatera följarna vad hon gör.

Hur kommer prinsessan att försörja sig?

- Prinsessan har en egen förmögenhet, men hur de gör inom familjen kan jag inte svara på. När hon gör officiella uppdrag kommer hon ta del av apanaget, säger Bertil Ternert, informationschef på hovet.

Chris O'Neill och Madeleine har sin bas i Midtown. Och vill de byta storstadslivet mot en sandstrand har Chris O'Neill en villa i Palm Beach, Florida. I dag är prinsessans blivande man delägare och analyschef på hedgefondbolaget Noster Capital. Där kommer han att fortsätta arbeta, men det kungliga bröllopet kommer att begränsa Chris O'Neill i sina affärer.

- Han har deklarerat att han inte kommer investera i svenska företag, säger Bertil Ternert.

 

Prinsessparet har tidigare vistats i lyxiga kvarter på Manhattan och har flera favoritrestauranger, så som Red Rooster, Mr. Chow, Megu, Gramercy Tavern, Le Bernardin och Baltahazar. På samma sätt som paret gillar lyxiga restauranger har Madeleine beskrivits som kungahusets modelejon och har fångats på bild med shoppingpåsar från exklusiva Scoop Nyc och Nanette Lepore.

I New York har prinsessparet dessutom umgåtts med en svensk skara kända personer - golfproffset Jesper Parnevik och hans fru Maria, hockeymålvakten Henrik Lundqvist, Tiger Woods exfru Elin Nordgren och modeexperten Sofi Fahrman för att nämna några.

- Jag är ju ofta ute och reser, och de har sina grejer, men när det passar så ser vi till att ses. Det har blivit middagar både i New York och här i Florida. Chris har ju ett hus i Palm Beach också, det är bara 20 minuter härifrån, så de har varit här, och vi hos dem. Det var ett fint ställe, sa Parnevik till Expressen förra veckan.

Kommer prinsessparet att bo kvar på Manhattan eller kommer de att flytta till ett hus?

- Det har jag inte uppgifter om, säger Bertil Ternert.

Hovexperten Sten Hedman tror nämligen att paret kommer att lämna lägenheten på Upper East Side för en villa.

- Jag gissar att de kommer att köpa ett hus utanför Manhattan, på Long Island eller liknande. Det kan vara jobbigt att bo på Manhattan med eventuella framtida barn, och det är lättare med säkerheten i ett hus, säger han.

 

Vare sig paret bor i hus eller lägenhet kommer prinsessparet fortsätta delta vid representationer för Sverige.

- Han kommer att vara med som tidigare. Utsträckningen får framtiden visa och det kommer också vara något som familjen fattar beslut om, säger Bertil Ternert.

Vid fjolårets Nobelmiddag tackade Chris O'Neill nej till inbjudan, nu tror hovexperter att finansmannen kommer att synas på årets bankett.

- Han kommer att behöva ställa upp mer och mer. Han kommer säkert vara med vid Nationaldagen, Nobelfesten, födelsedagar och så vidare. Inte minst för att markera att han är medlem i kungafamiljen, säger Sten Hedman.

Även hovexperten Roger Lundgren är inne på samma spår.

- Vi kommer förmodligen få se honom vid fler tillställningar, exempel Nobelmiddagen.

Trots att Chris O'Neill tillhör kungafamiljen har Madeleines man bestämt sig för att fortsätta vara amerikansk medborgare vilket betyder att han inte får bära titeln H.K.H prins av Sverige eller Hertig av Gästrikland och Hälsingland. Anledningen är att kungahuset har en policy som säger att medlemmar i kungahuset ska vara svenska medborgare och inte heller ha en ansvarsställning i näringslivet.

- Han vill fortsätta i sitt yrke och det innebär att han blir en Herr även i fortsättningen, säger Bertil Ternert.

Madeleine kommer inte heller att lägga till O'Neill som efternamn.

- Hon kommer att fortsätta heta precis så hon heter nu, säger Ingegerd Widell på skatteverket som tagit emot ansökan där Madeleine kryssat i att hon önskar att behålla sitt namn.

 

Hur länge paret kommer att stanna i New York är oklart. Enligt uppgift till Expressen har Madeleine sagt till sina vänner att hon vill flytta till Sverige när det är dags för barn - för det är något som hon vill ha.

- Självklart ser vi fram emot att få gifta oss och med tiden bilda en egen familj, sa hon i en intervju på hovets hemsida i oktober 2012.

Hovet vill däremot inte kommentera var någonstans Madeleine och Chris O'Neill kan tänka sig att bo i prinsessans hemland.

- Det finns ett antal alternativ, det kommer bero på hur mycket de ska vistas i Sverige. Jag vill inte peka ut alternativen och det är heller inte bestämt i vilken omfattning de kommer att vara i Sverige, säger Bertil Ternert.

Enligt uppgift till Expressen finns det främst två bostadsalternativ i Sverige - Villa Parkudden eller prinsessan Lilian och prins Bertil före detta hem, Villa Solbacken. Som Expressen tidigare skrivit var det Carl Philip som ärvde huset, men enligt uppgift till Expressen ska han vara beredd att avstå arvet i och med att Madeleine och Chris O'Neill står först på tur att bilda familj och då behöver en bas i Sverige.

För att Madeleines och Chris O'Neills eventuella framtida barn ska få ärva tronen finns flera krav i successionsordningen. Barnet ska födas i och tillhöra protestantismen, arvtagaren till tronen ska också födas i riket och Madeleine får inte bli prinsessa i ett annat land.

- Det ska mycket till för att man ska mista tronföljden i Sverige, säger historikern Dick Harrison.

Men hur mycket behöver man vistas i Sverige för att klassas som "uppväxt i riket"?

- Det är en gråzon, kungligheter behöver inte leva helt och hållet i Sverige, men man måste ha någon slags permanent boning på något sätt.

 

När Chris O'Neill väljer att behålla sitt amerikanska medborgarskap kan en prinsessbebis få fler medborgarskap - beroende på vissa omständigheter, enligt skatteverket.

- Svenska mammor får svenska barn oavsett var i världen barnet föds. I folkbokföringen kommer bara det svenska medborgarskapet att antecknas, säger Ingegerd Widell på skatteverket som förklarar att Madeleines och Chris O'Neills eventuella framtida barn kan få amerikanskt och brittiskt medborgarskap om det uppnår vissa kriterier beroende på i vilket land barnet föds.

Men hovet kan inte ge några klara besked hur detta skulle gå till.

Historikern Dick Harrison tror däremot att paret endast kommer ge ett eventuellt framtida barn svenskt medborgarskap.

- Svenska prinsessor brukar ha svenskt medborgarskap och inget annat. Förr var det totalt omöjligt med fler medborgarskap, men i dag får man ha det, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!