Vladimir Putin ses numera sällan tillsammans med Ljudmila Putina. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP
Vladimir Putin ses numera sällan tillsammans med Ljudmila Putina. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Rysslands första dam ett mysterium

Publicerad

Vi är vana att ledare i väst har en "first lady" vid sin sida.

Men Rysslands första dam Ljudmila Putina är ett mysterium.

Hon har alltid hållit en låg profil, men nu syns hon inte till alls offentligt. Ingen vet var hon finns. Samtidigt snurrar rykten om att presidenten träffar andra kvinnor.

Vanliga ryssar kanske inte bryr sig - men Putins tidigare rådgivare Sergej Markov säger till Expressen:

- Presidenten måste vara tydlig för sina väljare. Därför måste också hans familjestatus vara klar, tydlig och transparent.

Den 6 januari fyllde Ljudmila Putina 55 år. Vanliga ryssar registrerade knappt att hon hade födelsedag. Inget officiellt firande förekom. Det syntes inga tv-bilder av henne ihop med maken Vladimir Putin, 60. Nej, dagarna kring födelsedagen handlade publiciteten kring presidenten om att han befann sig i Sotji vid Svarta havet, där han kramade om den nyblivne ryske medborgaren Gérard Depardieu.

För många ryssar är det helt naturligt att presidentens hustru nöjer sig med att vara i bakgrunden. Så har det varit med tidigare sovjetiska och ryska "first ladies" - med ett undantag, Raisa Gorbatjova.

De senaste åren har Ljudmila Putina bara synts på bild tillsammans med maken vid enstaka tillfällen.

Senast var då han installerades som president i maj förra året.

Hon skymtade också helt kort i tv när makarna tillsammans röstade i presidentvalet i mars förra året.

 

2010 visade tv bilder av presidentparet hemma i soffan. De svarade på frågor i den pågående folkräkningen. Fru Putin verkade spänd och obekväm med situationen. Maken och hon förklarade båda att de var "gifta". Men de ryska tv-tittarna kunde se att hon inte bar någon vigselring.

År 2008 skrev tidningen Moskovskij Korrespondent att Putin skulle skilja sig, och gifta om sig med den 31 år yngre Alina Kabajeva, stjärngymnast och OS-mästarinna, samt medlem av duman för maktpartiet "Enade Ryssland".

Putin var själv i Italien när artikeln publicerades. Han fick en fråga om den på en presskonferens där han stod vid vännen Silvio Berlusconis sida.

Putin dementerade stenhårt, "inte ett ord av sanning". Och han markerade klart vilka regler som skulle gälla i fortsättningen:

- Jag har ett privatliv där jag inte tillåter intrång. Detta måste respekteras... Jag har alltid tyckt illa om de där som går omkring med sina erotiska fantasier och sticker sina snoriga näsor i andra människors liv.

Resultatet blev att chefredaktören fick sparken och att tidningen lades ner.

Sedan dess har de ryska tidningarna avstått från att skriva om Putins privatliv. Fast på nätet har ryktena snurrat. Ett har handlat om att Ljudmila Putina skulle hållas gömd, kanske i ett kloster utanför staden Pskov. Fast hela tiden bara rykten - ingen substans.

Ljudmila Putina finns trots allt i verkligheten. Nyårsmottagningen i Kreml den 28 december förra året sändes inte i tv. Men de som var på plats kunde se henne där hon satt placerad mellan premiärministerhustrun Svetlana Medvedeva och patriarken Kirill, ryska ortodoxa kyrkans överhuvud.

En av gästerna var Alexej Venediktov, chefredaktör för radiostationen Echo Moskvy. Han har berättat för den amerikanska nättidningen Daily Beast:

- Ljudmila Putina såg ut att vara ovanligt road och lycklig, med tanke på att hon normalt tenderar att undvika offentliga platser.

Det är förstås inte bara Ljudmila Putina som är inte visar sig offentligt. Familjens båda döttrar - Maria, 27, och Jekaterina, 26 - är också "försvunna". De syns aldrig på bild och ingenting sägs om vad de sysslar med.

En journalist från tv-bolaget NTV frågade i december förra året Putin om döttrarna, och om han inte snart ska bli morfar. Presidenten gav ett intetsägande svar:

- Allt är i ordning. Barnen är i Moskva. De studerar, och till en del arbetar de. De har det bra både i sina personliga liv och med tanke på sin professionella utveckling. Jag är stolt över dem.

 

I början verkade Ljudmila Putina försöka kämpa på med offentliga uppdrag. Jag var själv med då hon 2001 framträdde tillsammans med svenska kronprinsessan Victoria, när en svensk utställning öppnades i lokaler vid Röda torget i Moskva.

Den svenska kronprinsessan imponerade på publiken med sin proffsighet, med sin avspända och spontana stil. Den ryska presidenthustrun var koncentrerad och verkade tyngd av allvaret.

2003 var Ljudmila Putina i Stockholm. Hon träffade drottning Silvia och hann också shoppa på NK.

Men sådana framträdanden var det länge sedan hon gjorde.

Sergej Markov är prorektor vid Plechanov-universitetet för ekonomi i Moskva och politisk analytiker med Kreml-koppling. Han har tidigare varit ledamot av duman för maktpartiet "Enade Ryssland" och han var en av Putins representanter inför presidentvalet förra året. Han förklarar att i Ryssland finns ingen tradition att hustrun till landets ledare ska ha en sådan offentlig roll som en "first lady" i västländer.

- I Västeuropa och USA har begreppet blivit en institution. En "first lady" där sysselsätter sig vanligen med olika projekt i allmänhetens tjänst, ofta av humanitär karaktär. Ibland kan också en kvinna som Hillary Clinton göra en egen politisk karriär. I Ryssland har någon sådan institution inte utvecklats.

 

Raisa Gorbatjova var en ny typ av sovjetisk presidenthustru. Hon försökte bryta med den gamla stilen, och skapa en rysk modell för "first lady". Men hon var helt enkelt alltför elegant och höll alltför hög profil. Hon blev populär utomlands men var illa omtyckt hemma i sitt eget land.

Boris Jeltsins hustru Naina var nöjd med att hålla sig i bakgrunden. Hon försökte aldrig fylla rollen som en "first lady". Och Ljudmila Putina gör det inte heller.

- Som ni vet har Vladimir Putin hamnat i en kris i familjerelationerna, säger Sergej Markov och förklarar:

- Det verkar som om Putin och hans hustru befinner sig i ett tillstånd av konflikt.

- Det går ganska många rykten om att Putin faktiskt inte bor med sin hustru. Vi ser att Ljudmila Putina inte kan vara "first lady" eftersom hon i verkligheten inte har status av hustru.

Hur påverkas president Putins ställning av att hans hustru är ett mysterium, att ingen vet var hon är? Är det bra eller dåligt för honom?

- Det är inte så bra, eftersom presidenten måste vara tydlig för sina väljare, säger Sergej Markov.

Han förklarar att också presidentens familjesituation måste vara transparent för väljarna.

En riktig rysk "first lady" skulle förstås kunna stärka makens image till exempel bland människor som tycker om humanitär verksamhet. Dessutom skulle hon kunna stödja honom när hon har kontakter med andra först ladies.

- Det är en resurs som skulle kunna användas, säger Sergej Markov.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag