Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Revolvern ger nytt hopp i Palme-fiaskot

Leif GW Persson lämnade över revolvern som nu undersökts till polisen.Foto: Simon Hastegård
Palmegruppens mångårige vapenexpert Sonny Björk provskjuter här, 1989, ett av hundratals vapen som granskats i Palmeutredningen.
Dåvarande spaningsledaren Hans Holmér håller vid en tidig presskonferens upp två Magnu-revolvrar av den typ man söker.
Mordet på Olof Palme är olöst.Foto: Göran Ärnbäck
Palmekulorna används nu vid den pågående matchningen.
MOCKFJÄRDSVAPNET.Foto: Robban Andersson
SUCKSDORFFSVAPNET.
1 / 8

Vapenspåret i Palme-utredningen har präglats av polistabbar och stora besvikelser.

Men nu lever hoppet igen.

Resultatet av provskjutningen har dröjt - men svar väntas inom kort.

– Vapnet har uppenbarligen inte kunnat avfärdas och troligen vill man göra en bred undersökning, säger förre SKL-chefen Tore Olsson.

Här är vapnen i Palme-utredningen

Mockfjärdsvapnet

Stals vid ett inbrott i Haparanda 1983. Återfanns av Expressens dykteam 2006, men visade sig vara för rostigt för att analysera.

Sucksdorffsvapnet

Stals 1977 hemma hos filmaren Arne Sucksdorff. Tjuven, som är känd, hävdar att han senare sålde revolvern, en Smith & Wesson Highway Patrolman med sex tums pipa, för 2000 kronor. Det är känt att vapnet har en kolv av trä med en infilad skåra i.

Helsingborgsvapnet

Stals i januari 1983 från pistolskytteklubben Magnus Stenbocks lokaler utanför Helsingborg.

Linköpingsvapnet

Återfunnen. Finns hos polisen men analysen har försvårats. En stor del av pipan är avsågad vilket gör att man inte kan jämföra kulor från den med Palme-kulorna.

Arvikavapnet

Smith & Wesson .357 Magnum, som försvann vid ett inbrott i en bostad i Charlottenberg 1976.

Handenvapnet

Ruger .357 Magnum Security Six, som försvann i samband med en flygresa till Stockholm 4-5 september 1982.

Kungsträdgårdsvapnet

Smith & Wesson .357 Magnum som ska ha sålts i centrala Stockholm 1992. Ägaren sköt sig själv när polisen långt senare, 2008, knackade på dörren. Den senaste granskningskommissionen var mycket kritisk mot Palmeutredarnas bristfälliga utredning i denna del.

Detta har hänt

24 november 2015: I "Veckans brott" i SVT presenterar Leif GW Persson en kula som han fått i ett anonymt brev och som kan ha samband med Palme-mordet.

29 november 2015: I Expressen, i sin krönika, efterlyser Leif GW Persson uppgiftslämnaren för ny kontakt.

23 december 2015: Expressen avslöjar att GW Persson fått det utpekade Palme-vapnet, som den tidigare kulan är kopplad, till vid ett möte i Göteborg. Den lämnas in för undersökning hos Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping.

10 januari 2016: Leif GW Persson släpper, i Expressen, nya uppgifter om kulan. Analysen visar att det finns en överensstämmelse mellan spåren på hans kula och kulan som dödade Olof Palme.

12 januari 2016: DNA-spår har säkrats på vapnet, avslöjar GW Persson, som dock inte tror att det går att komma vidare i den delen.

13 januari 2016: Nya uppgifter från de pågående tekniska undersökningarna. Vapnet har klarat det första testet - det är tillverkat före mordet.

14 januari 2016: Palmegruppens förre vapenexpert Sonny Björk säger att vapnet kan ge träff till 99 procent, men inte ge en helt säker träff på grund av skadorna som finns på Palmekulorna.

Än en gång stiger spänningen i jakten på Olof Palmes mördare.

Ett unikt besked kom i veckan när, för första gången någonsin, spåren på en kula i Palmeutredningen gav ett positivt resultat.

Det finns en "viss" eller "god" överensstämmelse.

– Det är ett resultat som ligger på den positiva sidan. Här finns saker, kännetecken, som visar att det kan finnas en samhörighet. Så det är inga dåliga resultat. Absolut inte, säger Tore Olsson, tidigare chef på SKL.

Den revolver som kulan är kopplad till har även den lämnats in av Leif GW Persson. Analyser pågår fortfarande på Nationellt Forensiskt Centrum i Linköping. Hittills är det också känt, som Expressen i veckan kunde avslöja, att DNA-spår hittats på vapnet.

När hoppet nu tänds sker det efter decennier av vapenfiaskon i Palmeutredningen.

Berättelsen om polisens jakt efter ett mordvapen - den viktigaste nyckeln till att hitta en gärningsman - har präglats av stora besvikelser och misstag från polisens sida.

Ett av de misslyckade vapenspåren fick sitt ödesdigra slut för åtta år sedan.

En augustidag 2008 knackade polisen bryskt på dörren till en lägenhet i centrala Stockholm.

– Öppna! Det är polisen!

 

LÄS MER: Unik 3D-special: Olof Palmes sista steg

Gjorde bara ett förhör

Mannen hade tidigare varit aktuell i Palme-utredningen. Flera år efter mordet hade det upptäckts av en slump att mannen ägt ett möjligt Palme-vapen, en Smith & Wesson .357 Magnum. Men det gjordes bara ett förhör med mannen. Han uppgav att han sålt vapnet vidare till en okänd man i Kungsträdgården - och polisen släppte spåret. Vapnet hittades aldrig. Kritiken mot polisen var sylvass när granskningskommissionen, som granskade Palme-utredningens insatser, senare tittade närmare på fallet.

"Han uppvisar förbluffande överensstämmelse med uppgifterna om Olof Palmes baneman", skriver granskningskommissionen.

"Vi anser, mot bakgrund av den information vi haft tillgång till, att detta uppslag i väsentlig grad är otillräckligt bearbetat. Det är för oss mycket förvånande att det inte gjorts något allvarligt försök att utreda det i botten."

Och det som händer sen gör att sanningen om detta möjliga Palme-vapen för alltid kan ha gått om intet.

När polisen, tillbaka utanför mannens lägenhet 2008, knackar på dörren dundrar ett skott inifrån lägenheten.

Det är ljudet av när mannen skjuter sig själv till döds inne i lägenheten - och tar sanningen med sig i graven.

Exemplet är ett av många på ödesdigra missar och besvikelser i jakten på mordvapnet.

 

LÄS MER: Här erkände han mordet på Olof Palme

Flera Palme-vapen har avförts

En lång rad potentiella Palme-vapen har provskjutits och kunnat avföras. Bland exemplen finns det fiaskoartade vapenspåret kopplat till PKK. Ett vapenspår som grundade sig på berättelsen från en berusad finsk man som kom till polishuset i Stockholm sent en kväll och lämnade sitt tips. Spåret föll platt. Lika hårt föll senare vapenspåret kring Christer Pettersson där utredarna försökte koppla honom till olika vapen som ska ha funnits nära mordplatsen, exempelvis hemma hos knarkhandlaren Sigge Cedergren och på spelklubben Oxen.

Genom åren har också hundratals vapen provskjutits.

Alltid utan resultat.

Satsningen på omfattande provskjutningar inleddes i april 1986, kort efter mordet. För polisen runtom i landet, som saknar centralt vapenregister, blev det ett tidskrävande uppdrag. Något liknande hade aldrig tidigare gjorts. Polisen sattes att gå igenom varenda enskilt vapenkort, korten var inte sorterade efter vapenslag. Det uppskattades finnas uppåt 4 000 revolvrar av samma typ som det troliga mordvapnet. Efter den flera år långa kartläggningen återstår i dag till slut bara en handfull vapen att kontrollera - Sucksdorffsvapnet, Kungsträdgårdsvapnet, ett vapen som stals i Helsingborg 1983, en Magnumrevolver som försvann vid en Gambia-resa samt det så kallade Handenvapnet som försvann 1982.

 

LÄS MER: 5 saker alla under 30 behöver veta om Olof Palme

Missar i Palme-utredningen

Med åren avslöjades också förbluffande tekniska missar i undersökningarna - som förstörde alla möjligheter att komma vidare via möjliga DNA-spår.

Förre biträdande spaningsledaren i Palmegruppen, Ingemar Krusell, minns när han i slutet av 1980-talet åkte med Palme-kulorna till tyska polisens vapenexperter i Wiesbaden:

– De gjorde en väldig fadäs när de gjorde en avgjutning av kulorna. När vi stod i Wiesbaden och undersökte i mikroskopet hajade till när vi såg små mörkröda spår. Det var avgjutningsmassan som hade fastnat och när vi ringde SKL fick vi veta att man gjort dessa avgjutningar som förstört alla dna-spår.

Och fler tekniska missar skulle följa.

Uppgiften om att mördaren lagt sin hand på Olof Palmes axel, och kanske därmed ha lämnat biologiska spår, blev omöjliga att kontrollera sedan Palmes kläder skickades ut på en kriminalteknisk världsturné till olika expertinstanser. När SKL:s Tore Olsson, fram till nyligen chef för myndigheten, skulle söka efter spår var det redan för sent.

- Jag letade efter biologiska spår. Men det var lönlöst, allt var ju hanterat av så många människor.

Och så, den 20 november 2006, kom den kanske enskilt största vapenfloppen.

Fick tips om möjligt Palme-vapen

Expressen, som efter tips hyrt in dykare, sökte efter ett möjligt Palme-vapen i en sjö i Dalarna. Ingen hade kunnat ana att det skulle ge något resultat - men plötsligt ryckte en av de inhyrda dykarna i signallinan, kom upp till ytan och ropade:

– Jag ser hölstret!

Den så kallade Mockfjärdsrevolvern, Palmeutredarnas hetaste vapenspår, hade hittas. Det visade sig dock senare att vapnet var för rostigt för att säkert kunna analyseras.

Luften gick ur igen och många tappade helt hoppet om att komma framåt i vapenutredningen.

Men så kom onsdagskvällen den 24 november 2015.

Leif GW Persson berättar i "Veckans brott" i SVT:

– Jag har genom åren fått många tips om mordet på Olof Palme. Ett av de där tipsen skiljer ut sig. I slutet av sommaren 2013 fick jag den här hemskickad i ett kuvert ihop med ett anonymt brev.

Han visar upp en bild på en kula. Tipset ska han ha fått i brevlådan sommaren 2013. En kula och ett brev från en okänd person. Han hade lämnat över kulan till Palmegruppen för vidare transport till Nationellt Forensiskt Centrum. Först nu långt senare, vintern 2015, hade svaret kommit.

Och det är precis nu det börjar bli intressant.

Kan komma från Palme-vapnet

För första gången kan det, enligt GW Persson, inte uteslutas att kulan kommer från Palme-vapnet. Analysresultatet på kulan är, enligt polisprofessorn, en etta eller tvåa på en fyragradig skala. Ett spännande resultat, enligt förre SKL-chefen Tore Olsson.

– Ett bra resultat.

– Man har iakttagit saker som får det att väga över.

För Palme-utredarna har det i åratal varit detta allt handlat om. Att hitta vapnet där märkena på de två kulorna som hittats på mordplatsen stämmer överens med ett vapens pipa. Testerna görs genom provskjutning. Ett kulprov anses av många lika säkert som fingeravtryck. Pipornas lopp har ojämnheter som lämnar unika spår på kulan och även inuti pipan finns olika ojämnheter på de så kallade bommarna och räfflorna, som även det lämnar spår på kulan.

Stämmer med Palme-kulorna

Kulan som GW skickat in har överensstämmelse med Palme-kulorna - men för att komma vidare behövs vapnet och närmare bestämt behöver det göras en provskjutning med samma typ av kulor som Palme-kulorna från mordplatsen.

Efter flera efterlysningar i Expressen och "Veckans brott" fick Leif GW Persson kontakt med den anonyma uppgiftslämnaren och han kunde överlämna vapnet till Palmegruppen för vidare transport till Nationellt Forensiskt Centrum.

Vapnet har rätt längd på pipan, är av rätt typ och är tillverkat före mordet.

Svaret väntades tidigare i veckan men har dröjt.

– Vapnet har uppenbarligen inte kunnat avfärdas och troligen vill man göra en bred undersökning. Det handlar då inte bara om provskjutningen utan man tittar även på biologiska spår, säger Tore Olsson, tidigare chef på SKL.

– Jag föreställer mig att detta är intressant från Palmegruppens sida och att det blir ett prioriterat ärende. Man tar det så snabbt man kan men man vill också lämna ett riktigt resultat som man inte stressar fram.

Flera oberoende granskare

När vapenteknikerna på NFC gör sina analyser används flera oberoende granskare som gör egna självständiga bedömningar, vilket sedan sammanställs i en slutlig rapport. Sonny Björk, tidigare vapenexpert i Palmegruppen, tror att väntetiden i sig skulle kunna tyda på att ett positivt besked är att vänta - men det är omöjligt att säga. Han tror också att NFC i detta fall låter en rad experter granska vapnet.

– Två granskare är minimum. På grund av ärendets dignitet tror jag att man tar in ännu fler, det borde man åtminstone göra.

Kerstin Skarp, förundersökningsledare i Palmegruppen, har inte velat kommentera det nya vapenspåret närmare. I en Expressen-intervju före jul, innan vapnet kommit fram, bekräftade hon dock intresset:

– Vi är alltid intresserade av vapen, men jag kan inte säga något närmare. Men allt som har med vapen att göra är vi intresserade av.

– Vi har inte avfärdat detta och för närvarande kan jag inte säga så mycket mer om det.