Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

René har inte fått reda på hur mamman dog

. Bara två dagar efter att de hade varit ute och handlat kläder hittades René Stafs mamma Rut Nolahn, 90, död på golvet i sin lägenhet. Nu, två veckor senare har René fortfarande inte fått veta hur det gick till. Foto: privat

Enligt en ny rapport är Sverige det land som har flest anställda inom äldrevården sett till antal invånare - dessutom satsar vi näst mest i Europa på de äldre.

Trots det kommer hela tiden nya avslöjanden om missförhållanden som drabbar våra gamla.

I veckan har Expressen skrivit om äldre som blir felmedicinerade, får ligga med oläkta benbrott, som får äta härsket fläsk och som nästan aldrig får komma ut.

- Vill de äldre komma ut så får man fixa det, även om det är snöstorm, säger äldreminister Maria Larsson (KD).

Lyssna eller ladda ner podcast-versionen av artikeln som mp3-fil.

Lyssna på Den svenska äldrevården

Ladda ner avsnitt

Rut Nolahn, 90, klarade att bo kvar i sin lägenhet i Solna, men hon hade hemtjänsten på besök varje dag.

I början av juni var hon med sin dotter René Staf, 67, i Solna centrum. De köpte kläder, skrattade och åt middag tillsammans.

Men två dagar senare hittades Rut död på golvet i sin lägenhet.

- Personalen på hemtjänsten hade upptäckt att det var något fel på hennes larm, men ingen gjorde något åt det, säger René Staf.


I en ny rapport från OECD placerar sig Sverige bra i jämförelse med flera andra europeiska länder när det gäller bland annat personaltäthet inom äldrevården och de resurser som satsas.

Äldreminister Maria Larsson (KD) framhåller också gärna hur bra Sverige är ur ett internationellt perspektiv.

- EU har nyss utsett oss till världens bästa land att aktivt åldras i. Vi har många utländska studiebesök som kommer hit och tittar, vi har väldigt många siffror som pekar på att vi har en god äldreomsorg, säger hon.

Men trots goda siffror så fortsätter rapporter om missförhållanden inom äldrevården att strömma in, från både personal, anhöriga och de boende själva.

I veckan har Expressen berättat om en rad personer som farit illa inom äldrevården runtom i landet.

Gerda Högström, 95, låg med brutet lårben på sitt boende i Härnösand och skrek av smärta. Trots det tog det fem månader innan benbrottet upptäcktes. Då var hennes knä stort som en boll och det gick inte att duscha henne eftersom det gjorde för ont.

Tyra Nyberg, 87, som bor på äldreboende i Östersund tycker om att sitta ute i solen - men personalen har inte tid att ta ut henne. Hon är inte ensam om att inte få komma ut, en undersökning från socialstyrelsen visar att 26 procent av de boende på äldreboenden anser att möjligheterna att få komma ut är dåliga.

Något som sammanfattades av Stina-Clara Hjulström, ordförande på demensförbundet, på följande sätt:

- Korna i hagen har bättre skydd än demenssjuka.

Ett annat uppmärksammat fall av vanvård som uppdagades i veckan granskas nu av inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Aftonbladet och flera andra medier berättade om det privata äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge, där en 72-årig man hittades instängd och utslagen i en liten skrubb.

En kvinna som var på boendet för att träffa sin mamma larmade polisen - när polis och ambulans kom till boendet var mannen medvetslös och låg i sin egen avföring, enligt SVT.


Ett annat problem inom äldrevården är att många får alldeles för mycket, eller fel mediciner. Ett tydligt exempel är Rune Masman, 92, i Mora som Expressen också berättat om i veckan. Han låg helt utslagen i sin säng och hade enligt vårdpersonal bara dagar kvar att leva.

Men när sjuksköterskorna beslutade att dra ner på hans medicin piggnade han snart till. Det visade sig att flera av de problem han hade var biverkningar som berodde på den cocktail av substanser som han fick i sig varje dag.

Nästan en tredjedel av alla äldre som söker vård på sjukhus gör det på grund av fel- eller övermedicinering.

Enligt äldreminister Maria Larsson har det dock skett en förbättring.

- En rapport som jag fick innan sommaren visade att alla län för första gången på länge nu har redovisat en minskning av olämpliga läkemedel hos de mest sjuka äldre.

- Men jag tycker att det är beklagligt att det har tagit så långt tid att uppnå den här minskningen. Jag tror att det beror på bristande samarbete mellan kommuner och landsting, säger hon.


Nu har det gått snart två månader sedan Rut Nolahn dog. Men hennes dotter René Staf har fortfarande inte fått svar på hur hennes mamma avled.

Fredagen den 14 juni hade Rut lovat att ringa. Hon ville gratulera Renés man på namnsdagen.

Men när samtalet uteblev blev René Staf orolig. Hon ringde till sin mamma om och om igen, men ingen svarade.

Sedan två veckor tillbaka hade hemtjänsten lovat att besöka Rut före klockan 09.30 varje dag, för att hjälpa henne med frukost. Rut hade nämligen ramlat och knäckt revbenen och behövde extra hjälp.

När René Staf ringde hemtjänsten fick hon svaret att det skett en dubbelbokning den dagen och att ingen skulle hinna hem till Rut före klockan 11.

Sedan fick hon ett chockerande besked.

- Det visade sig att mamma hade larmat vid midnatt dagen innan eftersom hon hade så ont att hon inte kunde ta sig in till sängen. Då hade hemtjänsten konstaterat att det var fel på larmet, säger hon.

Men ingen hade haft tid att fixa det förrän dagen efter, så Rut fick ligga med svåra smärtor utan larm.

- Jag sade till hemtjänsten att de var tvungna att åka hem till henne direkt.

Tjugo minuter senare hittade hemtjänstpersonalen Rut död på golvet i sin lägenhet.

- Jag fick först beskedet att hon hade ramlat, sedan ringde ambulanspersonalen och sade: Tyvärr måste vi meddela att din mamma har avlidit.


Expressen har under veckan också skrivit om Erica Wallberg i Österåkers kommun som larmade om förhållandena inom hemtjänsten. Hon vittnade om en ohållbar arbetssituation där hon sett personal gråta på morgonen, gå in i väggen och ett schema som inte gick ihop.

- De äldre är människor och inte maskiner. Det är oorganiserat och det betyder att viktiga missar kan bli dödliga missar, förklarade Erica Wallberg.

Efter att hon kontaktade medierna fick hon sluta med omgående verkan. Expressen valde då att konfrontera Österåkers kommun med uppgifterna om att hon tvingades sluta och den hemliga inspelning som fanns från mötet med tjänstemännen.

- Jag håller med om att det är olyckligt att hon gått till Expressen i stället för till ansvarig chef. Enligt mina uppgifter fanns det dock andra orsaker till att hon fick sluta, säger Tove Eriksson.

Äldreminister Maria Larsson, KD, reagerade starkt när hon fick höra om beskedet att kommunen inte lät Erica jobba kvar för att hon gått till medierna, vilket ljudupptagningen visade.

- Jag tycker att det här ger uttryck för en kommun som inte vågar gå i klinch och se missförhållanden, och som inte tar till vara på när personal larmar och säger att: Här är något som inte fungerar väl, säger hon.


På 1970-talet arbetade sjuksköterskan Chatrin Engbo som vårdbiträde inom det som då kallades för långvården. Hon berättar att det bodde sex gamla i samma rum, och att de var tvungna att tas ner till källaren för att få bada.

- Jag har jobbat inom äldreomsorgen i 40 år och måste säga att den äldrevård som finns i dag är mycket bättre än vad den var förr. I dag tar man tillvara på de äldres integritet och värdighet på ett helt annat sätt, säger hon.

I dag är hon direktör för Äldrecentrum, en stiftelse som ägs av Stockholms stad och landsting, och som sysslar med forskning och utveckling inom äldreomsorgen.

- Jag tror att man måste satsa mycket mer pengar på forskning. Om man tar läkemedel som exempel så vet man att vissa inte fungerar så bra när man blir äldre och skörare. Men det finns mycket okunskap, och många äldre far illa.

- Först går man till sin vårdcentral, sen går man till en specialist - och de kommunicerar inte med varandra. Då gäller det att själv veta vad man har för olika mediciner. Det är ett väldigt ålderdomligt system där en förändring måste skyndas på, det är en patientsäkerhetsfråga, säger hon.

Men det största problemet framöver menar hon kommer bli att attrahera unga människor att jobba inom välfärdssektorn. År 2030 kommer det att finnas nästan dubbelt så många som är 80 år eller äldre, jämfört med i dag.

- Det är en explosion! Visst sker det framsteg inom forskningen, man hittar nya läkemedel och nya tekniska hjälpmedel kommer kunna göra det enklare för personer att bo kvar hemma i framtiden.

- Men vi måste ha personer som har som förstahandsval att jobba med äldre. Äldreomsorgen är en stor bransch, med många karriärvägar, vi är dåliga på att berätta om det, säger hon.


Sedan hennes mamma hittades död i sin lägenhet har René Staf ringt närmare hundra telefonsamtal för att få svar på vad som egentligen hände henne.

- Men ingen vill kännas vid det, de hänvisar bara till varandra. Det är helt förkastligt, det ska inte behöva vara så här, säger hon.

Samtidigt tycker hon att det är skönt att kunna prata ut om de problem som fanns. Rut var själv missnöjd med den vård hon fick och tyckte att hon fick alldeles för mycket mediciner - tolv olika preparat.

- Mamma sa alltid att jag inte skulle säga något medan hon levde, då hon var rädd att få sämre vård, säger René.

Läkaren hade bokat in en läkemedelsgenomgång till augusti, men nu är det för sent.

Rut Nolahn hade precis fyllt 90 och tillsammans med Ruts syster hade de planerat en försenad födelsedagsfest.

- Hon var så fantastisk och såg fram emot detta så mycket, men vi hann aldrig fira henne, säger hon.

Expressen har sökt ansvariga för hemtjänstföretaget Mica Omsorg som Rut anlitade, utan att få svar.