Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prinsessan Stéphanies smärta – efter teorierna om Grace Kellys död

STJÄRNA. Grace Kelly var en av världens största filmstjärnor när hon lämnade Hollywood för Monaco 1956.
Foto: AP / AP AP

Vid 26 års ålder lämnade Grace Kelly livet som firad stjärna i Hollywood för ett liv som furstinna i Monaco.

26 år senare dog hon i en våldsam bilkrasch.

Det var inte mycket som behövdes för att det skulle börja spekuleras om orsaken till hennes död.

17-åriga dottern Stéphanie, som satt intill mamman, drabbades väldigt hårt när hon pekades ut som den som körde bilen ner för det branta stupet.

Konspirationsteorier lever sina egna liv. Ett gemensamt drag hos många av dessa teorier är att det ligger något väl dolt bakom kända människors död, något som inte får komma fram. 

Konspirationsteorierna om Grace Kellys död har orsakat dottern Stéphanie stor smärta. I biografin "Rainier and Grace: An Intimate Portrait” av författaren Jeffrey Robinson berättade Stéphanie om den "magi" som fanns runt hennes mamma:

– Det var svårt för folk att acceptera att hon kunde vara med om något så mänskligt som en bilolycka. Folk antog att jag orsakat den eftersom hon var alldeles för perfekt för något sådant. Efter ett tag kan man inte låta bli att känna sig skyldig.

FAMILJEN. Grace Kelly och furst Rainer fick tre barn ihop: Prinsessan Caroline (född 1957), prins Albert (född 1958) och prinsessan Stéphanie (född 1965).
Foto: EYEVINE/IBL

Stjärna i Hollywood  

Grace Kelly hade gjort kometkarriär i Hollywood. Motspelare som Cary Grant och James Stewart hyllade henne. 

Därför kom det som en överraskning när hon förklarade att hon skulle lämna drömfabriken för en okänd prins i ett lilleputtland som få hört talas om. 

Nyheten om furstinnans Grace bilkrasch den 13 september 1982 kom som en chock. 

De första rapporterna var knapphändiga. Efter en tid började bilden klarna. Grace och dottern hade besökt familjens sommargods Roc Agel, som maken furst Rainier köpt 1957. 

Den där måndagsmorgonen väckte Grace sin dotter kring klockan nio. På onsdagen skulle hon börja skolan i Paris. Grace packade baksätet på sin bil, en elva år gammal Rover 3500, med klänningar och hattaskar.

Lät inte privatchauffören köra 

I normala skulle privatchauffören köra kungligheterna men den här dagen propsade Grace på att få köra själv. Det skulle helt enkelt bli för trångt i bilen. 

Vägarna längs de branta kullarna vid den Franska rivieran kan vara förrädiska. Några kilometer före den lilla kommunen La Turbie är hårnålskurvorna särskilt besvärliga. Vid en av dessa kurvor krävs det att man bromsar in kraftigt och lägger om ratten i 150 grader.

En bilist som låg ett femtiotal meter bakom Grace och Stéphanie såg hur bilen svängde och krängde innan den körde rakt igenom en skyddsmur och föll handlöst ner för ett stup.

BILKRASCH. Bilen for av vägen ner i en ravin. Grace Kelly blev allvarligt skadad och avled dagen därpå.
Foto: PICTORIAL PRESS/IBL

Kördes i ilfart till sjukhus

Rovern voltade flera gånger innan träd och grenar lyckades på stopp på bilen ett fyrtiotal meter längre ner. Det var ett vådligt fall och både Grace och Stéphanie slungades runt i bilen.

En lokal bonde påstod sig ha sett Stéphanie vid ratten när han kom till platsen. Uppgiften tillbakavisades dock av ambulans och räddningspersonal.

De båda skjutsades i ilfart till det sjukhus i Monaco som senare skulle få furstinnans namn. Grace var allvarligt skadad. Dagen därpå avled hon.

Det konstaterades senare att Grace drabbats av en mildare form av hjärnblödning och att det var den som gjorde att hon förlorade kontrollen över bilen. Vid kraschen drabbades hon av ytterligare en hjärnblödning – som orsakade hennes död.

Prinsessan Stéphanie hade också ådragit sig skador. Ena nyckelbenet var krossat och hon hade stressfrakturer på halskotan.

Det skulle ta två dagar innan någon inom familjen vågade framföra dödsbudet for dottern. Stéphanie deltog på grund av skadorna inte vid begravningen – som följdes av 100 miljoner tv-tittare. 

SMÄRTSAMT. "Du kan inte föreställa dig allt lidande jag fått uthärda", sa prinsessan Stéphanie till Paris Match 20 år efter dödsolyckan. Här fotograferad med sonen Louis Ducruet 2011.
Foto: MICHEL SPINGLER / AP POOL AP

Spekulationer i pressen

Det skulle ta flera år innan Stéphanie ansåg att hon var mogen att prata om sin hemska upplevelse. Då hade den mer oansvariga pressen spekulerat i alla möjliga och omöjliga scenarion om vad som låg bakom dödskraschen. 

I en intervju i mitten av 1980-talet tog furst Rainier tog upp ett av alla dessa konstiga påståenden. Pressen hade hittat på en historia om att maffian låg bakom Grace död.

– Jag kan inte för ett ögonblick se varför maffian skulle vilja se henne död. De gjorde sitt bästa för att hålla i gång historien och de visade inte särskilt mycket mänsklig omtänksamhet för den smärta som vi gick igenom. Det var fruktansvärt, sa han.

Men det var framför allt en beskyllning som plågade honom mer än någon annan.

– När de stuvar om historien om att Stéphanie körde och de vet att det inte är sant, när det bevisats att det inte var så, då skadar det oss alla.

KÄRLEKEN. Grace Kelly gifte sig med furst Rainer i april 1956, i vad som kallats "århundradets bröllop".
Foto: AP

"Jag står inte ut längre" 

Prinsessan Stéphanie bar på sina upplevelser i många år. Tjugo år efter olyckan ställde hon upp på en exklusiv intervju med den franska tidningen Paris Match.

– Jag står inte ut längre. Allt detta förtal som sagts och skrivits har förlängt ett icke-existerande mysterium, sa hon.

Hon förklarade att hon drabbats av ett dubbelt trauma då hon både ”förlorat sin mamma som ung och att hon satt bredvid henne under den tragiska olyckan”.

– Du kan inte föreställa dig allt lidande jag fått uthärda, och som jag fortfarande får uthärda. Så när jag läser i tidningarna att jag dödade min mamma, det är helt enkelt fruktansvärt.