Prinsessan offrar familjen – för att gifta sig med kärleken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Mako låter kärleken segra. Nu lämnar hon den kejserliga familjen och gifter sig med Kei Komuro.
Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den kejserliga familjen.
Foto: BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET FRANCE

Prinsessan Mako av Japan offrar sin kungliga titel för att gifta sig med kärleken Kei Komuro.

Han är en "man av folket" och därför får Mako inte längre behålla sin status i kejsarfamiljen.

Samtidigt ersätts hon ekonomiskt – och väntas få ett miljonbelopp utbetalt av den japanska staten.

Hon hade inget annat val.

Prinsessan Mako, 25, kan bara behålla sin kungliga titel om hon gifter sig med en annan man av kunglig börd.

Den regeln appliceras bara på kvinnor. Japanska män av kunglig börd får gifta sig med vem de vill utan att deras titel påverkas.

Problemet för Mako, som är kejsar Akihitos äldsta barnbarn, var att det inte fanns några japanska kungligheter kvar att gifta sig med, skriver The Guardian.

Det fanns alltså två alternativ: Förbli ogift eller gifta sig med en man av folket.

Valet föll på att gifta sig med den pianoälskande Kei Komuro, 25, som hon gick i samma klass som under studierna på Tokyo International Christian University.

Förutom sitt stora intresse för att spela piano beskrivs Kei Komuro i japanska medier som en vanlig 25-åring som arbetar som juristassistent.

"Attraherades av hans leende"

Kei Komuro och prinsessan Mako håller presskonferens och meddelar att de avser att gifta sig.
Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP TT NYHETSBYRÅN

I söndags, den 3 september, gjorde han sitt första offentliga framträdande ihop med prinsessan Mako. Då hölls en presskonferens där de gemensamt berättade om sin relation.

Prinsessan Mako berättade om hur de närmade sig varandra 2012 när de båda letade efter program för utlandsstudier.

De hamnade dock på olika platser i världen när de väl valde att studera: Mako i Edinburgh och Kei Komuro i Los Angeles.

– Vi var långt ifrån varandra under en lång period, men vi fortsatte att kontakta varandra och fördjupade vår relation, berättade Kei Komuro på pressträffen enligt Japan Times.

Prinsessan Mako fortsatte:

– Först attraherades jag av hans leende, sa hon och fortsatte:

– Även om det är förbi min egen fantasi att bygga upp ett hushåll så vore det trevligt att ha ett värmande hushåll med herr Komuro, så att vi kan bilda en familj full av leenden.

Friade efter en middag

2013 friade Kei Komuro till prinsessan Mako efter en middag.

Men det dröjde till 2017 innan det stundande bröllopet officiellt kom på tal. Nu väntar sig Japan att det kungliga bröllopet ska ske under 2018.

Innan dess ska en rad traditionella riter och ceremonier genomföras. Och i och med beslutet från prinsessan Mako att gifta sig med "en man av folket" kommer hon också att lämna den kejserliga familjen och förlora sin kungliga status.

Riter innan giftermål

I och med utträdet ur den kejserliga familjen kommer prinsessan Mako att gå igenom flera traditionella ceremonier innan hon får gifta sig.

Enligt Japan Times rör det sig bland annat om dessa:

Nosai no Gi. Prinsessan Makos blivande make, Kei Komuro, behöver skicka en budbärare till kejserliga palatset som har med sig gåvor till Makos föräldrar, prins Akishino och prinsessan Akishino, och deras familj. Detta fungerar som en förlovningsceremoni.

Kokki no Gi. Kei Komuros budbärare besöker det kejserliga palatset och meddelar när bröllopet är tänkt att ske.

Choken no Gi. När bröllopet närmar sig ska prinsessan Mako delta i en ceremoni där hon uttrycker sin tacksamhet till kejsarparet, alltså sina farföräldrar.

Judai no Gi. En budbärare utsänd av Kei Komuro kommer, på dagen för bröllopet, till det kejserliga palatset och hämtar prinsessan Mako innan det är dags för vigsel.

I folkbokföringen kommer hon nu att registreras som en vanlig medborgare. Hon kommer att få rösträtt och övriga medborgerliga rättigheter – och skyldigheter som att betala skatt, till exempel.

Prinsessan Mako, längst till höger, när kejsaren firar sin 81-årsdag 2014. Hon står bredvid sina föräldrar. Nu lämnar hon kejsarfamiljen.
Foto: EUGENE HOSHIKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Kommer att få miljonbelopp av japanska staten

Men enligt japansk lagstiftning är hon också berättigad till en klumpsumma med pengar.

Ett rådsmöte mellan åtta personer, däribland premiärministern, kommer att besluta hur stor summan blir.

När denna situation tidigare har uppstått har det rört sig om mångmiljonbelopp. Sayako Kuroda, enda dotter till nuvarande kejsarparet, gifte sig med en man av folket 2005. Då fick hon 150 miljoner yen, vilket i dag motsvarar över 10 miljoner svenska kronor, skriver Japan Times.

Kejsar Akihitos kusin, prins Takamado, fick en dotter som valde att gifta sig med en man av folket. I oktober 2014 sa de ja till varandra och dottern gick från namnet prinsessan Noriko till namnet Noriko Senge. Hon fick då strax under 100 miljoner japanska yen i kompensation av staten, vilket motsvarar strax över 7 miljoner kronor.

Även om bröllopet inte ägt rum och Mako än så länge inte är gift med Kei så har relationen väckt frågan om problemen i den japanska kejsarfamiljen och vad det innebär att endast män kan ta över tronen.

– Det här har setts som ett stort problem i Japan eftersom ingen av kejsarens barn hade fått några söner fram till för några år sedan, säger Marie Söderberg, chef för Japaninstitutet vid Handelshögskolan i Stockholm.

Foto: HELEN RASMUSEN

Monarkin räddas av prins Hisahito, 11

Räddningen kom 2006, när prins Hisahito föddes. Han är bror till prinsessan Mako. Innan Hisahito föddes hade det på 41 år inte fötts en enda son i kejsarfamiljen.

– Innan Hisahito föddes diskuterades det på allvar att ändra lagstiftningen för att kvinnor skulle kunna bli kejsare, eftersom tiden började rinna ut för att lämpliga män skulle kunna födas, säger Marie Söderberg, och fortsätter:

– Men så fort en pojke hade fötts upphörde den diskussionen. Det tyder väl på att egentligen är japanerna ganska nöjda med systemet att bara män kan ta över tronen – och att det mer var av praktiska skäl som diskussionen om även kvinnor skulle kunna ingå i tronföljden uppstod.

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

I dag är prins Hisahito elva år.

Under 2018 väntas kejsar Akihito abdikera. Möjligheten för en kejsare att abdikera har inte funnits i Japan fram till en lagändring som ger ett tillfälligt undantag till just Akihito.

Orsaken är de hälsoproblem som han själv tagit upp som ett problem.

– Jag är redan över 80 år gammal och lyckligtvis är jag nu vid god hälsa. Men när jag ser till hur min hälsa gradvis försämras är jag oroad över att det kommer göra det svårare för mig att utföra min plikt som statssymbol helhjärtat som jag hittills gjort, sa han.

I våras träffade kronprinsessan Victoria kejsarparet i Tokyo under en resa dit.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN