Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan Dianas bror bryter tystnaden

Prinsessan av Wales, Diana, dog 36 år gammal. Foto: JOHN STILLWELL / AP
Charles Spencer gick till ursinnig attack mot medierna, samma dag som Diana dog, i ett uttalande utanför porten till sitt hem. Foto: SASA KRALJ / AP PRESSENS BILD
"Hon var så otroligt lycklig när hon var med sina pojkar", säger vänner Lana Marks i dokumentären. Foto: JOHN REDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins William, 15; prins Harry, 12 och prins Charles några dagar efter Dianas bortgång. Foto: DAVID BRAUCHLI / AP SCANPIX SWEDEN

LONDON. Älskad, jagad, mytomspunnen.

Över 20 år efter dödskraschen i Paris fortsätter prinsessan Dianas liv att förundra nya generationer.

I dokumentären "The Story of Diana" ställer Dianas bror, Charles Spencer, upp på en ovanlig intervju – och berättar om uppväxten, sorgen och oron för prins Harry.

– Något av det mest tragiska är att Diana hade blivit världens bästa farmor, säger han.

Prinsessan Dianas liv upphör aldrig att fascinera.

De senaste åren har flera uppmärksammade dokumentärer släppts om kvinnan som då var en av världens mest kända personer.

– Det är fantastiskt att se tillbaka på 80- och 90-talet, för nu är vi så vid nyheter dygnet runt. TMZ, Instagram, sociala medier, Kardashians och alla är berömda. Men då fanns inget av det. Det var bara prinsessan Diana som gällde, säger Krista Smith, Västkustredaktör på Vanity Fair i en av dessa dokumentärer, "The Story of Diana".

Den nästan tre timmar långa dokumentären finns just nu att se på Netflix. I den gör prinsessan Dianas bror - earl Charles Spencer - en mycket ovanligt intervju.

- Jag är beredd att prata nu. Efter 20 år tror jag att någon övergår man från att vara en samtida till en historisk person. Och Diana förtjänar en plats i historien, säger han i dokumentären.

Äktenskapet levde i Camillas skugga

Charles Spencer berättar i dokumentären om ögonblicket då han fick vet att hans syster var död, om mediernas ständiga jakt på henne och om oron för prins Harry vid begravningen.

Men också om en barndom där storasyster Diana tidigt stod ut. 

– Så länge jag kan minnas har hon alltid haft en naturlig stjärnglans, säger han.

1981 förlovade sig Diana med prins Charles, 32. Hon var ung då, 19 år, blyg, arbetade som förskolefröken. 

29 juli, 1981. Ett bröllop som följdes av hundratals miljoner världen över. Foto: AP PRESSENS BILD

Men snabbt skulle hon växa ut till en global superstjärna. Ständigt jagad, men lika ständigt älskad av folket.

Men i hemmet var kärleken frånvarande. Prins Charles hade en romans med sin tidigare kärlek, Camilla Parker Bowles (som från 2005 även är hans fru), och efterhand började även Diana träffa andra.

"Var så otroligt lycklig med sina pojkar"

Prinsessan Diana byggde sig också en egen plattform på andra håll utan sin make, engagerade sig i viktiga samhällsfrågor och mötte människor på ett sätt brittiska kungligheter aldrig gjort tidigare.  

Diana bara veckor i sin död, i närheten av Tuzla i Bosnien och Hercegovina, för att träffa människor påverkade av landminor. Foto: STEFAN ROUSSEAU / AP PA

I dokumentären framkommer bilden av en kvinna som ofta mådde dåligt, men fann styrka i sitt stora samhällsengagemang, och i att ge sina två söner starka värderingar.

– Hennes verkligt viktiga tid, och tiden hon njöt mest av i sitt liv, var med William och Harry. Hon var så otroligt lycklig när hon var med sina pojkar, säger vännen Lana Marks.

Gick till ursinnigt angrepp på pressen

1996 skilde sig prinsessan Diana och prins Charles, efter flera års separation. Morgonen den 31 augusti 1997 vaknade världen till den tragiska nyheten att prinsessan Diana, endast 36 år gammal, omkommit i en bilolycka i Paris. 

Diana, hennes pojkvän Dodi Fayed och chauffören förföljdes av nio franska paparazzi-fotografer när deras bil körde in i Pont de L'Alma-tunneln och kraschade in i en pelare.

– Jag bodde i Sydafrika då och mina fyra barn bodde hos mig. De var väldigt unga. Jag sa till dem: ”Dessvärre har faster Diana dött.” Eliza tittade på mig med ett litet leende och sa: ”Men inte i verkliga livet, pappa.” Hon trodde att en så hemsk historia måste vara en saga. Och det var… väldigt sorgligt, ja, säger Charles Spencer, brodern.

Samma dag gick han ut och mötte pressen utanför hans hem. Han var ursinnig.

– Det är inte en tid för motanklagelser utan för sorg. Dock har jag alltid trott att pressen skulle döda henne till slut. Men inte ens jag kunde föreställa mig att de skulle bli så direkt inblandade i hennes död, som verkar vara fallet, sa han till den samlade presskåren.

En av gästerna på Harrys och Meghans bröllop

Det var också hans ord om Diana som senare, vid begravningen i kyrkan, fick folkmassorna utanför kyrkan att börja applådera, mitt under pågående ceremoni. 

Applåderna spred sig hela vägen in i kyrkan.

På vägen dit hade Charles Spencer gått mellan William och Harry bakom kistan.

– Det svåraste den dagen var inte att hålla tal, utan att gå bakom min systers kista med hennes söner. På den tiden var Harry en liten parvel och jag var så orolig. Vilket trauma för en liten pojke, att gå bakom sin mammas lik. Det är bara fruktansvärt. Jag förundrades över hur duktiga de var. Helt otroliga.

Prins Harry och Meghan Markle gifte sig den 19 maj. Bland gästerna fanns bland andra Charles Spencer, Dianas bror. Foto: BEN BIRCHHALL / AP TT NYHETSBYRÅN

I dag, 21 år senare, har han fortfarande kontakt med sina systersöner. I maj var han en av gästerna på prins Harrys och Meghan Markles bröllop. 

– Det är så enkelt att se kopplingen mellan dem och deras mor, säger han om systersönerna.

– Det otroliga för mig är hur tiden har gått. Något av det mest tragiska är att Diana hade blivit världens bästa farmor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!