Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prinsessan Christina trivs bäst utan titel

1949: Vid Expressenplanet med lillprinsen.
Vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf kom sist i syskonskaran på fem barn och det blev naturligt att yngsta systern, prinsessan Christina, blev hans bästa kompis. Här har Expressens dåvarande reportageplan landat vid bryggan ute på Tullgarns slott och Sveriges framtida kung inspekterar planet tillsammans med sin storasyster.
1974: Lyckliga brudparet.
Prinsessan Christina och Tord Magnuson gifte sig den 15 juni 1974 i Slottskyrkan. De vigdes av ärkebiskop Olof Sundby och det var ett familjebröllop. Christina hade en bröllopsklänning i tjock crêpe med omlottskuret liv och längsgående hålsömsbroderier. Som brudkrona hade Christina prinsessan Sibyllas diadem.
Foto: Folke Hellberg
1948: Systerkärlek.
Prinsessan Christina har alltid genom åren haft en stor förebild i storasyster Margaretha. Här sommaren 1948 ute vid Haga slott ställer de upp i juli för tidningen Dagens Nyheter som kommer på besök.
Foto: Dagens Nyheter
1949: Kälktur.
Kungafamiljen har varje år haft som tradition att åka till Storlien och familjens fritidshus. Här hemma igen i mars 1949 blir det en glad överraskning för prinsessan Christina och lillebror Carl Gustaf när det har snöat ute vid Haga slott och de får användning för familjens kälkvagn.

Hon är den yngsta av systrarna och den som står lillebror kungen allra närmast av Hagasessorna.

Prinsessan Christina, eller Titti som familjen och vännerna kallar henne, har på senare åren kommit att bli en symbol i Sverige i kampen mot cancern, sin egen bröstcancer, orättvisor och jämlikhet.

DEL 2:4: CHRISTINA.

Prinsessan Christina må vara den yngsta av Hagasessorna, men hon är aldrig den som har stått i bakgrunden av systrarna - tvärtom. Prinsessa Christina har under många år kommit att bli lillebror Carl XVI Gustafs förlängda arm i arbetet som monark och statschef av Sverige.

Hon hyllas av sin omgivning för sin prestigelöshet och att hon är så jordnära - trots sin prinsesstitel:

- Det var aldrig titlar och sådant. Hon ville inte höra talas om det. Hon var Christina. Punkt slut. En fantastisk person som lärt oss andra så mycket, säger Eva von Oelreich, ordförande i Röda korset.

- Det var väldigt starkt och modigt av Christina att berätta om sin sjukdom, säger Sara Brodahl på Cancerfonden.

Christina, kronprinsessan Victorias yngsta faster, som kom att växa upp ute på Haga med systrarna Margaretha, Birgitta och Désirée är den av Hagasessorna som har haft överlägset bäst kontakt genom åren med lillebror Carl Gustaf, i dag landets kung och statschef.

Hagasessorna blev ett begrepp i Sverige kring 1940 och de fyra systrarna ute på Haga slott var ständigt i olika reportage. SF:s journalfilmer på biograferna, dåtidens tv-nyheter, domineras av andra världskriget som rasar som värst utanför Sveriges gränser och Hagasessorna. Mest populära presenten bland flickor vid den här tiden är bokmärken med prinsessorna och bildalbum.

RÅDGIVARE. Prinsessan Christina hyllas av sina forna arbetskamrater "Hon var oerhört skicklig på att lyssna på andra och har stor humor. Jag får än i dag råd och hjälp av henne", säger Röda korsets ordförande Eva von Oelrich. Foto: Suvad Mrkonjic

När vår nuvarande kung föds 1946 blir han också populär, men inte i närheten av systrarna på Haga. De som kom att knyta en unik relation bland syskonen var utan tvekan de två yngsta syskonen, Christina och kungen. En relation som aldrig Margaretha, Birgitta eller Désirée har haft med sin lillebror. Det är med Christinas familj, maken Tord och barnen Gustaf, Victor och Oscar, som kungen och drottning Silvia har spenderat de flesta familjehögtiderna.

Prinsessan Christina har på senare år kommit att symbolisera två saker:

Kampen mot fattigdom i världen genom Röda korset och kampen mot sin egen bröstcancer. Med de humanitära frågorna har Christina arbetat i över 30 år, både som ordförande för Röda korset i Sverige och även ledamot i internationella Röda korset.

I dag hyllas hon fortfarande för sina insatser:

- Christina var oerhört lätt att arbeta med. Konkret och saklig. Alltid lika påläst och en väldigt djup kunskap om allt det vi gjorde. Hon var också väldigt lyssnande, berättar Eva von Oelreich, i dag ordförande för Röda korset i Sverige.

Hon lärde känna prinsessan Christina redan 1993 på Röda korset:

- Av henne har jag lärt mig oerhört mycket. Hon var oerhört skicklig på att lyssna på andra och ta in sakargument. Och har stor humor. Jag får än i dag råd och hjälp av henne.

Christina använde aldrig sig av prinsesstiteln:

- Nej, hon gjorde tidigt klart att hon var Christina Magnuson. Inte prinsessan Christina. Hon brukade säga att här är jag ordförande Christina Magnuson. Ingen prinsessa.

Eva von Oelreich minns en resa till Sydafrika:

- Vi var i ett slumområde i Kapstaden. Plötsligt var det någon i vårt sällskap som viskade högt ett till par barn att det fanns en riktig prinsessa med i sällskapet. Christina som hörde hela konversationen röjde inte med en min vad hon hade hört. Det var ingenting för henne.

Christina som 1974 fick sin drömprins Tord, kallad Tosse, har tre barn tillsammans. Två år före bröllopet avled Hagasessornas och Carl Gustafs mor prinsessan Sibylla och Christina som då fortfarande var ogift blev per automatik rikets första dam i avvaktan på att lillebror skulle bli regent och gifta sig med sin framtida kärlek Silvia.

DOPGÄSTER. Prinsessan Christina och maken Tord på prinsessan Leonores dop i Drottningholms slottskyrka i juni förra året. Foto: Cornelia Nordström

Parets tre barn har också fått egna barn och barnbarn till Christina och Tord - Désirée, Albert och Edmund.

Släktingen Marianne Bernadotte, änka efter Sigvard Bernadotte, kungens farbror, säger om prinsessan Christina:

- Christina är en rak person som alltid ställer upp för andra, som jag tror. De har en blandning av vänlighet och oåterkomlighet. Jag tycker att hon och Tord sköter sig bra. Alltid vänliga och hjälpsamma.

- Det går inte att inte tycka om dem. Rejäla människor, sammanfattar Marianne Bernadotte.

Prinsessan Christina som 2010 drabbades av bröstcancer valde tidigt att gå ut och berätta om sin sjukdom. Det som många andra i samma offentliga position kanske hade valt att hålla som sin hemlighet valde Christina att dela med sig av:

- Jag hoppas att jag på det sättet kan komma att hjälpa andra, sa Christina i en intervju till Aftonbladet.

När kronprinsessan Victoria fick sin Daniel i Storkyrkan den 19 juni 2010 var det bara ett fåtal personer utanför familjen som visste om den kampen som Christina gick mot cancern.

Sara Brodahl, insamlings- och marknadschef på Cancerfonden:

- Alla offentliga personer som berättar om sin sjukdom sätter ljus på sjukdomen och cancer i sig. De får en uppmärksamhet och kan bidra med kunskap som vi kanske har svårare att komma ut med. En person som prinsessan Christina som är så publik gör att det sätter ljuset på frågan om just bröstcancer. Det blir mer uppmärksammat.

- Alla måste få göra som de vill. Vissa vill bli publika och berätta, andra vill inte. Att Christina gjorde det var väldigt starkt och modigt av henne, men det betyder inte att alla måste gå ut göra det. Det är ett personligt val.

Prinsessan Christian är den av Hagasessorna, trots sin kungliga titel, försökt leva ett så pass normalt liv som möjligt. Tidigare bodde hon och maken i pampiga Villa Beylon ute i Ulriksdal, men bor i dag i en våning i ett av husen på Slottsbacken, precis granne med Stockholms slott. I samma hus bodde även tidigare prins Carl Philip och det är bara personer kring kungen och hovet som får tillgång till de pampiga våningarna. Villa Beylon har i dag nya hyresgäster i form av framgångsrike affärsmannen Michael Storåkers.

Christina har alltid genom åren försökt att ha två roller. Prinsessrollen och Christina, den personen som hennes väninna känner bäst. Hon har själv vid ett tillfälle förklarat sina rollbyten:

- Jag har suttit på de här Nobelmiddagarna med hela rasslet på mig, och sedan nästa dag går jag ner till vår lilla mataffär med min lilla dragkasse och är fullständigt normal, ingen människa i Gamla stan vet vem jag är.

Prinsessan Christina har levt långt från skandalerna genom åren. Det som dock drabbade henne och maken Tord hårt var den juvelstöld som inträffade hemma hos paret 2012. En nära vän till paret, en då 19-årig man, stal kungliga släktklenoder för över 855 000 kronor och den mest värdefulla - prinsessan Sibyllas (kungens och Christinas mor) diadem, värderat till över 300 000 kronor har aldrig hittats.

19-åringen som ursprungligen kommer från Somalia, hade flytt kriget, och bodde i perioder hemma hos Christina och hennes make Tord. Tord hade sedan tidigare arbetat med utsatta ungdomar i Tensta och kom på så sätt i kontakt med 19-åringen. Med Tensta socialförvaltning gjorde Tord Magnuson upp om att han skulle bli 19-åringens mentor.

Tidvis var han som en familjemedlem och fick vissa perioder bo hemma i parets våning på 250 kvadratmeter på Slottsbacken.

- Han bodde i vårt så kallade gästrum, som också är kontor, berättade Tord Magnuson senare i rätten.

Vid en fest i våningen och när 19-åringen blev själv kvar gick han in i parets kassaskåp och stal juveler för över 800 000 kronor. Där fanns bland annat prinsessan Sibyllas diadem, värt 350 000 kronor, diamantring 450 000, Aquamarinring 25 000 och Gustaf VI Adolfs gamla manschettknappar, värderade till 30 000.

- Det kom en plan i hjärnan, berättade han i polisförhören.

Senare erkände 19-åringen att han hade slängt diademet i Stockholms ström och trots dykningar i området har diademet aldrig återfunnits. Prinsessan Christinas make Tord Magnuson har sammanfattat stölden med orden:

- Det är en sorglig dag. Jag tycker fortfarande om honom.

Prinsessan Christina

Prinsessan Christina Louise Helena, fru Magnuson, 71.

Bor: Stockholm

Fastställd förvärvsinkomst: 87 900.

Överskott av kapital: 236 535.

Övrigt: Prinsessan Christina äger en tiondel av ett fritidshus på Värmdö. Resten ägs av av maken Tord. Tidigare ägde maken allt, men den 8 september i år överlät han som sagt en tiondel i gåva till hustrun.

Fordonsinnehav: Mini Cooper. Togs ut ut trafik i december 2005. En P-bot på 1000 kr utfärdad på Östermalmsgatan 61, kl 10.45 den 3 december 2014.

Familj:

Maken Tord Magnuson, 73.

Bor: Stockholm.

Fastställd förvärvsinkomst: 434 400

Överskott av kapital: 278 185

Tre söner:

Carl Gustaf Victor Magnuson, 39, gift med stjärnmodellen Vicky Andrén.

Tord Oscar Fredrik Magnuson, 37, gift med Emma Emilie Charlotta Magnuson, 33.

Victor Edmund Lennart Magnuson, 34, med sambon Louise Bergström, 34.

Fem barnbarn:

Désirée, Elfrida, Christina, Carl Albert Maurice och Edmund Bengt Lennart.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!