Prinsens romans doldes för alla i flera månader

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsens nya flamma. Sofia Hellqvist är glad, social och blir snabbt omtyckt.

Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia uppges vara besvikna över Carl Philips val av flickvän. 

Men om de ger Sofia Hellqvist, 25, en chans och känner henne på pulsen, lär de snart upptäcka att hon är så mycket mer än Slitzmodell och aktör i såpan "Paradise hotel". 

Sofia brinner för föräldralösa barn i Ghana, hon är ambitiös och målmedveten, sportig, ärlig och rättfram -  och hemma i Älvdalen är hon lite av en idol. 

- Hon är poppis i Älvdalen. Det vore kul om Carl Philip kom på besök så vi får skaka hand, säger Kjell Andersson, ordförande i dragkampsklubben Brunnsbergs IF.

Det är inte lätt att i förstone bli accepterad som pojkvän eller flickvän i kungafamiljen. Ni kanske minns hur kämpigt det var för Daniel Westling att bli godkänd som kronprinsessan Victorias pojkvän.

 Han var en vanlig kille från Ockelbo som inte hade någon större erfarenhet av fina middagar, konversation och dessutom var han blyg. Det dröjde länge innan kungen insåg att Daniel var en kille som kommit för att stanna i familjen.

 Emma Pernald, 29 -  prins Carl Philips flickvän i nästan tio år -  var mycket uppskattad av kungen och drottningen, som såg henne som ett barn i huset. Och kungafamiljen hade hoppats att Carl Philip, 30, och Emma skulle förlova sig efter Victorias och Daniels bröllop.

 Därför var det med bestörtning som de fick veta att Carl Philip och Emma hade gjort slut. Hela familjen -  inte minst Victoria -  hoppades in i det längsta att Carl Philip och Emma skulle hitta tillbaka till varandra, enligt Expressens källor.

 Därför kan det vara förståeligt att Carl Philip ända sedan i somras har smugit med sin nya flickvän Sofia Hellqvist -  inte minst för att hon fått stämpeln som "dokusåpastjärna" och "utvikningstjej". Varken kungen eller drottningen kände till att Carl Philip fallit för Sofia Hellqvist -  förrän Expressen avslöjade förhållandet i veckan.

 Också för hovets presschef Nina Eldh -  som vet mycket, men säger lite -  kom det som en överraskning.

 - Det är en sak som vi inte får veta -  och inte behöver veta. Prins Carl Philips privatliv kommenterar vi aldrig, säger Nina Eldh.

 Carl Philip och Sofia träffades på klubben V redan för två somrar sedan, det var inget mer med det. Men i somras träffades de på nytt, platsen var VIP-rummet "Kristallrummet" i Pepe's Bodega i Båstad, och det började slå gnistor mellan dem.

Nu följde täta telefonsamtal och det var bara de allra närmaste kompisarna som visste vad som var på gång. Ibland sågs de på bio. De har också träffats på nattklubbar               i Stockholm, främst på V och Rose, som drivs av Carl Philips gode vän Robert Hållstrand. Där har de kunnat festa i fred utan att rykten kommit i svang.


Vem är då Sofia Hellqvist -  tjejen som nu alla är nyfikna på? Expressen har talat med många människor i hennes närhet och omdömet är samstämmigt -  Sofia är glad, social och blir snabbt omtyckt.

 Född i Täby utanför Stockholm, pappa Erik född i Danmark, mamma Marie i Älvdalen.

 När Sofia var sex gick flyttlasset från Täby, utanför Stockholm, till Älvdalen     eftersom mamma Marie längtade hem. Båda föräldrarna är samhällsintresserade och Marie Hellqvist är FP-politiker i kommunstyrelsen.

 Sofia började tidigt att sjunga, dansa och spela piano.

 - Sofia dansade hos mig tills hon började gymnasiet och flyttade till dansgymnasiet              i Vansbro. Hon var både duktig och ambitiös, säger danspedagogen Sabina Bjurström som fortsatt att hålla kontakten med Sofia Hellqvist -  som så småningom ville ut          i stora världen -  New York närmare bestämt.

 Men först Stockholm, dit hon stack som 18-åring, och två år senare övertalades hon att ställa upp på lättklädda bilder med en orm i Slitz. Hon blev både Miss Slitz och Miss Älvdalen, vilket sedan ledde till att Sofia gick med på att vara med i skandalsåpan "Paradise hotel". Sedan var det dags för New York, där Sofia hankade sig fram som servitris på barer, hon gjorde modelljobb och hon utbildade sig till yogalärare med drömmar om att öppna ett eget yogacenter.


Förra året -  i april -  kom Sofia hem till Älvdalen för att hälsa på. Och vara mannekäng på Älvdalens stora begivenhet "Made in Älvdalen show" med bland andra Larz Kristerz och Robert Gustafsson. Sofia Hellqvist visade kläder, Made in Älvdalen.

 - Sofia var det självklara valet att engagera som modell. Vi visste ju att hon var mannekäng. Man kan säga att Sofia är lite av en stjärna i Älvdalen -  hon har ju bott i New York, säger dragkampsklubbens ordförande Kjell Andersson, som arrangerade jippot som drog fulla hus vid två föreställningar.

 Andersson säger också:

 - Sofia är poppis        i Älvdalen. Det vore kul om Carl Philip kom på besök så att man får skaka hand.

 Sofia Hellqvist gjorde ett gott intryck på fler människor. Gittan Book, kassör     i Brunnsbergs IF, säger:

 - Min dotter gick också mannekäng med Sofia, och sa att Sofia var väldigt sympatisk och bjöd på sig själv.

 Tur Åke Lindkvist från Malung, underhållare och konferencier vid de två föreställningarna i Älvdalen, intervjuade Sofia på scenen.

 - Hon var en mycket trevlig tjej, hon stod verkligen med båda pjäxorna på jorden, säger han.

 Sofia Hellqvist anses vara rak, ärlig och rättfram -  ingen som bara tompratar. Hon är långt ifrån den människotyp (falsk) som hennes antagonist i "Paradise hotel", Olinda Borggren ville framställa Sofia i ett tv-inslag. Det är förmodligen därför som Sofia lätt får sympati från omgivningen.

Hon sa själv sedan hon blev Miss Slitz:

- Genom ett leende och ett positivt bemötande kommer man långt. Jag brukar höra att jag strålar. Ett vackert yttre och en insida som mår prima bildar en perfekt kombination som man gärna delar med sig av.

 Sofia Hellqvist åkte tillbaka till New York, där hon hade en pojkvän med son. Och i somras besökte hon Båstad -  och då gick det som det gick... Men hon återvände ändå till New York som hon älskar och alltid längtar tillbaka till. Samtidigt koncentrerade sig prins Carl Philip på att slutföra Carrera cup-serien i racing. Han kör Porsche i proffset Janne "Flash" Nilssons stall.

 - Sofia var aldrig med Carl Philip och tittade på tävlingarna. Det gjorde hans förra flickvän Emma ibland. Jag hade faktiskt inte hört talas om henne förrän Expressen skrev om deras romans, säger en person i racingteamet.

 Sofia Hellqvist hade sina tankar riktade åt ett annat håll -  Ghana i Västafrika. Länge brann Sofia för att i två månader åka till Ghana och arbeta på barnhem.

 I september (när Carl Philip körde sin final) och oktober var Sofia i Ghana. I sin blogg, med rubriken "I'm going to Africa", berättar hon om sina strapatser:

"Vi har inget rinnande vatten så jag tvättar mig genom att skyffla vatten över mig från en hink. Vi har toalett, vilket är lite lyx. Ibland funkar den, ibland inte. Tvättar mina kläder i en balja. På barnhemmet är det full rulle! Vi har runt 20 bebisar och det är där jag behövs mest. Vi har även minst 20 barn till upp till 5 år, ungefär. Ni kan tänka er vilket kaos det blir ibland.

 Men så är det med barn eller hur?

 Bebisarna är mina ögonstenar. Vi klär dom, matar dom, byter blöjor, tvättar, leker, kramas, gosas, byter igen och så vidare.

 De behöver alla enormt mycket uppmärksamhet och det blir en del bråk. Försöker att ge mycket tid och kärlek i mängder till alla. I går fick vi ett litet tillskott! Esaiah, 5 dagar."


Sofia Hellqvist åkte hem i slutet av oktober i fjol, men hela tiden fanns hennes tankar hos barnen i Ghana.

 På julafton, när Sofia var hemma hos sina föräldrar och njöt av all julmat (och hade dåligt samvete för överflödet), fick hon ett dystert besked:

 Linda, den blinda kvinnan som var hivsmittad, hade avlidit samtidigt som sin syster. Men inte av aids, utan av tbc. Linda efterlämnade flera barn.

 Det grep Sofia, som uppmanade sina bloggläsare att hjälpa genom att sätta in pengar på hjälpkontot:

 "Låt oss ge familjen lite glädje och ljus. Vi kan rädda återstoden av familjen med rätt medicin och mat till barnen. Och vi kan se till att de får vara tillsammans."


Julen firade Sofia med sina föräldrar.

 Nyåret firade hon med Carl Philip        i Sälen.  De första dagarna höll de låg profil, men på nyårsdagen, vid afterskin i Lindvallen, dolde de inte sina känslor för varandra, enligt Expressens källor.

 Carl Philip har träffat Sofias föräldrar. Men mamma Marie Hellqvist vill inget säga.

 - Det får ni fråga Carl Philip om, säger hon.

 Sofia och Carl Philip vill heller inte prata med Expressen om sina känslor. Carl Philip fick chansen häromdagen, i i Alnarp i Skåne där han pluggar. Carl Philip sa bara:

 - Jag kan verkligen inte prata om det här, så är det.

 Det är förståeligt -  han måste berätta allt för pappa kungen och mamma drottningen först.  

 Och de måste få träffa Sofia Hellqvist, ge henne en chans, ta henne på pulsen och känna att hon är så mycket mer än Slitzmodell och dokusåpaprofil -  en tjej med båda pjäxorna på jorden, som man säger i Älvdalen.