Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prins Henrik - i krig med danskarna i 40 år

Drottning Margrethe och prins Henrik av Danmark. Foto: Suvad Mrkonjic
Flera gånger framställs han som närmast en clown eller ett monster Hans högsta dröm om att bli kung kommer aldrig att bli verklighet och av sitt folk har han aldrig blivit älskad.
Prins Henrik av Danmark har genom åren gjort skandal efter skandal. Han har anklagats för att slå sin hustru drottning Margrethe, erkänt att han slår barnen Frederik och Joachim, uppträtt berusad, dansat med strippor och berättat om hur han gärna äter hund.
I den självutlämnande boken "Enstöringen - porträtt av en prins" avslöjar prinsen för första gången sanningen bakom alla rubriker.
Prins Henrik av Danmark har aldrig riktigt kommit överens med det danska folket. Foto: Foto: Suvad Mrkonjic
Danskarna har genom åren varit det kungahus som har ställt till med flest rubriker och skandaler. Drottning Margrethes make prins Henrik har stått för merparten av uppståndelsen. Prinsen har valt att aldrig prata om sina olika utspel eller de rykten som omgärdar hans person. Fram tills nu.
För ett år sedan bjöd han ner fransk-danska journalisten Stéphanie Surrugue till sin vingård Château de Cayx i Frankrike.
Hon fick bo på hans gård och umgicks dygnet runt med prinsen och hans familj och resultatet blev biografin "Enstöringen - porträtt av en prins", som kom ut i dansk handel i går.
- Vi gjorde alla intervjuer på franska och jag fick en unik inblick i hans liv i och med att jag fick bo på vingården, berättar hon för danska tidningen Berlingske Tidende.
I boken kommer en helt ny sida fram av prins Henrik och han bemöter för första gången alla rykten som omgärdar honom som person.
1967 kom den färgstarka franska diplomaten Henri de Laborde de Monpezat från Frankrike och gifte sig med Danmarks blivande drottning Margrethe. Sedan dess har striden pågått med danskarna.
- Jag får genom vänner både ute i Europa och Danmark höra vad som sägs bakom ryggen på mig. Det är kusligt och extremt, säger Henrik i biografin.
En av de mest väsentliga och centrala delarna är anklagelserna om att prins Henrik skulle slå sin hustru, drottning Margrethe. Prinsen förnekar bestämt:
- Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag hörde vad som sades om mig, säger han.

De flesta samtalen med Henrik skedde under gemensamma bilturer på hans stora vingård. Stéphanie Surrugue satt bakom ratten i sin lilla Renault Clio och prins Henrik i passagerarsätet med sin hund i famnen.
- Vi började prata om att skriva en bok utifrån hans synvinkel. Få fram hans sida av allt som har hänt och händer kring honom, berättar Stéphanie Surrugue.
- Det var viktigt för mig att jag inte blev en spökskrivare, utan helt objektiv. Under samtalen var jag aldrig med om att han inte ville svara på några frågor, säger hon till Berlingske Tidende.
Prins Henrik har haft ett problematiskt förhållande till sina barn - prins Joachim och kronprins Frederik. De har ofta tagit avstånd från hans utspel. I boken erkänner prins Henrik att han regelbundet har gett barnen stryk under deras uppväxt.
Trine Villemann, kungaexpert i Danmark, har läst delar av den nya boken och hon är förvånad över att Henrik inte har lärt sig av historien:
- För över 30 år sedan gick han ut och sa att det är okej att slå sina barn. Det blev naturligtvis en otrolig uppståndelse. Nu gör han det igen, som om han inte har lärt sig något av allt som har hänt.
- Hela hans liv är tragiskt. Henrik har legat i krig med danskarna i över 40 år, säger hon.
När prins Henrik och drottning Margrethe hade sitt silverbröllop så avslöjade kronprins Frederik i sitt tal till föräldrarna att "den man älskar agar man".
- Man måste sätta gränser annars tror barn att de får göra vad som helst, säger prins Henrik i boken "Enstöringen..."
- En lusing gör ingen skada, den är glömd tre minuter senare.

Trots den problemfyllda relationen så hyllar kronprins Frederik sin far i biografin. Han beskriver det som han har utsatts för som "pinsamt":
- Han mobbas av både allmänheten och medierna.
- Flera gånger framställs han som närmast en clown eller ett monster. Det är pinsamt för honom och pinsamt för Danmark, menar kronprins Frederik.
Trine Villemann håller inte med:
- Henrik har skapat den här situationen själv. Han har aldrig kunnat acceptera den danska livsstilen och vi har inte har kunnat acceptera honom.
- Henrik har haft alla möjligheter att förändra allmänhetens bild av honom, men det har han inte velat.
Redan när prins Henrik och drottning Margrethe träffade varandra insåg danska folket att han var en färgstark person. Tidigt visade han klart och tydligt att han inte tänkte räta in sig i något led eller följa de kungliga etikettsreglerna.
- Han har aldrig kunnat acceptera att leva i drottning Margrethes skugga, berättar John Lindskog, dansk författare.
- Det har han många gånger visat med önskvärd tydlighet. Det har aldrig funnits i hans värld att han ständigt ska gå tre steg bakom sin fru. I hans värld skulle det helst vara han som gick först, fortsätter John Lindskog.
John Lindskog menar att det är där skillnaden finns mellan svenska och danska kungahuset.
- Jag är övertygad om att Daniel aldrig kommer ha några problem med att gå tre steg bakom Victoria. Han finner sig i att det är så. Det är något som Henrik aldrig har, eller kommer att göra.

Det som har retat prins Henrik mest under åren är att han aldrig någonsin kommer få titeln kung. Han anser att det skulle vara en självklarhet och i sin biografi kommer han in på detta flera gånger:
- Jag har blivit så otroligt illa behandlad, säger han med en passning till både danska befolkningen och den danska konstitutionsordningen - den säger att kronprins Frederiks hustru Mary en dag blir drottning när Frederik blir kung.
- Vilket liv det skulle bli om min sons hustru bara får kalla sig prinsessa när min son en dag blir kung. Det skulle inte passa sig, men jag får inte ta titeln kung.
Trine Villemann konstaterar att prins Henrik aldrig kommer förlåta danskarna över att han inte får bli kung.
- Det är hans största sorg här i livet. Han har så länge velat bli kung, men förgäves.
- Glöm inte samtidigt att hemma på slottet så är det han som är kung. Där har drottning Margrethe ingenting att säga till om. Han bestämmer i allt och är helt herre över sina egna beslut.
Prins Henrik har också blivit utpekad som homosexuell och att han och drottning Margrethe inte skulle leva i en riktig relation.
Norska kungareportern Liv Berit Tessem har tidigare kommit ut med boken "Kongereporter - journalist i eventyrland". I den slår hon fast att prins Henrik fördrar unga män framför sin hustru drottning Margrethe. I boken skriver hon:
"I Danmark gick det färgstarka rykten om turboprinsarnas privatliv och att det är en offentlig hemlighet att prinsgemålen Henrik föredrar unga män."
Boken skapade då en enorm uppståndelse i Danmark och hovet - och inte minst prins Henrik - vägrade att bemöta påståendet.
- Det sprids så mycket prat om mig, säger Henrik nu.
- Första gångerna jag hörde allt så visste jag inte om jag skulle börja gråta eller skratta. Alla rykten är irriterande, särskilt när de är ogrundade.
Prinsen har i sin biografi inget riktigt svar på varför han aldrig har blivit älskad av danska folket. Hans färgstarka personlighet tror han spelar in, men framförallt språket:
- Jag har misslyckats med att lära mig danska språket ordentligt och det har nog påverkat hur folk har sett mig som person.
- Många har trott att jag inte vill vara dansk. Det är ett misslyckande från min sida, konstaterar han i biografin.

Prins Henrik tror att få hade stått ut med den behandling som han har fått av danska folket. Han gör en jämförelse med drottning Ingrid av Danmark, dotter till svenska kungen Gustaf VI Adolf.
- Hon hade inte stannat en dag. Hon hade smällt igen dörren och åkt hem igen till Sverige.
Sten Hedman, kungaexpert i Sverige, är övertygad om att prins Henrik aldrig hade klarat sig i svenska kungahuset.
- Det som sker och har skett i Danmark skulle aldrig kunna hända i Sverige. Kungahuset vi har är alldeles för konservativt för en person som Henrik.
Trine Villemann tror att historien med Henrik slutar med att prinsen flyttar hem till Frankrike igen.
- Inte officiellt, men han kommer inte ha sin bostad i Danmark. Han har också, vet jag, uttryckt sin sorg över att en dag behöva bli begravd i Danmark. Det är allt annat än vad han vill.