Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Prins Charles och Dianas kyss fick England att jubla

Folket jublade när prins Charles kysste sin nyblivna hustru. "I det ögonblicket tänkte ingen på morgondagen", skrev Expressens Londonkorrespondent Jussi Anthal. Foto: AP / AP
Kanske var det här just det skådespel det gamla imperiet behövde för att polera upp lite av sin forna glans. Foto: PA / AP PA

Det kallades ”Århundradets bröllop” och ”Sagobröllopet”. 

Ögonen tårades hos de mest lättrörda när Prins Charles och lady Diana lovade att älska varandra i nöd lust.

Brudens hela ansikte glittrade av lycka.

Det var den 29 juli 1981.

Långt senare, efter ett äktenskap i spillror, sa hon att det var ”den värsta dagen i mitt liv”.

Kanske var det här just det skådespel det gamla imperiet behövde för att polera upp lite av sin forna glans. 

Storbritannien hade haft det tufft efter andra världskriget. Man regerade inte världshaven längre. Kolonierna förklarade sig självständiga. Fabriker hade svårt att klara sig i den internationella konkurrensen. Strejkerna avlöste varandra.

Den enda fasta punkten tycktes vara monarkin. Punkrockarna fick säga vad de ville, men britterna älskade sin kungafamilj och dess traditioner. 

Bröllopet kom verkligen i rättan tid. Och snabbt gick det!

Friade i februari

Prins Charles kände mycket väl till lady Diana Spencer. Han hade ju till och med dejtat hennes äldre syster Sarah.

Vid något tillfälle måste han ha sett Diana framför sig som sin blivande gemål och Storbritanniens nästa drottning. 

Diana var dessutom ung och oförstörd. Det har till och med sagts, sant eller osant, att den blivande drottningen skulle vara oskuld inför vigseln. 

På det här området hade prins Charles betydligt större erfarenhet. 

Den gamle lord Mountbatten hade sagt till unge prins Charles att ”han skulle så sin vildhavre och ha så många affärer som möjligt innan han slog sig till ro.”

Prinsen tycks ha tagit sin äldre släkting på orden. Charles många kvinnoaffärer uppmärksammades inte bara av pressen utan även kungahuset som tyckte att det fick räcka. 

I slutet av februari 1981 tillkännagav paret sin förlovning. Foto: RON BELL / AP

Den 3 februari 1981 friade prins Charles till lady Diana. Tre veckor senare tillkännagav de båda förlovningen. 

Prinsens uppvaktning var väldigt sedesam.

I en senare intervju berättade Diana att de bara sågs 13 gånger från uppvaktningen till bröllopet. 

Bröllopsdagen – en helgdag

Förberedelserna inför bröllopet gick snabbt. Själva bröllopsdagen förklarades vara helgdag så att hela brittiska folket fick möjlighet att fira.

Hela samväldet inbegreps i festligheterna. 

Statschefer, kungligheter och andra prominenser bjöds in till bröllopet. Prins Charles såg även till att Camilla Parker-Bowles fick en inbjudan. Diana ska dock ha sett till att hon inte bjöds in till bröllopsfrukosten.

Vår egen kung och drottning Silvia bjöds också in till bröllopsfesten.

Under tiden höll klädskaparna David och Elizabeth Emanuel på att sy bröllopsklänningen. Det var ingen liten nätt sak. Diana hade varit tydlig med att släpet skulle vara det längsta i kungahusets historia.  

Dianas bröllopsklänning var en mycket påkostad historia. Som exempel var släpet hela 7,5 meter långt. Foto: QUADRILLION PUBLISHING / STELLA PICTURES / LFI/PHOTOSHOT B4392

Det landade till slut på 7,5 meter, en putsning av det tidigare rekordet med 1,5 meter.

Släpet var så långt att det med nöd och näppe gick in i vagnen som skulle föra henne till kyrkan St Pauls Cathedral i centrala London. 

Priset för denna skapelse landade i runda slängar på 400 000 kronor i dagens penningvärde.

Landets främsta konditorer bakade sammanlagt 27 tårtor. Bröllopstårtan gjordes i två exemplar i fall den ena skulle skadas. Det var inte så att chefsbagaren David Avery slängde ihop bakverket på en eftermiddag. 14 veckor ska det ha tagit.

 

LÄS ÄVEN: Dianas älskare blev Storbritanniens mest hatade man  

 

Kostade flera miljarder

Säkerheten var prioriterad under arrangemanget. Det var trots allt ett högrisksprojekt. Man kunde till exempel inte utesluta en attack från terrororganisationen IRA, samma grupp som bara två år tidigare sprängt ovan nämnde lord Mountbatten i luften. Attentatet hade chockat hela världen men framför allt kungahuset. 

Kortegen från Buckingham Palace fram till St Pauls Cathedral beräknades bara ta cirka 20 minuter. Men längs vägen hade varenda gatubrunn inspekterats och varje hus undersökts. 

Bara kostnaden för säkerheten ska ha kostat närmare en miljard kronor i dagens penningvärde. Annars var prislappen för kalaset inget man diskuterade eller snarare inte ville diskutera. 

– Det är drottning Elizabeth som betalar det här för egna pengar och vad hon gör med sina pengar har vi inte med att göra, sa en representant för Buckingham Palace.

Ekonomiska experter uppskattade däremot kostnaden för samhället till cirka tio miljarder kronor på grund av produktionsbortfallet till följd av den tillfälliga helgdagen och bakfyllan dagen därpå. 

Vigselakten var i stort sett problemfri, men både prins Charles och Diana snubblade på orden vid något tillfälle. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Stort medialt spektakel

Hundratusentals människor hade samlats kring kortegevägen. Några hade intagit sina platser redan fyra dagar före bröllopet.

De fick sällskap av cirka 4 000 poliser och drygt 2 000 militärer som kommenderats till de aktuella gatorna. 

På hustaken stod skarpskyttar redo att avstyra alla försök till attacker.

Drygt 100 kameror fanns på plats för att följa det historiska bröllopet. BBC och ITV hade exklusiv rätt att filma. Sändningsrättigheterna hade sålts till ett 50-tal länder. 750 miljoner tittare ska ha följt bröllopet.

Svenska tittare fick höra Lennart Hyland och Christina Hansegård kommentera högtiden. 

De brittiska tv-producenterna lade allt fokus på det egna kungahuset, vilket innebar att de 50 nationer som hoppats få se en glimt av sina egna landsmän snuvades på upplevelsen.

"Det var himmelskt, fantastiskt, underbart, trots att jag var så nervös när jag gick uppför mittskeppet att jag kunde svära på att mina knän skulle skaka och föra ett oväsen", sa Diana efter vigseln. Foto: AP PRESSENS BILD

"Himmelskt, fantastiskt, underbart" 

Själva vigselakten var problemfri sånär som på att Diana lyckades upprepa Charles alla förnamn i fel ordning. Charles å sin sida blandade ihop de possessiva pronomina ”min” med ”din”. 

Efter akten återvände brudparet till Buckingham Palace. På balkongen kysste Charles sin nyblivna hustru. 

– Ja, då nästan exploderade det rojalistiska England. I det ögonblicket tänkte ingen på morgondagen. Den som just nu ser så dyster ut, skrev Expressens Londonkorrespondent Jussi Anthal. 

Prinsessan Diana var lycklig och sa:

– Det var himmelskt, fantastiskt, underbart, trots att jag var så nervös när jag gick uppför mittskeppet att jag kunde svära på att mina knän skulle skaka och föra ett oväsen.

Den äktenskapliga lyckan blev trots allt kortvarig. En ansträngd relation tog slut 1992 då de separerade. Den formella skilsmässan blev klar 1996. 

En tid efter splittringen sa hon att bröllopet var ”den värsta dagen i mitt liv” och att hon under själva bröllopsnatten kände som ”ett lamm som fördes fram till slaktbänken”.