Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Obama följde USA:s hämnd i direktsändning

TERRORISTEN. Usama bin Ladin ledde terrororganisationen al-Qaida som låg bakom attacken mot World Trade Center den 11 september 2001. Tio år senare fick USA sin hämnd. Foto: AP

”Rättvisa har skipats”.

President Barack Obama var både lättad och tagen av stundens allvar när han nåddes av dödsbeskedet. 

Strax innan hade specialförbandet SEAL Team Six i en kommandoräd tagit sig in i Usama bin Ladins gömställe i Abbotabad i Pakistan och likviderat terrornätverket al-Qaidas ledare.

Tio års jakt var över. 

Det var den 1 maj 2011 och klockan hade precis passerat fyra på eftermiddagen i Washington. 

Den amerikanske presidenten hade dragit sig tillbaka till situationsrummet i Vita huset med sina närmaste medarbetare. 

Där fanns utrikesministern Hillary Clinton och försvarsministern Robert Gates. Obamas närmaste säkerhetsrådgivare hörde också till de inbjudna.

Och där fanns givetvis gräddan av underrättelsetjänsternas chefer.

Ögonblicket förevigades av Vita husets egen fotograf Pete Souza. 

De flesta var ledigt klädda. Presidenten själv satt i uppknäppt vit skjorta och en mörkblå jacka i modell Catalina. 

Vicepresidenten Joe Biden hade kastat av sig både jacka och slips. 

Men stämningen var knappast uppsluppen. 

”Det här var de mest intensiva 38 minuterna i mitt liv”, summerade Hillary Clinton upplevelsen. 

HÄMNDEN. President Obama, utrikesminister Hillary Clinton och de övriga i Vita huset följer attacken. Foto: PETE SOUZA / STELLA PICTURES WH

”Operation Neptune Spear” närmade sig sin klimax.

Presidenten beskrev det som de längsta 40 minuterna i hans liv med undantag för då dottern Sasha drabbats av hjärnhinneinflammation som spädbarn. 

James Clapper, högste chef för de samlade underrättelsetjänsterna, menade att stämningen i rummet var så tät att man kunde ta på den. 

”Operation Neptune Spear” närmade sig sin klimax.

Målet var att döda Usama bin Ladin, islamistiska terrornätverket al-Qaidas saudiske ledare.

Den största och mest laddade människojakten i modern historia var på väg att nå sin slutpunkt. Det var i alla fall förhoppningen. 

Men samtidigt som 79 vältränade kommandosoldater gjorde sig beredda att inta den fästningslika anläggningen en bit utanför huvudstaden Islamabad där bin Ladin höll sig gömd, krånglade tekniken på hemmaplan. 

Hillary Clinton igen:

"Vi kunde varken se eller höra någonting när [specialförbandet] gick in i huset. Det fanns ingen kommunikation eller återkoppling, så det var under den tiden som alla var särskilt fokuserade på att bara försöka hålla sig lugna och hålla sig redo för vad som skulle hända."

Operationen var inövad i minsta detalj. Varenda soldat visste precis vad den skulle göra. I augusti 2010 hade man lokaliserat den jättelika och närmast självförsörjande fastigheten där Usama bin Ladin höll sig gömd tillsammans med sina närmaste. 

Amerikanerna skaffade sig information om hur den betongförstärkta bostaden var beskaffad: var varje rum och dörr var placerad och hur dessa förhöll sig till varandra.

En exakt kopia byggdes upp där elitsoldaterna repeterade kommandoräden. Eftersom räden skulle ske på natten repeterade de inbrytningen även i mörker.

Allt skedde i största hemlighet. Inte ens den pakistanska regeringen fick veta vad som var på väg att hända, trots att operationen skulle ske på dess territorium och var ett klart brott mot folkrätten. 

Men internationella lagar eller konventioner skulle inte få stoppa USA:s krav på hämnd. 

Den 11 september 2001 hade al-Qaida legat bakom den största terroristattacken någonsin på amerikansk mark. 3 000 personer förlorade livet och många skadades då bland annat två passagerarplan styrdes in i World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i hjärtat av New York. 

Det södra tornet kollapsar till följd av terrorattacken den 11 september 2011. Foto: JIM COLLINS / AP

Lyckades spåra bin Ladins kurir 

Båda skyskraporna kollapsade vilket fångades på film och visades över hela världen. 

Inte ens världens mäktigaste nation var nu skyddad mot internationella terrorattacker. 

Kort därefter förklarade dåvarande presidenten George W Bush krig mot terrorismen. 

Det utfästes också en belöning för den som såg till att Usama bin Ladin fångades, död eller levande.

Belöningen uppgick till 25 miljoner dollar. 

Det var en morot som hette duga. Men de som hörde till bin Ladins inre krets värdesatte till lojaliteten till sin ledare högre än så.

Det skulle dröja ända till augusti 2010 innan USA lyckades spåra en av bin Ladins kurirer och därefter inledde en intensiv spaning mot mannen. 

Bevakningen ledde amerikanerna till den stora betongförstärkta anläggningen som var terrorledarens hem. Bostaden var närmast att betrakta som ett fort. Området var stort som en fotbollsplan och inhägnat med 5,5 meter höga taggtrådsförsedda murar.

Klockan 1 på natten, lokal tid, den 2 maj slog SEAL Team Six till i skydd av mörkret. 

Soldaterna kom i fem helikoptrar. Tre av dem var Chinooks, som fanns som back up. De två andra var specialbyggda helikoptrar av typen Black Hawk – ombord fanns 23 elitsoldater, en översättare och sökhunden Cairo.

Operationen fick en dramatisk inledning då ena helikoptern skadade stjärtpartiet och rotorn vid nedstigningen.

Soldaterna tog sig in i Usama bin Ladins anläggning där de möttes av kulor. Elden besvarades. En av de döda var kuriren Abu Ahmed al-Kuwaiti som lett USA till bin Ladin. Han sköts ihjäl tillsammans med sin hustru.

Även bin Ladins son Khalid sköts till döds.

20 minuter in i operationen såg soldaterna Usama bin Ladin när han försvann genom en dörröppning in i ett rum. Man kände igen honom och följde efter. 

Han tog skydd bakom två kvinnor. En soldat knuffade undan ena kvinnan medan en annan sköt terroristledaren i huvudet med två skott och i bröstet.

Usama bin Ladin dog omedelbart. 

Efter räden ska en av soldaterna ha meddelat sina befäl:

”Geronimo EKIA”. 

EKIA betyder enemy killed in action. Det vill säga att fienden dödats i strid.

Efter beskedet samlades firande amerikaner utanför Vita huset. Foto: OLIVIER DOULIERY / STELLA PICTURES ABACAUSA.COM

”We got him!”

Presidenten nåddes senare av det lakoniska meddelandet:

”We got him!”

Kort därefter flögs kroppen till Afghanistan för att fastställa identiteten innan en helikopter senare tog hand om kvarlevorna och lämpade stoftet i Arabiska havet – allt inom 24 timmar från det att han dödades i enlighet med islamiska traditioner. 

Det här var den första officiella versionen om kommandoräden från amerikanskt håll. Det skulle bli fler. 

Saken komplicerades även av att en av de inblandade soldaterna året därpå skrev boken ”No Easy Day” under pseudonymen Mark Owen, där han gav en helt annan bild av händelseförloppet. 

Det avslöjades senare att Owen egentligen var elitsoldaten Matt Bissonnette och att han inte låtit försvarshögkvarteret Pentagon nagelfara texten innan den publicerades. Priset blev högt för Bissonnette som tvingades avstå närmare sju miljoner dollar i royalties och andra arvoden.

Andra personer menade dessutom att historien om kuriren som underrättelsetjänsten höll under bevakning var ett villospår för att skydda den riktiga källan, som alltså tagit emot belöningen på 25 miljoner dollar.

Senare på kvällen vid beskedet om den lyckade operationen i Pakistan vände sig Barack Obama i ett tv-sänt tal till nationen där han förklarade att USA hade dödat Usama bin Ladin efter en insats som presidenten själv beordrat:

– Ett litet team bestående av amerikaner genomförde operationen med exceptionellt mod och duglighet. Ingen amerikan skadades. De såg till att skydda civila från skador. Efter en eldstrid dödade de Usama bin Ladin och tog hand om hans kropp.

Dödsbeskedet gav upphov till vild glädje i USA. Folk gav sig ut och firade och Times Square i New York fylldes snabbt av rusiga amerikaner.

Symbolen för islamisternas heliga krig var död men kriget mot terrorismen var långt ifrån avslutat.