Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Positivt besked för ofrivilligt barnlösa

GLAD ÖVER BESKEDET. Robert Skoglunds dotter Alwina kom till tack vare att han och hans partner Fredrik Skoglund åkte till Indien, där de fick hjälp av en surrogatmamma.Foto: Christian Örnberg

I dagsläget är det inte tillåtet med surrogatmammor i Sverige.

Men nu har statens medicinsk-etiska råd utrett surrogatmödraskap - och en majoritet i rådet vill ändra lagstiftningen.

För Robert och Fredrik Skoglund i Vingåker är det ett glädjande besked.

- Jättekul, säger Robert Skoglund, som har fått tre barn genom surrogatmödraskap i Indien.

Lyssna på podversionen av artikeln i mp3-spelaren eller ladda ned det här.

Lyssna på Positivt besked för ofrivilligt barnlösa

Ladda ner avsnitt

Surrogatmamman får inte ta betalt

Med altruism menas att huvudmotivet för handlingen ska vara av hänsyn till en medmänniska. Personen ska alltså inte själv dra nytta av handlingen.

När rådet pratar om altruistiskt moderskap ska värdmamman alltså inte få betalt för att den bär barnet.

Rådet vill också att det ska finnas en relation mellan värdmamman och föräldrarna för att det ska vara tillåtet med surrogatmödraskap.

Här är surrogatmödraskap tillåtet

Belgien

Cypern

Estland

Grekland

Irland

Luxemburg

Malta

Nederländerna

Polen

Rumänien

Slovakien

Storbritannien

Par som är ofrivilligt barnlösa kan få det enklare att skaffa barn. Och enligt statens medicinsk-etiska råd är uppskattningsvis 10-15 procent av de som önskar få barn ofrivilligt barnlösa.

Rådet har utrett frågan om surrogatmödraskap och en majoritet anser att surrogatmödrar ska tillåtas enligt ordnade former.

Robert och Fredrik Skoglund i Vingåker har genom surrogatmödraskap fått tre barn. Men för att deras dröm om barn skulle gå i uppfyllelse fick de åka till Indien.

I somras fick paret tvillingarna Alexander och Selma. Sedan tidigare har de dottern Alwina.

- Det känns väldigt bra, säger Robert Skoglund.

I dagsläget är det inte tillåtet att för en kvinna i Sverige att föda ett barn för att sedan ge bort det. Därför åker många till länder där det är tillåtet - precis som Robert och Fredrik Skoglund gjort.

Men nu kan lagarna komma att förändras, om statens medicinsk-etiska råd, som är rådgivare till regeringen och riksdagen, får som de vill. Majoriteten vill nämligen tillåta altruistiskt moderskap - som innebär att man inte ska kunna tjäna pengar på att föda en annan persons barn samt att det ska finnas en relation mellan surrogatmodern och föräldrarna.

Enligt socialstyrelsen, som har gjort en enkät hos landets alla kommuner, finns det minst 100 barn i Sverige som kommit till genom surrogatmödraskap sedan 2007.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är däremot negativa till altruistiskt moderskap. Socialministern Göran Hägglund (KD) duckar för frågor.

- Han är upptagen med regeringssammanträden hela dagen. Han hänvisar i stället till gruppledaren Emma Henriksson. Hon får svara på de frågorna i stället, säger Göran Hägglunds pressekreterare Fredrik Hardt.

Emma Henriksson menar att det är en smärtsam upplevelse att vara ofrivilligt barnlös och att staten har ett ansvar att hjälpa till. Trots det är hon negativ till altruistiskt moderskap.

- Vi måste ta tillvara på de erfarenheter som andra länder har. Och det kan uppkomma konflikter mellan föräldrarna och surrogatmamman och det kan också uppkomma tvister där barnet riskerar att komma i kläm. Vi måste ta hänsyn till etiska konsekvenser.

Men det kan ju uppkomma tvister även hos föräldrar som skaffar barn på naturlig väg?

- Vi har ett extra ansvar när samhället skapar den här situationen. Det går inte att skydda människor från allt. Men vi måste se över de etiska konsekvenserna av det här.

Elina Linna som representerar Vänsterpartiet i rådet vill inte heller tillåta altruistiskt moderskap.

- Vi har diskuterat det mycket, det kan vara så att man vill hjälpa en medsyster eller syster och tanken är bra. Men barnet blir en del av hennes kropp under de nio månaderna som hon bär barnet. Hon kan ändra sig under tiden och då kan det uppstå konflikter, säger hon.

- Jag tycker att man utnyttjar en annan människas kropp för sitt välbefinnande.

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL) tycker däremot inte att problem är så stora. I stället tror de att surrogatmödraskap under ordnade former i Sverige skulle kunna göra det tryggare för både föräldrar och barn.

- Det betyder att fler kan bli föräldrar på ett tryggare sätt. Att det är oreglerat skapar en osäker och otrygg situation. Det är allt vanligare att personer vänder sig till andra länder där det är tillåtet, det skulle vara bra om man tillåter det i Sverige så att det finns lagar som reglerar barnens, surrogatmammans och föräldrarnas rättigheter. Nu är det oklart vad som gäller, säger RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund.

I dagsläget finns det nämligen inget lagrum för surrogatmödrarnas barn när de kommer till Sverige.

- Det är i Sverige som problemen börjar. Faderskapet ska utredas och fastställas, det tar väldigt lång tid och ställer till en del problem. Både ekonomiskt och socialt. Barnet är rättslöst och man kan inte vara föräldraledig på samma vis, berättar Robert Skoglund som har erfarenhet från det svenska systemet.

Han har nu väntat i över åtta månader på att få delad vårdnad för tvillingarna Alexander och Selma. Det är nämligen Fredrik som är biologisk pappa till barnen.

- Processen är otroligt lång, säger Robert.

Anna Singer, professor i familjerätt vid Uppsala universitet, menar att det i dag finns en del problem i och med att föräldrar åker utomlands där det är tillåtet med surrogatmödraskap.

- Vi har inga anpassade regler för det, och om det här kommer att gå igenom behöver det regleras på något sätt, säger hon och fortsätter:

- Vad händer om mamman vill ha barnen, hur ska man kolla att det inte utväxlas pengar och så vidare?

Till skillnad från Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ser de övriga riksdagspartierna som finns representerade i rådet - alla utom Sverigedemokraterna, som inte vill delta - positivt på surrogatmödraskap under reglerade former.

- Jag är för altruistiskt surrogatmödraskap. Men barn får inte bli en handelsvara, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) som sitter i Socialutskottet.

- Det finns de som pekar på att kvinnor utnyttjas - att familjens ekonomi kräver att kvinnan ska föda ett barn. Det vi vill är att kvinnan själv ska välja att bli gravid. Det handlar om att hjälpa en närstående. Kvinnor ska självklart inte utnyttjas, säger hon och berättar att hon tycker att det är bra om det kan ske under ordnade former.

Vad säger du om argumenten att kvinnan kan ändra sig under graviditeten och att det kan uppstå tvister?

- Det har vi inte sett så mycket av hittills, men det är självklart att man måste förvissa sig om att kvinnan vill fullfölja det. Mer kan man inte göra.

Kjell Asplund som är ordförande i rådet berättar att frågan övervägts mycket noga innan de kommit fram till resultatet. Han menar att det inte märkts några större negativa konsekvenser av surrogatmödraskap där det varit tillåtet.

- Argumenten för surrogatmödraskap väger tyngre. Det är klart att det kan finnas en risk att kvinnor utnyttjas och det är alltid risker med graviditeter. Det har vi respekt för men vi tycker ändå att de andra argumenten väger tyngre, säger han.

Nu när statens medicinsk-etiska råd har tagit fram rapporten kommer regeringen och riksdagen att arbeta med frågan.

- Nu ska den här rapporten till riksdagen och regeringen. Min gissning är att det kommer att finnas en minoritet mot det här i riksdagen också. Man beställer inte en utredning utan ett syfte. Jag tror att det kommer att förverkligas. Men det vore olyckligt, säger vänsterpartisten Elina Linna.

Robert och Fredrik Skoglund är av en annan uppfattning om förslaget blir verklighet.

- Jag tror att socialstyrelsen skulle kunna ge tydligare riktlinjer som skulle underlätta allt, säger Robert.

- Myndigheter är stelbenta och formella. Hos allmänheten har jag aldrig mött någon som tyckt något illa. Vi får mer höra "vad roligt att ni har fått barn". De flesta blir mest upprörda över hur staten behandlar oss.