Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paret bakom Hans Roslings braksuccé

Ola Rosling, 39 och Anna Rosling Rönnlund, 40, gjorde Hans Rosling till den superstjärna han är i dag. Foto: Lisa Mattisson
Han Rosling har tagit sin världsberömda pedagogik med storm världen över. Foto: Gapminder.org
Han Rosling har beskrivit global ekonomi för TV4:s Peter Jihde och Tilde de Paula i Nyhetsmorgon.
Han häll tal på galan "Hela Sverige skramlar" – och gjorde succé. Foto: Mikael Sjöberg
Tv-klippet när Hans Rosling läxar upp journalisten i danska DR har blivit viralt.

Professor Hans Rosling, 67, har tagit sin världsberömda pedagogik till Globen.

Men bakom sedelbuntarna, kartorna och klossarna som får oss att förstå bättre, döljer sig sonen Ola Rosling, 39, och sonhustru Anna Rosling Rönnlund, 40.

Och de är alla irriterade över masshysterin kring professorn.

RÖSTER OM HANS ROSLING

Elisabeth Faxelid.

Elisabeth Faxelid, senior professor i global hälsa på Karolinska institutet som jobbat med Rosling drygt sex år från mitten av 2000-talet

'' När Hans var chef på KI och vi hade ett kontorslandskap klagade personalen på det. Man fick inte sitta i lugn och ro. Hans satt ofta kvar och jobbade sent. En dag när alla gått hem tänkte han att nu löser jag det här. När personalen kom tillbaka på morgonen hade Hans flyttat om allt. Hans tyckte att han hade kommit på en jättesmart lösning, men alla blev jätteirriterade. Så man fick flytta tillbaka alltihop. Han tänker fort och gör saker fort. Ibland går det för fort. Sen är Hans väldigt rolig. Han hittar de roliga poängerna som man skrattar åt och som gör att man känner sig avslappnad.

Harriet Wallberg.

Harriet Wallberg, universitetskansler, var rektor på Karolinska institutet när Hans Rosling slog igenom som folkbildare.

'' När jag började som rektor i januari 2004 var Hans bara en i mängden av 350 professorer. Jag hann inte tillträda som rektor förrän han kontaktade mig och hade idéer på vad som var viktigt och behövde göras. Jag fick ganska snabbt upp ögonen för att Hans är en mycket speciell person, och inte en i mängden. Han var en fantastisk ledare som var orädd och han har behållit det brinnande intresset och övertygelsen att vi måste bidra till att världen blir en bättre plats. En anekdot om honom när han stod på mitt rum och sa att han behövde ta med "cash i fickorna" för att kunna arbeta i länder där det inte fungerade med kreditkort. Det är Hans i ett nötskal. Man måste hitta lösningar på problemet.

Ett gott råd innan du vill ta en selfie med Hans Rosling. Ta reda på vad han faktiskt sa som fick dig att vilja ta en bild. För han kommer att testa din kunskap, eller snarare okunskap.

Han testar också sina kolleger och alla han föreläser för, ofta internationella banker. Frågan du bör kunna:

Vad händer med antalet barn på jorden?

Hans Rosling växte upp i en arbetarfamilj i Uppsala under enkla förhållanden. Pappan lyfte kaffesäckar i ett rosteri och mamma var biblioteksassistent. Den bakgrunden är anledningen till hans engagemang för fattiga och utsatta människor, vare sig kampen är mot ett ebolautbrott eller för att ta sig levande till Europa.

Hans Rosling är professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet i Stockholm. Han arbetade som ung läkare i Moçambique, där han upptäckte en tidigare okänd förlamningssjukdom som hans forskarlag kom att kalla konzo. Hans tjugo år långa forskning inom global hälsa har fokuserat på samband mellan ekonomi och hälsa i Afrika, Asien och Latinamerika.

"Den här är helt begiplig!"

1998 började Rosling det som skulle bli stiftelsen Gapminder. Han ville få ordning på masterutbildningen i global hälsa på Karolinska institutet eftersom studenterna ägnade en stor del av sin tid åt att leta siffror i stället för att analysera och dra slutsatser. Han fick heller inte studenterna att förstå världen med statistiken han presenterade. En dag visade han sonen Ola och hans flickvän Anna (i dag Olas hustru), som båda studerade konst, sociologi och ekonomisk historia, en pappersversion av en "bubbelgraf" över barnadödligheten i världen. De blev förbluffade.

– Den här är helt begriplig! sa Anna.

Ola Rosling bestämde sig för att göra ett datorprogram som B-uppsats, trots att han saknade pengar till en dator. Han frågade pappa om ett lån.

– Hans vägrade låna ut pengar till en dator. Men jag köpte en av en kompis och betalade av under tio månader.

När Hans Rosling höll en internationell föreläsning en tid senare var det med sonens program som han imponerade på åhörarna.

– Hans ringde mig och sa: Det här är en totalsuccé! Ingen har sett världen så här förut, berättar Ola Rosling.

Det unga paret släppte planerna de haft och grundade Gapminder med Hans Rosling. Där börjar historien som leder till hyllade Ted-föreläsningar, svärdslukningar, undervisning av världsledare på World Economic Forum i Davos, gemensamma föreläsningar om bistånd med Microsoftgrundaren Bill Gates och omskriven i Time Magazines årliga lista som en av de hundra mest inflytelserika personerna i världen. Hans Rosling förklarar på ett sätt som också barn kan förstå. Med hjälp av lego, klossar, sedelbuntar och datorgrafik. Pedagogiken och underlaget tas fram tillsammans med Ola och Anna och genomgår en gallring tills alla, "från en åttaåring till en president" förstår, berättar Anna Rosling Rönnlund.

Svårt till en början

Inledningsvis var det svårt ekonomiskt för Gapminder. Hon och Ola Rosling sålde lägenheten i Göteborg för att ha råd att köpa datorer. De satte sig i sommarstugan i Skåne för att skapa programmet som skulle hantera statistik om barnadödlighet och vaccinationer. Hans Roslings hustru Agneta fick låna ut pengar så de kunde klara sig.

Kring Millenniumskiftet befann sig Anna Rosling Rönnlund i New York när representanter för Världsbanken ville träffas. Hon presenterade en prototyp av grafiken. Chefen för statistik började gråta och kramade om Anna, berättar Ola Rosling. Det här sättet att presentera stora mängder data hade de väntat på i tio år. De erbjöds att sälja rättigheterna men tackade nej. Informationen skulle vara tillgänglig för alla ansåg de då, som nu. Det var anledningen till att de gick med på att 2007 sälja mjukvaran till Google som redan hade en fungerande affärsmodell och inte behövde ta betalt för statistiken.

– Jag hade min första Ted-föreläsning i USA. Direkt efteråt kom Larry Page (reds anm: Googles grundare) springades upp på scenen och ryckte i mig. Han tittade på mig uppifrån och ner och sa "who wrote the code?", berättar Hans Rosling på telefon från Sydkorea.

Han svarade att det var sonen, hans hustru och deras grupp.

I över tre år jobbade Ola Rosling och Anna på Google med att "demokratisera tillgängligheten för statistik", som de uttrycker det. Det var en svår uppgift eftersom myndigheterna inte ville lämna statistik till Google - de ville hellre driva trafik till sina egna sajter.

Tillbaka i Sverige har Gapminder, i dag med tio medarbetare, fortsatt presentera fakta om världen på sitt eget sätt, med Hans Rosling som den undervisande pedagogen. Han anlitas av storföretag och banker för att förklara hur världen utvecklas utifrån de underlag som finns om dödlighet, födslar, sjukdomar, ekonomi och en rad andra faktorer. Utöver föreläsningarna är de enda intäkterna bidrag från exempelvis Ikea Foundation, Svenska Postkodstiftelsen, Bill Gates och hans hustru Melindas stiftelse och den svenske finansmannen Sven Hagströmers stiftelse Millenium.

De bidrar enligt Ola Rosling med mellan en och tio miljoner till olika projekt. I senaste projektet har de tagit fram undervisningsmaterial för skolorna. För att förbli oberoende tar man inte emot mer än 60 procent av pengarna från en givare.

– Det är viktigt att vara oberoende. Annars tror folk inte på det och då använder lärarna det inte i skolan, säger Hans Rosling.

När flyktingkrisen på allvar började uppmärksammas i Europa kastade sig också Hans Rosling in i debatten, fast på sitt eget sätt. Han illustrerade pedagogiskt hur många syrier som blivit internflyktingar i sitt eget land och visade hur fyra miljoner syrier tvingats fly till bland annat grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. Sedan förklarade han hur relativt få som faktiskt lyckas ta sig till Europa.

Men Hans Rosling har också fått kritik för sitt sätt att argumentera. Expressens ledarskribent Anna Dahlberg skrev den 12 september att Roslings resonemang bygger på förenklingar av komplexa frågor.

Bland annat att denne försvarat de människosmugglare som tjänar pengar på att smuggla flyktingar över Medelhavet under väldigt riskabla förhållanden med argumentet att människosmugglarna är de enda som hjälper flyktingarna undan krigets fasor.

Anna Dahlberg menar å sin sida att människosmugglarna är "samvetslösa råskinn" som skamlöst profiterat på desperata människor och som misshandlar och låser in dem under däck och utsätter dem för oerhörda risker ute på havet.

Hans Rosling hemlig gäst på gala

I veckan var Hans Rosling den hemliga gästen på insamlingsgalan Hela Sverige skramlar. Han fick 12 000 personer i Globen att resa sig och förklarade hur lite matpengar - 10 kronor per dag - som FN har till flyktingarna som är fast i grannländerna. De som lyckas nå Europa får motsvarande 500 kronor om dagen. Hans Rosling lämnade arenan till stående ovationer och hyllades på sociala medier. Men varken professorn eller hans son är nöjda med reaktionerna. Mediernas frågor efter insamlingsgalan har bara handlat om professorn som person, inte om de anmärkningsvärda siffrorna "att det är galet dumt och grymt att inte ge mer än 10 kronor per flykting", förklarar Hans Rosling.

– Det är det sorgliga, säger professorn.

Rosling fru har en säskild betydelse

Svaret på Hans Roslings fråga, som du bör kunna om du ber om en selfie eller går på hans föreläsning i framtiden, är att mängden barn inte ökar, enligt FN. Anledningen är bland annat att de flesta par använder preventivmedel, flickor får gå i skola i högre grad nu och att barnadödligheten har minskat.

Detta och mycket annat fortsätter Årets folkbildare 2006, Hans Rosling, att lära ut med hjälp av sina medarbetare. Han nämner en person som har haft särskild betydelse på resan hit.

– Min fru Agneta. Vi var klasskamrater i skolan och har levt ihop hela livet, säger Hans Rosling.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!